Jak převést byt a neplatit daň?

kamce
6. led 2015

Ahoj dámy,
mám své spoření a chtěla bych ho investovat do splacení hypotéky přítele.
Jen je problém, že bych chtěla aby část bytu přepsal na mě, jenže nejsme svoji a nechci platit tu daň - darovací..
Nevíte někdo jak to vyřešit? např. sepsáním nějaké smlouvy, která by měla cenu apod.?
Samozřejmě vím, že nejlepší by se bylo vzít 😎 Předem děkuji za postřehy. A samozřejmě, že jen tak věřit mu nechci 🙂

jamys
7. led 2015

Pokud to nebude v rodině, tak se bohužel dani nevyhneš. Jediné, co bys mohla udělat, abys měla nějakou "jistotu" udělat smlouvu na ty investované peníze - např. smlouva o půjčce...Ale to bych řešila raději s právníkem. Abys měla nějakou záruku, kdyby cokoliv, nechci malovat čerta na zeď, ale nikdy nevíš, co se může stát....a pokud nejste manželé, tak nemáš pak nárok na nic....kdyby se mu něco stalo. Museli byste mít třeba vyřešenou i závět. Zní to drsně, ale řešila jsem to také, byla jsem v rozvodovém řízení a mezitím s novým přitelem řešila koupi bytu, do kterého jsem investovala poměrně dost peněz a navíc ten byt byl v té době ještě jeho matky....takže ideálně oslovit právníka.

ange_de_la_morte
7. led 2015

Tak nepiště darovací smlouvu ale kupní . Kupní cena bude 1Kč a z té 1Kč zaplatíš daň - což se zaokrouhlí na 0Kč . Takhle jsme ,,koupili,, auto, louku, a spoustu dalších věcí.

happylenulka
7. led 2015

a co se vzít? to nic nestojí, když vychytáte oddávací dny a stačí zajít na úřad, podepsat to a hotovo ;) a pak budete manželé a darovací smlouva je tím pádem "zadarmo"... my to tak měli s pozemkem. dostala jsem ho od rodičů a na manžela jsem půlku přepsala a stálo mě to jen 1000 Kč přepis v katastru na základě DS ;)