icon

Prodloužení neschopenky do porodu. Jak řešit ve zkušební době?

annoonniimm
21. čer 2022

Zdravím, prosím vás je tu někdo kde šel na neschopenku ve zkušební době a tím pádem mu potom přišla výpověď a nemá nárok na mateřskou? Jsem na PN a 1.7. mi končí a doktor mi jí nechce prodloužit do porodu a pak, že bych si vyřídila rodičovský příspěvek. Prý k tomu potřebuje papír ze sociálky že to může udělat.. setkali jste se někdo s tím? Dávají takový papír? A popřípadě co si vzít s sebou abych nechodila 2x? Ráda bych to měla vyřízené tenhle týden ať nepřijdu o peníze. A kdyby se tak stalo, tak se mám nahlásit na ÚP? Vezmou mě tam těhotnou? Mám 3 měsíce do porodu. Děkuji moc

Strana
z2
j.a.n.i
21. čer 2022

@annoonniimm
Akorát tedy nevim, jestli ti to na ossz vydaji jen na hubu, jestli k tomu nebudes od doktorky potrebovat tu zadoat o ppm s uvedenim terminu porodu, spis bych rekla, rze to budou chtit.

annoonniimm
autor
21. čer 2022

@j.a.n.i celej den nad tím přemýšlím a nejsem doma rok, ale půl roku tedy 180 dní a po této lhůtě musí doktor zhodnotit stav a podle toho rozhodnout zda prodloužit PN nebo ne. Sociálka s tím nic nemá ne? Takže nerozumím tomu jaký papír chce. Jako že nemám nárok na PPM? Řekl mi že mi ji klidně prodlouží do porodu, ale potřebuje černým na bílím že to může udělat což vůbec nechápu teda

werumka
21. čer 2022

@annoonniimm Jde o to, že PPM a nemocenská jde z jednoho pojištění a nemůžes čerpat oboje současně. Tedy doktor může prodloužit neschopenku, ale musí mít zároveň potvrzení z CSSZ, že nemáš nárok na pobirani PPM.

j.a.n.i
21. čer 2022

@annoonniimm Ano, ze nemas narok na ppm.

drep
21. čer 2022

@annoonniimm Trochu to motáš. Po 180 dnech se hodnotí, jestli je stav stabilizovaný, pokud ano, Pn se ukončuje, zaměstnanec jde na mimořádnou pracovně lékařskou prohlídku a posuzuje se, jestli je práce schopný pro svou konkrétní práci nebo jestli ze zdravotních důvodů pozbyl zdravotní způsobilost. Ty už ale zaměstnaná nejsi, takže už nejsi posuzovaná ve vztahu ke své původní profesi, ale jako uchazeč o zaměstnání a zjednodušeně řečeno, pokud jsi schopná dojít na UP a hledat práci, tak nemáš na DPN nárok.

annoonniimm
autor
Autor odpověď smazal
annoonniimm
autor
21. čer 2022

@j.a.n.i dobře tak teda když zítra zajdu na OSSZ a dají mi potvrzení, že nemám nárok na PPM tak mi ji prodlouží... V těchto věcech se motám a nevyznám se v tom kde co řešit na PN jsem poprvé za život. Moc děkuji za objasnění 🙂

j.a.n.i
21. čer 2022

@annoonniimm Zas az tak bych si to nemalovala, nepredpokladam, ze ti ho vydaji na miste. A velice pravdepodpbne budes potrebovat tu zadost o ppm s vyplnenym termínem porodu od doktora, jinak to nemaji podle ceho posoudit.

annoonniimm
autor
21. čer 2022

@j.a.n.i s tím také počítám i tak děkuji

Strana
z2