Mám nárok na sociální dávky?

violagrunge
2. únor 2015

Ahoj,chtěla jsem jestli mám nárok na nějakou SD.Bydlíme s přítelem a dcerou ve vlastním domě.Přítel pracuje za cca 14 tis.měsíčně a já jsem na rodičáku.Moc s penězmy nevycházíme.Tak jsem se chtěla zeptat jak nějakou získat.Děkuji

kajalka
2. únor 2015

Ahoj, bydlím s manželem a dítětem v domě s obří hypotékou na 30 let. S penězi jsme se museli naučit vycházet už dávno před tím, abychom si mohli dům postavit a pořídit rodinu. Takže co kdybyste začli u sebe a pak teprve ždímali systém, do kterého všichni pracující odvádíme nemalé peníze?

mamkamarketa
2. únor 2015

Co zkusit si najit brigadu nez zdimat stat???

markiis
2. únor 2015

Pardon, ale musím se slečny zastat, protože si myslím, že na tyhle vaše názory se vůbec neptala, tudíž jsou mimo téma a asi těžko si teď bude hledat brigádu, jestliže se stará o domácnost a prcka. Ohánět se tím, co kdo umí a jak by se měli chovat ostatní, to umí každý. Plus ždímat stát? Mě spíš připadá, že systém, ve kterém žijeme, mnohdy ždímá nás a místo aby přispěl lidem, kteří jsou slušní a pracují, cpe přídavky tam, kde to potřeba není. A klidně mě za tento názor kritizujte, nemusíte se mnou souhlasit, ale vím své a od takových lidí je mi to vážně jedno.

violagrunge: Vykašli se na nějaká fóra a zajdi se zeptat přímo na sociálku, stačí jim vysvětlit celou svou situaci. Pokud máš na něco ze zákona nárok, tak ti tam poradí a navíc tě nebudou okřikovat za obírání státu. http://socialni-davky-2013.eu/

punky
2. únor 2015

@violagrunge zeptej se na porodne na socialce teda spis na pracaku nebo kde se to vyrizuje do roka ditete si muzes zazadat a myslim ze na to v pohode dosahnete a urcite se poptej na prispevky na bydleni.j..a co pisou nektere neres vzdy se najde nekdo komu se to nelibi...oni vsechny rady jako najdi si brigadu jsou sice pekny ale to by musela nejaka treba bejt ja ji sama hledala dlouho...preju hodne stesti ale na to porodny se jdi zeptat

violagrunge
autor
2. únor 2015

@mamkamarketa jo půjdu do prace a nechám půrroční dceru doma ať se o sebe postará sama...dobrý nápad 😵

violagrunge
autor
2. únor 2015

Jinak děkuju za rady ikdyž myslím že nic nedostaneme.Na jídlo nám zbývá hodně málo -platíme půjčku co si vzal přítel.

xpila
2. únor 2015

@violagrunge Příjmy máte stále ještě nadprůměrné, životní minimum pro vaši rodinu je 7710 Kč. Takže pochybuju, že na něco budete mít nárok. Jedině přídavek na dítě, to byste se ale museli s příjmem vejít do částky 18504 Kč. Takže je potřeba zapracovat na snížení výdajů. A brigádu si najít můžeš i s půlroční dcerou.

mamkamarketa
2. únor 2015

@violagrunge tak at si najde brigadu ten tvuj, delej neco z domova.
Uplne mam alergii na takovy lidi. Pises, ze zijete ve svym baraku, tak kdyz na to nemate, prodej barak a kup si byt.
Nee ono je jednodussi natahnout pazouru a cekat co ti stat da 🙄

kocicinka
2. únor 2015

@violagrunge No, a co se tedy spíš naučit hospodařit tak, aby jste s těmi penězi vyšli? Vždyť nemáte málo! 20.000,- měsíčně by mělo pro 3 člennou rodinu stačit!

