icon

Z čeho se mi bude počítat mateřská?

ajja87
27. říj 2020

Ahoj, prosím holky, za par dní de vracím do práce po RD (až do 4let věku) Nyní jsem opět těhotná a za tři měsíce mám nastupovat na další mateřskou... Vím, že se počítá z hrubého příjmu za posledních 12 měsíců, ale když jsem byla doma (na žádost o péči do 4let věku dítěte?), bude se mi počítat z příjmů před těmi cca 4 lety? A co když se na me pozici valorizovali příjmy, tudíž se mi předpokládám mzda zvedne také, mělo by to vliv na tu mateřskou, přestože odpracuji cca 3 měsíce? Na socialku není možné se dovolat....

leniczka23
28. říj 2020

@ajja87 bude se ti to počítat jakoby z pravděpodobného výdělku, i kdyby si tam byla jen jeden den tak z toho se prostě udělá průměr jakoby na těch 12m a z toho budeš mít PPM. 😊

j.a.n.i
28. říj 2020

@leniczka23 to neni pravda, pokud tam nebude mit nejaky pocet odpracovanych dnu, ted nevim zda 7 nebo 30, tak se bude po letech couvat, dokud se příjem nenajde.

j.a.n.i
28. říj 2020

@ajja87 Ale jinak jo, pokud tam budes 3 mesice, tak se ti to bude pocitat ze dkutecneho platu za ty 3 mesice, bez ohledu na to zda bude vyssi nebo mensi, nez byl ten pred 4 lety.

leniczka23
28. říj 2020

@j.a.n.i takhle mi to řekla účetní, je možné že to pravda není. Těch pár dní.

t_era
28. říj 2020

@ajja87 já si myslím, že nárok na mateřskou mít nebudeš. Pokud dítěti teď budou ctyri, tak musíš mít zase odpracováno 270 dni v posledních dvou letech

ajja87
autor
28. říj 2020

@t_era ja si teda myslím, že jo, poněvadž jsem stale u stejného zaměstnavatele a smlouvu mám na dobu neurčitou

ajja87
autor
28. říj 2020

@leniczka23 takhle už mi to říkala i svagrova, že by mi snad stacil i jeden den, ale to se mi nezdalo... 😄

t_era
28. říj 2020

@ajja87 vy ale nesplnujete podmínku nástupu na materskou do čtyř let věku prvního ditete

ajja87
autor
28. říj 2020

@t_era vždyť si to přečtěte ještě jednou...,, Žádná taková doba není stanovena, takže na PPM nárok vznikne,,
Podle mě by se porovnal ten základ jen v případě, že bych bývals nastoupila do práce kdy prvnimu ještě nebyly 4 roky a měla jiný příjem...

ajja87
autor
28. říj 2020

@t_era a našla jsem ještě toto

ajja87
autor
28. říj 2020

Mě jde spíš o to, jestli mi bude pocitana ze starého vymerovaciho základu, nebo mi pro výpočet bude stačit jen odpracovat nějakou tu dobu...

t_era
28. říj 2020

@ajja87 není stanovena, ale jen pokud by na další mateřskou nastoupila do čtyř let, tzn. že pokud na ni nastoupí do čtyř let, tak může i nemusí do té doby jít do prace

t_era
28. říj 2020

@ajja87 že starého vyměřovacího základu by byla počítána, pokud by jste nestoupila do čtyř let.