S exmanželem ve společném domě. Mám nárok na dávky?

snezenka123
11. říj 2012

Ahoj, prosím Vás, nevíte někdo , jak to chodí, když jsme s exmanželem rozvedení, manželovi stanovené výživné , které mi platí,ale rozešla jsme se s přítelem a musela se vrátit do domu, abych nezůstala na ulici. V domě mám stále trvalé bydliště. V lednu mi končí mateřská,ale jelikož jsem od svého bývalého zaměstnavatele dostala odstupné(podnik končil-loni v létě)nemám nárok na podporu, že?
Myslíte si, že bych měla nárok na nějkaé dávky v případě, že nenajdu práci, nebudu mít mateřskou a nedostanu podporu, i když žiju s eemanželem v jedné spolešné domácnosti a jsme rozvedení?
Mám strach, že budu v únoru bez peněz☹když s tou prací je to tak mizerné☹

Díky moc.

j.a.n.i
11. říj 2012

@snezenka123 Nárok na podporu mít budeš, nebude to sice nic extra, nějaké cca 3000,- ale bude. Pak myslím, že budeš mít nárok na přídavky na dítě, ale na nic jiného, protože u všeho dalšího se buď počítají všichni s daným trvalým bydlištěm nebo všichni v domácnosti.

horakovatereza
12. říj 2012

Společná domácnost není podle Občanského zákoníku vázaná na trvalé bydliště, ale na domácnost, tedy společné vedení domácnosti, hospodaření.

j.a.n.i
12. říj 2012

@horakovatereza To je sice pravda, ale třeba pro příspěvek na bydlení nikoho nezajímá společná domácnost, ale pouze a jedině trvalé bydliště.
A pokud se jedná o jeden byt, tak je mnohdy dost problém dokázat, že společná domácnost není vedená.

horakovatereza
12. říj 2012

Asi pak záleží i dost na pracovnicích v daném regionu, jaký k tomu mají přístup - vím, že kamarádka teď řešila otázku dávek a trvalé bydliště u rodičů a skutečný pobyt s přítelem a trv.bydliště neposuzovali, ale to je jako se vším, záleží na konkrétních lidech 😝

j.a.n.i
12. říj 2012

@horakovatereza No, ale to záleží o jakou dávku žádala.