icon

Slovenky v Čechách. Pôrodné, materská, rodičovská

ronikacz
7. srp 2007

Ahoj baby, tento dotaz je hlavne na slovenky, ktore mozno uz maju podrobne info, ale pokial sa v tom orientuje aj Ceska, tym lepsie.Chcela som sa opytat na nutnost mat pridelene rodne cislo z minist.vnutra.V Cechach zijem uz 6.rok a celu dobu platim socialne a zdravotne poistenie.Moj manzel je Cech.Teraz som otehotnela a dozvedela sa, ze k ziskaniu davky je nutne mat pridelene r.c. Mate s tym niektora skusenost?Ako dlho trva, kym vam ho pridelia?Podla zakona do 30 dni, ale podla poslednej reportaze v TN to trva aj 2 roky...Dakujem za kazdu info.
Veronika

kristiii
29. led 2013

@nikolkaa23 hlavne prosím ťa nič neruš, nepočúvaj tety zo sociálky ale si v prvom rade zisti v čechách /na príslušnom urade práce/ či budeš mať nárok poberať RP z Čiech, lebo to sú také rady ako mne tiež milé tety v čechách poradili najprv zažiadať o zrušenie a potom si ísť pýtať na Slovensko /mala som opačný problém čo sa týka republík/. Keď som prišla potom teda na Slovensko si zažiadať tak mi tu povedali-nie nie, to vám dali zlé informácie, musíte si ísť pýtať naspäť do čiech-a 4 mesiace som bola bez peňazí kým si to úrady medzi sebou vybavili 😝 Takže sa najprv hlavne informuj v čechách či ti tam peniažky dajú a na základe akého zákona alebo prečo ti vzniká nárok a až potom ruš tu. A zdravotné poistenie závisí od toho kde poberáš rp nie naopak /väčšinou/ .. 😉

kristiii
29. led 2013

@alzbetak a odkial budeš poberať rodičovský príspevok? zdravotné poistenie je spravidla viazané naň, až na výnimky /neviem aké/.

alzbetak
29. led 2013

@kristiii No ja by som chcela poberat samozrejme z CR RP. Ak to bude mozne ovsem. Partner je CR obcan, trvale bydlisko CR, dcerka ma tiez RL CR, trvale bydlisko aj poistenie v CR, iba ja som "nedovybavovana", mam iba prechodne bydlisko zatial v CR.
Ale to ze poberanie RP je viazane na poistenie to som veru nepocula este, citala som ze je viazane na zamestnanie poberajuceho (krajinu), potom bydlisko, a dieta ze sa tiez posudzuje.

nikolkaa23
29. led 2013

@kristiii no práve že ja som pisala na socialku do Plzne a tam mi odpisali,že ked nie som poistena tak nemam narok na penezitu pomoc v materství, tak ja teraz vobec neviem co mam robit..lebo tu mi povedala ze ked pojdeme do ciech tu musim dat zrusit rp..lenže co ked odidem do ciech tu si to zrusim a tam nedostanem ziadne penaze..som z toho na nervy už.. 😢

kristiii
29. led 2013

@nikolkaa23 nevadí že nemáš nárok na PPM, hlavne si zisti či budeš mať nárok na rodičovský príspevok a to vybavuje príslušný úrad práce, podla toho kde pracuje tvoj priatel, resp. kde zaňho odvádza soc.postenie. Skús nájsť nejaký kontakt a zavolať si tam alebo ešte lepšie tam vyšli osobne priatela ked bude mať chvílku čas. Hlavne sa nikde neodhlás kým ti niekto nepotvrdí že ti vznikne nárok v čechách. Ak ti oni sami rodičák na slovensku nezrušia tak nato zrejme nie je dovod akurát ťa možu tlačiť aby si si o zrušenie zažiadala sama na vlastnú žiadosť a v čechách ti ho nemusia na základe takéhoto zrušenia z vlastnej vole dať, ak nie je zákonný dovod. Potom budeš zbytočne vypisovať odvolania na slovensko aby ti ho vrátili.

