icon

Příjmení po matce, musíme jít na matriku?

janaber22
10. kvě 2015

Ahoj chtěla bych poradit, jestli má někdo zkušenost. Chtěla bych, aby se malý jmenoval po me, ale zároveň měl tátu v rodným listě. Musíme jít na matriku? Co čtu tak diskuze, je to půl na půl. A co by se dělo, kdyby se postavil na hlavu a ze mi to nepodepíše, když se malý nebude jmenovat po něm? To už taky zkoušel. Prosím poradi někdo? Děkuji

Strana
z2
mysonek
10. kvě 2015

@janaber22 jistě to nevím, ale myslím, že na matriku musíte, pokud chceš aby byl v rodném listě. Ten dokument totiž není o jméně, ale o přiznání otcovství. Ale určitě to jde zařídit i po porodu. No a když nebude chtít zapsat do rodného listu, tak to určitě můžeš vymáhat soudně. Předpokládám, že spolu nežijete, jinak byste se na jméně dohodli bez problémů.

janaber22
autor
10. kvě 2015

Právě že žijeme jenže nechápe proc chci aby se jmenoval po mě. Už jen proto že budu vesměs všechno zařizovat ja a když se vezmeme tak není problém jméno změnit. A někam volat a dobry den tady ta a ta ja volám kvůli tomu a tomu to je na zabití.

elielizabeth
10. kvě 2015

Tak se ho zeptejte, proč by se měl jmenovat po něm. Vy se s břichem taháte, vy budete rodit a když bude chtít, aby se jmenovalo po něm, tak ať si vás vezme oba.
My jsme měli s přítelem naplánovanou svatbu, nicméně jsme zjistili, že čekáme mimčo, takže se kvůli mým nevolnostem až do porodu musela svatba odložit až po narození. Svatba byla 3 měsíce po porodu a i na ty tři měsíce se dcera jmenovala po mě. Přítel byl v rodném listě jako otec a po svatbě se to automaticky změnilo a všichni se jmenujeme stejně 🙂

mimi1004
10. kvě 2015

Tak ať si tě vezme. Je to přesně, jak píšeš. Dcera se narodila o tři měsíce dříve. Každý den jsem do nemocnice lítala já, protože partner chodí do práce. Má příjmení něm, takže ačkoli se já jmenuju jinak, oslovovali a vlastně mě pořád i teď, když už ji máme doma, oslovují jejím příjmením. Sice na to slyším, ale začíná mi to být nepříjemné, protože občas (hlavně na úřadech) pak musím přemýšlet, jak mě budou volat. A doktoři nejsou povinni u každého dítěte zkoumat jméno doprovázejícího rodiče... Zkratka z praktického hlediska je lepší, když se příjmení dítěte a matky shoduje.

zu_za
10. kvě 2015

Ahoj, řešila jsem to stejné nedávno. Pokud ho chceš mít v rodném listě musí Ti podepsat Přiznání otcovství a tam musí být na jakém příjmení jste se dohodli.. Pokud nepodepíše v porodnici dají příjmení automaticky po Tobě, ale nebude v rodném listě.. Mně to přítel nakonec odsouhlasil s tím, že si mě prej třeba někdy vezme a pak to změníme 😒 Proč by se mělo mimi jmenovat po něm když si Tě nevzal?

mimi1004
10. kvě 2015

Zaráží mě, že podpis na přiznání otcovství podmiňuje nějakým příjmením... 😒

adelka21
10. kvě 2015

@janaber22 na matriku musi, tim uzna otcovství, jinak by každá ženská si mohla dávat do RL jakéhokoliv chlapa 🙂
Pokud nebude chtít na matriku jít tak a) otec neznámý b)zazalujes ho na určení otcovství c)dáš dítěti jeho příjmení d) vezmete se. 🙂 Nic dalsiho mě nenapadá.

j.a.n.i
10. kvě 2015

@mimi1004 No, protože když už jsou to rodiče daného dítěte, tak by se měli být schopni dohodnout na tom, jak se dítko bude jmenovat.

barinkas
10. kvě 2015

no já teď třeba lituji, že se malá jmenuje po příteli, jelikož vše s ní zařizuji já a už mě trochu vytáčí, že mi říkají jejím příjmením, nebo to vysvětlování že jsem ta ale volám kvůli té... Není to sice nic zásadního, ale kdybych volila znovu, malé dám své příjmení. Svatba u nás nepřipadá v úvahu, přítel se ženit nechce, ač to sliboval, ovšem rychle z toho vycouval, přece není důvod...

