icon

Jak získat zanedbávané dítě do péče? Mám vůbec šanci?

kictymis
7. pro 2016

Dobrý den, už léta se dívám na něco, co mně strašně trápí a mám strašný vztek. Moje 6ti letá sestřenice (dcerka mého strýce) Je zanedbávané dítě. Spí doma na matraci na zemi, nemá ani pořádné hračky, má zaprané smradlavé oblečení, nikdy nebyla na žádném pořádném výletě, je podvyživená, nešťastná, má psychické problémy, nevyvíjí se jak by měla, nikdo se o ni pořádně nestará, pláče když má jít domu, každou chvíli někomu říká že ho má ráda, aby slyšela to samé, a její máma pije, kouří jí před nosem, nic pořádného jí ani neuvaří, ani neuklízí, doma to mají jak v doupěti, hadry na oknách místo záclon... je toho strašně moc. Dvě děti už jí vzali do diagnostického ústavu, a malá jí zůstala. Chtěla bych jí nějakým způsoben získat do péče. Jenže co je k tomu potřeba? je vůbec možné že se mi to podaří? žiju s přítelem, který pracuje, ale já jsem na rodičovské s 2 letou holčičkou, moc peněz nemáme, byt zařizujeme velmi pomalu, ale malá má svůj pokojíček, a vše co k němu patří. máme byt 2+kk, máme dluhy. O domácnost a své dítko se starám, jezdíme na výlety, chodíme ven, pravidelně navštěvujeme všechny lékaře, atd.. Ona ani nepřemýšlí jak té malé udělá hezké Vánoce, nic.. Já vím že se o tu malou dokážu postarat, ale co mám dělat, a svěřili by mi jí vůbec do péče? jaké mám splnit podmínky? je mi 22 let, přítelovi 31

Strana
z2
petuliee
7. pro 2016

zkustej skočit na ospod tam Vám poradí, držím palce, děti si toto nezaslouzi

jani76
7. pro 2016

Nejprve bych se možná zeptala té příbuzné, co s malou zamýšlíte/jestli s ní nechce "nějak pomoct", třeba bude dokonce pro a uleví se jí tím .... JINAK - informovat OSPOD jejího trv. bydliště a říct, že jste ochotna vzít si malou do péče. Zároveň bych už možná i podala návrh k soudu, a rovnou třeba už i předběžné opatření, ale s tím vám poradí ta paní sociální ... jinak se může stát, že OSPOD zasáhne ještě dřív než Vy a dítě dá zase do ústav. zařízení .... ☹

mulgrew
7. pro 2016

zakladatelce neporadim, ale držím palce, nicmene
@jani76 to jako vazne jde podavat hned navrh k soudu a předběžné opatření?
matku ma, nejdrive se snad musi vysetrit, zda je to vubec pravda ne?

jani76
7. pro 2016

@mulgrew ano, dá se podávat hned žádost k soudu, protože to také není hned - soudní stání, a zatím se člověk může na OSPODu zajímat, jaké má reálné šance stát se příbuzenským pěstounem tomuto dítěti. Ti vás pak navedou ke krajskému úřadu, kde si projdete tzv. přípravou a bude z vás ofiko pěstoun, připravený vzít si to dítě do příbuzenské pěstounské péče. Takových babiček a tetiček je fůra, co si vzali dítě od příbuzných, a mají mnohem větší šanci je získat, než pak někdo cizí. Jinak to děcko časem opravdu skončí opět v ústavu .... tak jako tam skončili ti jeho předchozí sourozenci, jak paní píše. Pěstounů je totiž málo a dítě už je docela "velké", v šesti letech.

kictymis
autor
7. pro 2016

Tak jsem se dověděla, že sociálka tam byla před týdnem, a prý je vše v pořádku :-O :-O nerozumím tomu, mně tam bylo na zvracení i z wc, natož z toho pokojíčku, 4 holé stěny a matrace na zemi. Nerozumím tomu, v tomhle teda může dítě vyrůstat? nemají ani skříně, mají oblečení naházené na podlaze na hromadě :-O

kictymis
autor
7. pro 2016

@jani76 celá ostatní příbuzná rodina se snažila jí to vysvětlit, pomoci, už to trvá víc jak 9 let, už se na to nemůžu dívat.

