Těhotenství v době, kdy mám dostat smlouvu na dobu neurčitou

market9777
7. črc 2021

Ahoj holky, prosím vás o radu,

V září mám dostat smlouvu na dobu neurčitou, ale problém je, že na dovče s přítelem člověk tak vypne a relaxuje. No a čekáme miminko. Což je super, miminko chceme a jsme oba rádi ❤. Ale mám dilema z práce, myslíte že bych jim to měla po 3.mesici těhotenství oznámit? A nebo počkat az mi daji to smlouvu a pak jim to říci. O práci přijít nechci, mám tu dobrý kolektiv a i po peněžní strance jsem spokojená.

Nikde jsem svoji odpověď nenašla a tak píši novou diskuzi.
Děkuji vám za odpovědi.

rnika
7. črc 2021

Já to oznámila, přestože jsem tušila, že mi smlouvu nedají ... a dopadlo to tak, ale zas jsem chtěla jednat férově.

alilali
7. črc 2021

@market9777 Já jsem asi "mrcha", ale nic bych neřekla...

kocila
7. črc 2021

@market9777 neoznamovala bych to,ja jsem o tehotenstvi rekla az ve 20-tydnu po velkem utz-chtela jsem mit jistotu,ze prcek je v poradku,nez to vytroubim do sveta…(ale taky to na mne nebylo skoro znat)…vubec nevis,jak cele tehotenstvi dopadne,nicmene to beru jen z pohledu oznamovani tehu a jeho nacasovani.
Pokud jsi ted cerstve tehu,tak 1.zari nebudes mit ani po 1.screnningu? (Chodi se okolo 14-15tydne),tak neni duvod jeste neco oznamovat..

klokanka31
7. črc 2021

@market9777 Taky bych nic neřekla pokud ti na té práci záleží.

hezz17
7. črc 2021

Po 3 mesici neni jistota, ze vse dopadne jak ma. Je to pro tebe zaruka materske na tohle i dalsi tehotenstvi, záruka, ze ti budou držet misto. Jakoze byt "fer" je sice hezky. Ale kolik zamestnavatelu je "fer" a tehotne v pohode smlouvu prodlouzi? Nikde neni ulozena povinnost oznamovat tehotenstvi.

areh
7. črc 2021

Počkala bych a oznámila později. Stát se může cokoliv a mít smlouvu na dobu neurčitou je fakt výhoda. Máš se po RD kam vrátit, v případě dalšího navazujícího těhotenství máš nárok na md. Jednat fér je sice super, ale je dost pravděpodobné, že bys byla od září (nebo kdy ti končí smlouva) bez práce.

jana_zofie
7. črc 2021

Jake mas vztahy se zamestnavatelem? Je sef fer? Pokud si nejsi jista, ber smlouvu. Pokud mas se sefem skvele vztahy a je to kladas (u me sefove si jsem jista, ze by z toho necouvla, ale my zas nemame ten volny uvazek na neurcito, no...), tak mu to klidne rekni. Ale takovych je pomalu.

nagojka
7. črc 2021

Pokud je to prace kterou budes v pohode zvladat sama bez pomoci ostatnich taky bych nic nerekla a vyckala presne jak se pise vyse nikdy nevis co a jak bude...ale jestli to mas jako ja fyzicky narocnou praci ktera se neobejde bez pomoci kolegu a nejakych ulev oznamila bych to...porad lepsi nez furt vysvetlovat proc tohle nedelam z jakeho duvodu to nemuzu delat atd...

drep
7. črc 2021

@market9777 já osobně bych to šéfovi řekla. Ale: jsem kvalifikovaný pracovník v nedostatkové profesi a mám s oběma svými šéfy velmi dobré vztahy. A dobré renomé je sice spíš takový abstraktní pojem, ale v mém oboru velmi důležitý. Obecně se v životě řídím heslem, že s poctivostí nejdál dojdeš a dosud se mi to vyplácí. Když jsem s malým miminem rozhodla, že si udělám další atestaci v úplně jiném oboru (který navíc není nemocniční a tudíž je jasný, že primářovi dřív či později uteču), byl šéf úplně první, komu jsem to řekla. Nedalo by mu moc práce mi to úplně znemožnit, on mě naopak podpořil mnohem víc, než bych čekala v nejoptimističtějším snu. Mně osobně by to prostě nedalo, ale zároveň smlouva na dobu neurčitou je u nás dobrá spíš pro šéfa, je to pro něj aspoň trochu jistota, že se pracovnice vrátí spíš k němu a nikoliv na jiné pracoviště.
Nevím, na kolik máte konkurenční prostředí, jestli na tvé místo “před branami čekají davy”, jak se na tebe budou kolegové koukat, když těhotenství nepřiznáš, jestli ti to někdo bude dávat sežrat, jestli tam chceš pracovat i po rodičovské, případně jestli se chceš angažovat na nějaký úvazek i jako máma atd. Ze zákona máš povinnost oznámit těhotenství jen tehdy, kdy je tvá práce s ním neslučitelná, jinak je to na tobě.

