Mám nárok na sociální dávky?
Ahoj,chtěla jsem jestli mám nárok na nějakou SD.Bydlíme s přítelem a dcerou ve vlastním domě.Přítel pracuje za cca 14 tis.měsíčně a já jsem na rodičáku.Moc s penězmy nevycházíme.Tak jsem se chtěla zeptat jak nějakou získat.Děkuji
@nonnni souhlasím s tím, že by to chtělo začít úplně od nuly a vše přepracovat. ale to asi v každém státě a nikde se to nestane a pokud jednou ano, tak my se toho nedožijeme 😅
@violagrunge 6500 spousta lidí na měsíc vůbec nema i při stařších a více dětech!
@blahova_andrea nestane se to, dokud se lide nechaji opit prislibem par stovek, misto toho, aby pochopili, ze takovy luxus, jaky nabizi cesky socialni system je neudrzitelny a i kontraproduktivni pro samotne aktery = matky. A mas pravdu, ze tohle se jen tak nezmeni....nemame zadneho charismatickeho politika, ktery by dokazal presvedcit i ty lidi, kteri se neorientuji sami v predvolebnich kampanich, ale slysi na prislib, ze dostanou trochu pridano....ze jim bude muset byt jinde ubrano (treba navysenim DPH) uz nejsou schopni pojmout....jak u blbejch...
...a jen bych upresnila trochu ty poznamky na tema, ze se ma stat starat, ze mu rodite danove poplatniky. Statu mohou byt vasi (potencialni) danovi poplatnici uplne u zadnice a staci, aby zmenili (respektive jen lehce pozmenili) migracni politiku a sve potomky si muzete strcit nekam (rozumej, zivit si je sami)...stat muze zacit poustet do zeme mlade, vystudovane! a kvalifikovane sily (stejne, jako treba dela Kanada, Australie, ale i Nemecko a nejen ti) a usetri a navic si muze vybirat...takze ne, nejsou ty deti nepostradalene pro rozvoj ceske ekonomiky, naopak stat je ani moc nepotrebuje, protoze je pro nej levnejsi jiz hotova pracovni sila.
@blahova_andrea Jenomže on tak nečiní z plezíru, on takhle maká, protože jinak bychom byli na dlažbě. Kdybychom měli svůj byt či dům, tak by jednu práci pustil. Protože to není příjem za jednu práci, ale za dvě. On je učitel, takže ve škole si vydělá nějakých cca 15.000 a zbytek jako IT technik v jedné firmě. Jeho den vypadá tak, že v 7:00 odchází, v cca 14 hodin jede domů zaparkovat, řekne nám mezi dveřmi ahoj a jde do druhé práce, ze které se vrací kolem 21:00. Za jakou cenu ty peníze jsou? Že děti tátu znají jen o víkendech ( jenže ted musel začít ještě o těch víkendech studovat VŠ, aby ho v té škole vůbec nechali) a že je ze stresu s nervama na huntě. ... jenomže to už nikdo nevidí, všichni vidí jen těch 40.000,-
A to nemáme nijak velký byt. I kdybychom šli do menšího, tak bychom platili možná o 1.500,- méně, ale možná ani to ne. Holt velká rodina, kterou jsme oba moc chtěli, něco stojí. Teď si budeme brát auto na leasing, jelikož do našeho 15 let starého forda 3 autosedačky nenarveme. Hypotéku bych nechtěla ani za zlatý sele, protože kdyby muž o jednu práci přišel, což se klidně může stát, tak co potom. Navíc byt, který by nám velikostně vyhovoval, bychom neuplatili, to by musel brát tak 60.000.......
