Zdravotní pojištění po skončení RP. Lze chodit na brigády?

bassetlady
13. pro 2020

Poradíte? Vzhledem k tomu, že díky koroně se nedaří sehnat práci a už mi končí pobírání RP chci se zdravotní pojišťovně nahlásit jako osoba pečující o dítě do 4 let. Ale chci chodit na brigády, když se povedou. Je to možné?

j.a.n.i
13. pro 2020

@bassetlady Ano, je to možné, omezení je pouze v docházce dítka do školky.

olga_
13. pro 2020

@j.a.n.i Jak je to prosím u vyšší věkovky? Třeba do sedmi let?

j.a.n.i
13. pro 2020

@olga_ Úplně stejně, dítě ve školce max 4 hodiny denně / případně ve škole nesmí do družiny.

bassetlady
autor
14. pro 2020

@j.a.n.i hmm, tak to nic. To než dojedu do práce, tak už bych zase mohla jet zpět.

jajulin
14. pro 2020

@bassetlady rozvolni si rodičák do 4 let dítěte. Pak nemusíš řešit hodiny ve školce a můžeš pracovat, jak chceš.

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i brigáda a osoba pečující na pojišťovně? A odkdy? Pokud je hlášena na pojišťovně jako osoba pečující, nebere tedy už rodičák, tak nesmí mít přivýdělek, který podléhá odvodu zdravotního pojištění. Tedy brigáda maximálně na DPP do 10 tisíc nebo DPČ do 3 tisíc. Pokud je to jinak, není to v souladu se statusem osoby pečující. Nebo mi něco uniklo?

eviicka
14. pro 2020

@malenka3 pokud by měla výdělek vyšší, tak bude mít i zdravotní pojištění od zaměstnavatele, ne?

Já loni byla osoba pečující, měla jsem DPP do 10 000 a problém žádný. I když tedy na zdravotní pojišťovně paní tehdy naznačila, že to je taková šedá zóna.

malenka3
14. pro 2020

@eviicka paní se chce nahlásit jako osoba pečující. Tenhle status má značná omezení, jedním je školka, druhým výdělek. Pokud bude paní mít brigádu, ze které jí bude plynout povinnost odvádět zdravotní pojištění, je to v rozporu s tím statusem. Navíc, pokud nebude mít dostatečný základ v hrubém, nebude mít pokryté zákonné zdravotní pojištění. Když bude mít na DPČ výdělek 5000, tak je v pěkným průšvihu, protože má brigádu na osobu pečující, strhnou jí zdravotní, takže to bude vědět i pojišťovna, ale nebude to minimální výše pojistného, takže navíc bude dlužník na pojistném.

Pokud ty jsi měla DPP do 10 tisíc, byla jsi v naprostém pořádku, žádná šedá zóna, protože DPP do 10 tisíc nepodléhá odvodům pojistného, tudíž jsi byla v souladu se statusem osoby pečující.

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 Uniklo, pokud je osoba pečující, a má výdělek s odvodem zdravotního, tak pro ni neplatí minimální vyměřovací základ a tedy odvádí jen ze skutečného výdělku, i když má méně jak minimální mzdu, ono je to v tom zákoně na 2 místech.

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i jak může být osoba pečující o dítě do 7 let, teď státní pojištěnec, osoba s výdělkem?

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i https://aperio.cz/zdravotni-pojisteni-rodicu/

Nebo tady přímo na zdravotní pojišťovnu VZP, jen si neupravili ještě ty 3000 na DPČ. https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 Přečti si ten odstavec "Souběh péče o dítě a zaměstnání", máš to přímo v tom odkazu, co si sem sdílela.

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 A jinak tedy zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, paragraf 3, odstavec 8
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:

a) s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P podle zvláštního právního předpisu12);

b) která dosáhla věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňuje další podmínky pro jeho přiznání;

c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takovou osobu se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů;14)

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i no ano, však to je v pořádku. Čtu ten odstavec:

V případech, kdy osoby, za které je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát (s výjimkou osob osobně celodenně a řádně pečujících o dítě), mají příjmy ze zaměstnání, jsou plátci pojistného stát i tyto osoby.

My se tu ale přeci celou dobu bavíme o statusu na zdravotní pojišťovně Osoba pečují o dítě do 7 let, kde je souběh vyloučen. Už fakt nevím, jak to líp napsat.

To, že si státní pojištěnec může přivydělat (třeba osoba na rodičovském příspěvku), je v pořádku. Ale OSOBA PEČUJÍCÍ O DÍTĚ DO 7 LET (O 2 DO 15 LET) nesmí, pokud je z příjmů odváděno zdravotní pojištění.