janaber22
autor
11. kvě 2015

Holky dneska jdeme na matriku tak snad tam neuděla nějakou ostudu. Stejne porad nechápe proc se bude malý jmenovat po me mysli si ze to je kvůli tomu že chci odejít ale už nechápe když se chce ženit ze nikdy není problém příjmení změnit.a ze to není naschvál ale proste z čiště praktickýho hlediska. On vybral malýmu jméno ja příjmení to mi přijde dost ferovy. Navíc jeho děti z 1.manželství jsou taky po nem. Ale už nechápe ze to je něco jiného. No prostě chlap no. Děkuji za rady

j.a.n.i
11. kvě 2015

@janaber22 No, já bych řekla, že z čistě praktického hlediska by bylo jednodušší dát jméno po něm, pokud uvažujete o svatbě, ale je to vaše věc... U vyřizování běžných věcí nevidím žádný problém v tom, že se děti jmenují jinak.

kriistin
11. kvě 2015

@janaber22 moje segra porodila v dubnu a mala se jmenuje po otci přijmenim,protože stejne planujou svatbu.

toga25
11. kvě 2015

@janaber22 Tak pokud plánujete svatbu a je to 100% tak bych dala jméno po něm, jinak ym svoji nejsme a malý má jméno po taťkovi, nevidím v tom problém a doktoři a tak jsou na to podle mě už zvyklí, že mají mamky jiné příjmení 😀 Jinak co si pamatuju, tak jsme na matriku vyplňovali papír, kde bylo jméno otce, matky a pak i kolonka, na jakém jménu jsme se dohodli pro dítě 🙂

elielizabeth
11. kvě 2015

@j.a.n.i jestli uvažují o svatbě, tak je úplně jedno, jestli má dítě příjmení po matce nebo otci. Na matriku kvůli otcovství musí tak jako tak, navíc v porodnici, když nejsou vyplněné papíry, tak se dítě automaticky jmenuje po matce. Mám ve svém okolí spoustu maminek, které daly příjmení po hrdém tatínkovi. A slibované svatby se po dvou letech dočkala jen jedna. Zbytek chlapů si je nakonec nevzalo, protože děcko je přece po něm, tak proč by si je měli brát a bohužel velká část z nich jsou i bez otce a teď mají velký problém, když je dítě příjmením po něm a otec nespolupracuje... Nikdy nevíme, co nám život přinese a soudit se a hádat pak s chlapem, že bych chtěla změnit dítěti příjmení...

terkaz
11. kvě 2015

Ja si treba neumim predstavit, ze by se moje deti jmenovaly jinak nez ja. Chapu, ze to nekomu nevadi, ale mne to prijde ponizujici 😉 Pisu jen svuj pocit, jak to maji ostatni je mi fuk 😉

adelka21
11. kvě 2015

@janaber22 tak že to nechápe, to je jeho problém 😀 😀 😀 Pokud nejste oddáni, tak proč dávat přítelovo příjmení? Když se vemete, tak si změníš příjmení a pro dítě se změní rodný list, bude mít nový rodný list s novým příjmením. Tak at si tě veme a má po problému, ne? 😀 😀

j.a.n.i
11. kvě 2015

@elielizabeth No, úplně jedno to není, protože pak bude muset ještě oběhávat změnu příjmení toho dítěte, což mě osobně přijde naprosto zbytečná pakárna.

nov777
11. kvě 2015

@j.a.n.i Me teda prijde mensi pakarna obehnout jednorazove urady v pripade svatby, nez vysvetlovat, proc se jmenuji jinak nez me dite kdykoli ho objednavam k doktotovi nebo resim neco na uradech.
@janaber22 Podle me na to jdes dobre. Umim si predstavit, ze bych nebyla vdana, ale ze by se moje deti jmenovaly jinak nez ja teda urcite ne. Jinak me taky napada jeden pripad, kdy se malej pojmenoval po otci s tim, ze ihned po porodu bude svatba. 😉 Jeste neprobehla a maly se narodil v srpnu 2007 😉 zavolej na matriku a jemu oznam, ze do rodneho listu se zapaat muze, jmeno bude mit tve. A predem si rozmysli, jestli ho v tom rodnem liste chces tak moc, ze se nechas vydirat.

