icon

Zvyšování nájmu ve statním bytě - smlouva na dobu neurčitou. Kdo má zkušenost?

kaja2016
6. zář 2020

Nemate nekdo zkusenost? Chtela bych se na neco zeptat...

j.a.n.i
7. zář 2020

Tak se zeptej.

dandaa
7. zář 2020

Máme,klidně se ptej

kaja2016
autor
7. zář 2020

@j.a.n.i
@dandaa Supr. Na bytaku mi rekli, ze se bude zdrazovat. Lidem, co maji smlouvu na urcito uz to zvedli, mam zatim nepsali, vim to vlastne nahodou. Nejake vetsi info kdy a kde nam nikdo nesdelil. Divala jsem se na net a ty podminky pro zvedani jsou vcelku jasny. Mozno zvysit max o 20% dohodou za posledni tri roky. Pokud nebudu souhlasit, tak me daji k soudu a ten to muze zvednout, jak bude chtit az k cene mistne obvykle. V nasi lokalite nejsou ale zadne byty v soukromem vlastnictvi, vsechny jsou statni, a ve vetsine je nizske najemne - nizsi cena za m2 nez mame ted my. Tudiz obvykle najemne je spise jeste nizsi nez to nase. Soud bude pristupovat k tomuto nebo k nejakemu predpokaldanemu trznimu? A kdyz ne daji k soudu a soud me navysi to najemne, budu muset za soud platit? S tim navysenim budeme asi na 2/3 trzniho najmu, ted jsne tak na polovine( ovsem byt je samozrejme v horsim stavu, nez byty, ktere se komercne pronajimaji - hlavne podlahy). Takze si rikam, ze by jim to soud ani nemusel schvalit.To planovane zvyseni je vysoke - asi o 40%. Jak budou asi postupovat? Pamatuji si, ze magistrat to pred dvema rokama udelal fikane. Napred nabidl najemnikum nova lina, kuchynske linky a nove kouopelny, zkratka kdo co chtel. Lidi byly po 20 ti letech najmu radi. Ovsem to zrejme udelali proto, ze pokud se dela v byte stavebni uprava, tak pak muze najemce navysit najemne dle tech uprav - ze se vylepsil byt - a pak jim to navysily jednorazove o 100%. Muzu treba nove lino odmitnout? Vim to, protoze se zajimam o vymenu a tez ne rekli, ze kdybych byt vymenila ( v ramci stejne mestske casti), tak uz me ten najem navysi automaticky. Mame tu v lokalite obrovske byty - takze bohuzel 2kk o m2 vhodnych pro 3kk i 4kk a podobne. Tudiz to navyseni je pro najemniky 3kk a 4kk proste sileny a u tech 4kk dosahuje i ceny trzniho najmu. Nejake nizsi navyseni u najemniku vetsich bytu se neplanuje.

dandaa
7. zář 2020

@kaja2016 pokud budou chtít nájemné opravdu zvýšit tak musí nejdřív poslat info písemně minimálně tři měsíce předem.Co se týče těch 20% za tři roky, ano tak to v zákoně je, ale taky se bere ohled na průměrnou částku tržního nájemného,potom co se zrušilo regulované . Nevím jak dlouho v městském bytě jste, ale pokud nájem nikdy nezvysovali, tak ho mohou zvednout více. Proto my jsme kdysi měli v městském bytě každoroční zvýšení o inflaci. Třeba mě někdo opraví.

kaja2016
autor
7. zář 2020

@dandaa Diky. O inflaci zvysuji kazdorocne. Ja jsem v najmu u teto mestske casti 20 let. Pred sedni lety jsem s nimi vymenila garsonku, kde jsme bydlela, ktera sla do privatizace, za nas soucasny vetsi byt.

kaja2016
autor
7. zář 2020

@hojda Diky, internet jsem si nacetla jiz cely, nez jsem se zeptala tady.

dandaa
7. zář 2020

@kaja2016 a dopis tedy přišel nebo ne? A o jakou část Prahy se jedná? Strejda má byt na Černém mostě a taky každý rok navíc jen inflace.

kaja2016
autor
7. zář 2020

@dandaa Dopis neprisel. Je to Cerny Most. Info mam od pani ze spravy ( ptala jsem se na neco ohledne vymeny bytu za mensi) a take vim, ze lidem se smlouvou na dobu neurcitou jiz najem navysili.

dandaa
7. zář 2020

@kaja2016 tak ono jsou různé kategorie do, kterých jsou nájemníci rozdělení. Řešila bych až přijde oficiálně dopis, jinak asi zbytečné řešit předem ne?Náš strýc žádné zvýšení nájmu nemá krom té inflace.

hojda
7. zář 2020

@kaja2016 Na Černém Mostě nejsou byty v OV?

kaja2016
autor
7. zář 2020

@hojda Cerny Mosz je rozsahly, v te nasi oblasti o zadnem nevim. Tam se zatim neprivatizovalo.

kaja2016
autor
7. zář 2020

@dandaa Resim to proto, ze jsem chtela menit byt za mensi a narazila jsem na tuto informaci o zvyseni, ktere se nase soucasneho bytu bude pry tez tykat. Kdyz vymenim byt za mensi, tak automaticky dostanu vyssi najemne, jak jsem psala, tudiz zvazuju, zda-li se me ta vymena vubec vyplati. Na me to pusobi tak, ze mozna nam ten najem legalne ani na tu castku, kterou si oni predstavuji ani nemohou. Proto hledam nekoho, kdo s tim ma zkusenost a resil neco podobneho.-)