Nestihla jsem se rozvést. Co dopsat do kolonky otce?

20. bře 2024

Dobry den, omlouvam se za anonym ale radeji tak, protoze je to choulostive.

S manzelem jsme sli od sebe uz pred 3mi lety. Kazdy uz mame novy vztah ale jeste nemame po rozvodu. Nejak jsme to neresili jelikoz jsme se rozesli v klidu a jsme dobri pratele ( po 10ti letech ). Tak jsme to nejak nehrotili ale co jsem zjistila ze jsem tehotna tak je to v reseni ..... mam pred sebou ted ale porodopis.
Musim do kolonky otce napsat ,,jeste,, manzela a vyresit to az soudne pak po rozvodu? Nebo muzu napsat stavajiciho partnera s tim ze prijmeni ditete bude ale manzelovo?
Jo vim ze jsme nezodpovedni a delame v tom bordel .ale dite jsme neplanovali. Ale rozhodli jsme se pro nej.

Diky za odpovedi

koordinatorka_odboje
20. bře 2024

Prijmeni bude po tobe, nebo to, ktere jste s manzelem uvedli do formulare pri svatbe. Jako otec bude na matrice automaticky zapsany manzel.

krisstina93
20. bře 2024

Když jsi vdaná, tak automaticky je manžel otcem, nikoho jiného tam napsat nemuzes. Ani kdyby ses teď rozvedla ti to nepomůže, leda by ses do porodu stihla rozvést a znovu vdát. Holt to budete muset řešit po porodu soudně.

cilkat
20. bře 2024

Hele mám poznámku mimo, ale nedokážu si ji odpustit: dostala mě tvá poznámka "jo, jsme nezodpovědní". Neber to tak tragicky: Rozhodnutí nechat si neplánované dítě mi nijak nezodpovědné nepřijde. Tak holt nemáte někde vyřízené formality a razítka. Mnohem důležitější je, že jste schopni se rozumně domluvit a fungovat. Tak nepadej do sebemrskačských nálad 😉 .
Držím palce, ať ty razítka jdou snadno.

autor
20. bře 2024

@cilkat jeee dekuju. Zvedla jsi mi naladu. Ja jen ze to slycham od pribuznych apod :/
Kdyby ty zakony nebyly divne postaveny na hlavu tak by to bylo jednodussi. Nechapu proc na dite nema narok pravoplatny otec :(

autor
20. bře 2024

@krisstina93 a kdyz bych jmeno nevyplnila? A vyplni se az po soudu ? Nahodou asi nevite jak to chodi coo ?

autor
20. bře 2024

@koordinatorka_odboje dobre dekuji

moudivlacek
20. bře 2024

Máte na výběr 2 varianty - ta jednodušší je rychle rozvod a sňatek s novým partnerem, tam pak do RL půjde on, jakožto manžel, nebo varianta 2, podej žádost o rozvod, po porodu bude mít syn/dcera příjmení dle vašeho oddacího listu s původním partnerem (je tam na něj i kolonka, prostě to příjmení, na kterém jste se společně domluvili), vy si po návratu z porodnice podáte žádost na soud, ale to holt zabere nějaký čas ... varianta nezapsat nic to jsem nepochopila, pokud budete stále manželé, či budete v té lhůtě, tak si to tam doplní sami, nebo co jste myslela, že nenapíšete?

j.a.n.i
20. bře 2024

Upřímně řečeno, do porodopisu klidně můžeš napsat pritele, to neni zadny uredni dokumet...

moudivlacek
20. bře 2024

@j.a.n.i pokud bude stále vdaná, nevím, jak je to teď, ale po mně chtěli občanku a opsali si to, porodopis bych asi neřešila, to je to nejmenší, jde hl. o ten RL

krisstina93
20. bře 2024

Jméno jako křestní hlasis v porodnici, ale příjmení má automaticky tvoje a v rl bude manžel tak jako tak. To nijak neobjedes.

