Jaký je rozdíl mezi sick day a nemocenskou?
Máme v práci sick day a já jsem ho využila na jednodenní virózu. Myslela jsem, že přesně na to ten benefit je — zůstat doma, když mi není dobře, ale neřešit kvůli jednomu dni doktora.
Teď po mně ale šéf chce potvrzení od lékaře. Nechci se hádat, jen mi není jasné, jaký je pak rozdíl mezi sick day a klasickou nemocenskou.
Sick day je benefit a záleží na tom, jak ho máte nastaven. Podívej se do kolektivní smlouvy, tam by to mělo být specifikováno.
Tak klasicka PN je ta, kterou ti vypise doktor. Sick day je benefit, muzes si vybrat volno a rozhodne nemusis byt nemocna.
Tak klasicka PN je ta, kterou ti vypise doktor. Sick day je benefit, muzes si vybrat volno a rozhodne nemusis byt nemocna.
@valerrie Nemáš pravdu. Sick day je benefit, jako takový nemá oporu v zákoně, rozhodně to u všech firem neznamená to samé. Některá firma může jeho čerpání skutečně podmínit potvrzením od lékaře - benefitem pak je např. to, že na rozdíl od pracovní neschopnosti dostanu ten den kompletně zaplacený. Proto autorce radím, ať se podívá do Kolektivní smlouvy, tam by mělo být uvedeno, jaké podmínky ta konkrétní firma má.
V různých firmách je sick day vymezenen různě. Máš pravdu, že obvykle sick day znamená, že nemusíš mít neschopenku od doktora, ale využiješ ho třeba na vyležení, když ti není dobře. U vás to můžete mít jinak nebo to šéf chápe jinak. Určitě to není k hádání, ale je namístě se šéfa zeptat, co tedy sick day zamená u vás a jak to dokládat. Nebála bych se říct, že jsem si myslela, že sick day znamená, že nemusím k doktorovi pro neschopenku, protože to už pak rovnou můžu mít nemocenskou - a domluvit se, jak to vyřešit a jak to řešit příště.
@valerrie Nemáš pravdu. Sick day je benefit, jako takový nemá oporu v zákoně, rozhodně to u všech firem neznamená to samé. Některá firma může jeho čerpání skutečně podmínit potvrzením od lékaře - benefitem pak je např. to, že na rozdíl od pracovní neschopnosti dostanu ten den kompletně zaplacený. Proto autorce radím, ať se podívá do Kolektivní smlouvy, tam by mělo být uvedeno, jaké podmínky ta konkrétní firma má.
@kakamila12 Jak myslíš. U nás to funguje jinak.
Nikde jsem nezažila, že by se mělo dokládat, ale věřím, že někde to tak být může. Nicméně nevím, jak moc ochotný bude lékař něco takového potvrzovat, to že jsem měla rýmičku a teplotu. Beru to podle toho, že dětem už dávno pediatři též nepotvrzují nemoc do žákovských knížek. Zneužít se dá samo cokoli, ale házet další práci na doktory, kteří nevědí co dřív, mi přijde zvláštní.

@anonym_autor nejsem odborník, ale přesně na to sick day je... zamestnavatel nemá právo vyžadovat potvrzení. Ale treba ti tady nekdo odpoví odborneji.