Po kom dát příjmení?
Holky, ženy, po kom byste dali miminku příjmení, když nejste svoji a hlavně proč?
Na jednu stranu chci aby mělo partnerovo, ale na druhou stranu si nejsem jistá, jestli vůbec někdy svatba bude a budu to hlavně já, kdo bude s prckem chodit k doktorovi, do školky atd. a nechci se představovat pod jiným příjmením než by mělo moje dítě.
@j.a.n.i Fakt? A proč? U nás to tak dvě holky měly a všechny jsme jim hrozně záviděly, družičkovské šaty i to příjmení 😊
Já bych dala příjmení moje.
Nejde o vynucování svatby. To, že oba mají na dítě stejné právo je jen právní obrat- praxe je zkrátka jiná (minimálně první rok/y a to je bez debat) k lékaři chodí matka, do školy chodí matka, většinu věcí řeší matka...
Ale vdala jsem se do Čech a tady je pohled na věc jiný: nedáš jméno po otci = dítě snad otce ani nemá, kdo ví, s kým ho máš a jsi téměř za couru. (Snad se teď nikoho nedotknu, to nechci.)
@j.a.n.i pokud svatbu nestihneme tak se nic neděje...Syn ve škole vysvětlí, proč se jmenuje najednou jinak...Děti ví co je svatba...Nemyslím, že by měl mít s tímto problém...
@kafr to bych zas netvrdila, ale je to u nás prostě takhle zažité a když se pak dítko nejmenuje po otci, tak se lidi třeba zajímají proč. Přijde mi, že je to i takové jakože věřím, že to myslíme s tatínkem vážně a jsem ráda, že mám to dítě právě s ním, tak ho pojmenuji po něm. Na jednu stranu, teď je doba, kdy žena vlastně toho chlapa vůbec nepotřebuje, dneska už běžné dokáže matka vychovat dítě i bez otce a zas tolik na tom nestrádají. Ale chlap si pořád potřebuje připadat, že ho žena potřebuje. Tímhle mi přijde, že mu to dávám najevo hned od začátku.
@cherie24 jo, jednou jsem přišla suplovat do třídy, kde zrovna chyběl takto čerstvě přejmenovaný žák, děti to braly úplně normálně, jen já asi deset minut nechápala, proč v třídnici je Horák a oni mluví o Novákovi, a který z nich teda chybí 🙃
Takle se mi i na suplu stalo, že děti dostaly téma rodiče a byla tam holčička, které čerstvě zemřela maminka. Děti mi to vysvětlily úplně přirozeně... Ony prostě na věci koukají jinak 🙂
@marimanta no já si myslím. Děti mají úplně jiné starosti než řešit, že se nějaký jejich spolužák přejmenoval. To jen rodiče mají tendenci řešit, že někdo se vzal před dětmi a jiný po dětech a někdo zas vůbec a já si myslím, že dítě má přijít do manželství, protože jinak v tom mají chudáci zmatek. Přitom dětem záleží jen na tom, jestli se mají rodiče rádi a jestli mají rádi je🙂
@kafr nevím jak je to třeba v zahraničí, možná by mě to i docela zajímalo. 🙂 Jsou i země, kde si běžně nechávají ženy svoje jméno po svatbě, tak tam se pak rodiče taky musejí přeci domluvit na příjmení dítěte a neřekla bych, že to hrotí jako u nás a řeší, že jeden bude mít jiné jméno a bude mít tím pádem celoživotně pocit, že k němu děti ani nepatří ...
@cherie24 Já ale chápu rozdíl v tom, že v těchto zemích to funguje dlouhodobě, u nás je nesezdané soužití ve větším měřítku otázka posledních třeba 20 let (nechytejte mě za slovo).
Jinak pokud se nepletu, tak ve španělsky mluvících zemích má každý dvě příjmení, která si nechává i po svatbě, a děti potom dostanou první příjmení od každého z rodičů, takže se jmenuje každý úplně jinak (děti tedy už stejně).
@cherie24 Já si zas úplně nemyslím, že by to dětem bylo jedno, teda ne úplně do slova, spíš jsou z toho zmatení a nechápou, proč se maminka nejmenuje stejně jako dítko a tatínek. Takový případ mám v okolí - kamarádka má syna, pojmenovaného po otci, ale nejsou ve svazku. Syn je teď v první třídě a samozřejmě ho to zajímá a neustále se ptá "proč?" a vím, jak je matka z toho vysvětlování nešťastná, protože její syn to neumí pochopit a je z toho dost zmatený.
Mě se líbí, jak přejmenování dítěte v průběhu jeho života je úplná pohodička a brnkačka, ale to, že má matka jiné příjmení je minimálně národní tragédie...
@nikjean jojo, nás syn jednu dobu, když se učil, jak se jmenuje, pořád dokola rikal: Já jsem Pepik Novák, brácha je Pavlík Novák, táta je Petr Novák, máma je Nováková a všichni jsme Novákovi. Nevím, jaký bych měla nazor, kdyby mi nevadilo žít na psí knížku, ale pro me je manželství hodně důležité a prostě bych se nechtěla jmenovat jinak než děti (i než manzel, ale u těch děti by mi to vadilo vic).
Ja mam syna z prvniho manzelstvi ktery ma prijmeni po mne ( s otcem jsme se rozesli jeste v tehotenstvi), je cizinec a nebydli v CR a se synem ani nezna,vzala jsem po rozvodu zpatky svoje prijmeni a s jeho souhlasem jsem dala i synovi svoje prijmeni. Ted mam pritele, ktery ma 3 deti ze dvou vztahu ( dospela dcera z manzelstvi si vzala prijmeni otcima, dve dalsi ( taky uz skoro dospele) deti od jine zenske bydlej s nama maji pritelovo prijmeni), takze ted cekame spolecne mimco s pritelem a dohodli jsme se ze to detatko dostane moje prijmeni ( aby muj syn mel sourozence se stejnym prijmenim:D).
@j.a.n.i no to je 😄 nevím já mám kolem sebe drtivou většinu páru, která se vzala až po dětech, málokdo se vzal před dětmi. Nebo spolu třeba postavili a brali se až x let potom a nikomu to nepřišlo divné. Nevím, že by to kdy někdo řešil. Děti pojmenované normálně po otci. To jen tady na MK se to takto hrotí, jakmile chlap nepožádá ženu o ruku, tak to vůbec nemyslí vážně, děti se prostě musí rodit do manželství jinak budou mít minimálně celoživotní problémy s existencí a nesezdaná matka je zjevné něco míň než vdaná matka, neboť si ji ještě nikdo neokroužkoval a to je přeci ostuda a v neposlední řadě, matka, která se nejmenuje jako její děti jako by ani nebyla jejich máma.

@radkazenklava Tak doufám, že tu svatbu stihnete, než to dítě půjde do školy, ať nemusí vysvětlovat spolužákům, že se maminka vdala a proto se už nejmenuje Novák, ale Vomáčka. To mi přijde horší, než když se máma jmenuje Nováková a dítě Vomáčka od narození.