elielizabeth
11. kvě 2015

@j.a.n.i My jsme tento případ měli před třemi lety a zákony se v tomhle nijak nezměnily, takže nic oběhávat nemusí. Na svatbu jsme klasicky donesli doklady, které se mají donést + rodný list dcery a za pár dní nám dorazil nový rodný list. Nic jsme nemuseli obíhat ani připlácet, vše šlo automaticky samo 🙂

j.a.n.i
11. kvě 2015

@elielizabeth A myslíš, že RL je jediná věc, co dítě má? Co třeba nahlášení změny ve školce, na zdravotní pojišťovně, různé další aktivity dítka, změna u všech doktorů, pojištění dítěte a já nevím, co ještě všechno.

j.a.n.i
11. kvě 2015

@nov777 Nějak nechápu proč bys měla vysvětlovat proč se jmenuješ jinak, já se jinak jmenuju (svatbu nechci já a i kdyby byla svatba, tak já si nechám svoje jméno, nevím proč bych se měla přejmenovávat) a nikdo se mi na to nikdy neptal, maximálně mě občas osloví jménem dítka.

somalicats
11. kvě 2015

@j.a.n.i Všechno jde udělat elektronicky, žádné obíhání. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Nechť si to každý udělá tak, jak chce, mně by dost vadilo, kdyby měl chlap takové požadavky, že jméno dítěte po něm a svatby bych se pak ani nedočkala. Osobně bych se v takovém případě cítila jen jako chodící inkubátor pro jeho dětičky, a to je pro mne nepřijatelné. U mě buď svatba a společné jméno, nebo žádná svatba a děti se jmenují po mně.

A jeden postřeh - většinou to, že se samy vdávat nechtějí, tvrdí právě ty, které si ten jejich vzít nechce. A nechtějí přiznat ani sobě, že je to trápí.

gepe
11. kvě 2015

@somalicats Tak ja se vdavat nechtela, manzel zenit ano. U nas mohl byt on, kdo se mohl citit ukrivdene 😀 oddaci list mi prisel zbytecny. Kdyz me pozadal po druhe o ruku s druhym prstynkem, poprve jsem nepochopila a zdesila se, zda to je zasnubni, chudak to hodil do autu, posleze priznal.
Pri druhe zadosti, kdy klekl atd ze me co prvni vypadlo, ze to fakt ne, a to jsme spolu byli uz 4 roky 🙂 tak jsem to okecala, zda ho musim nosit, a zda kdyz ho prijmu tak je to zavazny, apod. 14dni jsem to v sobe resila, premyslela, a usoudila, ze bych asi o nej pak prisla a poslala mu do prace kytici s pranim, kde bylo Ano. Protoze bych nedokazala rict ano osobne. Chtela jsem zdrhnout i ze svatby 😀
Chlap je to milionovej a nemenila bych. A o tu svoji svobodu vnitrni atd. sem neprisla 🙂
Takze to, ze zenska rika, ze se nechce vdavat rozhodne nemusi byt z duvodu, ze chlap ji nechce a maskuje to. Ale proste ze i jsou zensky, ktere jednoduse tu svatbu nepovazuji za neco veledulezityho atd. 😉
Jo a k prijmeni ditete, u nas deti az po svatbe jedine - manzelova podminka, je z tradicni rodiny. A i kdyby naaahodou dite bylo pred svatbou, tak by melo prijmeni po nem nezavisle na tom, zda by byla svatba ci nikoliv.

elielizabeth
11. kvě 2015

@j.a.n.i Tak uznávám, že malé byly 3 měsíce, takže jsme nelítali do školky či školy, kam stejně v případě, že tam dítě chodí, chodíš každý den. Ale jestli se vdám, tak přece na pojišťovnu a podobné věci musím měnit přece taky, tak mi to žíly neutrhne, když u té změny rovnou nahlásím i to dítě.
Tohle jsou zanedbatelné "problémy", jestli se tomu tak dá říkat oproti tomu, když se dítě jmenuje po otci, ten si mě nevezme, odejde a co když si najdu jiného partnera, který by to dítě miloval víc než bio otec a chtěl si nás vzít? K tomu pak potřebuješ souhlas bio otce. A nejvíc miluju názory chlapů, kteří neplatí ani alimenty, ale na změnu jména nepřistoupí, protože to je přece jejich dítě 😀