@kocicinka nechci ti brát iluze, ale můj taky nechodí do práce jen na 8h ke kafíčku a taky dělá 7 dní v týdnu a skoro ho nevidíme. a o takovém příjmu se nám prostě nezdá, no. to, že někdo vydělá více nebo méně nemusí být vždy odrazem jeho schopnosti nebo naopak lenosti 😉 a souhlasím, že ty peníze mají moooc vysokou cenu ☹ ale bez nich to prostě nejde. souhlasím i s tím, že jít do menšího nemusí být vždy ani reálné ani výhodné. vůbec nepochopím, jak někdo může poradit - prodejte dům. to přece není řešení.
@nonnni píše se jen do tři a pul kil ne do pěti jak si všichni mysli
@blahova_andrea však já neříkám, že tvůj muž je línej 🙂 Vždyť ani nevím, co dělá 🙂 a ty prachy jsou za dva osmihodinové úvazky, čili logicky vzato, vydělává úplně průměrně.Většina, či troufám si říct všichni manželé mých kamarádek a známých, jsou po šesté hodině doma, opravdu neznám ve svém okolí nikoho, kdo by tolik a tak dlouho makal, nepřijde mi tohle normální a fakt nevím, jak dlouho to vydržíme a jak to bude, až se nám narodí třetí mimino, jak to sama se třemi dětmi zvládnu. Ale chtěli jsme to tak, tak nefňukám 🙂
Prodat dům opravdu není řešení, ale já fakt nechápu jakto, že nevyjdou. Bud si ten chlap bude muset najít lépe placenou práci, aby se mu to dojíždění z Písku každý den vyplatilo, anebo si najít práci v Písku, aby ušetřil za to dojíždění. Protože jezdit každý den 150 km tam i nazpět, kvůli 14.000,- , to mi teda přijde těžce nerentabilní, a Písek zase není nějaká horní dolní, aby tam zdravej člověk na nic nemohl kápnout?
@kocicinka jako obdivuju tě. já mám ponorku už se dvěma, že jsem s nimi pořád sama a už mi z toho hrabe. další už fakt neeeeeee 😀
souhlasím. to dojíždění za takto mizerně placenou prací se absolutně nevyplatí! ale to si musí vyřešit chlap, protože to zakladatelka nevyřeší ani tady s námi ani v písku za něj 😅
Už jsem našla Jak mít víc zvysit si rodicak...Vim ze jsou na tom lidi hůř než my.Já jsem na rodičaku Kvuli těhotenství jsem nemohla dokončit školu a vy mi tu pisete jak zdimu stat ?Pouhá otazka a na ni spoustu arogatnich odpovedi.Za domácí prace jsem dostala za 2 měsíční práci 2tis. Také ji stále delam aspoň něco.Ono toho moc nejde dělat mým dítětem které si neustále vyžaduje pozornost a když ji nedostane neúnavně řve třeba 3hodiny.Prace moc není už jsem přemýšlel a ze ji dam do jeslí a půjdu pracovat jenže slečna na up mi řekla ze bych tim ztratila rodicak protože bych se vlastně o ni nestaral a já.Přítel dělá truhláře jeho šéf mu dává po týdnů 2000 nikdy mu nedá dokonce nic už mu dluží pre 35 tis.Ano pro nás je to těžká situace jinak děkuji za rady 🙂
@violagrunge no a proc ho tedy ma mit mala az do peti kil? Jestli je to na doporuceni lekare, tak by vam ho mel napsat i tak a oduvodnit pred revizakem. Pokud je to vase rozhodnuti, tak pak se neda nic delat a musite calovat.
@violagrunge Ty máš rodičák přes otce dítěte? Ono to nejde zvyšovat jen tak, jak chceš, Jsou tam omezení.
Jestli přítel dělá truhláře, tak je podle mě zbytečné, aby dojížděl do Prahy.
Při rodičáku pracovat můžeš, ale pokud je dítě mladší 2 let, tak ve školce/jeslích může být max. 46 hodin za měsíc. Ale samozřejmě může hlídat kdokoliv jiný.