22hanah
20. bře 2024

Utíkej honem za právníkem, ať zkusíte rozvod co nejrychleji nebo Vám co nejrychleji dají termín rozvodu, třeba se s tím dá něco udělat, pak bych běžela na matriku pro první volný termín říct si "ano" a svatbu jako takovou si udělala třeba později, protože jinak tam vaše společné dítě (v rodném listě) bude mít už nadosmrti, že se po narození jmenovalo po někom jiném než je jeho táta a to mi přijde fakt divný, tohle už se soudně totiž vymazat nedá, pouze udělat změna, ale to, s jakým příjmením se narodí, to už musí celý život pak všude uvádět a vysvětlovat jako "rodné příjmení".

adelisss
20. bře 2024

Podle mě není potřeba svatba narychlo. Svobodné matky píšou biologického otce s jeho souhlasem. A dítě může nést i příjmení tohoto otce. Svatba k tomu potřeba není.

moudivlacek
20. bře 2024

@adelisss ano, ale nejsou vdané za původního partnera, to je ta potíž, i kdyby se jen rozvedla a zůstala rozvedená, tak v RL dítěte bude býv. manžel, o to jde

adelisss
20. bře 2024

Tady na stránce dole je popsané, jak postupovat:
https://www.praha4.cz/Nejcastejsi-dotazy-pro-ob...
Pochopila jsem to tak, že dítě prostě v porodnici nepojmenujete. A mezitím dáte k soudu návrh o popření otcovství. Asi by to bylo lepší předat právníkovi.

jaja01k
20. bře 2024

@adelisss V tomto případě svatba potřeba je, protože pokud se dítě narodí do 300 dnů od rozvodu, bude jako otec zapsán exmanžel.

moudivlacek
20. bře 2024

@adelisss popření otcovství není otázkou dní, to se povleče a mezitím bude chodit s dítětem bez jména po doktorech, já nevím, přiznám se, že nikoho takového neznám

adelisss
20. bře 2024

"Popření otcovství do jisté míry závisí právě na tom, jak bylo otcovství určeno.

Pokud má o svém otcovství pochybnosti manžel matky, může se obrátit na soud a požádat soud o popření svého otcovství. Musí tak ovšem učinit do šesti měsíců od chvíle, kdy se dozvěděl o tom, že by otcem být nemusel. Nejpozději se ale na soud může obrátit do šesti let věku dítěte. Své tvrzení by měl patřičně doložit, napsat, proč se otcem necítí být, zaslat výsledky testu otcovství, byl-li proveden, případně podat návrh na jeho provedení.

A jak popřít otcovství v případě, že žena otěhotněla s novým partnerem, ale ještě není rozvedená? Jako otec bude zapsán manžel matky (a to ještě do 300 dnů od rozvodu). Pokud již rozvodové řízení probíhá, je možné během samostatného řízení zároveň provést popření i určení otcovství. U soudu se musí matka, manžel i nový partner shodnout na tom, že otcem dítěte je nový partner matky."
Asi bych teda urychleně podala žádost o rozvod. Manžel může podle všeho popřít otcovství i před narozením dítěte. Ale nejsem teda právník...

j.a.n.i
20. bře 2024

@moudivlacek Ptala se na porodopis, tak ji na něj odpovídám... Na RL už dostala odpovědí dost, tam to bez rozvodu nepůjde a s rychlostí našich soudů není vůbec jisté, zda se to do porodu stihne...

zanett
20. bře 2024

Nedavno jsem nekde cetla, ze pry se pripravuje novela zakona, ktery cely tento proces zjednodusi a dite narozene v ochranne lhute 300 po rozvodu nebude automaticky brano jako dite (ex)manzela....tak uvidime, co z toho nasi zakonodarci udelaji a kdy.

