icon

Je výhodnější neschopenka nebo registrace na úřadu práce?

18moniik
31. pro 2022

Ahoj holky, mám takový dotaz. Od ledna bych se měla vrátit po RD do práce. Ještě jsem se domluvila s vedením, ze si v lednu vyberu dvojí starou dovolenou.
Ale….
Vzhledem k tomu, ze naše firma bude na jaře končit a já ani nebudu moct nastoupit na plný úvazek (musím s dcerkou jezdit pravidelne po doktorech a terapiich, takže bych to casove nezvladala), vypadá to s největší pravděpodobností, ze dostanu výpověď.
Moje otázka tedy zní…. Je pro mě výhodnější jít na neschopenku nebo na pracak?
Dostala bych vůbec po RD nějakou nemocenskou? Já se v tom bohužel vůbec nevyznám. 🙊
Jak byste to udělaly vy? Moc děkuji za odpovědi a názory.❤️❤️❤️

Strana
z5
nikinelinaty
2. led 2023

@bara88 byly jsme velmi pochvaleniy že obětujeme peníze a věnujeme se dítěti. Hold měli jsme toho nad hlavu učení druhá třída a neschopnost přečíst zadání.
Víš, musela bys mít víc infa ne odsoudit za jedno napsání. Proto jsem řešila na víkendy brigádu, ať dětem polepsime. A ať mám změnu. Ale manžel se boji i toho, zda bude uvařeno neboť sám nic neumí. Ale na 2 dny se to dá stihnout.

bara88
2. led 2023

@nikinelinaty myslím že infa už máme ví než dost🙂neodsuzuji tě jen mi vadí jak se pořád rouháš. Jinak si mi jedno

nikinelinaty
2. led 2023

@bara88 dcera si hrozně přála soraveny dům a já jsem řešila jak rychle připlatit dluhy co tím vznikly. Že bych chtěla pomocí, aby měli časem i svůj pokojíček mají pokoj dohornady. A hold manžel říká nedá se nic dělat, nedáme to za 5 let bude třeba už odstěhovana.

Takže takhle. U té brigády bysme věděly, jak t tu bude fungovat a nechci udělat přestupek žena v domácnosti

nikinelinaty
29. bře 2023

@lencaa11
@veruuu_kubesovic

holky mockrát děkuji. Jedné dceři příspěvek uznaly té mladší. Splnila všechny 3 body, možná u té starší, co ji bude 15 už je to bez šance, dietu holky drží od 5 a 8 let.
Ale díky této diskuzi jsme přišli k 1. stupni na dceru.

Holky dotaz ještě to se platí do důchodu?Dá se při tom mít brigádu?Uvažujeme o 4 hodinách, ale mám syna vkuse nemocného, abysme se fakt finačně měli lépe.

Mockrát děkuji.

lencaa11
29. bře 2023

@nikinelinaty je tak to je super 👏👏 aspoň 1 stupeň to je dobře i na starší bych to klidně vyzkoušela zažila jsem že třeba dětem s DM1 jeden kraj dál PNP 1 do 18 let je to kraj od kraje jinak 1.stupen se nepočítá do důchodu a brigádu / práci normálně můžeš mít když bude postaráno o dítě na které příspěvek běží je to neomezené ...☘️☘️

nikinelinaty
29. bře 2023

@lencaa11 aha, no nevadí tady už to pokryje finance pečivo, co jsme vyráběly, takže by se dalo pracovat na delší úvazek. Na zkrácený úvazek a koupě pečiva nevyjjde moc výhodne, to je už lepší dpc a odvádět si na důchod sama. Jsem na péči pro syna do 14 let děti. Tak tam je zdravotní zajištěno.

lencaa11
29. bře 2023

@nikinelinaty pokud jste jen na pnp 1 stupně tak není hrazeno zdravotní to si buď hradit sám nebo nějaká brigáda nebo zajít na pojišťovnu a nahlásit se jako pečující matka o dvě děti do 15 let

nikinelinaty
29. bře 2023

@lencaa11 ano tam jsem, ta pečeující osoba u té se to dpč relativně vyplatí odvedeš jen 1 daň a já víc než 4 hodiny fakt nezvládnu se synem jezdit 2x do týdne na logo a plus dcera co má vývojovou disfazii by zase pochytala 5tky.
Jako jeden den, kdy jsem nestihala 3x 5 v jeden den.
Takže nevím dle čeho to vysoudili u té starší že ne, režim šílenosti peče o dománost je stejný, ale já vám opravdu moc děkuji vědět to kdy měli 5 let, ale nevadí.
To byla ve školce na 3.5 hodiny.

nikinelinaty
29. bře 2023

@veruuu_kubesovic prosím tě ještě dotaz, už to chápu sociální se neplatí, zkráceny úvazek a končit do 12 10 a dojezd do skolky.na 1230 je vlastnit snad letadlo

S tím příspěvkem asi,.když jsem.nahlasena na pojištěvne na.peci o děti tam nemůže zůstat ve školce dele než 4 hodiny?

lencaa11
29. bře 2023

@nikinelinaty NN když je matka nahlášena na pojišťovně jako pečující je tam podmínka že dítě nesmí spát ve školce a nebo ve škole jít do družiny

nikinelinaty
29. bře 2023

@lencaa11 ano to dodržuji, jen jsem asi od paní věru předešlé věci špatně pochopila, že tím příspěvkem může být syn ve školce dele
No nám stačí kdyby kapalo na 4 hodiny denně ale musím být zpět zase ve 12.
Tak občas se už díváme na brigády. Tam zda chápu odvedu daň si na duchid a vydělat mohu jen do 10 tisíc.

lencaa11
29. bře 2023

@nikinelinaty tak pokud z dpc si odvadis pojisteni tak ok...

lencaa11
29. bře 2023

@nikinelinaty NN příspěvek na péči když má paní tak může bejt ve školce déle to stim nesouvisí to souvisí s tím že paní je jako vy asi na pojišťovně hlášena jako pečující osoba o dvě děti do 15 let ...proto může dítě bejt ve školce jen do oběda

nikinelinaty
31. bře 2023

@lencaa11 holky muži vyšlo nejvýhodnější zkrácený úvazek a syn v první třídě může než dojedu po 12 domů být v družině a s dětmi na obědě.
Takže hledám jen tohle, stejně na pojištovně to jde do 15ti let dcera má bude mít 15 druhá 12 o prázdninách. DPč by se teoreticky vyplatilo pouze 3 roky, kde si odvedu dan nadůchod a zdravotní platí stát.
Ale je to problematický, že by syn nemohl pak jít do družiny a budde mít jen do 11 20 + oběd, to nevím zda něco takovýho seženu, že už zase budu o domu.

Strana
z5