Čím přikrývat novorozence?
Zkušené maminky, poraďte. Asi se vám to bude zdát směšné, ale netuším, čím v postýlce přikrývat novorozence, zvlášť v těchto vedrech. TP mám na konci měsíce, ale pořád nemám ložní prádlo do postýlky (kromě prostěradla, mantinelu, apod.). V obchodech mají buď fakt velké peřinky, které se do postýlky vejdou jen po složení na půl, a nebo spací pytle, ale ty mi připadají zase strašně teplé... Jsem bezradná ☹
@guinea V Ikea maji lehounke a levne fleecove decky-zelena, modra, ruzova.Jsou opravdu tenke a moc prijemne, na den bych asi pouzivala na prikryti klasicke bavlnene prosteradlo, chladi.
Zavinovačka s outlastem od českého výrobce Dita Tábor, Materiál zabraňuje pocení, a zavičnovačka jde pak později používat jako deka,takže 2 v 1. Malým miminkům to zavinutí dělá většinou dobře.
http://www.littleangel.cz/category/detsky-texti...
Mám zimní mimčo a ty první týdny spala v zavinovačce Swaddle me a ještě jsem jí přikryla nějakou lehkou dečkou, teď v létě ve vedrech by stačila i jen ta zavinka, pokud na ní bude malá zvyklá. Flísovou deku chci používat až tak do roka a pak až používat klasickou peřinku.
Prvni cca dva mesice jsem prikryvala perinou ( nemela jsem nijak teplou). V nozickach jsem ji zahla pod matraci, takze se zmensila na pozadovanou delku. Nebo rychlozavinovacka, ale tu obe me deti bytostne nesnaseli.
Od 3 mesicu spi ve spacaku z IKEA.
A pres den pouzivam tenke fleecove deky. Treba taky ty z IKEA, jak uz psala @halina0101 jsou fajn.
@guinea Naše malá se narodila v půlce května, ale měla hodně těžký start a domů jsme šly až po třech týdnech, tedy v červnu. Bylo to donošené miminko, komplikace nastaly až při porodu - a už při léčení v nemocnici mi přišlo, že ji strašlivě moc přikrývají, i když bylo v místnostech vedro. třeba tři deky a na to ještě přikrývka...Jasně, říkala jsem si, miminko, vylezla z břicha, kde bylo pořád okolo 36 stupňů, že....ale přesto.... že jí přílišné balení a přikrývání nevyhovuje, jsem zjistila brzy - pořád byla říčná, strašně zpocená, už v porodnici se jim na JIPU hodně oprudila, i když ji přebalovali často. Všude měla chudáček potničky. Když jsme byly doma, tak nějak intuitivně jsem nasadila opačný trend - i dětská doktorka mi poradila, že v létě kůžičku hodně větrat, nechavat malou i bez plenky, přikrývat lehce. A všechno to pomohlo. Opruzení jsme doma brzy vyléčily(sudocrem, bepanthen a spol byly málo, musely jsme použít imazol, ale zabral perfektně) a dál už jsem malou prostě přikrývala málo - na noc lehkou dekou z čisté bavlny (mothercare), přes den klidně jen plenkou.pod tím byla lehce oblečená - bavlněné bodýčko, overálek s krátkým rukávem. vždy jsem jí dávala ponožtičky (to dělám dodnes). Více oblékat jsem jí začala až na podzim a v zimě. Máma se mi smála, že jsem nasadila "studený odchov" - nicméně - malá za celý první rok svého života neměla ani rýmu. Je mi líto dětiček, které se vaří ve třicetistupňových vedrem pod pěti vrstvami dek a oblečení v kočárku. Mám pocit, že malé jen lehké přikrytí vyhovovalo o hodně víc. Mluvíme ale samozřejmě o letních dětech, kdyby se narodila v lednu, všechno by asi bylo jinak 🙂 já v létě taky nespím pod péřovou peřinou, v zimě ale jo 🙂
@halina0101 Tu fleecovou dečku mám, uf 🙂 To jsem ráda, že stačí.
@hojda Na tu zavinovačku se podívám, díky moc za tip!
@zarucha Moc díky za tvojí zkušenost, taky mám pocit, že ta tendence k nabalování miminek v létě je občas přehnaná.
Dávala jsem fleecovou dečku, nebo jen takovou tu rychlozavinovačku (ať už byl přímo v ní nebo jsem ji měla jako přikrývku) a když byly pařáky, tak jen lehounkou bavlněnou plínkou.
Ja pouzivam bambusovu plienku (zlozenu na dva-trikrat, podla potreby) a je to uplne super. Mimiko sa nikdy nestazovalo ;)
V takových vedrech jsem novorozence oblíkla do bodyčka s dlouhým rukávem a polodupek - obdobně může být třeba overal, prostě jedna tenká vrstva a stačilo bohatě. Přikrýt obyč. plínkou, stačí.
Krom toho byl přes den taky dost nahatej, kdy se to člověku poštěstí tulit se tělo na tělo, aniž by novoškovi byla zima...
Tip z Japonska: ručníkem (zvlášť v letních měsících) zprvu jsem na to koukala jako tele na nové vrata, ale malý je spokojený, netáhne na něj a ani není zpocený v těch 25-30, co tu máme..(v létě bude pravé peklo)
@takarazestinusakur Také jsem to zcela přirozeně praktikovala. Osuška má ten správný rozměr, není ani tenká ani tlustá:D
Já mám chlapečka narozeného v září, nesnášel už od malinka přikrývku, takže jsem přes něj dávala jen lehkou deku, teď v 9i měsících si sundává ponožky během spánku. Miminko bych v létě nepřekrývala, deku z Ikeii jsem využila hodně. 🙂
My máme dubnovou holčičku a dáváme ji do zavinovačky. Když je na volno položená v postýlce tak sebou mele a nechce spát a hlavně, ikdyž jí budou teprve 2 měsíce tak hrozně cestuje a dokonce jsem ji už i našla otočenou na bříšku. Takže i když jsou ty vedra, tak je v zavinovačce, vím, že kde ji položím bude i ráno a spinká celou noc a potničky nic nemá.
Ahojky, já jsem dávala malému ve vedrech jen lehké pyžámko a aby měl pocit bezpečí, tak jsem ho zakrývala látkovou plenkou.
Pro novorozence bych přeje jen doporučila alespoň ze začátku zavinovačku - je jim to příjemné. Na trhu jsou i elastické, australské zavinovačky určené přímo do horkého počasí, jsou ušité z bambusu a jsou super prodyšné. Pod ni jen lehoučké bodýčko, nebo v horku bodýčko bez rukávků. Alternativou jsou lehoučké spací vaky pro novorozence, z biobavlny. Mají i rukávky a miminka, které trápí bolení bříška v nich můžou volně pohybovat nožičkama.

Malý spaval v zavinovacce a ted v tech vedrech spí jen v pyžamu. Peřinku jsem dávala az od cca roka a spací pytel asi od 3-4 měsíců