Propustka na hlídání dcery. Jaké jsou její měsíční limity?
Zdravím od února mi začíná rehabilitace..Má otázka zní cvičení je úterý a čtvrtek od 10:30-12:00 a já se chci zeptat aby si bral přítel v práci dovolenou mi přijde zbytečný co si může vzít aby hlídal dceru? Propustka má nějaký limit za měsíc? Díky za odpověď
Ahoj, propustku pro manžela ti dát nemusí. Ale normálně může vzít OČR na ten den, protože někdo se musí postarat o dítě, když jsi u lékaře. A úplně v nejhorším je nárok na volno jako tvůj doprovod k lékaři. U nás v práci naštěstí absolutně není problém. Na každého lékaře svého i dětí si beru propustku na počet hodin, jaký je třeba. Vzhledem k tomu, že děti mají školy v jiných městech než lékaře, většinou mi na to padne minimálně půlden, totéž logopedie, kterou máme dvakrát měsíčně.
@alice180 však toto jsem ale nikde nenapsala ne? 🙂. Já třeba přímo po svých lidech propustky ani nechci, věřím jim a ještě se mi nestalo, že by se mi to nějak vymstilo. Ale třeba na provoze si to bez neumím představit.
@blondynka400 ono to působilo trochu tvrdě. 🙂 Taky jsem měla kolegyni, která zneužívala, co mohla. Ale tak to je ve všem, že jo 🙂
Zeptala bych se primárně na té rhb, zda by to manželovi potvrdili (většina doktorů dá jen razítko s datem a co si tam zaměstnanec doplní, už je jeho věc, aspoň takovou mám zkušenost jà, ale mohou být prudiči, co s tím budou mít problém). Pokud ne, tak nárok na doprovod k lékaři rodinného přísušníka je placený v nezbytném případě-jde o doprovod dítěte či nemohou manželku/rodiče napr. při úrazu či vysoké horečky, pohotovost apod. Doprovod na rhb- nevím nevim, to nezbytné není a propustka na "hlídání dítěte manželce, která je na RD a stará se o něj" jako taková fakt neexistuje. To už spíš je správnější vzít na toto OČR.
Jinak nejde fakt změnit rhb na začátek či konec prac.doby? Takhle uprostřed, pokud pojedete do jiného města, je to naprd. To nejde podle mě ani čerpat půldenní dovolené (aspoň u nás lze čerpat buď dopoledne anebo odpoledne, ne dvé hodiny ráno být v práci, pak 1/2 dne "dovolená" a pak zase 2h práce).
@ninive211 bohužel řekli mi že toto nebo mám chodit v neděli ale že je to i s fyzioterapeutem takže si mám vzít sebou 4tis 😏
@alice180 možná jsem to tak napsala, protože už mne toto téma někdy fakt štve. Jak ty "pověry" co si o tomto řada lidí myslí, tak i někteří lidé v práci. Jako HR ve velké firmě se s tím potkávám skoro pořád.
No to je bohuzel blba situace. Bud si zaplatis soukromeho fyzioterapeuta, ktery te osetri v dobe, kdy mas zajistene hlidani, a nebo holt na rhb chodit nebudes 🤷♀️ Decko nechat bez dozoru nemuzes a dat ho nekomu uplne cizimu - moje deti by chytly rovnou hysterak v tomhle veku 😅 ale zalezi, jak je na tom tva dcera vuci cizim.
Jeste me napada nejaka ochotna maminka na materske v okoli. Odkud jsi? Treba by se nasel nekdo i tady na MK, kdo ma ve vsedni dny volno a deti by se spolu mohly zabavit.
Take jeste zalezi, s jakym problemem tam jdes. A o jakou konkretni rhb se jedna. Hodne se toho da zvladnout i doma, kdyz vis, jak na to. Na netu je spousta clanku i videi. Jasne, pod odbornym dohledem je to lepsi, ale zase netreba podcenovat vlastni schopnosti a vuli k tomu se sam uzdravit a pracovat na sobe sama 🙂
@exbordelar A ta maminka na mateřské tady z MK nebude cizí?
A zkusit rehabilitace v jiném městě?
@hanka_12345 ale to jdeš k lékaři ty jako doprovod dítěte, to je jiná situace než, ze manžel tazatelky hlídá dítě.
@exbordelar . Já to takto jednou zkoušela a dodělala jsem si to ještě víc. Moje fyzio mi řekla, ze je to nejhorší co
Můžeš udělat, zkusit to rozhýbat sama 🤷🏻♀️
@mimi1004 je cizi samozrejme, bylo to mysleno jako moznost, ze by byl u cizich ok, kdyby nesehnala oficialni hlidacku nebo proste nekoho.
@veroniquecz no vsak zalezi s cim tam jde - to jsem jeste nedostala odpoved. Myslim si, ze spousta toho se da zvladnout doma. Zasada je, nejit na silu pres bolest. Ale jak rikam, zalezi, jaky ma autorka problem. Ja jsem si sama dala do kupy koleno, zada i ruku bez odborne rhb.
@exbordelar po bouračce nemůžu hýbat celou rukou a se 4 prsty
@kami1984 to už je dal jak 80km to nedám
Sama jsi na začátku psala "že dovolená ti přijde zbytečná", takže řešení to je. Taky nemáme hlídání a zkrátka jsem občas vymýšlela psí kusy, ale aby si manžel bral kvůli hlídání propustku 2× týdně na půl dne bych po něm nikdy nechtěla.
Jinak dnes už by se měla dovolená počítat od hodiny, což je pro vás řešení, které by třeba tolik v součtu nebolelo. A jinak (vlastní zkušenost) doporučuju si nějakou kamarádku na vzájemné pohlídání najít, i když nevyužiješ, člověk je klidnější, když ví, že kdyby něco...
Zeptejte se na rehabilitaci, jaké jsou možnosti, jestli podobný problém již s někým řešili.Jak máte Stare dítě a jak moc je živé? Já jsem treba s dítětem běžné chodila k lékaři, na rehabilitaci a pod když byl syn ve vaničku a nebo když už byl 2-3 roky, vzala jsem mu vždy sebou hračky, knížky a pod a vydržel tam, byl hodný a v klidu a nikomu to nevadilo

Koukám že někdy lepší se na něco neptat… člověk hned podvádí apod. Také nemáme zrovna hlídací babičky, nevíc nikdo nebydlí zrovna blízko. Já bych zavolala třeba i na tu rehabilitaci, zda příteli papír do práce potvrdí 😉 zkušenost s tím nemám, ale prostě bych zjistila zda to nějak jde.