icon

Občanský průkaz pro miminko: Kdy jej pořídit?

6. led 2024

Ahoj,
Kdy jste nechaly svým miminkům dělat občanku?
První dítko jí má od půl roku a teď v 3,5 budeme už měnit, protože už si není moc podobná. Teď máme 2m miminko a už by se nám hodila 😂😂 ale říkám si, že mu moc dlouho nevydrží protože za dva-tri měsíce stejně bude vypadat úplně jinak... Nemáte zkušenosti s jiným dokazováním totožnosti u dětí?? Dřív se to psalo do dokladů rodiče ale dnes už nic takového není ne? Nebaví mě u sebe furt vozit rodný list.

fifinka2020
6. led 2024

Delali jsme prakticky hned po narození kvůli mhd, sami na urade doporucuji změnu po roce. Takže ten rok to vydrží v pohodě...

kokoska29
6. led 2024

Já sem nechala dělat op když měla malá měsíc. Kolem roku ji nechám udělat novou, s aktuální fotkou. Ale stejně jsem ji ještě nikde neukazovala ( a to jsme byli i v zahraničí, ale teda autem). Tak moc nechápu kde potřebuješ dokazovat totožnost a na co sebou taháš RD 🤷😀

lenatko91
6. led 2024

Dceři, když měla 2 měsíce, synovi jsem v jeho 8 měsících vyřizovala pas. Obojí kvůli cestování, jinak bych to neřešila.

krisstina93
6. led 2024

Dcera má obcanku v 6 týdnech, teď má dva roky a má ji porad. Chtěla sem ji měnit v lete, ale ženská na úřadě mi to nechtěla udělat, ze si je furt podobná. Taky záleží k čemu ji potřebuješ, my jezdíme hlavně na slovenko, občas Polsko a tam se to moc neřeší, jestli je tam kojenec a ve skutečnosti je dítě už batole.

jaja01k
6. led 2024

Nechala jsem dělat ve 2 měsících, měnila jsem v 5 letech.

prejeta_zaba
6. led 2024

A jak jinak bys tu totožnost chtěla dokazovat než OP nebo pasem? Psaní do občanky rodičů už se nedělá určitě tak 10 let. A na co vlastně potřebuješ tak často dokládat totožnost, že řešíš vození rodného listu? Btw. Mám dojem, že přes hranice ti rodný list neplatí jako průkaz totožnosti, že tam musí být fotka. Jako jestli je to nějaká MHD nebo něco, to mi přijde jednodušší vzít složku s RL nez čekat na občanku. A jestli něco důležitějšího, tak bych nechala vyfotit a zase vám to bude třeba na ty 3 roky stačit. 🤷‍♀️

fyii
6. led 2024

ja misto detsky obcanky, delala rovnou detsky pas.. pac mi porad cestujeme a rozhodne ne jen v EU... Prubezne jim ho vzdycky po dvou letech jsem menila, aby si byli podobni, ale platnost pasu je 5 let, takze tak, ale dohaduj se nekde s nekym, ze je to tvoje dite.

drep
6. led 2024

Občanku asi ve dvou měsících, pas asi v roce. Pořád mi přijde, že si je podobná.

autor
6. led 2024

@kokoska29 bydlíme u hranic s Německem a už 5x po nás chtěli doklad. Takže proto. 😉. Dělají teď velké kontroly

autor
6. led 2024

@prejeta_zaba my dost cestujeme a doklad se prostě hodí. Navíc bydlíme u německých hranic a jezdíme tam skoro každý víkend na nákupy, výlety. A Němci teď na hranicích dost kontrolují a již 5x po mě chtěli doklad. Stačilo jim kouknout na datum a viděli že skutečně vezu malé mimino.... Asi jestli nepasuju děti 😂

malytlustyhroch
6. led 2024

Udelej obcanku ted, nez zacnou lidi silet, ze potrebuji platnou obcanku/pas kvuli dovolene, to pak uz byvaji fronty. A kdyz se jo zmeni, coz se vetsina deti v obliceji az tak nezmeni, tak udelate novou zase po sezone na podzim. Lepsi nez ztratit rodny list nekde na nakupu.

radkah1984
6. led 2024

Nechali jsme také udělat OP asi ve 2 měsících, v roce jsem nechala udělat novu kvůli vzhledu. Pak asi ve třech letech kvůli změně bydliště 😊 .
Vyřízení trvalo asi 25 dni a podle mne jsem ani za to nic neplatila.
Nyní budu řešit pro druhého syna stejně 😊
A už jsem pak hlavně nikdy neresila, zda můžeme cestovat nebo ne.
Takže pokud bydlíte u hranic, tak bych určitě neváhala 👍

veronicka89
6. led 2024

Nikdy jsem neresila zadny vzhled...taky si nemenim obcanku kdyz se ostriham / priberu/ zhubnu /obarvim se z blond na hnedo nebo nemam bryle ...
Obcanky nas vsech neresim tak dlouho dokud jsou platne ...

