Jak zvýšit sebevědomí u prvorodičky?
Kde jste ženy braly sebevědomí jako matky ve vašem prvním mateřství rodičovství. Příjde mi, že jej prostě nemám. U mrtě věcí nevím co dělat a jen googlím a googlím, u něčeho tuším...Mám za to, že sebevědomí se buduje na základě pozitivní zkušenosti, případně může vyběrat z intuice. Prostě dělat to podle toho jak to intuitivně cítím a 100% tomu věřit. A nebo odchovat x détí. Ale nechápu všechny ty ostatní maminy prvorodičky, které jsou prostě sebevědomé. Na základě čeho, když vše dělají poprvé? Prostě ne, nejde mi to :/ Když třeba nosím miminko v šátku, v nosítku, furt to kontroluju, jestli to nemám blbě. Neumím se sebevědomě nést. A takhle je to ve všem. Nemá moc plochou hlavu? Drží správně hkavičku? Jak ho mám obkéct na ven? Co dělám blbě že má seboreu? V noci se budí co 2 hkdiny, je to normální? Držím ho správně? A tak dále do nekonečna. Neustále pochybuju, jestli je to tak správně. S druhým dítkem to bude už asi jiné. Člověk odchoval už jedno dítě, tak se má od čeho odrazit. Ale u prvního mi to prostě nejde:/. Kamarádka třeba je prvorodička, nula zkušeností a natáčí a instagramuje o rodičovství. Naprosto sebevědomě. Něco takového by u mě nebylo absolutně možný 🙄. Všude se na mě hrnou podobný videa na internetu, kde mi prvorodičky říkají že to a to je normální a to a to není. Jak jste to měly s prvním dítkem vy? A zlepší se to časem?
@anonym_autor Neres to. U deti je to vzdycky proste best effort taktika. Je uzasny bejt strasne schopna a vsechno delat spravne, ale taky je normalni to maslit a placat se v tom. Plno veci vubec neovlivnis a stejne zalezi jen na tom, co z toho jednou vyroste jako celek 😀 Delej to tak, abys TY SAMA z toho byla co nejvic vpohode.
Kolik má miminko? Přišlo to časem, až bude v nosítku po padesáté, už pochybovat nebudeš a i když budou jiné věci s miminkem, už si budeš jistější.
Jeje, jak ja brecela u druhorozene. To bylo peklo, nez jsem prisla jak na ni. Zklidni tu kontrolu a neni na skodu se zeptat okoli. Za to se stydet nemusis.
Pracovala jsem jako aupair u miminka, v odrostlejším dětství jsem hlídávala bratrance a sestřenice. Věřila jsem, že to zvládnu. Poslouchala jsem tety (mají hodně dětí a vždy jely výchovu s pravidly, ale v rámci možností by se dnes asi dalo použít slovo respektující), babičky, mamku. Samozřejmě jsem si něco dělala po svém, ale pokud někdo měl sám 5 nebo 7 dětí, daly se od něj taky dobře načerpat některé zkušenosti. A možná i tím, že jsem byla celkem mladá, jsem vše tolik neřešila😉
Hlavně bych asi omezila googlení, protože ta dnešní přeinformovanost naprosto upozaďuje ten vnitřní hlas intuice, která se málokdy mýlí.

@anonym_autor Věř si a spoléhej aspoň trochu na intuici. Moje dcera se před dvěma týdny stala maminkou a já úplně koukám jak to krásně zvládá. Jak je napojena na miminko a přesně ví co potřebuje. Kdyz jsem mela námitky jestli neni miminku zima,jiste mi odpověděla neni 😃