Jinak, zakladatelko, pises; '...Nechapu proc na dite nema narok pravoplatny otec :(' - ale on na dite narok ma! Akorat se jaksi nepredpoklada, ze zenska, kdyz je vdana za jednoho, uz chrape s jinym....a jeste otehotni. A nase zakony to halt vnimaji tak, ze dite na prvnim miste a nez se rodicove milostive dohodnou, bude otcem oficialne ten, kdo je/byl oficialne i manzelem. Nerikam, ze je to spravne...a propos - ja si teda trochu rypnu, po vzoru tveho okoli; ja zase nechapu, proc se lide rozejdou, ale zaroven nerozvedou, notabene, kdyz spolu nemaji deti. Na co jako cekaji? Moje terapeutka me varovala (kdyz jsem byla singl) si nic nezacinat s chlapem, ktery neni oficialne rozvedeny. I kdyz treba zije XY let bez manzelky, jak je to na papire, tak je to pravda.....a ja ji neposlechla a potkala jsem chlapa, ktery resil presne tuhle situaci; jeho stale jeste manzelka otehotnela s jinym a narychlo resili rozvod a novou svatbu. Pro me ten chlap byl ale v ten moment naprosto neperspektivni partner. Jen takova zkusenost ze zivota...

j.a.n.i
20. bře 2024

@zanett Já mám pocit, že to není o tom, že by do 300 dnů nebylo exmanžela, ale že už to nebude nutné řešit na soudě, ale bude stačit na matrice... a mám pocit, že už to platí.

j.a.n.i
20. bře 2024

@zanett Ale tedy i na té matrice ve třech...

zanett
20. bře 2024

@j.a.n.i aha, dik za doplneni, ja to nejak detailneji nesleduju, tak pokud uz to plati, tak si holt bude muset zakladatelka udelat vylet na matriku se svym soucasnym a byvalym.

renatalen
20. bře 2024

Hezky to mají napsané na stránkách města Strakonice. Posílám odkaz. Je možné určit otcovství tzv. Trojdohodou na matrice. Myslím, že je nutné být rozvedená....

https://www.strakonice.eu/content/trojdohoda-pr...

j.a.n.i
20. bře 2024

@zanett To jo, ale nejdřív musí stihnout ten rozvod...

moudivlacek
20. bře 2024

@renatalen i to tam píšou, že nabude moci až po rozvodu, každopádně, to bude i tak jednodušší než bývalo přes soud

autor
20. bře 2024

@moudivlacek ano dekuju. To jsem potrebovala vedet ♡

autor
20. bře 2024

@zanett protoze k cemu to vlastne je ?? Rekli jsme si ze se rozvedeme co si najdeme nove stale partnery. A navic je kazdymu potom h*vno proc ....
Nechapu tvuj rypavy komentar v tom ze jako 3 roky nejsme spolu a ja s nikym jako nemam spat :D ... jestli to vydrzis je asi tva vec ale neodsuzuj ostatni 🙂

zanett
20. bře 2024

K cemu to je? No napriklad k tomu, abyste ted nemuseli resit, ze otcem tveho ditete bude ofiko tvuj bejvalej. Treba k tomu.

zuzkasim
20. bře 2024

@zanett A už jsi byla v té situaci, že by ses chtěla s manželem rozejít/rozvést? Protože pak bys pochopila. Konečně si tak nějak zařídíš svůj život "lépe" a najednou tě nic netlačí do sepisování návrhu na soud atd. Je to formalita, říkáš si, že to zatím k ničemu potřeba není, že důležité je, že jste se dohodli a funguje to. Tak proto. S mužem už nežiju víc jak půl roku, žádost o rozvod stále podaná není. Mám ji od ledna připravenou, muž se ještě nevyjádřil, nemá čas, řeší jiné věci, vlastně nás nic netlačí. Novým partnerům je náš stav celkem jedno.

somalicats
20. bře 2024

@moudivlacek Pokud vyplňuje porodopis, tak je tak v 36. týdnu nebo i později, to už jaksi rozvod a nový sňatek nestihne.