icon

Přítel se nepřizná k otcovství dítěte s mým příjmením

momchery
3. kvě 2015

Ahojky , čekáme miminko a dam mu sve příjmení a časem az se vezmem budeme vseci stejne ale zajima me, co když se mi nechce pritel přiznat k otcovství, jak se postupuje dal? Ptz je jesitny a nesouhlasi se mnou dat malemu příjmení po me a ja se vdávat tehotna nechci..

Strana
z6
verusky
11. kvě 2015

@andrrriiik snadno se to muze zase obratit a budes tehotna 🙂 ja to ctvrte, co ted cekam, mam taky trochu vymodlene. po porodu moc chtel, ale nedarilo se a pak se bal (ma jeste dva starsi syny a mame je v peci), tak jsem rikala, at to necha na prirode...

andrrriiik
11. kvě 2015

@verusky jj,treba zas bude chtit,ale jak rikam,az pozdeji bych chtela.A tobe se taky treba ta svatba splni.Treba zas bude chtit 😉 A rekl ti proc uz vlastne nechce?

verusky
12. kvě 2015

@andrrriiik tak to mas cas. ja myslela, ze chces dve za sebou (magor jako ja), to se manzelovi rozlezi 🙂
proc si me nechce vzit? protoze ho zklamal predchozi rozvod a protoze si v prubehu dalsi doby a s dalsimi dvema vztahy overil, ze se uz nikdy zenit nechce. ale pak se zamiloval do me, pozdeji jsme meli krizi a pak byl desne stastny, ze jsme to ustali a chtel si me vzit, ale hned, tak to jsem se nechtela. do toho, ze teda zkusime miminko a on, ac jsme se meli pekne, mlcel a mlcel, pro nej jsem zena, kdyz s nim ziju a zadny papir nepotrebuje. ted jsme meli trochu disharmonii, tak to uz by si me vubec nevzal. jako jsem naladova, ale ostatne on taky, jsem taky po zklamani jako on, ale presto idealistka, tzn. myslim, ze rodice deti maji byt sezdani. vlastne me urazi, ze si me nechce vzit a tezko mu to odpoustim, i kdyz to samozrejme neresim denne, to jen obcas prijde takova vlna a je mi smutno. moje mama mi rekla, ze svatba je dukaz ucty a lasky k zene a ze by muzi bez svatby dite nepovila. a ja husa je budu mit ctyri... no do place je cloveku, kdyz je mu uzko...

andrrriiik
12. kvě 2015

@verusky Tak to me mrzi,ale treba si to jeste rozmysli.Ja mam taky radsi,kdyz jsou rodice deti sezdani,ale ani me nepohorsuje,kdyz ne.Jinak maminka je starsi generace,jinak to bere,ale je fakt,ze ho trochu nechapu-dite jo,a svatba ne.Mozna jak to bude mezi vama zase ok,tak se ke svatbe rozhoupe 😉

verusky
12. kvě 2015

@andrrriiik podnikatel s vlastnimi syny (18 a 14 roku) a ma je deset let v peci, takze s nama bydli. tim se samozrejme boji i o majetek. to by musel byt jooo impuls, aby se rozhoupal. nebo nuz na krk 🙂 ale to se bojim, ze bych to pak nechtela ja...
drzim palecky, at jste v klidu a at je debata o tretim miminku otevrena 🙂 na ten spravny cas 🙂

andrrriiik
14. kvě 2015

@verusky Aha,máš to taky těžké.Ale snad to dobře dopadne.Když už jednou tu svatbu chtěl,třeba bude chtít znova 😉 Ale nůž na krk nedávej,to není dobré.
Děkuji,i tobě držím palečky,a věřím,že to dobře dopadne u vás 😉