ilaura100
2. únor 2015

@violagrunge Pujcka pritele nikoho nezajima a pri vypoctu socialnich davek na ni nikdo nebere ohledy, dikybohu.Ono to chce trochu popremyslet pred pocetim, mate-li dostatek financnich prostredku.Pokud pritel splaci pujcku, bude si muset najit brigadu, stat mu na ni prispivat nebude.
Zivotni minimum pro vas tri je 7710,-, takze vas prijem ho bohate prekracuje.

frantiska85
2. únor 2015

Nestačím se divit, když čtu "rady" jako prodat dům a koupit byt nebo jít na brigádu plus najít práci z domova.
Práce z domova jsou v drtivé většině podvody, na brigádu má maličké dítě. Prodat dům? To jako vážně?

violagrunge
autor
2. únor 2015

Splátka 4200kc pritelovo dojíždění do prace 3900kc +výdaje za domácnost (3500kč)+ leasing 2000kc na jídlo a na malou na zbyde na celí měsíc 6500tis.

texetka
2. únor 2015

@frantiska85 No, každý si musí vypočítat zda bude nebo nebude vycházet než založí rodinu. Pokud nevychází, musí bud snížit náklady - tedy je zde možnost i prodeje domu a jít do menšího - levnějšího. Anebo zvýšit příjmy - brigáda - třeba pro přítele.
Stát není dojná kráva aby dával lidem, co mají docela slušný příjem a nevyjdou .

texetka
2. únor 2015

@violagrunge Zkus si psát kolik za co utrácíte . Uvidíš, že se z 6500 dá v pohodě vyžít - když je to čistá ruka jídlo a potřeby pro dítě. Je to jen přechodná doba, za pár let půjdeš do práce a vše se změní.

violagrunge
autor
2. únor 2015

Bohužel jsem jedna z tech co těhotenství zjistila az v patym měsíci.

texetka
2. únor 2015

@violagrunge Tak to budete muset šetřit a utáhnout si opasek anebo si přibrat další práci. Ale z 6500 kč se nějaký čas vyjít dá - není to na pořád 🙂
máte dům, takže zeleninu a pod. si můžete pěstovat sami - tím hodně ušetříte. Najdi si levné recepty a uvidíš kolik se dá ušetřit na jídle. Nemůže mít muž do práce třeba spolujízdu s kolegou ?

violagrunge
autor
2. únor 2015

Tqkze prodat dum,nechat doma dceru a jít na do prace a přítele po dvanactce také poslat ještě dodatečně na brigadu.Ok

ilaura100
2. únor 2015

@violagrunge A co bys jako chtela?Aby vam stat zacvakal pujcky jen proto, ze neumite pocitat?Nektere dotazy me neprestavaji udivovat.

rozarka65
2. únor 2015

Nechápu, co tu řešíte...na dávky dosáhne opravdu málokdo....zvlášť pokud oba "pracujete" - resp. muž pracuje a žena je na RD...Taky jsme nevycházeli s penězi, mužův plat šel téměř celý na hypotéku + vlak do práce a z mého rodičáku se žilo...a když se odečetlo vše,co se muselo zaplatit, tak zbylo opravdu málo...musí se to nějak přežít, bohužel a věřit, že bude líp...
@violagrunge

texetka
2. únor 2015

@violagrunge A co čekáš, že se ti tady dostane odpovědi ? Je spousta rodin, co mají stejné příjmy jako vy .
Dům prodat můžete a jít do menšího. to je velká úspora. pokud nechcete, tak musíte víc šetřit nebo zvednout příjmy. Jiná rada není.
Vy nemáte žádnou rezervu, žádné úspory ? Co ta spolujízda do práce, tam by se dalo ušetřit hodně peněz.

babulinkab
2. únor 2015

a nemůže spíš přítel hledat nějaké výhodnější zaměstnání? příjem nic moc a ještě spousta peněz za dojíždění...