somalicats
11. kvě 2015

@gepe Jak říkám, jaký si to kdo udělá, takový to má. Já taky psala, že VĚTŠINOU to říkají ženský, který si ten jejich nechce vzít, ne VŽDYCKY 😉.
Já jsem v tomhle smyslu taky spíš konzervativní - chce-li chlap legalizovat své dítě, pak má zároveň legalizovat i matku toho dítěte 🙂. Ostatně dítě je závazek podstatně větší, než svatba (ta se dá koneckonců sfouknout celkem jednoduše a levně, takže ani nargument, že na svatbu nejsou peníze, kolikrát neobstojí), takže prostě nechápu, proč s tím ti chlapi dělají takové okolky.
Já žiju s partnerem taky nesezdána, brát se nechceme ani jeden, ale máme spolu dítě, ovšem za mých podmínek. A nezjišťovala jsem, jestli se mu to líbí nebo ne - rozhodl se sám přihlásit se k otcovství, já ho nenutila (a on moc dobře ví, že bych zvládla obě svoje děti sama i bez něj), fajn. Ale co se jména týče, je prostě na druhé koleji a moc dobře to ví.

gepe
11. kvě 2015

@somalicats achaaa, oka 🙂 vseobecne, myslim si, nezavisle na oddacim listu, ze pokud se lidi neumi rozumne domluvit na prijmeni ditete, tak jak se pak chteji domlouvat na dalsich, kolikrat vaznejsich vecech co vztahum nejednou zivot muze prinest a i prinasi 😉

somalicats
11. kvě 2015

@gepe Jasně, souhlasím. Ostatně vždycky je to o domluvě a určitém kompromisu. Jsou ženy, kterým nevadí, že se jmenují jinak než zbytek rodiny, fajn, jejich volba, jejich věc. Jsou ženy, kterým to vadí, a dokážu to pochopit. Je pravda, že oddací list neznamená automaticky žili spolu, dokud je smrt nerozdělila, z mého pohledu už minimálně ta symbolika, to, že chlap veřejně řekne "ano, tohle je moje žena", je pro řadu žen (včetně mě) podstatná. Mně osobne třeba nevadí žít na hromádce, ale v takovém případě ovšem pak je čistě na partnerovi, jak se ke své rodině postaví - buď nás přijme za své všechny, nebo žádná svatba nebude, já mu právo na dceru rozhodně upírat nehodlám, ale pak nemohu souhlasit s tím, že by se kterékoli dítě, které s ním mám nebo bych i v budoucnu měla, mělo jmenovat po něm. Já jsem ta, která vše zajišťuje, chodí s dcerou k lékaři, zařizuje vše potřebné, a tak to koneckonců bude i ve chvíli, kdy by se rozhodl od nás odejít. On chce svou míru svobody, já to respektuji - pak ale i on musí respektovat podmínky moje.

mina_
11. kvě 2015

pokud nejste sezdaní a chceš otce v RL, tak se musí na matriku, kde se k dítěti "přizná" a tam se i taky uvede jaké příjmení bude dítě mít, křestní jméno stačí udat u porodu.... jestli do budoucna nepočítá se s tím, že vy všichni jste rodina, tak bych dala taky jméno po sobě. Žena nese větší riziko a to nejen těhotenství a porod, ale i v případě, že se chlap rozhodně odejít...

Známá pohrozila partnerovi, že když si ji tedy nechce vzít, tak si na matrice změní přijmení sama, protože jí vadí, že jsou rodina, ale on svatbu nechce...

Já papír na život nepotřebuju, s přítelem, nyní manželem jsme byli dlouho jen na psí knížku, brali jsme se, když bylo synovi přes rok... ale je to o tom jací lidé jsou.... nikdy mě nenapadlo, že by nás nebral jako rodinu a byla bych s ním dál i bez svatby... tak byla koneckonců jeho nápad.. já se do ní fakt nehnala....

blahova_andrea
11. kvě 2015

já mám děti pojmenované po sobě, s partnerem spolu žijeme. syn se narodil předčasně, na matriku jsme jít nestihli. automaticky ho v porodnici pojmenovali po mě, protože nejsem vdaná. na matriku jsme potom šli pro rodný list, kde partner podepsal přiznání otcovství dodatečně a byl zapsán do rodného listu. příjmení zůstalo moje, já to tak chtěla a on se tomu naštěstí nebránil. u dcery jsme matriku stihli předem, takže opět přiznal otcovství, je v rodném listě, ale na příjmení jsme se dohodli po matce, takže je také po mě. nejde mi ani tak o to, že já to břicho nosila a to dítě rodila, jak už tu zaznělo...jde mi o to, že všichni oslovují ženu příjmením dětí. proč mám pořád někoho opravovat nebo si nechat říkat nějak, jak se nejmenuji? po úřadech, lékařích, do školky...všude obvykle chodí matka, která je s dítětem na mateřské, tak proč se má jmenovat jinak než její dítě?

Strana
z2