Zvyšování nájmu ve statním bytě - smlouva na dobu neurčitou. Kdo má zkušenost?
Nemate nekdo zkusenost? Chtela bych se na neco zeptat...
Máme,klidně se ptej
@j.a.n.i
@dandaa Supr. Na bytaku mi rekli, ze se bude zdrazovat. Lidem, co maji smlouvu na urcito uz to zvedli, mam zatim nepsali, vim to vlastne nahodou. Nejake vetsi info kdy a kde nam nikdo nesdelil. Divala jsem se na net a ty podminky pro zvedani jsou vcelku jasny. Mozno zvysit max o 20% dohodou za posledni tri roky. Pokud nebudu souhlasit, tak me daji k soudu a ten to muze zvednout, jak bude chtit az k cene mistne obvykle. V nasi lokalite nejsou ale zadne byty v soukromem vlastnictvi, vsechny jsou statni, a ve vetsine je nizske najemne - nizsi cena za m2 nez mame ted my. Tudiz obvykle najemne je spise jeste nizsi nez to nase. Soud bude pristupovat k tomuto nebo k nejakemu predpokaldanemu trznimu? A kdyz ne daji k soudu a soud me navysi to najemne, budu muset za soud platit? S tim navysenim budeme asi na 2/3 trzniho najmu, ted jsne tak na polovine( ovsem byt je samozrejme v horsim stavu, nez byty, ktere se komercne pronajimaji - hlavne podlahy). Takze si rikam, ze by jim to soud ani nemusel schvalit.To planovane zvyseni je vysoke - asi o 40%. Jak budou asi postupovat? Pamatuji si, ze magistrat to pred dvema rokama udelal fikane. Napred nabidl najemnikum nova lina, kuchynske linky a nove kouopelny, zkratka kdo co chtel. Lidi byly po 20 ti letech najmu radi. Ovsem to zrejme udelali proto, ze pokud se dela v byte stavebni uprava, tak pak muze najemce navysit najemne dle tech uprav - ze se vylepsil byt - a pak jim to navysily jednorazove o 100%. Muzu treba nove lino odmitnout? Vim to, protoze se zajimam o vymenu a tez ne rekli, ze kdybych byt vymenila ( v ramci stejne mestske casti), tak uz me ten najem navysi automaticky. Mame tu v lokalite obrovske byty - takze bohuzel 2kk o m2 vhodnych pro 3kk i 4kk a podobne. Tudiz to navyseni je pro najemniky 3kk a 4kk proste sileny a u tech 4kk dosahuje i ceny trzniho najmu. Nejake nizsi navyseni u najemniku vetsich bytu se neplanuje.
@kaja2016 pokud budou chtít nájemné opravdu zvýšit tak musí nejdřív poslat info písemně minimálně tři měsíce předem.Co se týče těch 20% za tři roky, ano tak to v zákoně je, ale taky se bere ohled na průměrnou částku tržního nájemného,potom co se zrušilo regulované . Nevím jak dlouho v městském bytě jste, ale pokud nájem nikdy nezvysovali, tak ho mohou zvednout více. Proto my jsme kdysi měli v městském bytě každoroční zvýšení o inflaci. Třeba mě někdo opraví.
@dandaa Resim to proto, ze jsem chtela menit byt za mensi a narazila jsem na tuto informaci o zvyseni, ktere se nase soucasneho bytu bude pry tez tykat. Kdyz vymenim byt za mensi, tak automaticky dostanu vyssi najemne, jak jsem psala, tudiz zvazuju, zda-li se me ta vymena vubec vyplati. Na me to pusobi tak, ze mozna nam ten najem legalne ani na tu castku, kterou si oni predstavuji ani nemohou. Proto hledam nekoho, kdo s tim ma zkusenost a resil neco podobneho.-)

Tak se zeptej.