anushka111
2. únor 2015

@violagrunge Naprosto chápu váš dotaz. Bohužel se obávám, že jste s těmi příjmy za hranicí co se týče přiznání nějaké dávky, ale určitě se zkuste poptat.
Náš systém je opravdu ubohý. Pro rýpaly, ne proto, že dává málo, ale proto, že zde není dostatek částečných úvazků s hlídáním, nebo že vás hlídačka bude stát víc než plat ze samotné práce.
Pokud byste chtěla, jsou zde skupinky ohledně šetření, tak kdyžtak mrkněte.Někdy jsou tam maminky ochotné třeba prodat oblečení (sem tam i věci) po svém děťátku opravdu za symbolicko cenu.
Mrzí mě, že jsem vám víc nepomohla, taky jsem v takové situaci byla, a šetřit už ani nebylo na čem, takže vás naprosto chápu ☹

mamkamarketa
2. únor 2015

@violagrunge tak se musite naucit vychazet s penezi co mate.
Proc myslis, ze stat by te mel zivit? Mas rodicak, je to malo?
Chapu financni podporu samozivitelkam, postizenym, dlouhodobe nemocnym...
Ale proc zivit mladou rodinu? Mate zdrave ruce, zdrave nohy 😉

texetka
2. únor 2015

@violagrunge anebo se dá ještě i to, že přítel bude hlídat po práci malou a ty půjdeš třeba uklízet . Bydlíš v Písku, nějaká brigáda na pár hodin by se mohal najít. Dívala ses po něčem ?

violagrunge
autor
2. únor 2015

Mala je na UM měsíčně 3200kc+plenky atd.700 Kč.Jinak já jsem si žádnou půjčku,leasing nebrala to udělal přítel ještě před tím než jsme spolu byl.My nejsme na průměrná rodina naopak žijeme z ruky do huby.Jsme z bezvýchodné situaci a vy se tu otacite jak Zdimame stát on zdima nas.

anushka111
2. únor 2015

@violagrunge A nedal by se v nejhorším vzít podnájemník do baráku? My tak jeden rok bydleli ve 2 + 1 (my s partnerem a dcerou v jednom pokoji, ve druhém podnájemník) bylo to na palici, ale aspoň jsme překlenuli to nejhorší ... 😖

petrasipkova1
2. únor 2015

musím se smát, jak nad reakcemi zakladatelky, tak ostatních. Prostě si během volna zkus dojít na ÚP, oddělení nepojistných sociálních dávek a zkus si požádat o různé dávky, za to nic nedáš a přinejhorším ti pošlou záporné stanovisko. Myslím, že nebudete mít na nic nárok, ale za zkoušku nic nedáš. Jen si myslím, že na příjmy máte nadstandartní výdaje. Taky máme dům, úvěr splátka 5000 Kč na pár let, s tím už jsem do leasingu nešla, takže jezdíme starou felicií po kamarádovi za 20 000 Kč, oba jezdíme jedním, takže se různě rozvážíme na vlaky do práce. Oba dojíždíme minimálně hodinu do zaměstnání. Proč si přítel nehledá jiné zaměstnání ? 14 000 Kč, je plat pro ženskou, pro živitele moc nee. Jinak bych zkusila po večerech nějaký úklid, třeba 2-3 x týdně, taťka může hlídat. Dům bych neprodávala, ve většině bytů jsou stejné a vyšší výdaje. 😉

violagrunge
autor
2. únor 2015

My máme jednu velkou místnost obývak a kuchyn)a loznici.To asi nepůjde...
@anushka111

anushka111
2. únor 2015

@mamkamartketa Problém je v tom, že stát samoživitelkám skoro nic nepřiznává, postiženým málo a dlouhodbe nemocným, to je naprostá škoda mluvit - slovy ministerstva práce a sociálních věcí - to že vám váě zdravotní stav dlouhodobě neumožňuje pracovat, ještě neznamená, že máte právo na přiznání ID (do tabulek pro přiznání spadá tak třetina až polovina vážně nemocných).
Tak ať ten stát pak aspoň podpoří někoho ...

anushka111
2. únor 2015

@violagrunge tak to mě fakt moc mrzí ...