icon

Zkušenosti s péčí o dítě do 7 let. Odpolední družina?

resare
12. lis 2024

Dobrý den, zvažuji, že se stanu osobou pečující o dítě do 7 roků. Má s tímto někdo zkušenosti? Mám dvě děti. Jedno starší, chodící do první třídy a jednoho školkového. (ten je teda většinu času doma, pořád nějaká nemoc :( a kvůli němu bych byla ta osoba pečující ) A mě by zajímalo, kdybych se stala osobou pečující, zda by to školové dítě mohlo chodit do odpolední družiny? U školkového počítám s tím, že by mohl být ve školce jen dopoledne.

Strana
z2
jaja01k
13. lis 2024

Mně paní z VZP řekla, že stačí, když podmínky splňuje jedno dítě.

resare
autor
13. lis 2024

Děkuji za reakce. Byla bych vedena jako osoba pečující o jedno dítě do 7 let. Nyní jsem vedena na pracáku, nedaří se mi najít vhodná práce tak bych si alespoň chtěla začít sama platit sociální a nevím zda to na pracáku jde. Jako osoba pečující by to mělo jít.... To starší bych si klidně taky nechala odpo doma, jen ona družinu zbožňuje a tohle by mi u ní neprošlo.

j.a.n.i
13. lis 2024

@resare Jde to i pri UP, takže jestli by ses odhlasovala jen kvuli tomu, tak nemusíš. A kolik je mladší?

resare
autor
13. lis 2024

@j.a.n.i 4,5... jen taky slaba imunita, takže furt nějake zdravotní problemy a doma. Tak kalkuluju a vymýšlím a přemýšlím jak to nejlépe udělat. Nebylo to jen kvuli tomu. Ale myslim, že když jsem vedena jako osoba pečující tak se mi to nějak počíta do duchodu.. takže přemyšlím i tímto směrem. A taky bych se nemusela neustale hlasit na pracaku.

resare
autor
13. lis 2024

@jaja01k jakože když jsem doma jako pečujíci osoba pro jedno ditě (do 7 let) tak už ani to druhe nesmí do družiny.... no asi podam dotaz u pojistovny

jaja01k
13. lis 2024

@resare Ne, stačí když nechodí do družiny / celodenní školky jen jedno dítě, druhé může.

keysi90
13. lis 2024

@resare mám dvě děti, dceru 8 let a syna 5 let. Na pojišťovně jsem nahlášená jako osoba pečujíci o jedno dítě do 7 let. Takže to mám pouze na syna ten nesmí do školky na celý den. Ale dcera, která je ve skole chodí normálně do družiny. Pokud bych to měla na obě děti do 15 let, pak už by nesměla ani dcera do odpolední družiny.

j.a.n.i
13. lis 2024

@resare Proto jsem se ptala na věk, protože se to na duchod počítá pouze do 4 let veku, pak uz ne.

resare
autor
13. lis 2024

@j.a.n.i ani když je to osoba pečující o dítě? Ahaa já žila v tom že jo. Rozumíte tomu více? Když bych si platila sociální tak by mi to taky v ničem nepomohlo? V souvislosti s důchodem... jako ne že bych nějak předpokladala, že na něco vyznamneho ještě dosahneme :D

eviicka
13. lis 2024

@resare péče se do důchodu jako náhradní doba počítá opravdu jen do 4 let.
To spíš registrace na úřadě práce, se může za určitých okolností počítat.

nikinelinaty
13. lis 2024

Na úřadě se myslím si důchodu počítá jen chvíli ne?
Ošetřování se počítá do důchodu o člena rodiny třeba i rodiče ..ale dítě jen do 4 let.

j.a.n.i
14. lis 2024

@resare No, když si budes platit důchodové, tak se ti ta doba počíná a nemusíš u toho byt osoba pecujici. Jinak z registrace na up se pocita doba s podporou a pak 1 rok bez ni do 50 (nebo 55) let, celkem za zivot max 3 roky.

fifinka2020
14. lis 2024

@nikinelinaty Hele já ti rozumím v tom, že tys to řešila osobně a u zdroje a máš tedy pocit, že máš relevantní informace, než když tady maminky si samy vykládají nějaké zákony. My jsme byly naučeny věřit autoritám a tomu, co řeknou. Bohužel v dnešní době už je potřeba vše si prověřovat a raději získávat i druhý pohled a to se ukazuje i v tomhle případě, že prostě to, co ti řekli, byl také nějaký výklad jedné paní, který prostě v tu chvíli nebyl přesný. Ne naschvál, ale možná to vykládala ve spěchu a nepřemýšlela nad tím. Takže logiki mi dává to, Co píšou ostatní a toho bych se držela.

Strana
z2