Přítel se nepřizná k otcovství dítěte s mým příjmením

momchery
3. kvě 2015

Ahojky , čekáme miminko a dam mu sve příjmení a časem az se vezmem budeme vseci stejne ale zajima me, co když se mi nechce pritel přiznat k otcovství, jak se postupuje dal? Ptz je jesitny a nesouhlasi se mnou dat malemu příjmení po me a ja se vdávat tehotna nechci..

pisisvori
3. kvě 2015

@momchery trochu spatny zacatek rodicovstvi. Kdyz se chcete vzit, proc to komplikovat a davat jmeno po sobe? Proc se nevdat tehotna? Z jeho strany truc jak od 5 leteho atd.

momchery
autor
3. kvě 2015

Chceme za dva tři roky ale to člověk nikdy neví co bude, tak chci příjmení po sobe ale spis me zajímá, co když se přizná k otcovství az za delší dobu jde to?

momchery
autor
3. kvě 2015

Prostě jde se přiznát k otcovství az po svatbě? A kdybychom se náhodou rozešli než by k nejake svatbě došlo např. za tři roky, muzu dát i po tak dlouhe době, žádat zapsání otce do rodného listu?

veruska007
4. kvě 2015

Já to nechápu. Buď spolu chcete vytvořit rodinu a chcete se stát rodiči, pak nechápu, proč se nechcete brát hned. Holt těhotné nevěsty jsou už dnes vcelku běžné. Nebo byl těhotenství úlet, a pak chápu, dej dítěti příjmení po sobě a můžete se dohodnout nebo se soudit o určení otcovství.

Každopádně otce dítěte musíš nahlásit už do rodného listu a pokud otce do určitého období neuvedeš, tak je záležitost promlčená.

pisisvori
4. kvě 2015

@momchery nevím přesně. Myslím, že když ho do rodného listu uvedeš, musí pak on jedině žádat popření otcovství soudně. A když se neuvede, taky musí soudně být pak potvrzené, ale jsou tam nějaké doby, které nedávno měnily. Nejlepší asi zavolat na matriku,tam by to měli vědět podle mne

duniela
4. kvě 2015

Chapu te, taky jsem dceri chtela dat svoje prijmeni. Nakonec to ale muzi doslo a vzali jsme se 🙂 Zkus si zavolat na matriku, urcite ti reknou, jak to je.

mafeska
4. kvě 2015

@pisisvori plány se můžou změnit..
@momchery já tě chápu, zavolej na tu matriku tam se dozvíš přesný info 🙂

sannnya
4. kvě 2015

@momchery Já se vdávala teď nedávno těhotná a také hlavně kvůli společnému jménu, svatba byla super a to mám už fakt velké bříško. Měla jsem stejné stanovisko a když ne svoji, dcera bude mít jméno po mně. Upřímně, popření otcovství na truc by mne velmi urazilo, navíc ti to způsobí plno problémů. Nevím, jak je to dneska, ale kamarádka také neuvedla otce a potom neměla nárok na nějaké dávky-v jejím případě jí to urazilo natolik, že partnera vyhodila a žije s dcerou sama.

momchery
autor
4. kvě 2015

On je urazen, že nechci dat jeho příjmení a ja ze nechce se přiznat kvůli tomu k otcovství, nj jsme oba moc palicati; -) Jdu volat na matriku ; -)

evulina77
4. kvě 2015

@momchery já bych zase nechtěla rodit svobodná. Každej jsme jinej. Svatbu by jsi zvládla. Klidně malou, jen rodiče a svědci a pak až se malej narodí, udělat třeba v létě velkej mejdan a spojit křtiny s oslavou svatby... Rozhodně bych nedělala krky a pokud by byla svatba na pořadu dnem šla bych do toho, lepší než opičky kvůli otcovství a jménu...

andrrriiik
4. kvě 2015

@momchery No tak se vemte teď,nebo dej hned příjmení po něm,když stejně plánujete svatbu.