95newmommy2020
7. črc 2021

Nic jim neříkej, počkej si na smlouvu. Já dostala smlouvu na neurčito týden před tehu testem. :D A nikdo to nějak špatně nebral, proste se to dalo od vdané ženy v mým věku i čekat.
Ver mi, ze to nikoho nesokuje, ale nebud hloupá a mysli na sebe.
Btw můj ex šéf na poradě přede vsema se zeptal kolegyne před svatbou, jestli se snaží otěhotnět. A až se začnou snažit, aby mu to řekla. 😂 To mi přišlo vážně za hranou. 🤭

andelka
7. črc 2021

Já bych nic neříkala,pokud to není nutné z nějakého důvodu ( já jsem musela říct brzy, aspoň vedoucí, právě kvůli pomoci a nějakým úlevám) Bohužel to,že jsi těhotná neznamená 100%,že za pár měsíců půjdeš na mateřskou. Zrovna mně se stalo,že jsem se po rozloučení, s tím,že budu asi až do konce na nemocenské, vracela po 8 týdnech do práce. Do 4 měsíce bych neříkala nic. Za mě ideálně až po 20tt, po velkém utz. Pořád dostatečný předstih před mateřskou.

netopejr
7. črc 2021

Nerikej. Zamestnavatel taky vetsinoz neoznamuje, te Ti za dva mesice nebo za mesic hodi na stůl vypoved..... Pokud jednas dle ZP, je to korektni. Stejne jako od zaměstnavatele. To jsou pravidla hry, mantinely, ve kterých se hraje.

cherie24
7. črc 2021

@market9777 taky jsem to tenkrát oznámila a smlouvu samozřejmě nedostala. Když jim to řekneš, nejspíš ti smlouvu nedají.

squezy
7. črc 2021

@market9777 Taky bych nic neříkala, protože je důležitější mit smlouvu na dobu neurčitou v případě dalšího těhotenství a vubec jistoty, že se budes mit pak kam vracet. Nerekla bych to.

jannym
7. črc 2021

Ja jednala v praci otevrene a smlouvu na neurcito mi daly, ale mit jineho sefa byla bych asi na informace zkoupejsi a nechala si tuto informaci bud po podpisu smlouvy nebo proste az by to na me bylo jasne videt…

hezz17
7. črc 2021

@drep to jsi mela dite hned po nastupu? Nebo jsi dostala tolik smluv na urcito?

market9777
autor
7. črc 2021

Ahoj holky, všem děkuji za odpovědi. ❤
Taky nemám ráda lež, ale když to tak vezmu, tak na nás taky nikdo nebral ohledy, když byl lockdown a my při "homeoffice" chodili každý den do práce. Takže to udělám nejspíš tak, jak píše většina z vás. Že to hold řeknu až někdy po smlouvě. Mám administrativní práci, takže to nemusím oznamovat dříve.
Děkuji za rady holky, moc si toho vážím. 🤗

drep
7. črc 2021

@hezz17 měla jsem klasicky třikrát na určito a pak na neurčito, těhotná jsem byla v době, kdy jsem pracovala sedm let. Já psala “bych”. Ale jako máma malého dítěte jsem uzavřela už třetí pracovní smlouvu, i přesto, že jsem od začátku říkala, jak malé dítě mám a že plánuji v dohledné době další. Dvě místa jsem nakonec odmítla já, taky jim reprodukční plány nevadili.

nase_mimi
7. črc 2021

Jezis miluju ty rady nejferovejsich, ktere by to nejradsi oznamily hned uschnuti testu hlavne aby to bylo fer. Nechapu, co je na tom fer to oznamit predcasne a smlouvu pak nedostat. Samozrejme nerikat, nikde neni uvedeno, kdy se to musi zamestnavateli hlasit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru