icon

Lze na neschopence upravit vycházky pro oslavu?

vladuska30
9. čer 2022

Ahoj holky mám dotaz. Jsem na nemocenské ohledně těhotenství. Mám psané vycházky na odpoledne. Ale k dotazu. Na 18.6 jsme pozvaný na oslavu a já mám vycházky do 19hod. Jenže oslava začíná od 18hod. Jde tam udělat nějaká výjimka ohledně vycházek? Nebo jsme jak se řekne v háji?

Strana
z2
drakenn
10. čer 2022

@eviicka promiň, ale i teplota na pracovišti se zohledňuje a schvaluje to to patřičný úřad. Pokud máš připomínky, že se to nedodrzuje, stačí se ozvat..

eviicka
11. čer 2022

@drakenn co vím já, tak při vyšších teplotách má jen zaměstnavatel určité povinnosti (pitný režim apod.). Nevím o tom, že by se zohledňovala speciálně pro těhotné. Ale i kdyby tam bylo běžných 25, jsou zkrátka pracovní činnosti, které bych ve třetím trimestru nezvládala, ale v seznamu nevhodných/zakázaných nejsou.

drep
11. čer 2022

@eviicka vždycky když si čtu podobné fňukání, tak si vzpomenu na kamaráda, který chvíli pracoval jako sestra v usa. Ráno přišel telefon, že odběry krom svých tří domovů důchodců musí ráno stihnout ještě v dalších dvou (kontakt s biologickým materiálem, riziko infekce). Když začal držkovat, že se to nedá stihnout, tak byla odpověď, že Mandy, co je měla na starosti do včera právě porodila a ten její třetí DD dostal Matt. Jen české těhotné musí na PN už od počůraného papírku, protože prakticky žádná nemá práci, která by se dala dělat v těhotenství. Ten seznam znám docela dobře a přijde mi naopak velmi benevolentní a velmi na straně těhotných. Fakt by mě zajímalo, jak je možný, že všude ve světě se rodí děti i ženám, které pracují…

eviicka
11. čer 2022

@drep jako jo s tím světem souhlas, jak jsem psala, já pracovala až do konce (a nebyla to jen kancelář). A o počůraných papírcích taky souhlasím. I u mě se sestra na OGTT divila, že si nechávám potvrdit propustku.
Jen jsem napsala, že ve třetím trimestru už bych všechny povolené práce asi nedala.

anickaaa28
11. čer 2022

Je rozdíl pracovat v kanceláři a na Nové huti......Prašné prostředí, chemikálie, hlučný provoz a atd.....

bara88
11. čer 2022

@anickaaa28 jako že když děláš v prašném prostředí tak máš rizikové těhotenství?

anickaaa28
11. čer 2022

@bara88 Četla si všechno co jsem tam psala?Ja mam rizikové z jiných důvodů a to jsou zdravotní. Ale tam nejde jen o prach,tam jde o ten provoz,jestli jsi nikdy nebyla na nove huti tak zřejmě nevis jak to tam vypadá. Pracuješ tam s chemikaliema,a ne pro každou těhotnou to tam třeba vhodné je a je tam toho víc.Ja reagovala na to,ze je rozdíl jestli někde pracuješ v kanceláři a nebo v nějakém takovém provozu.....A taky záleží na tom jak to vidi lékař.

bara88
11. čer 2022

@anickaaa28 lékaře zajímá zdravotní stav a né to kde pracuješ

anickaaa28
11. čer 2022

@bara88 Kamaradky se ptal jakou práci vykonava,potratila uz 4x takze ji dal nemocenskou hned 🙂

tasimia
11. čer 2022

@anickaaa28 v tom případě máš nárok být za 100% doma a nemusíš sedět doma na PN ;). Pak neřešis vycházky aj.

anickaaa28
11. čer 2022

@tasimia To se ale netýká mě, vzpomněla jsem tu kamarádku která to tak měla. Ja to mám jinak.Kamaradka stale stridave krvacela, spinila a dala ji rizikové aby se miminko udrželo.Me nevadi vycházky v tom stavu,vim proc je mám....Viz prvni stránka psala jsem to tam.

bara88
11. čer 2022

@anickaaa28 ale ba ti snad neměla vliv práce ne?

eviicka
11. čer 2022

@bara88 tak já si myslím, že kde pracuju by mohlo lékaře zajímat také. Jednou jsem měla chrapot a přišla o hlas, jako učitelka jsem si nechala napsat neschopenku (na neplacené tři dny). Na druhou stranu spousta povolání by tuto neschopnost vůbec nepotřebovala.

anickaaa28
11. čer 2022

@eviicka S tím souhlasím.Jen nechapu zakladatelku...

anickaaa28
11. čer 2022

@bara88 U me neměla vliv práce ale zdravotní stav. Jen jak uz jsem psala nechapu zakladatelku,bud mi fakt neco je a tím pádem jsem doma a dodržují vycházky, a nebo mi nic není a zajdu si na oslavu jak se ptala.......

drep
11. čer 2022

@eviicka práce schopnost a neschopnost se posuzuje i ve vztahu k vykonávanému povolaní. Takže ano, často je s virozou déle prácenschopná učitelka nebo telefonistka pro bolesti v krku či chrapot ne-li účetní. Máš dvě naprosto různé věci: rizikové těhotenství jako diagnózu a “nerizikové těhotenství, ale…” a přiznejme si, že těch těhotenských PN pro první skupinu je minimum, gró jsou ty druhé. To “ale” je cokoliv od platím si pojištěnil, tak mám nárok si odpočinout až po pracuju jako havířka a zaměstnavatel mě poslal na neschopenku. Stejně jako tu píše @anickaaa28, že práce v huti je problém. Ta práce má nějaká definovaná rizika (neurčuje je zaměstnavatel, ale hygiena) a ano, klidně může být nevhodná pro těhotnou, ale řešení problému není neschopenka, ale přeřazení. To, že zaměstnavatel nechce nebo nemá kam neřeší neschopenka. A když čtu diskuze tady, tak existuje ještě sakra početná skupina žen, které nemají nevhodnou práci, ale dělají nechtějí - debilní šef, kolegové, klienti atd.
Já měl za 11 let v práci PN třikrát, dvakrát zcela bez vycházek (covid a operace kolene), jednou s vycházkami (roztřištěné operované zápěstí) a ani jednou jsem neřešila, že bych mi nevyhovuje doba vycházek, protože mi koliduje s párty🤷🏻‍♀️

tasimia
11. čer 2022

@anickaaa28 tak kamarádka to tak měla udělat ;). Opravuji se.

anickaaa28
11. čer 2022

@tasimia Asi těžko když neustále krvacela a byla neustále hospitalizovana, proto ji vystavila i neschopenku z toho důvodu....Tam neslo jen o tu práci ale i o zdravotní stav.

Strana
z2