icon

Změna příjmení po rozvodu: Kdy a jak na to?

19. lis 2024

Ahoj, prosím o názory a zkušenosti.
Jsem 2 roky po rozvodu, mám děti. Příjmení jsem si nechala po ex, abych měla stejné jako děti. Ale čím dál víc mi vadí. Zklamal mně. Necítím se v tom příjemní. Ale zase se nechci jmenovat jinak než děti. Mít 2 příjmení bylo by to pěkně dlouhé, nepraktické. Xxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxx. Napadla mně varianta zkrátit si příjemní po ex Xxxxx X. Xxxxxxxx. Ale nevím, jestli je to oficiálně možné. Nevíte? Nebo jak jste to vyřešili než děti vyrostl? Příjemní po novém partnerovi prosím vynechte. Děkuji

martinka_33
19. lis 2024

Mám extradlouhé, nekdy se nevejdu do kolonek v dokumentech 😅 To po exovi chci nechat škrtnout az deti vyrostou. Nadruhou stranu, čim déle to tqk mam, tim méně mi to vadí 😀

mysh_me
20. lis 2024

Ja si myslim ze zmenit prijmeni zpatky na svoje (nebo na nejake jine) si muzes nechat, ale nemyslim si ze je mozne vybrat si dve prijmeni v jine situaci nez pri svatbe. Takze muzes se prejmenovat na jine prijmeni nez mel ex, ale nemuzes si “pridat” dalsi prijmeni k tomu co uz mas, to jde jenom svatbou… pokud nekdo pracuje na matrice, tak me treba opravi, ale z toho co jsem si zjistovala to takhle nefunguje. To zkracovani asi uplne nechapu, jako ze bys mela misto exova prijmeni jenom tu inicialu? A to by ti jak pomohlo, pri predstavovani treba, stejne bys nemela prijmeni stejne jako deti? Kazdopadne tohle se s prijmenim delat neda, nemuzes si uplne vymyslet vlastni zpusob noseni prijmeni. 😅
Mas tyhle moznosti:
1) nechat si prijmeni po ex abys mela stejne jako deti
2) zmenit si prijmeni na sve puvodni nebo jine, zbavis se toho po ex ale nebudes mit stejne jako deti
3) znovu se vdas a pridas si druhe prijmeni k tomu soucasnemu po ex, pak bys mela dve.

autor
20. lis 2024

@mysh_me to zkrácení mně jen napadlo. Při rychlém hledání jsem nenašla, že by to šlo/nešlo. Je to dotaz přímo na matriku. Jen zvažuji možnosti a zjišťuji, jak to kdo má...
@martinka_33 já jsem s tím právě nejdřív byla v pohodě, ale postupem času mi začíná vadit...

felis
20. lis 2024

Dojdeš na matriku, zaplatíš poplatek, doneseš oddací list a OP, kam Ti změnu zapíšou a tím to končí 🙂 taky jsem se k rodnému příjmení vracela až pár let po rozvodu. Je to otázka dvou návštěv matriky. Nikdo se Tě na nic vyptávat nebude. No a pak budeš mít tedy novou občanku, atd.

20190418
20. lis 2024

Ja si teda myslím, že si můžeš zmenit příjmení libovolně pokod to neni urážlivé. Jinak ja mam taky proto, abych si zajistila napojeni na syna, dve příjemní a tech situaci kdy pouzivam obe je minimum. Kdyz resim neco kolem nej, tak se predstavuji jednim prijmenim, jinak v práci a hlavne kdyz jsem s manzelem, tak se predstavuji tim novym. XXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXX vypisuji max do formulářů.