Zdravotní pojištění - péče o dítě do 4 let a nástup do školky

saaralota
16. črc 2019

Mám tříleté dítě, vyčerpaný rodičovský příspěvek, v práci jsem na neplaceném volnu a aktuálně za mě platí pojištění stát, jelikož jsem v režimu "péče o dítě" a dítě není ve školce. V září syn nastoupí do školky, aby se stihl adaptovat, nastoupím do práce zřejmě až od října. V září bych tedy ráda byla ještě v režimu "péče o dítě". Je tam ale podmínka, že dítě může chodit do školky max na 4 hodiny denně. Já bych ale chtěla, aby v tom září postupně chodil na celý den - aby si zvykl, naučil se tam spát a já mohla od října do práce. Budu si tedy muset platit pojištění sama? Jak se vlastně ověřuje, na jak dlouho ve školce dítě zůstává? Nebo se to tak nehrotí a v takovýchto případech se "přimhouří oko" a nemusím to řešit? Máte někdo zkušenost?

moxha
16. črc 2019

Jsem na tom podobně.Netvrdím,že tam dcera občas nepřespí,ale dělám to jen v nejnutnějších případech kdy třeba musím jet k lékaři...Nechávat ji tam však celý měsíc bych si netroufla..Školce je to jedno.Ona ti vzala dítě do péče a je jí jedno zda tam bude 4 hodiny a nebo spát.Avšak nikdo mi nebyl schopný dát odpověď,zda si to pojišťovna nemůže zkontrolovat.Školka údaje o docházce předává na městský úřad..Být tebou bych se odhlásila ze statusu " matka pěčující o dítě" a na ten měsíc se nahlásila na ÚP. Pak by to mělo být vše v pořádku.

saaralota
autor
16. črc 2019

S tím úřadem práce si to zkusím zjistit, ale tuším, že to pro můj případ nebude řešení - nejsem nezaměstnaná, ale "jen" na neplaceném volnu... Přemýšlím, kde se na to celé mám přeptat...na pojišťovně, ve školce...? Jde mi jen o ten měsíc, kdy se tam bude učit i spát...pak půjdu do práce. Ale teda platit si ten měsíc pojištění, to se mi tedy moc nechce...

caverina
16. črc 2019

@saaralota ja bych si radsi ten mesic zaplatila...netvrdim,ze 1800 je malo penez,ale pokud bych mela mit nervy,ze mi na to nekdo prijde,tak to radeji zaplatim..

saaralota
autor
17. črc 2019

@caverina Jasně, bude-li to nutné, tak si to zaplatím ;). Spíš mi celkově chybí informace, jak přesně ta podmínka max. 4 hodin denně má vypadat. Je to opravdu myšleno každý den max. 4 hodiny? Nebo to lze třeba i v průměru - 2x týdně celý den a zbytek vůbec? A jak se ta docházka dokládá a komu?

zelenaesmolda
17. črc 2019

@saaralota
me se to nejak nezda protoze ta pece o dite se pocita do 7 let veku a to je dite uz davno ve skole...hlavne kdo to na pojistovne zjisti,ze mas dite ve skolce o par hodin tydne navic?

thalia
17. črc 2019

@zelenaesmolda můj mladší teda nastoupí do školy až měsíc před sedmými narozeninami 🙂, takže by dávno ve škole nebyl. A u školních dětí je to myslím omezeno tím, že nesmí po škole do družiny, takže v první třídě v podstatě taky po obědě jde domů. Osobně bych raději pojištění zaplatila, pojiš'tovna po tom asi sama pátrat nebude, ale nikdy nevíš, zda se nenajde nějaká dobrá duše.... Já to mám skoro stejně teď (jen ještě pobírám rp a nevím, kdy přesně mi dojde poslední rp, ale počítám s tím, že poslední bude spojený za červenec), ale nastoupím už v půlce září, čímž se mi září pokryje. Tak co kdybys nastoupila už někdy v září?

zelenaesmolda
17. črc 2019

@thalia
me ta pravdepodobnost toho,ze to praskne prijde strasne mala.to by musel ve skolce nekdo nahlasit pojistovne a oni prece nevedi,ze ona ma pojisteni vyrizene takhle.

saaralota
autor
17. črc 2019

@thalia S tím nástupem to musím zvážit... čeká mě dojíždění a tak už bych potřebovala mít tu školku "vychytanou", abych se mohla spolehnout, že mi tam dítě vydrží i do odpoledne ;).

thalia
17. črc 2019

@zelenaesmolda nemusí to být někdo ze školky, stačí nějaká "kamarádka", co to nahlásí na pojišťovně. Jako jo, je to přitažený za vlasy, ale já osobně bych na to neměla nervy. Obzvlášť když stačí nastoupit koncem září do práce a je po problému (Co jsem vygooglila, stačí pracovat část měsíce a je pokrytý celý. Až se dokopu, ověřím si to ještě na pojišťovně.).
@saaralota no já si dávám dva týdny, ale je pravda, že on už tu školku a učitelky zná (skrze staršího) a tedy ta adaptace bude doufám snazší. Starší si tam nezvykl spát nikdy, mladší už ale musí. Já sice mám práci ve stejném městě, ale cestování mám taky velké, s několika přestupy, ať žije dopravní situace v Brně 🙂.

barchen
17. črc 2019

@saaralota Ověřuje se to tak, že pojišťovna od tebe chce buď čestné prohlášení kde podepíšeš, že dítě navštěvuje zařízení pouze ty 4 hodiny denně, nebo v některých chtějí přímo formulář potvrdit od školky, že doopravdy tam je jenom ty 4 hodiny. Jedná se o jeden měsíc, třeba ti to školka potvrdí pokud budou chtít potvrzení, občas se dá domluvit, např. v soukromých, než si syn zvykne na spaní.