Propůjčení příjmení bez souhlasu biologického otce

ttopinkova
7. zář 2015

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Je mi 15. Moji rodiče jsou rozvedení a mamka se znovu vdala. Biologický otec platí alimenty a pravidelně mi volá. ( Už asi tři čtvrtě roku jsem u něj nebyla.) Už asi rok se snažím získat příjmení nevlastního otce, ale biologický nesouhlasí. Od nějaké známé jsem se dozvěděla o propůjčení příjmení a tak jsem se chtěla zeptat jak to chodí a jestli je to vůbec možné v mém věku a v mé situaci a bez souhlasu biologického otce. popřípadě jestli neznáte jinou možnost.Děkuji všem za radu. 🙂

obyvatelka
8. zář 2015

Ahoj, myslim, ze bes souhlasu tveho otce to mozne neni az do tve zletilosti. Jeste s tim pockej, ja zila s nevlastnim otcem a matkou od svych 11 let, s vlastnim jsem se nevidala, hrozne jsem chtela prijmeni sveho nevlastniho otce, ale v puberte se ty vztahy tak zhorsily, ze jsem byla rada, ze to prijmeni nemam (nechci strasit). Pokud s tatkou dobre vychazis, proc chces prijmeni sveho nevlastniho otce? nemyslis, ze to muze tatku mrzet?

apple11
8. zář 2015

Pokud máš s biologickým otcem dobré vztahy, nemyslíš že ti to doma udělá zbytečně špatnou krev? 😕

ttopinkova
autor
8. zář 2015

@apple11 Volá mi ale dobrý vztah s biologickým otcem nemám.
@obyvatelka Bohužel je dokázané,že by klidně dovolil, aby mě nevlastní otec adoptoval, ale to zas nechce dovolit mamka kvůli alimentům.

morgan
8. zář 2015

@ttopinkova a to se mamce divíš? Předpokládám, že díky těm alimentům se máš lépe než bys měla bez nich 😒

jancafen
9. zář 2015

@morgan Ale ttopinkova prece nikde nepise, ze se mamce divi. O tom ani o alimentech to tu ani neni...Otazka smerovala k propujceni prijmeni.

kachnanek
9. zář 2015

Přesně tak, zakladatelka se ptá na zkušenosti a žádá o radu ve smyslu jestli je to možné a jak to vyřídit. Nevšimla sem si, že by se ptala jaký má kdo názor na to, že chce příjmení svého nevlastního otce.

pipi02
9. zář 2015

@ttopinkova měla jsem to naprosto stejně. Kvůli alimentům jsem si, ale nechala nakonec staré příjmení a hlavně jsme ženy....za chvilku se vdáme a zase budeme měnit 🙂 Bohužel o propůjčení jsem neslyšela, ale určitě by měli poradit na matrice.

morgan
9. zář 2015

@jancafen
@kachnanek
Máte pravdu holky, bylo to mimo téma...jen mě bylo líto té mamky, tak jsem se neudržela...

pipi02
9. zář 2015

@ttopinkova mě bylo tehdy 12 a na jednu stranu jsem byla opravdu smutná, že jako jediná v rodině budu mít jméno po otci, ale chápala jsem, že alimenty, i když mizerné, byly k užitku. Na matriku můžeš zavolat nebo zajít osobně. Určitě s tímto mají zkušenosti a poradí lépe.

victress
9. zář 2015

nějaké info jsou např. zde
http://www.praha1.cz/cps/psv-odbory-zadost-o-zm...

buď budeš mít souhlas biol. otce nebo pravomocné rozhodnutí soudu nahrazující tento souhlas

valentovasasa
16. pro 2015

přítel, když se ženil, tak vyženil i 5 letou dceru, na kterou její otec platil alimenty a měla jeho příjmení. Ale jelikož se její matka vdala za mého nynějšího přítele a posléze spolu měli dvě děti, tak té "vyženěné" nechali dát jeho příjmení. Aby nebyla jediná "jiná. Biologický otec nesouhlasil, ale dali to k soudu, takže přijmení má po mém přítelovi, ale alimenty stále platí biologický otec. Takže jde to, ale musíte přes soud.