anetka1701
7. pro 2016

@kictymis tohle je strašný :( A ty její rodiče... neřešila jsi to s nima? Třeba by jí to nevadilo, kdyby sis vzala malou... To by pak bylo vše o dost snadnější...

kictymis
autor
7. pro 2016

@anetka1701 Vadilo by jí to, ale kluky jí vzali a ona nic. Já nevím jestli mi jí dají, protože nepatříme k rodinám se skálopevnými jistotami, ani nejsme celý život jen zodpovědní, je tam i jedna podmínka na roky (už dávno skončila) ale co máme dcerku, postavili jsme se na nohy, dřeme a vše děláme jen pro ni. už nejsme jako dřív, a nemáme žádné problémy kromě ztenčených financí kvůli dluhům, ale děláme vše pro to, aby dcerka měla co potřebuje a byla spokojená, aby měla krásné dětství. Tam se o tom mluvit ani náhodou nedá.

monikagurthova
7. pro 2016

@kictymis to mi proboha ani neříkej ze socka tam byla a nepřišlo ji to spatne!!! To neni možné tohleto.

kictymis
autor
7. pro 2016

@monikagurthova Táta té malé mi tvrdí že jí tam sám poslal, a prý tam byli a vše v pořádku :-O

soyevita
7. pro 2016

@monikagurthova Tak to by jsi se divila,co sociálce nepřišlo divné u naší sousedky.Dva roky se nic nedělo....Možná jste viděli ve zprávách žebračku z Jihlavy.Běželo to dost často .Malému sundala v zimě boty,aby vyžebrala víc.A pozor,neměli to zapotřebí.Ona na mateřské,pobírala dávky a manžel inženýr.
Ale ona na palici,to by jste musely vidět.Naštěstí skončila na blázinci,už je tam 2roky a soudce jí zatím nepustí.Ale trvalo to....
Malý spával v pokaděném fusaku u sklepů,nechala ho tam,dokud se neuřval a neusnul.Hrůza.
Mockrát tam byla sociálka a policie a nic

monikagurthova
7. pro 2016

@soyevita fuj tak z toho je mi do breku chudák kluk ☹

monikagurthova
7. pro 2016

@soyevita jinak ne neviděla ja tyhle zprávy přepínám nemuzu to ani slyšet ani videt....jako na co ta socialka čeká? Nebo co je jako uz pro ni to nejvic aby dítě zachránila?

monikagurthova
7. pro 2016

@kictymis silenost fakt. Jednej jak jen budes moct tohle je hrozny ☹ chudák holka ja bych ji snad odvedla i bez úřadu

soyevita
7. pro 2016

@panickatlamicka Ano,to je ona

jani76
7. pro 2016

Pokud je to u té příbuzné opravdu katastrofa a za tím si stojíte, promluvte si přímo s tou paní sociální, která o tu rodinu pečuje, aby vysvětlila svůj postoj. Ona se dnes hodně moc upřednostňuje biologická rodina, ale pořád to není "za každou cenu". Když je to do nebe volající, stále to asi neviděla ta správná osoba, která by "zahájila akci". celkem by mě zajímalo, který jste kraj, o tom to je totiž také dost ... A když to paní sociální vysvětlí, proč tu rodinu chce nechat i při tom všem pohromadě, dá se proti této úřednici odvolat u krajs. úřadu toho kterého kraje, aby sám prošetřil situaci. I další odvolání v této věci je možné ...

kictymis
autor
8. pro 2016

@jani76 je to Liberecký kraj. Malou mi teď půjčila na víkend domu. Tak jí uděláme s dcerkou hezký víkend, a pokud s tím nepůjde nic udělat, alespoň si jí budu půjčovat aby měla aspoň chvíli klid. Minulý týden se prý přestěhovali k nějaké známé, kde spí taky na zemi na matraci od dětské postýlky, vypadá to tam jak na staveništi a žije jich tam 8. Ona chodí na 3 směny do práce a malou jí hlídá ta známá, ktará na ní, podle malé, pořád jen křičí a je na ní zlá. mám tušení že pracovnice nebyla tam kde skutečně žije, ale v bývalém bytě,který se z části vystěhovaný. stále tam mají bydliště.

