Potvrzení o otcovství - dá se to zrušit?

verulevrtule
18. srp 2016

Ahoj ženy,

mám asi pět týdnů do porodu a už vím, že to s přítelem nepůjde, raději se nebudu rozepisovat, co mě provádí... Ale chci se zeptat, už máme potvrzení o otcovství od matriky, dá se to zrušit? Máte s tím některá zkušenost?

verca38
18. srp 2016

Ja teda osobni zkusenost nemam,ale nevim,v cem by do budoucna byla pro tebe vyhoda,kdyby ste to zrusili?..jestli by ti to spis v nekterych vecech zbytecne nekomplikovalo zivot..

verulevrtule
autor
18. srp 2016

Já nevím, začal mi vyhrožovat, že bude žádat dítě do své péče.... I přesto, že já mu řekla, že na dítě nic chtít od něj nebudu :/

tifanyt
18. srp 2016

@verulevrtule I kdyby si otce neuvedla, tak myslím, že on má právo podat pak k soudu žádost na určení otcovství a nechat se zapsat a bylo by to stejné...
Být tebou, nechala bych otce zapsaného a požadovala alimenty - nakonec jsou určené pro dítě, takže je můžeš prckovi někde spořit.
Pokud ti vyhrožuje nebo je nějakým způsobem agresivní, tak si ho zkus třeba nenápadně nahrát - v případě, že by později žádal o svěření dítěte do péče, tak budeš mít v ruce nějaký důkaz jeho chování.
Nicméně teď bych se tolik nebála - určitě miminko nechají u matky a otci určí nějaké chvíle, kdy bude moci chodit na návštěvu nebo brát miminko na vycházky kočárkem.

Pokud spolu nežijete ve společné domácnosti, tak myslím, že nebude soud dělat najednou nějaké otočky, aby dítě svěřoval do péče otci.
Ale rozumějte...jednou je to táta a má nárok vídat své dítě...tam pak záleží v čem je problém??? Jestli si nerozumíte vy dva-za to prcek nemůže.
Jestli je nějakém způsobem agresivní, psychicky nevyrovnaný apod - tam už je nutno to řešit i se soudem a určit nějaká omezení apod.

slimacikmia
18. srp 2016

@verulevrtule prosím ťa, myslíš, že je to reálne? Snáď ti tu napíšu ženy s vlastnou skúsenosťou, alebo s konkrétnymi vedomosťami, ale ber to len ako vyhrážky... Vziať dieťa matke? Aj keby si nekojila, myslím, že nemá šancu. Možno sú to jeho premyslené konštrukcie, aby ste zrušili otcovstvo a on nemusel nič platiť. A vôbec si nemyslím, že by sa o dieťa vedel postarať 😕

verca38
18. srp 2016

@verulevrtule ..myslim si,ze do pece by mu miminko nikdo nesveril 😉 a kdyby vedel,co takova pece ze zacatku obnasi,velice rychle by ho takove reci presli 😀 ..kazdopadne v rodnem liste bych ho nechala,nikdy nevis a jednou treba budes jeho alimenty potrebovat,ikdyz ted pises ze ne 😉

verulevrtule
autor
18. srp 2016

No, bydlíme ve společné domácnosti, ale byt je můj, platím si ho sama, on přispívá dvěma tisíci, a podle jeho slov mu to ještě trhá srdce. Malýmu ještě nekoupil ani plínky a nic, a říkal, že alimenty by mi neposílal, že ty by spořil děcku... V jeho případě asi těžko, hlavně že má krabičku cigaret v kapse, ale že je lednička prázdná mu nevadí

markiiska
18. srp 2016

@verca38 ono jednou ty alimenty bude třeba potřebovat, ale nemusí je vubec dostat, když sem byla malá, tak muj otec peníze neposílal, prostě nemakal, byl zadluženej a řekl, že nemá,šlo to i na soud a chvilu mu to strhávali z platu, pak zas nedělal...akorat zbytečný tahanice, pokud ti vyhrožuje, je agresivní a nechceš ho psát do rodnýho listu tak bych to nedělala...záleží ještě jestli to opravdu myslí vážně a byl by schopnej třeba požádat o zkoušku otcovství, ale když tam nebude a nebude se tím chtít zaobírat, tak budeš mít aspon klid a nebudes mu ho muset pujčovat a stresovat se

verulevrtule
autor
18. srp 2016

Právě já vůbec nevím, co on myslí vážně, on mluví tak a vzápětí zase jinak :(Nechápu to..

lv
18. srp 2016

@verulevrtule no spořit děcku může, ale ne alimenty, ty musí dávat tobě, je to na výdaje pro dítě..nebo to můžeš ukládat ty, pokud vyjdeš, ale ne, že on si usmyslí ti nic nedat.

verca38
18. srp 2016

@markiiska mas pravdu,nejspis by z toho mohly vzniknout zbytecne tahanice..tahle varianta me nenapadla,kdyz se pan tak hrne do toho,ze by chtel dite do pece 🙂 mozna lepsi ho tam nenapsat a pak se uvidi jak se k tomu postavi a co'nakonec mysli vazne..

verulevrtule
autor
18. srp 2016

Tak on to vidí hrozně jednoduše, vůbec ho nezajímá, že platím hypotéku, on dává dva tisíce a tečka. A je to moc přece. Z mateřské to ještě nějak zvládat budu, ale z rodičáku už pak ne, tak jsem říkala, že asi půjdu do své práce občas na brigády, mamka by hlídala. Ale na to se mi dostalo odpovědi, že na mě pošle sociálku, že matka má být u dítěte...