andrrriiik
4. kvě 2015

@momchery Mimochodem,já se vdávala těhotná 2x.Poprvé ve 2.měsíci,podruhé skoro ve 4.Určitě to ještě na tobě není moc vidět,tak proč by ses nemohla vdát těhotná?

kacca11
4. kvě 2015

Pro me by tohle byl od pritele docela zasek. Brala bych to tak, ze kdyz nejste schopni se dohodnout na jmene, muz by se kvuli tomu zrekl sveho ditete, jak to chcete dopracovat v manzelstvi? Ve vztahu je dulezita predevsim duvera a komunikace, coz vam nejde ani jedno.

Mimochodem, ja bych se tehotna nevdavala ani s pistoli u hlavy, nechtela bych, aby v rozhodnuti se vzit hralo dite jakoukoli roli.

duniela
4. kvě 2015

@momchery Pak napis, co ti na ty matrice rekli, at vime 🙂

momchery
autor
4. kvě 2015

Tak nepriznat se k otcovství jen tak z trucu nemůže pokud ví, že jeho dite je fakt jeho, pokud popre otcovství jde na dna testy a pokud vyjdou pozitivne náklady hradi on.. Takže se máme domluvit a pokud se nedomluvíme, tak za nás na tom příjmení rozhoduje soud a to většinou ve prospěch matky.. A k otcovství se přizná ptz ví, že je to jeho mimco.. Takže musíme oba vychladnout a jeden musí vycouvat a to bude tezky ale my to zvládneme; -)

momchery
autor
4. kvě 2015

A neříkám, že jsem se na něj nezlobila za to otcovství ale on to se mnou nemá taky lehký, hormony se mnou cloumaji a jsem na zabití, to už mi řeklo více známých; -) A hodně ho mrzí, že chci zatím sve příjmení, tak se v afektu bránil. . Jestli se vezmeme, tak az za pár let az našetříme penízky na velkou svatbu a budu si moct nalezite zapit rozloučení se svobodou 🙂))

maki73
4. kvě 2015

@momchery otcovství nemusí popírat, pokud nejste svoji, bez jeho souhlasu a přiznání otcovství předem z úřadu jej do RL uvést nesmíš a musíš čekat až na testy DNA, dokonce ani kdyby v porodnici přísahal, že je dítě jeho, stejně by jej neuvedli, musíte na to mít 4 kopie papíru, který bude podepsán oběma rodiči 2 zůstávají na matrice a 2 si berete - pro každého z rodičů jedno přiznání, tedy bez toho papíru ani dítěti nemůže být dáno jeho příjmení a automaticky dostává příjmení tvé, což mi přijde osobně jako naprostá hloupost, pokud nyní jste spolu a dokonce se plánujete do budoucna i vzít, toto se snad dělá jen v případech, kdy je soužití pochybné, přeci musíte OBA myslet na to, kdo bude dítě živit v případě, že by se něco stalo, pokud není otec uveden v RL pak v případě úmrtí družky nemá žádný nárok na péči o dítě a musí čekat, než testy DNA soudně potvrdí otcovství a potom až se může starat o vlastní dítě, to je podle mne sakra podstatná věc, protože do doby rozhodnutí soudu, určuje opatrovnictví soud a to dítě prostě někam šoupnou, než se nerozhodne, může to být k prarodičům, tetě...ale nemusí, může to být klidně ústavní péče, než seženou opatrovníka z rodiny apod. je to sice katastrofický scénář, ale když se jedná o děti, člověk musí být zodpovědný ne? Nebo když se náhodou rozejdete, jste připravena dítě živit sama? Co když prostě jenom pláchne, nebo dítě onemocní...možností je bohužel nespočetně mnoho, stát se může téměř cokoli...Je pravda, že pokud prostě otcovství nepřizná, tak jej můžete nutit soudně, ale co když na ty testy prostě nepůjde, odstěhuje se...rozhodně rodiče by se měli být schopni domluvit a pokud si trváte na svém, aby se dítě jmenovalo po vás, jaké pro to máte důvody? Podezíráte partnera, že si vás nevezme, víte že s vámi nechce být? Dnes je spousta lidí, kteří spolu žijí bez svatby, my s manželem jsme se brali, když byli dceři 3, ale tedy nikdy jsem neuvažovala o tom, že by neměla příjmení po otci, proč také, žili jsme spolu a přijde mi naprosto přirozené, že se dítě jmenuje po otci, nevím, proč bych měla ještě dítě mást tím, že se do nějaké doby jmenuje po matce a pak se vezmete bum, najednou se jmenuje jinak? Proč?