smardik
14. kvě 2015

mi tohle teda přijde kompikované a na hlavu, chápu že se nechceš vdávat-taky jsme měli syna a nebyli jsme manželé, brali jsme se když měl syn necelých 7 měsíců a druhé bylo na cestě-4týden těhotenství, ale řešit že nebude v rodném listě mi přijde trošku na hlavu, proč to komplikovat že ted nebude, časem ano. jednou jste spolu, je otec tak by tam snad měl být ne? my teda dávali hned jméno po otci, věděli jsme že svatba bude do roka od narození, byl už termín takže to pro nás byla zbytečná komplikace

blahova_andrea
14. kvě 2015

@maki73 já s partnerem žiji, rozcházet se nemáme v plánu, funguje to, ale děti se jmenují po mě. a důvody pro to teda vidím, proto jsem mu řekla, že si to tak přeji. pokud ani jeden neplánujeme svatbu, tak mi přijde logické a praktické, že děti mají jméno po matce. ta totiž téměř ve všech rodinách vše vyřizuje, je s dítětem na mateřské, rodičovské, chodí po úřadech, doktorech, do školky...proč bych měla pořád být oslovovaná paní x, podle dítěte, když jsem slečna y? proč mám pořád hlásit, že jsem ta a ta, ale jdu si pro dítě to a to? když máme stejné příjmení, je to mnohem jednodušší a přehlednější. kdybychom se plánovali vzít do půlroka po narození dítka, tak bych to příjmení po otci možná přežila. takto pokud se jednou vezmeme, tak se holt přejmenuje víc lidí než jen já. nebo by si mohl vzít muž naše příjmení a bylo by to úplně nej 😀 mě přijde přirozené, aby se jmenovala stejně matka a dítě a ne podle stereotypu z dob prehistorických...po otci 😅

andrrriiik
14. kvě 2015

@blahova_andrea No ale kdybys byla rozvedená,a s novým přítelem měla dítě,stejně by mělo příjmení po otci.Anebo kdybys z prvního manželství měla dítě,a podruhé se vdala,ty a dítě byste stejně měli rozdílné příjmení 🙂

achjonetusim
14. kvě 2015

@andrrriiik Andrea Bláhová (hádám dle nicku 😀 ) ale není rozvedená, ani se nevdala. Pokud by se s přítelem rozešli a měla další dítě s někým jiným, mohlo by mít přeci taky příjmení po matce. Pokud by jí teda nový muž láskyplně nevydíral a nevyhrožoval tím co partner zakladatelky tématu.

@blahova_andrea Pokud se vezmetem, nemusíš měnit příjmení ty a ani děti, jen se změní kolonka v občance že jsi vdaná. Moje nejlepší kamarádka se vdala a příjmení má stejný jako za svobodny, její muž taky. Děti mají její.

andrrriiik
14. kvě 2015

@achjonetusim Proto jsem napsala KDYBY.A nemyslela jsem,kdyby se rozešla s přítelem,ale kdyby se rozvedla,a s novým by měla dítě,a dala by jméno po sobě,tudíž by prakticky mělo po exmanželovi.Jinak moje dcera má taky jiné příjmení než já,protože jsem se znovu vdala,a vůbec mi nevadí,že mě oslovují dceřiným příjmením.Tak je opravím,no.

agne
14. kvě 2015

Chápu, já se taky nechtěla vdávat s pupkem, takže mimi (možná) staromódně až po svatbě... Nechápu, že tě svým způsobem drží v šach matu, je to vaše dítě, ale ty musíš myslet především na sebe... Ješitnost je jedna věc, ale praktické důvody jsou věc druhá... Znám maminku, která měla dítě za svobodna, dala příjmení po tátovi a ejhle on si ji nakonec nevzal... A teď je svobodná matka s dítětem, které se jmenuje jinak než ona sama... A blbý je, že pokud by si našla někoho nového a chtěla si jej třeba vzít, tak aby měli všichni stejné jméno, musí souhlasit biologický otec dítěte, anebo to jde fakt složitě soudně za účelem sloučení rodiny... Podle mého vydíráte jeden druhého 😅 ... Bylo by dobré vzít rozum do hrsti, budete rodina, pokud to na tobě není moc vidět tak řekni ano už teď a pokud s tím má problém tak jej alespoň uveď do RL kvůli výživnému a možným dávkám... 😉