juli88
18. srp 2016

Zrušit to nejde, pouze soudně popřít otcovství, což by šlo pouze v případě, že by nebyl biologický otec, což jsem pochopila že je... Dítě, do péče nedostane, pokud není závažný důvod z matčiny strany, nechá soud vždy dítě v péči své matky. Jen se soudně upraví poměry k dítěti, on bude platit výživné a můžete si nechat upravit i styk s dítětem, jak často si ho bude brát otec k sobě.

verulevrtule
autor
18. srp 2016

@juli88 Děkuji 🙂

magdasan
18. srp 2016

Bohužel je pravda, že v dnešní době se na to, že bude platit alimenty spolehnout nedá.Budou ho stíhat, k soudu to může jít myslím až za půl roku, pak pošle jednu splátku, bude přihlédnuto k tomu, že se snaží a dalšího půl roku nepošle opět nic...Takovou zkušenost má můj kamarád a kupodivu se tak chová matka dítěte.A jelikož má svůj byt, nehledě na to, že platí hypotéku na bydlení nedostal ani korunu.Kdyby byl v podnájmu,příspěvek by dostal.Myslím, že matka samoživitelka má od státu větší šanci něco získat, ale to je potřeba konzultovat s někým na daném úřadě.S tím zrušením otcovství neporadím, zavolejte si na matriku,tam Vám jistě poradí.A ano, takhle malé miminko bude svěřeno do péče matky, ale pokud na tom bude otec trvat, bude mu muset umožnit kontakt a já si neumím představit svěřit malé někomu komu nevěřím byť jen na hodinovou procházku v kočárku.A nárok na to mít bude.Pozdější určení otcovství na žádost otce ho bude stát peníze a matka musí poskytnout DNA dítěte a z toho se dá vykrucovat docela dlouho a bude to stát pana otce peníze na právníka a soud.

verulevrtule
autor
18. srp 2016

@magdasan No já právě taky nemám nárok na nic, ani na porodný, to že platím hypotéku, nikoho nezajímá. Proto jsem nucena jít po určité době na brigádu, a nemyslím si, že je to něco, pro co by na mě měl volat sociálku... Přece to, že chci, aby měl malý co na sebe, co do sebe a aby jsme měli kde bydlet přece není ode mě nic špatnýho :(

andryyysssek
18. srp 2016

Já se ti nedivím,když jsem odcházela od exmanžela,vyhrožoval mi,že mě zničí,že mi dceru vezme,až bude starší.To se mu i povedlo,vybojoval si střídavku,po roce ji chtěl do výlučné péče.Neuspěl,ale ty nervy za to nestojí.A to nemluvím o tom,jak je holka na tom psychicky,takže za mě NE,v tomhle případě bych otce do RL nepsala.Ale jak to je se zrušením,to nevím.

verulevrtule
autor
18. srp 2016

@andryyysssek Ale jako co si ti chlapi myslí? On to totiž bere, že je to jen jeho dítě :( On má přece ten větší podíl. Chudák malej, ještě se nenarodil, a už takový trápení ho čeká :(

magdasan
18. srp 2016

Pokud máte zajištěné hlídání, nemá u Vás se sociálkou žádnou šanci.Běžně se matky vrací do práce po mateřské, která je půl roku.

verulevrtule
autor
18. srp 2016

Asi to na me zkousi... 😒

hedviga2
18. srp 2016

@verulevrtule a ešte by si mala požiadať výživné aj na seba...

terry1512
18. srp 2016

@verulevrtule brigády se nedoj taky jsem chodila jak to šlo.
Jinak s otcovstvím neporadím,snad jen ho prostě nepsat a počkat jak se k tomu bude stavět pak.Až zjistí kolik by ho to stálo atd.. Teď se mu to kecá a dělá machra,ale až bude malí celou noc řvát a bude ho třeba muset přebalovat tak si rychle rozmyslí jestli ty silný keci co má teď bude plnit.Prostě se tě snaží zastrašit.Tak se nedej.

andryyysssek
18. srp 2016

@verulevrtule někteří chlapi se opravdu chovají jako hov.da.A on se změnil až po zapsání otcovství?

vanocni_stromecek
18. srp 2016

Podle meho uz to zrusit bohuzel nemuzes, leda by chtel i on, ale i tak si nejsem jista, ale spis to nejde, na prvnim miste je dite a to ma mit otce, takze ti ho jen tak nikdo nevymaze, leda bys ho sla s jeho podpisem zrusit a zapsat jineho, ale jen tak neee.

kriistin
18. srp 2016

@verulevrtule nejde to zrusit

verulevrtule
autor
19. srp 2016

@andryyysssek Spis po tom, co zjistil, ze jsem tehotna. Jako by me ted uz mel jistou... A nebo jsem to jen pred tim nevidela, jak mi psala kolegynka...

aiva01
19. srp 2016

@verulevrtule jak to, ze nemas narok na porodny!???

andryyysssek
19. srp 2016

@verulevrtule aha,no tak tos ho tam neměla psát,co se dá dělat ☹ Asi jsi to ale spíš neviděla,já u bývalého taky plno věcí neviděla,jo,natrápila jsem se,když to a to udělal nebo řekl,přemýšlela jsem o tom nebo brečela,jestli to a to je normální,ale vždy jsem si řekla,že jsem paranoidní a řeším kraviny,po čase jsem byla zmanipulovaná tak,že už mi kdeco normální přišlo.

verulevrtule
autor
19. srp 2016

@aiva01 protoze si dle uradu ziju nadprumerne 😒

verulevrtule
autor
19. srp 2016

@andryyysssek Mluvis mi z duse 😭

andryyysssek
19. srp 2016

@verulevrtule neboj,čeká tě lepší život,jako mě 😉 Od té doby,co mám současného manžela,už takové myšlenky nemám,ohledně tohoto jsem klidná,šťastná 😉