momchery
autor
5. kvě 2015

Můj se přizná k otcovství, to byl jen v afektu, že nechci dat jeho příjmení. . Nevím, co bude zítra na tož tak za dva roky a pak budu mit dite ja a ja chci abychom meli oba stejný příjmení. . Furt myslím, co kdyby. .

j.a.n.i
5. kvě 2015

@pisisvori Ale ona ho nemůže jen tak do RL uvést, když on to na matrice nepodepíše...

j.a.n.i
5. kvě 2015

@momchery Tak podle mě to není ani tak z trucu, jako z toho důvodu, že při přiznání otcovství se ti dva MUSÍ dohodnout na příjmení pro dítě a pokud nejsou schopni se dohodnout, tak to otcovství prostě na matrice přiznat nemohou...

momchery
autor
5. kvě 2015

Pokud se nedomluvíme příjmení pro dite za nás rozhodne soud; -)

momchery
autor
5. kvě 2015

Už vse vím, už jsem informována odbornikama; -)

svija
5. kvě 2015

@momchery - kamarádka byla před pár lety úplně ve stejné situaci, nakonec vycouvala ona a obě děti mají příjmení po otci. Ona jediná má u nich v rodině jiné příjmení a protože on si jí vzít nechce, tak to asi tak i zůstane. Taky blbá situace.

j.a.n.i
5. kvě 2015

@svija Já mám taky jediná jiné příjmení a nemám s tím problém... i když já bych si svoje chtěla nechat i kdybysme se brali, přijde mi divné, proč bych se najednou měla jmenovat jinak.

ilonkaseda
5. kvě 2015

Já osobně bych šla do malinkaté svatby hned,než ji odkládat za pár let jen kvůli tomu aby byla velká..Však je to jen jeden den v životě ..samozřejmě je to jen můj subjektivní názor.Na svatbě pro mě není nejdůležitější ta pompeznost a oslava,ale ten výsledek vytvoření rodiny..

achjonetusim
5. kvě 2015

...aneb když čekají dítě dvě děti.

svija
5. kvě 2015

@j.a.n.i - tam spíš jde o to, že kamarádka s tím problém má 😉 .

j.a.n.i
5. kvě 2015

@svija Tak to pak leda zkusit změnu příjmení bez svatby, jako důvod uvést, že se chce jmenovat stejně jako děti... co vím, tak to lidem prošlo.

momchery
autor
5. kvě 2015

... aneb sto lidi, sto nazoru, tak si běžte urážet jinam..

maki73
5. kvě 2015

@ilonkaseda no to čekání na svatbu bych i chápala, my také čekali na svatbu 3 roky od narození dcery, právě kvůli financím, já chtěla svatbu a manžel když už, tak velkou, takže vlastně kompromis 😀. Mezitím jsme ale už dávno žili spolu a celou dobu jsme s tou svatbou počítali, jen na ni prostě dříve nebylo, také jsme chtěli další dítě, ale až po svatbě, tak nám to nakonec vyšlo pěkně, ačkoli HA jsem vysadila daleko dříve, než na tu svatbu došlo...do malé svatby by muž nešel, chtěl to mít jako zážitek na celý život (no snad si to nebude chtít zopakovat s někým jiným 😀 ).