icon

Náhrada příjmu při pobytu v porodnici: Kde žádat?

gujduska
31. bře 2022

Dobrý den, prosim jak se řeší když jde maminka rodit a je v porodnici a tatinek hlídá starší (5 let) dítě a následně s námi zůstává chvíli doma? Žádá se u kterého z lékařů? Děkuji.

Strana
z2
pakeros
31. bře 2022

Nemocnice vypíše OČR po dobu tvého pobytu v ní 🙂

jitkacv
31. bře 2022

@gujduska O očr zažádat v porodnici a pak po návratu z porodnice si tatínek v práci požádá o otcovskou dovolenou.

gujduska
autor
31. bře 2022

@pakeros
@jitkacv
Moc děkuji, takže mi dají celý jejich papír? Nemam si splasit nějaký svůj?

jitkacv
31. bře 2022

@gujduska je to klasický tiskopis očr co vydávají pouze lékaři. Nikde ho neseženeš.

konidana
31. bře 2022

@pakeros ale ocr je jen v pripade pokud maminka v nemocnici pobira na to dite doma rodicak, ne?

konidana
31. bře 2022

@gujduska podle mne na petilete dite ocr od nemocnice otec nedostane. Leda od detske, kdyby bylo nemocne.

konidana
31. bře 2022

@gujduska leda po porodu cerpat otcovskou dovolenou, ale to nevim presne odkdy to jde...

jitkacv
31. bře 2022

@konidana očr bude na ženu, že se nemůže starat o starší dítě.

konidana
31. bře 2022

@jitkacv ok, ale pokud na nej nebere rodicak, ani to dite neni nemocne, tak podle mne ocr neni mozne

plksv
31. bře 2022

Na pětileté dítě OČR nedostane, jen kdyby bylo nemocné.

avital
31. bře 2022

OČR manžel dostane, protože osoba, která jinak pečuje o dítě do 10 let je v nemocnici. Papír mu vystaví v porodnici.

pakeros
31. bře 2022

@konidana ne, v srpnu jsem po druhé rodila a na starší dítě jsem rodicak už nepobírála.Nemocnice normalne vypsala OČR

plksv
31. bře 2022

Holky, a to jako opravdu, když s mužem oba normálně pracujeme, máme osmileté dítě a jeden z nás skončí v nemocnici, tak ten druhý dostane na to dítě OČR?

konidana
31. bře 2022

@plksv podle mne to je blbost
@pakeros mozna to nezkoumali, že uz rodicak nepobiras

konidana
31. bře 2022

@avital ano, ale to dite musi byt taky nemocne

avital
1. dub 2022

@konidana nemusí

avital
1. dub 2022

Ne všichni pracují od 8 do 16h, aby se mohli postarat o dítě, když je ten druhej v nemocnici...

avital
1. dub 2022

@plksv ano, nevím jestli se zaměstnavatel může nějak bránit, pokud ví, že ho šulíš(to OCR nepotřebuješ) ,ale zas v nemocnici nejsi furt a pořád je to jen 9 dní

konidana
1. dub 2022

@j.a.n.i ahoj, prosím o nějakou relevantní informaci k tomu očr. Moc děkuji.

gujduska
autor
1. dub 2022

@avital Děkuji, takže osetrovne bude mít na mě logicky manžel, tim padem by mohla malá i na pul dne do školky asi, že?

j.a.n.i
1. dub 2022

@gujduska Jojo, mohla.

j.a.n.i
1. dub 2022

@konidana Nevím jakou máš na mysli, pokud věk dítěte, tak je jasně stanoveno, že do 10 let se dává OČR i na zdravé dítě, pokud onemocní pečující osoba, stejně jako pokud třeba nenadále zavřou školku či školu.

konidana
1. dub 2022

@j.a.n.i aha děkuji, nezdálo se mi to, že to takto funguje. S tou školou/školkou to chápu, ale toto jsem nevěděla, že pokud je jeden z rodičů hospitalizován, tak ten druhý může být se zdravým dítětem až do 10 let(které normálně chodí do školy či do školky) doma na očr. Myslím, že jsem tu zachytila diskuzi na stejné téma, a tam se tvrdil opak.

j.a.n.i
1. dub 2022

@konidana Tak představ si, že ten druhý rodič třeba dělá 24 hodinové směny a práci má na péči uzpůsobenou ten, kterého hospitalizují, tak co s tím dítětem, dají ho po příchodu že školy či školky do klokánku? V případě školky b ho tam ještě musela odvést učitelka, nebo to dítě nemůže jít ani samo domů.

gujduska
autor
1. dub 2022

@konidana
@j.a.n.i
Určitě to stojí i na té pracovní době manželů, můj má třeba 3 směnný provoz a po noční není schopný malou každý den dopo hlídat, stejně tak když má odpolední do 22h,tak kdo by s mallu odpo byl? Takže jsem fakt vděčná že ti Osetrovne takhle funguje, díky Bohu 🙏

konidana
1. dub 2022

@j.a.n.i
@gujduska Abych řekla pravdu, tak jsem na to vždy nahlížela jinak, ale asi proto, že manžel je osvč a žádný nárok tedy nemá. Když to bylo nutné, prostě nemohl jezdit na montáže a musel být doma s dětma zadarmo...

j.a.n.i
1. dub 2022

@konidana Ale ono zas až tak nejde o ty peníze, ale o to, že zaměstnanec jen tak nezavolá do práce "musím odvést dítě do školky, manželku odvezli do špitálu, tak mi dejte dovolenou nebo neplacené volno" nebo neřekne, následujících 14 dnů musím místo 12 dělat jen na 6 hodin dopoledne, jinak nestíhám školku.

gujduska
autor
1. dub 2022

@konidana Jo tak to chápu, to je zase něco jiného když je chlap OSVČ. Každý má tu situaci jinak, někdo má blízko babičky nebo tchyně, my to máme tam i tam minimálně 20km a max. 50km tyhle rodinné pomocníky, takže musíme spolehat víc jeden na druhého s manželem 😊

malanoha
2. dub 2022

Taky jsem tady nedávno řešila podobnou situaci a dostala jsem asi dvacet odpovědi a každou jinou... Až jsem to nakonec nechala být a manžel byl se starším dítětem doma zadarmo a v práci to nějak přežili..

elledh
2. dub 2022

@gujduska je to, jak už tu někdo psal, až do 10 let věku dítěte. Normálně vám v porodnici vypíšou očr. Pokud nejste manželé ale partneři, a třeba byste ani nebydleli spolu v domácnosti, i tak má otec dítěte nárok na očr. Až vás pustí domů, může si pak vzít otcovskou dovolenou. Doporučuji mrknout na stránku cssz.cz/osetrovne

Strana
z2