nnell
14. kvě 2015

@andrrriiik náhodou příjmení po ex pro další dítě je super, mě ta představa baví, když si představím jak by se ex a jeho rodina tvářili (i když po rozvodu si můžeš vzít zpět jméno za svobodna naprosto bez problému).
A k tématu, právě proto, že bych nechtěla, aby se mé dítě jmenovalo po mém ex, tak bych radši dala jméno otce, být ale svobodná, tak neváhám a dítě se jmenuje po mě 😉
@agne přejmenování dítěte není závislé na původním příjmení, pokud je otec uvedený v rodné listě, tak VŽDY musí souhlasit se změnou příjmení dítěte a je jedno, zda se dítě jmenuje po něm či po matce.

andrrriiik
14. kvě 2015

@nnell No já když čekala syna,taky jsem si dnes už z manžela dělala srandu,že se bude jmenovat po mě 😀 No to by nesnesl,už jen proto,že by se jeho syn jmenoval po magorovi 🙂
Jak bych se zachovala já,ani nevím.Poprvé jsem to řešit nemusela,to jsme svatbu už plánovali s ex,a podruhé právě proto,že jsem byla rozvedená 😉
Co se týče původního příjmení,já bych se jmenovala jak za svobodna a dcera z 1.manželství po otci.Takže taky blbé.

blahova_andrea
15. kvě 2015

@andrrriiik no to je ten rozdíl mezi lidmi. já se neženu ani do první svatby, natož se chtít vdávat vícekrát. já na to prostě nejsem. moc na ty celoživotní vztahy nevěřím, tak proč to pokoušet podruhé, když to poprvé nevyšlo a statistika je jasná. nejsem taková optimistka, abych si myslela, že já se zařadím zrovna do té skupiny, které to vyšlo. takže pokud někdy...tak jednou a dost 😅 a i to, že se odmítám jmenovat jinak než mé děti je pro mě další důvod se znovu nevdat. prostě kdyby na to došlo, že bych se rozvedla a měla nové muže, tak prostě už bez svatby. každý jsme nastavený nějak a já prostě takto 😉
@achjonetusim no tak to bych ale nechtěla. pokud bych se vdala, tak bych chtěla, abychom se jmenovali všichni stejně. tzn. buď po mě nebo po muži, ale všichni! 😉 zase bych řešila, jak můžu být jeho žena, když se jmenuju jinak. svatba je pro mě něco, co by toto mělo zjednodušit. prostě aby bylo na první pohled patrné, že my všichni patříme k sobě.

blahova_andrea
15. kvě 2015

@kammka ty jo, tak natrefit na takovou matrikářku, tak jsem už asi taky vdaná 😀 něco takového bychom oba asi přežili a uvítali víc než klasickou svatbu 😅

blahova_andrea
15. kvě 2015

@verusky u nás je to podobné. muž je rozvedený, když jsme začali mluvit o dítěti, tak byla řeč i o svatbě. pak přišlo mimi, ale on ještě tou dobou rozvedený nebyl, takže svatba nepřicházela v úvahu. mluvilo se o tom, že po porodu a po rozvodu. no a pak se o tom přestávalo mluvit, byly jiné starosti k řešení a tak to nějak vyšumělo. později už došel s tím, že proč se vlastně brát, když to takto funguje hezky a on už tu hrůzu má jednou za sebou a znovu se nežene. a já ho teda chápu. taky se dvakrát neženu 😅 i když nepopírám, že za jistých okolností bych do toho asi šla. no třeba na to ještě dojde. teď se řeší znovu naše budoucnost z více hledisek a začal o svatbě do budoucna mluvit sám. dokonce před svými těžce věřící rodiči 😅 tak se nechám životem překvapit 😀

tulikiss
15. kvě 2015

@blahova_andrea neni to sice k tematu , ale uz nejste slecna...slecna se zmeni na pani nejenom svatbou, ale i pokud se zene narodi dite, ziska vysokoskolsky titul a mozna jeste neco..