nikolkaa23
29. led 2013

@kristiii takže ja by som mala odist tak za 2mesiace a z toho nebudem mat problemy nahodou ked pojdem do ciech a tu si nezruším rp zatial..?prepac že tolko otravujem 😝

kristiii
29. led 2013

@nikolkaa23 neotravuješ 🙂 tiež som sa kolo toho nariešila..a tebe to povedali na sociálke alebo na úrade práce na slovensku že by si si to mala zrušiť? tak do 2 mesiacov si skús zistiť v čechách čo ti na to povedia, zavolaj, pošli e-mail na nejakú kont. stránku úradu práce českej republiky a opíš im v akej si situácii a ako postupovať, ale v prvom rade musíš vedieť či tam budeš mať nárok na poberanie až potom niečo ruš. Ak ti oni sami zrušia rodičák na slovensku z nejakého dovodu tak si ho potom možeš na základe toho žiadať v čechách, ale ako som písala, ak si o zrušenie zažiadaš sama tak ti ho v čechách dať nemusia, bude to vypadať že ty vlastne nemáš záujem o poberanie dávok zo slovenska ale nie sú ti ich preto povinní dať preto v čechách

nikolkaa23
29. led 2013

@kristiii no ja som sa bola spýtat na socialke,lebo teraz som vybavila malej nový rodny list,lebo dostala priezvisko po otcovi,takže a tam mi toto povedala,že nie je problem sa vratit do ciech,ale predtým mam podat pisomnu ziadost aby mi zrušili tu rp..a že sa mam spýtat v cechach na penaze..ja som pisala do ciech tam na socialku a tam mi odpisali toto ja ti to aj skopirujem: k Vašemu dotazu ohledně výplaty peněžité pomoci v mateřství Vám sděluji, že Vám na výplatu nevznikne nárok, jelikož Vám v současné době u nás netrvá nemocenské pojištění a nesplňujete ani podmínku ochranné lhůty, která činí 180 kalendářních dnů. Co se týče výplaty rodičovského příspěvku, tak se s dotazem musíte obrátit na Úřad práce, oddělení státní sociální podpory, které tuto dávku vyplácejí.

kristiii
29. led 2013

@nikolkaa23 no veď práve, lebo sociálka má na starosti materskú /tú penežitú pomoc v mateřství/, rodičovský príspevok je úplne iná dávka a tú má práve na starosti úrad práce, či už v čechách alebo na slovensku, a preto som sa divila že ti toto poradili tety na sociálke čo s tým nemajú absolútne nič spoločné a poväčšine ani nepoznajú zákony čo sa týkajú poberania rp. Ono sa minulý rok menili podmienky na poberanie rodičáku v čechách a dosť pochybujem že o tom tetušky na sociálke vedia, ak tak sa už spýtaj na slovenskom úrade práce odkial poberáš rodičák /ale tiež bacha aby sa ťa nechceli zbaviť a dať ti podpísať papiere že žiadaš o zrušenie a potom ťa v čechách neposlali do hája/. Ja by som si to v prvom rade zistila na tom českom úrade práce.

nikolkaa23
30. led 2013

@kristiii jasne no už som hovorila s priatelom a vravel,že sa pojde spýtat ked bude mat čas,tak som zvedavá co mu povedia..diki za rady,potom ti napíšem jak sme dopadli 🙂

miruska24
30. led 2013

Ahojte, potrebujem pomoc, prechádzam zo slovenskej materskej na rodičovský príspevok český, dnes som sa to dozvedela, že o prídavky a rodičovský mam tam požiadať. Od dnešného dňa som nezamestnaná a manžel pracuje v CZ. S čím mam teda začať? A ako to j s poistením? A čo s dôchodkom - kto mi bud tam platiť, keď som na RD, lebo to mal robiť štát ? Prosím poraďte ako mam postupovať....

janulikko
1. únor 2013

Ahojte maminky, potrebujem pomoc, ochotu jednej z Vás...potrebujem totiž zohnať niečo z českej lekárne, pretože sa SR sa to nepredáva...dakujem za pomoc

bambola
1. únor 2013

@janulikko ja by som ti mohla pomoct 🙂 akurat, ze do CR lekarne sa dostanem najskor v pondelok. neviem ako ti to suri.

mokaanka
8. únor 2013

@miruska24 ahoj Miruska.Tak máš rovnaky problem ako ja.Každopadne si musíš zažiadat o rodičovsky príspevok v Čechách.A kedže v Čechach asi s dietatkom nebývaš takže nebudeš splnovat podmienky pre to aby ti ho tu priznali.V tom prípade že dostaneš z Čiech zamietnutie s týmto papierom možeš zažiadat o rodičovsky príspevok na Slovensku.Potrva to nejaku chvílu kym si urady medzi sebou papiere vymenia ale potom by ti mal byt rodičovsky priznaný na Slovensku.Slovaci totiž chceju potvrdenie o tom že v Čechach nič nepoberaš ale v ČR žiadne taketo potvrdenie nevydavaju takže si musíš požiadato RP v ČR a tým že ti ho nepriznaju budeš mat potvrdenie pre Slovensko.