Já jsem tam volala ono se to počítá na denní vyměřovací základ nejvíc si to mužů zvýšit na 9750 já si to zvýšila na tuhle částku-chci jít co nejdřív pracovat.Práci tu hledal dlouho popřál se vzude možné.Dřív dělal v masně tam bral 6tis za měsíc takže jediná normální prace v Praze a jemu říkat at si najde něco lepsiho -vzdy odpoví ze nemá jistotu ze ho tam nechaji.Takže v tomhle směru to nikam nevede...
Mám rodicak pre sebe
@xpila
Teda na sebe...
@xpila
@violagrunge Podle toho, cos psala, jsem právě myslela, žes neměla mateřskou, proto ani volnu rodičáku. Zvýšení je určitě možnost, hlavně pokud chceš jít co nejdřív do práce.
@luj89 No jo, v tomhle nejsem moc feministická a zastávám původní vzor rodiny, vyhovuje mi to, cítím se v této "funkci " lépe, jako žena, než být v práci od nevidim do nevidim, tak bych byla radši v domácnosti, starala se o děti, dům, zahradu a teplo rodinného krbu, mám to tak nastavené už snad z dětství a ani manželství mi názor o moc nezměnilo, plat mám o 10 000 Kč menší než muž a rozhodně mi to nevadí, chci aby on byl tím hlavním živitelem a ne abych se rozhodovala jestli na rod.dovolenou půjdu já nebo on, atd. a abych řešila, že nemůžu být s dítětem doma, protože manželovi zbyde jen 10 000 Kč z výplaty a nezbývají nám peníze na nic. A nemá to nic co dělat s tím, že bych si myslela, že je žena něco méně,že má mít v zaměstnání jiné platové tabulky, to rozhodně ne, jen určité "rozdělení rolí v rodině" Promiň tímto končím, než se do toho ještě víc zamotáme. 😉
Tak jsem si prošla celou diskuzi a nestačím se divit, jak tu zakladatelka reaguje. Že se ptá na dávky? Ok, ať se zeptá, kdyby na něco dosáhli, proč by ne. Ale že nejsou ochotni začít u sebe, uskromnit se nebo si zvýšit příjmy a ještě se dotyčná vyjadřuje jak dlaždic, to fakt nechápu. Radit asi nemá smysl, vše bylo řečeno. Hledat lepší práci nebo práci v okoli, brigadu, cestování veřejnou dopravou nebo spoludojizdeni, zvážit prodej auta nebo domu či jeho pronajem, uskromeni na jídle, refinancovani půjčky... Ale asi to nemá smysl, do té situace se dostali sami a nejsou ochotni ji řešit jako dospělí lidé.
Myslím že nebudeme prodávat auto který není naše.Pronájem 1+1 asi by nevyšel a o tom spolu ježdění už jsem psala.Asi sis to nepročetla
@kacca11 a prodej domu to snad ne jsme z vesnice a za takovou cenu našeho domu by jsme si nepořídil ani byt.Uskromění na jídle z dvou tisíců myslím že už to nejde leda že by jsme jedli listy ze stromu.
@violagrunge tak ted je to na tvem partnerovi. muj manzel je take truhlar,ale dela jinou praci a lepe placenou. i pridavaci na stavbach maji 90 na hodinu a nemusej nikam jezdit. ten zamestnavatel mu dluzi uz dlouho? tak to se s tema penezma nejspis rozlucte.
@violagrunge jak tak sleduji celou diskuzi, tak z toho vyplývá - na sociální dávky nárok nemáte, všechny návrhy na možné úspory jsou pro vás nepřijatelné nebo neproveditelné, no tak v tom případě máte ještě jednu možnost, každé ráno se pořádně oblečte, zabalte dítě do hrubé deky a jeďte s partnerem do Prahy, tam si najděte hezké místo, třeba někde u metra, na Václaváku, nebo před parlamentem a dejte si před sebe misku a ceduli "mám větší nároky a náklady než příjmy, přispějte mi" možná to bude ten nejjednodušší a nejvýnosnější přivýdělek 😎
@violagrunge nemusí nikoho znát, ale minimálně si dát inzerát na net nebo vylepit třeba na zastávce, může to být člověk třeba i z vedlejší vesnice...kdo nechce hledá výmluvy...vaše situace asi nebude až tak zlá, když jste toho zatím moc nevyzkoušeli...