nutricnihodnota
16. pro 2015

@valentovasasa Tak zrovna tahle varianta, mi přijde pěkně sprostá k biologickému otci. O tvý jméno nestojíme, ale koukej pěkně cálovat, páč tvý prachy chceme 😖

blahova_andrea
16. pro 2015

@nutricnihodnota souhlasím

ppejskova
16. pro 2015

všeobecně je u nás problém měnit příjmení z vlastní vůle,mám to dost podobně s tím rozdílem,že já už jsem nějaký ten pátek zletilá,žiju mimo oba rodiče,nikdo mi nic neplatí,mamka se znovu vdala,takže ta to má z krku,ale já nutno podotknout že můj otec ke mě měl vztah vždy jen když se snažil vytáhnout nějakou kačku z prarodičů,což se nezměnilo dodnes(já tě za ní vezmu,ale dej mi na benzín) ,a mě zůstalo jeho příjmení,nové mamky jsem nechtěla,hlavně už mi bylo 18, no tak jsem si asi před rokem řekla,zažádám si o změnu na přítelovo(brát se chceme až za pár let,aby bylo na pořádnou svatbu) .
Podala jsem si žádost zaplatila 1000,- poplatek,a čekala,po měsíci zamítnuto....
Teď až se malá narodí to půjdu zkusit znova ,aby maminka nebyla "jiná" 🙂
Za mě,tohle nemá smysl řešit kočko...prostě jméno je jméno,člověk nenadělá nic,jednou se ho zbavíš....

evagerbera
19. pro 2015

No,ppejskova,to bych se odvolala! Jsi zletilá a tohle je arogance moci! A navíc ten poplatek, to jsou opravdu magoři, vždyť jim to může být jedno, to nechápu. Já si po rozvodu, při zletilosti dcer, vzala dívčí jméno, vyvdané jsem jako rozvedená mít nechtěla-nosit jméno bejvalýho jsem nepociťovala za nutné a psychicky mi to dost pomohlo-uďělala jsm pomyslnou čáru za bývalým životem, alimenty šly na holek účty . Dívčí příjmení jsem bez poplatku(cca 10 let po rozvodu) dostala nazpˇt, bez soudu, jen žádost na matrice....,,

evagerbera
19. pro 2015

No,ppejskova,to bych se odvolala! Jsi zletilá a tohle je zvůle a arogance moci! A navíc ten poplatek, to jsou opravdu magoři, vždyť jim to může být jedno, to nechápu. Já si po rozvodu, při zletilosti dcer, vzala dívčí jméno, vyvdané jsem jako rozvedená mít nechtěla-nosit jméno bejvalýho jsem nepociťovala za nutné a psychicky mi to dost pomohlo-uďělala jsm pomyslnou čáru za bývalým životem, alimenty šly na holek účty . Dívčí příjmení jsem bez poplatku(cca 10 let po rozvodu) dostala zpět, bez soudu, jen žádost na matrice...Radím nenech se odbýt a jdi do toho

ppejskova
19. pro 2015

@evagerbera no to je právě to...že dívčí, už jednou tvoje bylo, kdežto mě řekli že když chci přítelovo,tak ať se vezmeme (jakoby jim do toho něco bylo) ale já když už se mám vdát chci krásnou svatbu i s mojí holčičkou... A na tu si musím za a) počkat až se narodí a povyroste b) něco taky našetřit... No hrůza tady zkrátka...

guinea
19. pro 2015

@ppejskova Tak můžeš argumentovat případem Sáry Saudkové. Ta se jmenovala Šárka Směšná a jméno si nechala změnit na Sára Saudková, jen tak. Se Saudkem manželé nikdy nebyli, ani děti spolu neměli. Prý aby ho mohla lépe zastupovat při jednání s galeriemi. Cha. Tvůj důvod je daleko pádnější a když to dovolili slečně Směšné, tak tobě musí taky!!

lisha
19. pro 2015

@ppejskova Já myslím, že s dítětem, které se bude jmenovat po příteli už to půjde bez problému. Je to vlastně přejmenování po rodinném příslušníkovi, to by zamítnout neměli.

moravanka
20. pro 2015

Monika Babisova taky neni Babisova manzelka a ma prijmeni po nem.

ppejskova
20. pro 2015

@moravanka to jako vážně, budeme tu argumentovat politickou scenou...směšné je logické že tam jde i to co se zdá být nemožné... Hezké svátky 😉

j.a.n.i
5. led 2016

@guinea Tak zrovna v případě te Směšné / Saudkové se dalo argumentovat hanlivým příjmením...

@ppejskova A jinak celkem chápu,že ti to zamítli, při argumentaci, že chceš přítelovo jméno, je to skoro jistota, že tě odkážou na svatbu, protože z pohledu státu je žádoucí, abyste se vzali, tedy není v jeho zájmu povolovat pojmenovávání po příteli.

ppejskova
5. led 2016

@j.a.n.i když tu odkazuješ na hanlivé příjmení ;) tak přesně tím jsem taktéž podkladala svoji žádost a jsem na tom hůř než Směšná...
Pro mě v tuto chvíli rozhodně není žádoucí si přítele brát zejména pro naši fin.situaci...