A bachirky o tom jak nekdo nekoho nepustil pres hranice jsou jedna pani povidala...v realne svete se to fakt nedeje 😀

tereziezavily
7. led 2024

@veronicka89 To, že se to tobě nestalo, znamená, že se to nikomu neděje? Já jsem na vlastní kůži řešila klientku, která na služebně v Rakousku neměla jak prokázat, že je dítě v jejím náručí opravdu její, protože ten její blonďatý dvouleťák fakt nevypadal stejně jako to dvouměsíční tmavé děcko z fotky. A věř, že to bys nechtěla zažít. Ve skutečnosti máš přímo POVINNOST změnit občanku, když výrazně změníš vzhled. A ne, tím se nemyslí změna barvy vlasů. Mimina rostou hrozně rychle, ve dvou měsících opravdu nevypadají jako ve dvou letech, podobu vidíš možná ty jako matka, ne kontrola na hranicích. Proto taky je výrazně levnější dětský pás nebo dětská občanka - přímo se počítá s tím, že se bude měnit častěji než dospělý, ideálně doporučují každý rok. A ano, vracejí kvůli tomu od hranic, a ano, riskuješ, že budeš místo hezké dovolené muset složitě prokazovat totožnost vlastního dítěte jenom proto, že si nehlídáš svoje povinnosti a jsi líná myslet na tak zásadní věci, jako je aktuálnost cestovních dokladů. Fakt mě dojímá taková samolibost, kdy si myslíš, že když ty máš štěstí víc než rozumu, tak že zákony neplatí nebo co. A ještě to tady blbě radíš. Člověk s takhle nezodpovědným přístupem by měl sedět doma na zadku, nebo aspoň za ty hranice netahat děti.

gats
7. led 2024

@tereziezavily Perfektní, líp bych to neřekla.

drep
7. led 2024

@veronicka89 účesy ani váhu moc neměním, ale i na občance i na pasu má fotku v čočkách, protože brýle sundám, ale dokazovat důležitém celníkovi v izraeli, že ten ksicht za brýlemi fakt odpovídá tomu bez brýlí? Děkuji, radši knihu.

veronicka89
7. led 2024

@tereziezavily jo , taky se te muzu zeptat jestli ten 1 pripad z 5 milionu deti co presly pres hranice je vubec pravdivy ;)

Taky ti tu muzu vypravet ze vsechny moje klientky s tim nemely problem 😝

A ne nemluvim jen za sebe ...

Mimochodem uz chci videt jak se prokazuje kdo si je podobny a kdo ne ...

Jak rikam , resi se to tady s detma a u dospelych ktwri vypadaji nekteri uplne jinak se to vlastne vubec neresi...

veronicka89
7. led 2024

@tereziezavily tak jato budu riskovat dale , dekuju ti velice za upozorneni ;)

ajuska09
8. led 2024

Hned po narození syna, protože často jezdíme na nákupy do Německa

lcn162
8. led 2024

Ještě v šesti nedělí, měnila jsem co rok, dcera má stejnou od 6 do 8 let, syn od 4, je si pořád podobný

martinka0209
8. led 2024

Nechala jsem dělat ve dvou měsících a to jenom kvůli MHD v Praze a kdybych měla v plánu jet za hranice,tak neváhám a udělám,my jsme pak stejně měli v plánu jet nakupovat do Polska

bigbig
8. led 2024

@tereziezavily Jo, v Česku ta povinnost je. Ale třeba ve Francii, kde žiju, ti prostě novou občanku neudělají dokud ta starší platí. Ta u dětí platí 10 let a je úplně jedno, že 10 letý dítě vypadá úplně jinak než kojenec. Takže moje dítě, jako francouzskej občan, prostě cestuje přes hranice s občanskou na který mu jsou 3 týdny a nemůžu s tím nic dělat. Nikdy s tím na Ruzyni nikdo neměl nejmenší problém, předpokládám že můj syn není jediný francouzsky dítě, který tam cestovalo. Nevím jak je to jinde, ale zatím jsem neslyšela, že by nějaký francouzský dítě mělo někde nějaký potíže na hranicích kvůli občance.

@veronicka89

veronicka89
8. led 2024

@bigbig no vidis... prave proto asi ani na letistich üri kontrole nereknou aha ty jsi z ceska , dite si neni podobne ...vrat se ;) 👍....

Takze se potvrdilo ze hysterie neni na miste

okapia
8. led 2024

Já jsem teda poctivě chtěla měnit dceři pas po cca po roce, ale paní na magistrátu se mě zeptala, kam jezdíme, a když slyšela Polsko, Německo, Itálie, řekla, že je to zbytečné. Fakt hodně záleží, kde to je.