monikagurthova
8. pro 2016

@kictymis a co otec te holčičky? Nemohl by se postarat on?

kictymis
autor
8. pro 2016

@monikagurthova teď se rozešli, on dělá na 3 směny, nikdy se sám o dítě nestaral, bylo by to to samé kdy žii spolu, vypadalo to úplně stejně a do toho ještě se mlátili a hádali a vyhazovali se s dětma v noci na ulici atd.. oba alkoholici, ona pila i v těhotenství.

aiva01
8. pro 2016

Cesky ospod= norsky barnevernet

kictymis
autor
8. pro 2016

víte jakou jsem tam třeba zažila situaci? Kdy byl čas na večeři, tak děti dostali suchý přepálený topinky, a ten prostřední měl vylámaný zoubky a nemohl to ukousnout, tak plakal že to nechce a ona mu nařezala že nechce jíst a byl hlady ☹ ☹ ☹ ☹

barusak1
8. pro 2016

@kictymis sice radu nemám, ale je fajn, že o holčičku máš zájem. Doufám, že to dopadne ve tvůj prospěch. A být tebou jdu tvrdě za svým. To děťátko za to nemůže jaké má rodiče a nezaslouží si to

popelka1984
8. pro 2016

Jestli se se na to nemůžete divat tak se jenom nedivejte a aktivne jednejte. Poslední příspěvek o topinkach mě nadzvedl. Hned bych zjistila jak je to s tou pracovnicí co neshledala nic zvláštního a zjišťovala případne pestounatvi a dále a dále. Ta holčička si tenhle rodinný model ponese celý život a může se tak jednou chovat ke svým dětem. Jestli tomu vy můžete aspoň trochu zamezit tak to udělejte.

kictymis
autor
8. pro 2016

@popelka1984 přesně tak, myslím hlavně na to, že ona nemá žádné dětství ani nebude umět žít normálně, vychovat děti, najít si partnera, sehnat si práci, bojím se o ní. Začnu jednat, sbírám k tomu odvahu, ale ona musí mít víc odvahy v tomhle žít ☹ je jí 6 let, nemá žádné zastání, nikdo kdo by jí pomohl, pere se s tím sama, a sama si prostě nepomůže. takže to udělám já. jestli má nějakou naději, tak závisí na mně. cítím za to i zodpovědnost.

popelka1984
8. pro 2016

@kictymis ano tak se mi libite,pro začátek si ji berte když to bude možné k sobe at pozna normalni model rodiny, přitom zjistujte svoje možnosti, zpochybněte přístup te sociální pracovnice. I kdyby se to nepodařilo tak na vás bude holčička minimálne vzpomínat jako na skvělou tetu co ji dala něco do života a umožnila pěkně chvíle a vy si nebudete vyčítat ze jste nic nezkusila. Vám se to ale podaří, přeji hodně sil a odhodlání

kictymis
autor
8. pro 2016

moc vám děkuju za rady, povzbuzení, pochopení atd.. moc jste mi pomohly, a teď budeme s přítelem pomaličku rozjíždět boj. třeba mi jí nakonec i sama dá, nic jiného jí nezajímá ne ten její novej přítel.

barusak1
8. pro 2016

@kictymis doufám, že tady napíšeš jak.se boj daří .... budu držet pěsti

kictymis
autor
8. pro 2016

nevím jak dlouho to bude trvat. teď jí budu mít zítra na víkend, půjdem do kina na pohádku (nikdy tam nebyla), budem s holčičkama vyrábět vánoční ozdobičky z papíru a péct cukroví 🙂 příští týden zajdu do bílého kruhu zeptat se co mám dělat, třeba mi poradí.

popelka1984
8. pro 2016

@kictymis výborný nápad, zajděte 👍 a čekáme na průběžné novinky

Strana
z2