Náhrada příjmu při pobytu v porodnici: Kde žádat?
Dobrý den, prosim jak se řeší když jde maminka rodit a je v porodnici a tatinek hlídá starší (5 let) dítě a následně s námi zůstává chvíli doma? Žádá se u kterého z lékařů? Děkuji.
Na pětileté dítě OČR nedostane, jen kdyby bylo nemocné.
OČR manžel dostane, protože osoba, která jinak pečuje o dítě do 10 let je v nemocnici. Papír mu vystaví v porodnici.
Holky, a to jako opravdu, když s mužem oba normálně pracujeme, máme osmileté dítě a jeden z nás skončí v nemocnici, tak ten druhý dostane na to dítě OČR?
Ne všichni pracují od 8 do 16h, aby se mohli postarat o dítě, když je ten druhej v nemocnici...
@j.a.n.i aha děkuji, nezdálo se mi to, že to takto funguje. S tou školou/školkou to chápu, ale toto jsem nevěděla, že pokud je jeden z rodičů hospitalizován, tak ten druhý může být se zdravým dítětem až do 10 let(které normálně chodí do školy či do školky) doma na očr. Myslím, že jsem tu zachytila diskuzi na stejné téma, a tam se tvrdil opak.
@konidana Tak představ si, že ten druhý rodič třeba dělá 24 hodinové směny a práci má na péči uzpůsobenou ten, kterého hospitalizují, tak co s tím dítětem, dají ho po příchodu že školy či školky do klokánku? V případě školky b ho tam ještě musela odvést učitelka, nebo to dítě nemůže jít ani samo domů.
@konidana Ale ono zas až tak nejde o ty peníze, ale o to, že zaměstnanec jen tak nezavolá do práce "musím odvést dítě do školky, manželku odvezli do špitálu, tak mi dejte dovolenou nebo neplacené volno" nebo neřekne, následujících 14 dnů musím místo 12 dělat jen na 6 hodin dopoledne, jinak nestíhám školku.
Taky jsem tady nedávno řešila podobnou situaci a dostala jsem asi dvacet odpovědi a každou jinou... Až jsem to nakonec nechala být a manžel byl se starším dítětem doma zadarmo a v práci to nějak přežili..
@gujduska je to, jak už tu někdo psal, až do 10 let věku dítěte. Normálně vám v porodnici vypíšou očr. Pokud nejste manželé ale partneři, a třeba byste ani nebydleli spolu v domácnosti, i tak má otec dítěte nárok na očr. Až vás pustí domů, může si pak vzít otcovskou dovolenou. Doporučuji mrknout na stránku cssz.cz/osetrovne

Nemocnice vypíše OČR po dobu tvého pobytu v ní 🙂