verusky
15. kvě 2015

@blahova_andrea me to teda hodne mrzi a kdyz na to tema dojde, celkem si tim necham vzit naladu... proste jsem idealistka, ktera by rada, aby rodina byla kompletni a rodice meli jedno prijmeni... ja se jeste nevdavala nikdy. ale take si rikam, ze treba to neni ten pravy, kdyz to tak dopadlo a tak trochu trucuju... takze kdybych ho premlouvala a on by se dal, vlastne nevim, asi bych pak vubec nemela radost. slib manzelsky beru jako slib pred Bohem, ze jsem si tohoto muze vyvolila na dobre i zle. a popravde tim vsim, co me zranilo (kdyz se nekdo na svatbu ptal a on rekl jednoznacne ne a to jsem byla pred porodem...) nevim, jestli bych u tohoto muze neco takoveho Bohu slibila... to zas jedine, az ho poznam s vetsima detma, treba za tri roky a bude nam to klapat a budeme se mit radi... ale idealne impuls od nej, me zranuje, ze on to neresi, nepotrebuje resit a ja to beru jako takove bolave me misto...

blahova_andrea
15. kvě 2015

@tulikiss aha, díky, no tak jsem paní, ale rozhodně x a ne y 🙂

blahova_andrea
15. kvě 2015

@verusky já se taky nikdy nevdala. ale já nikdy ani nebyla ten svatební nadšenec, co by po tom toužil. ale je fakt, že když se vzali nebo letos berou všichni okolo a já budu vlastně poslední "na ocet", tak občas se nad tím tématem zamýšlím. jako netvrdím, že se nikdy vdát nechci, že bych nechtěla být vdaná. jen k tomu prostě nedošlo a moc se k tomu nemáme ani jeden, tak na to možná ani nedojde. taky čím starší jsem, tím náročnější na některé věci, více svéhlavá a taky teda vdávat se po x letech a dvou dětech při klasické svatbě, v bílých šatech, po třicítce...no prostě mi to nesedí a do ničeho takového se mi nechce. takže buď nějak jinak nebo raději nic 😅 chápu, že ho nechceš přemlouvat. to bych nedělala taky. pokud už by si nás někdo měl vzít, tak proto, že z nějakého důvodu sám chce. ne proto, že ho otravujeme nebo vydíráme a chce mít už klid ☹ já nejsem věřící, takže v tomto to mám postavené jinak. sliby bohu mě neberou. navíc partner je z věřící rodiny a jednu svatbu v kostele už měl, takže mě naštěstí takový "cirkus" nehrozí.
můj na otázky, kdy se vezmem nebo jestli vůbec vždycky tvrdit, že jsem ho zatím nepožádala o ruku. striktní NE neřekl nikdy nikomu. to by mi přišlo taky tvrdé a zraňující. zvlášť v těhotenství ☹

j.a.n.i
15. kvě 2015

@blahova_andrea Jojo taky jsem paní x a jsem rozhodnutá, že to tak zůstane...

macina135
21. led 2016

Žiji s přítelem a čekáme přírůstek. On má z předchozího vztahu 2 děti s jeho příjmením - a já mám z předchozího vztahu 1 dítě s mým příjmením. Oba máme děti bez uzavření manželství a se souhlasným určením otcovství a příjmení dětí.
Teď nastává ale problém. Já v žádném případě nemíním ustoupit v příjmení našeho společného potomka. Mám názor, že dítě se má vždy jmenovat podle matky.
Pokud muž chce, aby dítě mělo jeho jméno, tak si ji přece má vzít. To byl konec konců jeden z důvodů, proč se lidé vždy brali.
Bohužel přítel se staví k tomu tak, že pokud dítě nebude mít jeho příjmení, nebude se hlásit k otcovství.
Takže to nakonec dopadne asi tak, že budeme spolu vychovávat naše společné dítě a on nebude uveden v rodném listě. Nikde jsem nevyčetla, že by v případě uvedení otce dítěte v rodném listě, byl stát na straně matky, co se týče příjmení dítěte po ní. Takže když budu chtít, aby dítě mělo v rodném listě uvedeného otce, a on nebude souhlasit s mým příjmením, tak pravděpodobně stejně soud rozhodne o příjmení dítěte po otci?

