Jak řešit stravování dítěte při střídavé péči?
Střídavá péče. Řešíte nějak, co se děje u druhého rodiče? Montujete se do výchovy v jeho týdnu?
U nás je velký problém s jídlem. Syn má sklony k tloustnutí a hodně žere (jinak to napsat nejde). Já se snažím, aby jedl zdravější jídla, snažím se omezovat množství toho, co sní a nedávám mu denně sladké. Jenže ex manžel to neřeší. Vařit sice umí a dobře, ale je pro něj jednodušší brát syna každý týden do KFC, každý týden mají řízek, hranolky a pizzu. K svačině koblihy, několik rohlíků. Ovoce a zeleninu nedává, protože to by musel umýt, oškrábat a nakrájet. A tvrdí mi, že mu to kluk nejí. Což není pravda. U mě sní cokoli. Není vybíravý a ovoce a zeleninu má rád.
Jsem z toho nešťastná. Zkoušela jsem to s ním řešit, že jde o jeho zdraví, ale jemu je to jedno. Ano, prý mu na něm záleží, ale já mu do toho nemám co mluvit. Že ho krmí zdravě.
Dá se s tím něco dělat? Máte nějakou radu?
Nenaděláš nic. U tebe sni ovozel, to je jasný. Daš mu to až pod nos. U tatínka ví, že dostane to, co chce on. Na co pak ovoce a zeleninu.
Presne tak.. neudelas nic a ve finale ani nesmis kecat do toho ci se deje u otce 👌🏻
U nas stejny.. polotovary, kebab, pizza, tuna sladkyho.. oba mame s vahou problem, z jeho strany vsichni sourozenci jeho... No a holka ma postavu po nich... Od nej prijede s pupikem a to je hyper.. a doma oak natajno vyzira 🙄
Kolik je synovi? Nejde domluvit jemu, aby chtel u otce zdravější jidlo? Jinak neudelas nic no, on ti taky nemuze diktovat, co mas vařit, kdyz je syn u tebe.
Vůbec nemám žádnou zkušenost, ale napadlo mě aspoň mu nabalit krabičku zeleniny na pár dní ( krajená vydrží třeba 2 dny, cherry rajčátka)
Vůbec nemám žádnou zkušenost, ale napadlo mě aspoň mu nabalit krabičku zeleniny na pár dní ( krajená vydrží třeba 2 dny, cherry rajčátka)
@j.a.n.i No jasně, že je spokojený. Já bych mohla hranolky třeba taky každý týden a denně čokoládu. Jenže já si to dokážu zakázat. On ne. Nevidí ty důsledky. Nebo je spíš nechce vidět.
@izz76 Snažím se o to. Ale jako bych mluvila do zdi. On mi to odkýve, chápe to a nic. Nebo to smete s tím, že táta jim uvaří, tak to prostě sní. Říkat si o něco jiného nechce. Že by to táta stejně neudělal. A myslím si, že i proto, že u mě to prostě nemá.
Co si budeme nalhávat. Ani spousta dospělých nemá tak silnou vůli, aby si odepřeli něco, co jim škodí. Jak má tu sílu mít desetileté dítě?
@lis6 To není špatný nápad.
Bohuzel asi pokud se nedomluvíte...to je jako domlouvat babickam, ze nemaji kupovat koblihy a sladké dezerty, ze to neni zdrave, kdyz prece chteji tem detem jen doprat. Samozrejme syn tim, ze urcite vnima, ze u taty si muze "vic dovolit", tak toho vyuziva. Nevim, nakolik se dá s nim mluvit o zdravém stravovani a potrebe ovoce a zeleniny a omezování sladkostí. Pokud syn "žere" (taky mame ted takove obdobi, na synovi to ale poznat není, proste ji hodne a pak se treba skokove vytahne)ma k tomu pohybovou kompenzaci? Má dostatek bílkovin, ktere ho zasytí, ale jí tim způsobrm, ze sní ke snidani dva donuty a sladký jogurt? Znovu bych si promluvila s otcem, hlavně pokud tedy syn má predispozice k tloustnutí, zda by s tím zkusil něco dělat.
Bohuzel asi pokud se nedomluvíte...to je jako domlouvat babickam, ze nemaji kupovat koblihy a sladké dezerty, ze to neni zdrave, kdyz prece chteji tem detem jen doprat. Samozrejme syn tim, ze urcite vnima, ze u taty si muze "vic dovolit", tak toho vyuziva. Nevim, nakolik se dá s nim mluvit o zdravém stravovani a potrebe ovoce a zeleniny a omezování sladkostí. Pokud syn "žere" (taky mame ted takove obdobi, na synovi to ale poznat není, proste ji hodne a pak se treba skokove vytahne)ma k tomu pohybovou kompenzaci? Má dostatek bílkovin, ktere ho zasytí, ale jí tim způsobrm, ze sní ke snidani dva donuty a sladký jogurt? Znovu bych si promluvila s otcem, hlavně pokud tedy syn má predispozice k tloustnutí, zda by s tím zkusil něco dělat.