Jak už jsem psala nechala jsem si zvýšitrodicak.Jako prodat dům? Naše jediná jistota a já se jí budu zbavovat? Jen kvůli tomu že nám chyby tisícovka měsíčně?
@violagrunge teď vážně, můj předchozí příspěvek byla dost jízlivá nadsázka. Myslím, že tady vám už nikdo nic nového neporadí a většina diskutujících tu na vás bude akorát útočit. Odpověď na původní otázku ohledně nároku na sociální dávky jste dostala, tak by možná nebylo od věci poprosit admina aby diskuzi uzavřel než se to tu zvrtne v nehezké napadání a hádku.
@nonnni no to je sice moc pěkné,ale co s takovými silami,když pro ně není dostatečné uplatnění a finanční ohodnocení-to není ani pro naše vystudované síly-i když se samy nabízí,že budou dělat za méně než by měli jinde-jako že třeba na recepci nevezmou holku s bakalářem,jen proto že je pro ně moc vzdělaná-takže co by Ti vyštudovaní cizinci tady asi tak dělali? a na druhou stranu proč teda stát studuje a brečí,že se nerodí děti?že nebude mít po x letech na důchody pro jejich rodiče?takže asi s tím výběrem to nebude až tak horký a skvělý
@marecek4 protoze stat breci nad vsim, to je takova strategie, jak odpoutat pozornost od opravdu fundamentalnich problemu....a to prvni je jednoduche, vezmou praci, kterou cesi brat nechteji, protoze je pod jejich uroven...nebo naopak si je dosadi primo na specificke posty v medicine, IT atd...
Nezapomen, ze ekonomicka krize, kteru mame ted neni zadna neocekavana novinka, v historii se periodicky opakuje a taktez se opakuje ekonomicky rust, takze za par let nejen muze, ale i zajiste bude situace na pracovnim trhu jina...my panikarime zejmena proto, ze porevolucne nas to semlelo prvne, ale zadna novinka to neni...
@violagrunge zkoušeli jste najít tu brigádu pro tebe ? zkoušeli jste dát inzerát na spolujízdu nebo projet web s nabídkami na spolujízdu ? zkoušeli jste zajít do banky a domluvit se na jiné výši splátky ?
Pokud ne, tak se nezlob, ale jen brečíte ..
@nonnni spíš je to i o tom co říkali včera v televizi-nějaký vrchní soudce,nevím přesně,jen jsme to nějak zaslechla a je to i možná vytržené z kontextu,ale víceméně pravda-češi jsou celkově přisprostlý a brečící národ,který většinou než by něco udělal tak si bude stěžovat-samozřejmě ne všichni,ale ti co něco udělají to zas nedávají tak veřejně na odiv

@xmarg04 ano, černobílé není nic. všude jsou ti lepší a ti horší. rozhodně bych nechtěla házet všechny do jednoho pytle. jenže ty peníze tam dostávají všichni, i ti, co si je právě nezaslouží. v normálním zaměstnání by dávno letěli. ano, někdo si je musel zvolit, ale když se podíváš, tak není moc koho volit. točí se tam pořád dokola ta stejná jména, jen si zakládají jiné strany. když už se najde nějaký snaživec, který by rád změnu, tak je brzy zlikvidován a vyštípán. politice se teda nijak nevěnuju, to klidně přiznávám, toto jsou jen mé obecné dojmy na téma 😉 ale tak to už jsme tématicky hodně mimo tuto diskusi 😀 myslím, že zakladatelce bylo odpovězeno. na sociální dávky nemá nárok. na víc se vlastně neptala. dalších rad dostala spoustu, teď je jen na ní, co si z toho vezme 🙂