danushka1
22. led 2016

Ne je to prave jinak pokud s otcem nejste svoji musite oba na matriku priznat otcovstvi prave aby se jmenovalo po otci.Jinak se automaticky jmenuje po matce a otce normalne priznate ma povinnost podilet se na vychove i kdyby jste spolu nebyly,vyzivne atd.(to uz je pak jiny problem ale)

macina135
22. led 2016

@danushka1 já chci, aby byl v rodném listě, ale nechci, aby mělo sluníčko jeho příjmení. A to je ten kámen úrazu. Oba chceme, aby se dítě jmenovalo po něm. A pochopitelně ani jeden nechce ustoupit

ladyhacek
22. led 2016

@macina135 mě příjde normální aby se dítě jmenovalo po otci, ale to je jiná že? Zkuste se zeptat na matrice, ale nejde v dnešní době aby mělo příjmení obou? (jasně asi je nebude tolik používat) například : Bora Jasanová 😀. Podle mě by otec měl být v rodném listě - stát se může vše a pak by jsi byla bez peněz > neměl by povinnost platit. Proberte proč je pro vás důležité příjmení, hlavní přeci je aby bylo zdravé a pokud možno mělo oba milující rodiče 🙂

gracinka7
22. led 2016

@macina135 Promin, ale pokud se nechce hlásit k dítěti jen proto, že nebude mít jeho jméno, tak je to deb... Pokud chce, aby se jmenovalo po něm, měl si tě vzít.
Kdybych byla svobodná matka, taky bych nechala dítěti své jméno. Je to jednodušší na úřadech, ve školce a tak.
Dítě by mělo mít automaticky jméno po tobě, ty ho uvedeš do rodného listu a kdy se cukal, tak si nech udělat testy otcovství. I když si nedokážu představit, co se vztahem udělá, když budeš přítele honit po soudech jen kvůli jeho hrdosti.

pavlak5
22. led 2016

Rodila jsem predcasne,nebyli jsme na to pripraveni ,ani nemeli prohlaseni o otcovstvi z matriky.....AAutomaticky. ez vyptavanj mu v nemocnici napsali moje prijmenj(nebyla jsem vdana) pritele tehdy malem kleplo 🙂 pak jsme museli na matrikj udelat prohlaseni o otcovstvi ,aby mel malej jeho prijmeni. Skoda,ze se nedokazete domluvit na techto veceh a ty uz jsi tehotna.Myslim ,ze resite kazdy moc sebe,ale mozna se zkuzte zamyslet nad tim ,jaky to bude pro to dite,az zjisti ze nema v rodnym liste otce,nebo ze se k nemu vlastni otec nepriznal...to asi vztahy nevylepsi.... .Navic by jste si meli uvedomit,ze kdyz nebude v rodnem liste ,jako otec . ,nebu de jeho zakonym zastupcem ,kdyz bude treba neco resit u doktora,ve skole apod. dite nebude mit narok automaticky po nem dedit atd.Kvuli svemu egu oba dva chcete zasadnim zpusobem narusit a omezit prava a vztahy mezi vama a ditetem .Opravdu si to zkuste vyrikat a pokud se chces vdavat a on ne tak ho nemanipuluj skrze dite a jeho prijmeni ,ale domluvte se.

markyzka84
22. led 2016

@momchery ber to to z pohledu chlapa ... tim ze nechces dat diteti jeho jmeno taky muze citit ze cílíš na to s nim mozna v budoucnu nežít...

blahova_andrea
22. led 2016

@macina135 ano, tak by to zřejmě dopadlo. a vy jste toto spolu neprobírali než jste si to dítě pořídili?

Strana
z6