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 Ale smí, viz ten paragraf 3 a poslední odstavec toho tvého o souběhu péče se zaměstnáním.

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i paragraf tři se baví o minimálním VZ. To znamená, že pokud paní bude mít brigádu nepodléhající odvodům, není povinná mít min. VZ pro zdravotní pojištění.
V mém odkazu není nikde napsané, že osoba PEČUJÍCÍ o dítě do 7 let (bavím se o statusu na zdravotní pojišťovně, která tě hází do kategorie státního pojištěnce) smí mít výdělek. Vidím tam několikrát napsané, že nesmí.

malenka3
14. pro 2020

A ještě tedy zákon o veřejném zdravotním pojištění, paragraf 7, kdo je státní pojištěnec:
Odstavec 1, písmeno K

k) osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti,

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 Ale ona nebude statni pojistenec podle k, ona bude normální pracujici, pouze pro ni nebude platit minimalni vymerovaci zaklad dle paragrafu 3, co je na tom tak sloziteho. Takze proste pracovat muze a pohle toho zda bude platit ci nebude platit odvody bude pendlovat mezi a k a paragrafem 3, ale to je fuk, zasadni je, ze pracovat muze a do zadneho minimalniho zakladu doplacet nemusi.

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i ona se ale ptala, jestli když se nahlásí jako osoba pečující, jestli může mít brigády. Tys napsala, že může, že má omezení jen školkou. To prostě není pravda.
To, co píšeš pak, ano, to vše pravda je, ale já odpovídám na ten první dotaz, pokud se nahlásí na pojišťovnu jako osoba PEČUJÍCÍ, nesmí mít brigádu podléhající odvodům pojistného.

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 Ale ona bude stále osoba pečující, jen nebude státním pojištěncem...

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i na pojišťovně ten status mít nebude, pokud bude mít výdělek.

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 Na pojistocne bude mit status osoby pro kterou neplati minimalni vymerovaci základ, z titulu pece o dite. Takze prostě zaměstnavatel odvede pojisteteni ze skutecneho vydelku a ona nic doplacet nebude a zadny dluh ji nevznika. Tecka. To cos tvrdila o dluhu, je nesmysl.

malenka3
14. pro 2020

@j.a.n.i mám pocit, že jedna o koze a druhá o voze 🤦‍♀️
Pokud půjde nahlásit na pojišťovnu status osoby pečující o dítě do 7 let, nemůže mít brigádu s odvody. Pokud ji mít bude, musí tam jít ten status změnit. Odpověď na původní otázku, zda smí jako osoba PEČUJÍCÍ hlášená na pojišťovně mít brigádu, zní ne, pokud z toho má odvody pojistného.

O minimálním vyměřovacím základu nebyl původní dotaz vůbec, víc to nebudu rozebírat.

malenka3
14. pro 2020

@malenka3 ještě sem hodím ucelenou odpověď. V obdélníku uvedeno, že v daném statusu nesmí mít výdělek, aby platil pojistné stát.
V případě, že výdělek bude, musí se odhlásit daná osoba z tohoto statusu, udělá to ale zaměstnavatel (ten tedy musí vědět, že je osoba na tomto statusu hlášena). Pak neplatí pro zaměstnance minimální VZ, jak psáno výše. Snad to teď je jasnější, než z těch našich příspěvků.

j.a.n.i
14. pro 2020

@malenka3 No, on to nemusi vědět kvuli odhlaseni, on to naopak musi vedet kvuli tomu, aby za ni nedoplacel do minimalniho zakladu. Nicmene, spravna odpoved na zakladatelky dotaz je ten, ze na brigadu klidne muze a pokud spadne do placeni zdravotniho, tak za ni hlaseni zamestnavatel vyresi. Ona by jen nahlasila po jeho konci, ze stale pecuje.

olga_
14. pro 2020

@j.a.n.i Rozumím tomu tedy dobře tak, že výdělek je možný jakýkoli a podle jeho výše se pak řeší ta pojišťovna a zaměstnavatel?

j.a.n.i
14. pro 2020

@olga_ Jo, přesně tak.

bassetlady
autor
14. pro 2020

@j.a.n.i
@malenka3 a tu docházku do školky kontroluje kdo? Jde mi to, že mám možnost dělat dva plné a půl den. Což je hodinově ve školce stejně jako 5 dopolední 🤷‍♀️

malenka3
14. pro 2020

@bassetlady no, tak to nevím, teoreticky nikdo, prakticky tě můžou udat. Jak to v praxi chodí, to ale nevím.

olga_
14. pro 2020

@j.a.n.i Aha, a je rozdíl, kdyby to byla živnost?