matusssa
8. únor 2013

ahojte dievcata,neviem ci to sem patri, ale ak ano budem Vam vdacna za kazdu dobru radu 🙂
som Slovenka zijuca v Cr, muz je tiez Slovak, mame skoro dvojrocne dieta a mame v plane sa prestahovat na Slovensko, ale ako to urobit so zdravot. poistovnou? tu sa odhlasit a prihlasit na Sr aj seba aj maleho? a co rodicovska? musim sa prihlast na UP na Sr a poziadat o rodicovsku tam a tu sa odhlasit? este som niekde pocula, ze ked zaziadam na Sr, tak mam narok na doplatok od Cr, ale ja vobec neviem co a ako... dakujem vam krasne bambulky za kazdu radu a skusenost,Martina
este dodam, ze ja aj maly aj manzel mame trvele bydlisko na Sr, ja tu mam iba prechodny...

miruska24
8. únor 2013

@mokaanka no už vybavujeme, ale nám všetci tvrdia, že nám ho priznajú v ČR, keďže ja som už nezamestnaná a manžel tam pracuje. Akurát rodinné prídavky nám tam ževraj zamietnu a potom keď požiadame v SR tak nám ich doplatia.

mokaanka
8. únor 2013

@miruska24 No my prave tiež vybavujeme tu V Čechach.Tu by ti ho priznali keby si tu s malym žila ale kedže tu nebývaš tak o tom pochybujem.Beru to podla toho kde maš centrum zajmu.Odo mna chceli k žiadosti najomnu zmluvu,to že tu mam dieta poistene a dokonca aj potvrdenie z cudzineckej policie že tu mam prechodný pobyt.Takže toto všetko som musela mat zariadene a teraz čakam na odpoved.No maju na to mesiac tak som zvedavá.Dufam že tu tu prejde lebo na Slovensku som mala podanu žiadost a tam mi to zamietli kedže manžel pracuje v Čechach.Už to trva 3 mesiace tak dufam že buduci mesiac už dostaneme aj nejake peniažky.

mokaanka
8. únor 2013

@miruska24 A ešte som zabudla že každý mesiac musím ist na socialku napísat čestne prehlasenie o tom že som nezamestnana a zdržiavam sa i s dietatom na uzemí ČR.

tina9999
9. únor 2013

Ahoj žienky potrebujem poradit v celkom blbej situácii ☹ Žijem v ČR už dost dlho s priatelom máme trvalý pobyt a naša dcérka má tiež trvalý pobyt, pracovnú zmluvu mam na dobu neurčitú. Som ešte na MD ale som v 7 mesiaci a v apríli mam termín porodu. Chcem sa ale vrátit žit na Slovensko len ja s detmi. Čo mám urobit aby som dostala materskú a rodičák potom na Slovensku? mam si znova vybavit trvalý pobyt na sk a zrušit ho v čr? dat výpoved v práci? dajú mi vobec rodičák na sk ked som v čechách už okolo 10 rokov?

bambola
9. únor 2013

@tina9999 rodicak ti daju na svk, ale s materskou neviem ako to je. to sa treba ist spytat zamestnavatela, pretoze to on vyplaca, najskor asi budes poberat matersku z CR.

tina9999
10. únor 2013

@bambola Niekde som čítala že materskú dostanem normálne z čiech, ale ten rodičák neviem, prečo myslíš že mi ho dajú? ked prídem na sk, tak si mam začat vybavovat prechodný alebo trvalý pobyt? a s poistením nevieš? lebo mne vlastne pracovný pomer v čr trvá a poistená som v čr

bambola
10. únor 2013

@tina9999 rodicovsku by si mala dostavat od statu, kde sa nachadzas, ale inac ta ceska je o nejakych 1600Kc vyssia, na tvojom mieste by som si nechala mozno vyplacat tu 😉 ak dietatku co sa narodi vybavis aj slovensky rodny list, dostanes aj vsetky prispevky pri narodeni ("kocikovne" a spol)
s trvalym a prechodnym pobytom sa musis rozhodnut asi ty. na vyplacanie rodicaku nemusis mat trvaly pobyt v krajine.
zdravotne poistenie v tomto pripade netusim 😕 je to komplikovane. chces rodit v CR , ci uz v SR?

