icon

Změna chování u měsíčního miminka. Je to normální?

palosanto
28. dub 2026

Zdravím, máme doma měsíční miminko a řeším změnu chování. Vždy se krásně přisával a pil, byl věčně hladové miminko, na prsu by vydržel celý den a pusu hezky otevíral na přisátí. Teď je to par dní opak, pořádně pusinku neotevře, přisaje jen bradavku, po chvíli se odtrhne a už o něj nemá zájem. Nezdá se, že by byl nemocný. Je normální ze je obdobi kdy dítě nemá tolik hlad a chce spíše spat? Spánek je vic přerušovaný, kdyz ho vyndám, ani nehledá prs ale stačí mu jen být u mě. Dekuji

malytlustyhroch
28. dub 2026

@palosanto A čůrá jako dřív? Pokud normálně čůrá, má bdělá aktivní okna, nejeví jiné známky dehydratace, tak dobrý, může mít prostě míň hlad, víc zájmu o ostatní typy interakce, možná zefektivnil sání nebo naopak prožívá "bojkot kojení", ale pokud je dehydratovany, nebo bez energie, nebo apatycky, nebo jinak divný, tak s ním naklusej k pediatrovy, at ho prohledne, jestli je ok, 4 tydenni mimi je jeste opravdu malicke

kleio
29. dub 2026

Já osobně jsem takové období ani změnu nikdy nezažila, takže by mě to taky znepokojilo, zašla bych na kontrolu.

palosanto
autor
30. dub 2026

Děkuji za reakce. K MUDr jsme nesli, měřím teplotu, ta je v pořádku. Zdá se, že syn začal být opravdu jen víc zvídavý a zajímá se i o jine věci, než mléko. Na váze přibírá, stolice i čurání pravidelné a během dne chce víc interagovat a hrát si. Změna byla teda překvapivě rychlá.

ivkakol
30. dub 2026
@palosanto

Děkuji za reakce. K MUDr jsme nesli, měřím teplotu, ta je v pořádku. Zdá se, že syn začal být opravdu jen víc zvídavý a zajímá se i o jine věci, než mléko. Na váze přibírá, stolice i čurání pravidelné a během dne chce víc interagovat a hrát si. Změna byla teda překvapivě rychlá.

@palosanto pokud má dudlík nebo pije z lahvičky ještě třeba jako dokrm, může to kojení ovlivnit až pokazit. Sama mám takovou zkušenost s první dcerou, se kterou se nám kojení díky těmto pomocníkům rozbilo. Nutno podotknout, že dudlík není zlo, ale ideálně po šestinedělí. U měsíčního miminka bych se právě bála. Jinak mám celkem tři děti, z toho druhá dcera kojená přes dva roky, odstavila jsem ji já - ne sama a nyní kojím ročního chlapečka. Dudlík má také, ale až prostě po delší době. Pokud nic z toho nemá, tak to je určitě jen chvilkový bojkot (pokud normálně čůrá, jak psala paní výše)…a ještě bych dala na šestý smysl matky, jestli cítíte, že to není v pořádku, raději bych se obrátila na pediatra, ať Vám miminko pomůže “pohlídat”

palosanto
autor
30. dub 2026
@ivkakol

@palosanto pokud má dudlík nebo pije z lahvičky ještě třeba jako dokrm, může to kojení ovlivnit až pokazit. Sama mám takovou zkušenost s první dcerou, se kterou se nám kojení díky těmto pomocníkům rozbilo. Nutno podotknout, že dudlík není zlo, ale ideálně po šestinedělí. U měsíčního miminka bych se právě bála. Jinak mám celkem tři děti, z toho druhá dcera kojená přes dva roky, odstavila jsem ji já - ne sama a nyní kojím ročního chlapečka. Dudlík má také, ale až prostě po delší době. Pokud nic z toho nemá, tak to je určitě jen chvilkový bojkot (pokud normálně čůrá, jak psala paní výše)…a ještě bych dala na šestý smysl matky, jestli cítíte, že to není v pořádku, raději bych se obrátila na pediatra, ať Vám miminko pomůže “pohlídat”

@ivkakol
Dobry den, a můžete prosím napsat jak přesně se kojení pokazilo? Maly dudlík má, kaučukový klasicky. Usíná s ním. Někdy ale i na prsu. Pití z prsu už není tak dlouhé ale stále přibírá nadprůměrně (620g za 14 dní) a je plně kojený. Mám se něčeho obávat s dudlíkem? Dekuji

ivkakol
Včera ve 13:26
@palosanto

@ivkakol
Dobry den, a můžete prosím napsat jak přesně se kojení pokazilo? Maly dudlík má, kaučukový klasicky. Usíná s ním. Někdy ale i na prsu. Pití z prsu už není tak dlouhé ale stále přibírá nadprůměrně (620g za 14 dní) a je plně kojený. Mám se něčeho obávat s dudlíkem? Dekuji

@palosanto dcera se mi přestala právě správně přisávat, ale dali jí bez mého svolení v porodnici i lahvičku, takže měla dudlík i lahvičku a tím se celý sací reflex narušil. Zkusila bych dudlík na chvíli vysadit a pokud chcete kojit, tak bych právě nabízela k uklidnění prso. Co si ale budeme, kojení není zadarmo a ve finále je to pro maminku velmi náročná a intenzivní práce. Dudlík bych pak vrátila zpět, až budete mít jistotu, že se přisává zase bez problémů.

rebe
Dnes v 11:37

Dudlík se dudá jinak, než jak se dítě kojí, takže opravdu může mít negativní vliv na techniku kojení. Mnoho dětí bezproblémově prospívá, i když mají dudlík, ale jsou i děti, kterým dudlík kojení pokazí. Proto vůči němu bývají laktační poradkyně velmi opatrné. Zkus určitě nenchávat dudlík na usnutí, jen na uklidnění a potom vyndat, a sleduj to. Může to mít i jiné příčiny, zvědavost, spurt, nemusí to být dudlíkem. Ale může to souviset.