@ninive211 On právě žeře stylem dva talíře polévky, 6 knedlíků, po škole je schopný smíst na posezení půl bochníku chleba. On prostě nemá záklopku.
Pohyb u něj právě nemá. Může být klidně celý víkend na tabletu a u televize. Přitom otec jde na zahradu. Nevím, proč je nevyžene ven taky.
@ninive211 On právě žeře stylem dva talíře polévky, 6 knedlíků, po škole je schopný smíst na posezení půl bochníku chleba. On prostě nemá záklopku.
Pohyb u něj právě nemá. Může být klidně celý víkend na tabletu a u televize. Přitom otec jde na zahradu. Nevím, proč je nevyžene ven taky.
@mabs a kolik v deseti letech váží? Půl bochníku chleba 😯 ha mám druhý extrém. Kluk jí málo. V deset letech je drobek, nemá ani 30kg
Tsk pokud není vyloženě prcek, tak to není zas tak moc, na kluka. Ale teda jí strašně moc, to bych fakt omezila, jestliže má sedavou (něco jineho, kdyby dělal sport a 3x týdně měl dvouhodinové tréninky), jde hlavně o návyk, ze se naučí vsechno zajidat, stres, školu, problémy. V 10 letech už by mohl vyslechnout nějakou tu přednášku o tom, jak se stravovat (určitě to už i xkrát slyšel ve škole). A taky ať se naučí dodržovat pitný režim, protože často hlad je převlečená žízeň, jak se ŕíká
Tsk pokud není vyloženě prcek, tak to není zas tak moc, na kluka. Ale teda jí strašně moc, to bych fakt omezila, jestliže má sedavou (něco jineho, kdyby dělal sport a 3x týdně měl dvouhodinové tréninky), jde hlavně o návyk, ze se naučí vsechno zajidat, stres, školu, problémy. V 10 letech už by mohl vyslechnout nějakou tu přednášku o tom, jak se stravovat (určitě to už i xkrát slyšel ve škole). A taky ať se naučí dodržovat pitný režim, protože často hlad je převlečená žízeň, jak se ŕíká
@ninive211 to pití je dobrá poznámka. Zkusím to víc hlídat.
snazila bych se to otcem resit co nejvic. Vhledem k tomu, ze hodne zminujes jeho pohodlnost (a bude to asi pravdivy fakt), nebyla by cesta alespon neco uvarit a vozit jim krabicky? Je to blby, clovek fakt nechce byvalymu vyvaret, ale zda se mi to jako jedinna moznost..
@macik84 Číslo není tak strašné, ale je to na něm už prostě vidět, že tu nadváhu má. I doktorka to říkala. Chci to řešit dřív, než bude pozdě.
@mabs nějaká zpráva od doktorky by mu neotevřela oči? Jak píšeš, že si dá na oběd dva talíře polévky a druhé si jde přidat, to by mi nevadilo. Ony jsou děti úplně vyhladovělé po výuce. Vždy poslední hodinu už se ptají, co bude na oběd, že mají hlad atd. ale že přijde domů, je bezedný, to se musí nějak korigovat. Půl bochníku chleba je fakt moc. Krajíc nebo dva plus hodně zeleniny. Jinak tě možná potěším. Můj synovec byl jednu chvíli mezi 11 a 13 rokem hodně zavalitý. Nebylo to hezký a teď je mu 14 a je v pohodě, vytáhl se a asi i hormony. Ptala jsem se švagrové, jestli nasadili dietu, prý vůbec nic. Promluvila bych jak s chlapem, tak se synem. Hodně štěstí
U nás to samý. Když se podívám na fotky par let zpět a ted, tak to je šílený rozdíl. Mezi 8 a 11/13 byli oba silní, pak rychle vyrostli a ano, jeden víc sportuje a lépe jí, druhý je povahou úplně jiný, ale jak to vypadalo hrozně, tak teď už mi to přijde jako normál. Ten sportující ma samozřejmě víc svalů a aktivní hmoty. Ale tlustí nejsou, mají skoro 180 cm a metrák ani jeden z nich.
U nás to samý. Když se podívám na fotky par let zpět a ted, tak to je šílený rozdíl. Mezi 8 a 11/13 byli oba silní, pak rychle vyrostli a ano, jeden víc sportuje a lépe jí, druhý je povahou úplně jiný, ale jak to vypadalo hrozně, tak teď už mi to přijde jako normál. Ten sportující ma samozřejmě víc svalů a aktivní hmoty. Ale tlustí nejsou, mají skoro 180 cm a metrák ani jeden z nich.
@andelka počkej za pár let. Stravovaci navyky je dozenou a budou pribirat.

@mabs Nedá... Leda naučit syna, aby si o to zdravější rekl sám, ale pokud on je se stravou u táty spokojený, tak nenaděláš nic.