tina9999
11. únor 2013

no to som práve pozerala že je vyššia v čr ako na sk ☹ ja som práve myslela že musím mať na vyplatenie rodičáku aspon trvalý pobyt, no rodit budem asi ešte v čechách 😖 no ja by som si nechala vyplácat normálne český rodičák ale ako ked budem na slovensku? musím každý polrok dokladat že mám zamestnanie a aj od priatela to musím dokladat, ked som sa pýtala že prečo to tam musím nosit ked mam trvalý pobyt tak mi povedali lebo som slovenka

matusssa
11. únor 2013

@tina9999 ahoj ja riesim podobny problem, len mi nijak nikto neporadil z dievcat zatial :/ zijem v Cr 9 rokov, mam tu prechodny, zamestna na dobu neurcite a maly a ja mame cesku ZP...chceme sa stahovat na sk, kde mame trvale pobyty vsetci traja, len presne nvm co mam robit...tu sa odhlasit z VZP a prihlasit seba aj maleho na Sr do ZP, aby sme mohli chodit aj k lekarmom normalne, a nvm ci tu zrusit rodicak a zaziadat na Sr, len ci mam nan vobec narok :/ a ci dat vypoved v praci ci ako..kludne by som si ho nechala vyplacat od Cr...ale ked na to pridu ze som na Sr, tak si myslim ze by z toho bol pruser, ci? a este som pocula, ze ked by som dostala na Sr tych cca 200eur nvm kolko tam je presne rodicak, tak sa da poziadat o doplatenie od Cr...takze by som ostala na tych istych korunkach...ale nvm si s tym rady :(

bambola
11. únor 2013

@matusssa nepridu 🙂 ja zijem v CR a rodicak mam zo SR 😉
len tak sa nemozes odhlasit zo ZP, niekde poistena byt musis a pokial nepreukazes , ze mas zdravotnu poistku v state EU , tak ta neodhlasia (su tam samozrejme vynimky)
podla mna toto vsetko treba riesit zo socialkou. lebo myslim, ze narok na rodicak na svk mas, pokial budes poberat z CR, tak ta na SR nepoistia (nemali by). Ked si vybavis rodicak na SR tak ta poistia v ZP ako statom plateneho poistenca 🙂.
Maly ma SVK rodny list? ak ano tak s jeho prehlasenim z CR do SR by nemal byt problem 🙂
Co sa prace tyka..... vypoved zrejme das tak ci tak 😉

matusssa
11. únor 2013

@bambola dakujem ti za rady, ale nemala by som si rodicak vybavovat na UP? a odhlasit zo ZP som myslela, aj preto ze aby som mohla chodit k doktorom a tak..mam EU karticku ale, som myslela, ze na co mi bude tu ceska..ked mi skonci aj platnost karticky aj malemu, tak zas len vybavovanie :/
maly ma cesky aj slovenky rodny list, ale je slovak...inac on tu neni nijak prihlaseny, okrem tej ZP...volala som na cudzinecku, ked sa narodil, ci mu mam vybavit prechodny pobyt a ona mi povedala ta pani, ze ak planujem sa stahovat a neostat tu, tak to nemam vobec riesit...a to ma maly uz dva roky... a tu vypoved v praci tiez nvm, ci mam dat uz teraz, alebo si to mam nechat otvorene a ked mi skonci rodicak, tak ptm dat vypoved...

bambola
11. únor 2013

@matusssa vsak socialka je urad prace, socialnych veci a rodiny . ci? 😀
maleho staci jednoducho prehlasit
s EU kartickou mas narok nevyhnutnu zdravotnu starostlivost, nie chodenie po lekaroch 😉 jasne, ze potrebujete slovenske poistenie, ale zrejme ti budu musiet pomoct na uradoch, moc komplikovane 😅

matusssa
11. únor 2013

nvm ako to je 🙂 tu v Cr je zvlast socialka zvlas UP ci? kazdopadne to musim pozistovat...no ved presne o to mi ide, s tou ZP...ked sme aj na Sk tak nas ledva osetria s Eu kartickou alebo si to musime cele hradit, takze urcite chcem Sr poistenie...
len o to mi islo, ci mam vobec narok ziadat od Sr rodicak...ci si tam zas nieco nevymyslia...idem na Sr koncom mesiaca to zistovat vsetko, len som chcela ci s tym nema niekto skusenosti, lebo su to fakt opletacky..ale si velmi mila dakujem ti 🙂

tina9999
11. únor 2013

Tak ja som pisala na urad prace na sk a tam mi povedali že ked pridem na slovensko a pracovný pomer trvá v čr a otec dietata je tiež zamestnaný v čr, tak spadam pod system čr, ale ja musím každý polrok v čechách na urad prace dokladat potvrdenie že pracovný pomer trvá, tak si neviem predstavit že budem žit na slovensku a každý polrok musím dokladat na urad prace v čr potvrdenie zo zamestnania moje aj otca dietata ☹ obaja sme slováci ale trvalé pobyty máme v čr, aj vy musíte dokladat potvrdenie?

matusssa
11. únor 2013

@tina9999 u nas je to zase tak , ze ja som zamestnana v Cr, ale manzel ma Sr zivnost, takze je akoby zamestnancov Sr, sice tu pracuje, ale na Sr odvadza odvody, dane..
ja ziadny papier o praci teda nenosim :/

Strana