icon

Změna chování u měsíčního miminka. Je to normální?

palosanto
28. dub 2026

Zdravím, máme doma měsíční miminko a řeším změnu chování. Vždy se krásně přisával a pil, byl věčně hladové miminko, na prsu by vydržel celý den a pusu hezky otevíral na přisátí. Teď je to par dní opak, pořádně pusinku neotevře, přisaje jen bradavku, po chvíli se odtrhne a už o něj nemá zájem. Nezdá se, že by byl nemocný. Je normální ze je obdobi kdy dítě nemá tolik hlad a chce spíše spat? Spánek je vic přerušovaný, kdyz ho vyndám, ani nehledá prs ale stačí mu jen být u mě. Dekuji

malytlustyhroch
•
28. dub 2026

@palosanto A čůrá jako dřív? Pokud normálně čůrá, má bdělá aktivní okna, nejeví jiné známky dehydratace, tak dobrý, může mít prostě míň hlad, víc zájmu o ostatní typy interakce, možná zefektivnil sání nebo naopak prožívá "bojkot kojení", ale pokud je dehydratovany, nebo bez energie, nebo apatycky, nebo jinak divný, tak s ním naklusej k pediatrovy, at ho prohledne, jestli je ok, 4 tydenni mimi je jeste opravdu malicke

kleio
•
29. dub 2026

Já osobně jsem takové období ani změnu nikdy nezažila, takže by mě to taky znepokojilo, zašla bych na kontrolu.

palosanto
autor
•
30. dub 2026

Děkuji za reakce. K MUDr jsme nesli, měřím teplotu, ta je v pořádku. Zdá se, že syn začal být opravdu jen víc zvídavý a zajímá se i o jine věci, než mléko. Na váze přibírá, stolice i čurání pravidelné a během dne chce víc interagovat a hrát si. Změna byla teda překvapivě rychlá.

ivkakol
•
30. dub 2026
@palosanto

Děkuji za reakce. K MUDr jsme nesli, měřím teplotu, ta je v pořádku. Zdá se, že syn začal být opravdu jen víc zvídavý a zajímá se i o jine věci, než mléko. Na váze přibírá, stolice i čurání pravidelné a během dne chce víc interagovat a hrát si. Změna byla teda překvapivě rychlá.

@palosanto pokud má dudlík nebo pije z lahvičky ještě třeba jako dokrm, může to kojení ovlivnit až pokazit. Sama mám takovou zkušenost s první dcerou, se kterou se nám kojení díky těmto pomocníkům rozbilo. Nutno podotknout, že dudlík není zlo, ale ideálně po šestinedělí. U měsíčního miminka bych se právě bála. Jinak mám celkem tři děti, z toho druhá dcera kojená přes dva roky, odstavila jsem ji já - ne sama a nyní kojím ročního chlapečka. Dudlík má také, ale až prostě po delší době. Pokud nic z toho nemá, tak to je určitě jen chvilkový bojkot (pokud normálně čůrá, jak psala paní výše)…a ještě bych dala na šestý smysl matky, jestli cítíte, že to není v pořádku, raději bych se obrátila na pediatra, ať Vám miminko pomůže “pohlídat”

palosanto
autor
•
30. dub 2026
@ivkakol

@palosanto pokud má dudlík nebo pije z lahvičky ještě třeba jako dokrm, může to kojení ovlivnit až pokazit. Sama mám takovou zkušenost s první dcerou, se kterou se nám kojení díky těmto pomocníkům rozbilo. Nutno podotknout, že dudlík není zlo, ale ideálně po šestinedělí. U měsíčního miminka bych se právě bála. Jinak mám celkem tři děti, z toho druhá dcera kojená přes dva roky, odstavila jsem ji já - ne sama a nyní kojím ročního chlapečka. Dudlík má také, ale až prostě po delší době. Pokud nic z toho nemá, tak to je určitě jen chvilkový bojkot (pokud normálně čůrá, jak psala paní výše)…a ještě bych dala na šestý smysl matky, jestli cítíte, že to není v pořádku, raději bych se obrátila na pediatra, ať Vám miminko pomůže “pohlídat”

@ivkakol
Dobry den, a můžete prosím napsat jak přesně se kojení pokazilo? Maly dudlík má, kaučukový klasicky. Usíná s ním. Někdy ale i na prsu. Pití z prsu už není tak dlouhé ale stále přibírá nadprůměrně (620g za 14 dní) a je plně kojený. Mám se něčeho obávat s dudlíkem? Dekuji

ivkakol
•
1. kvě 2026
@palosanto

@ivkakol
Dobry den, a můžete prosím napsat jak přesně se kojení pokazilo? Maly dudlík má, kaučukový klasicky. Usíná s ním. Někdy ale i na prsu. Pití z prsu už není tak dlouhé ale stále přibírá nadprůměrně (620g za 14 dní) a je plně kojený. Mám se něčeho obávat s dudlíkem? Dekuji

@palosanto dcera se mi přestala právě správně přisávat, ale dali jí bez mého svolení v porodnici i lahvičku, takže měla dudlík i lahvičku a tím se celý sací reflex narušil. Zkusila bych dudlík na chvíli vysadit a pokud chcete kojit, tak bych právě nabízela k uklidnění prso. Co si ale budeme, kojení není zadarmo a ve finále je to pro maminku velmi náročná a intenzivní práce. Dudlík bych pak vrátila zpět, až budete mít jistotu, že se přisává zase bez problémů.

rebe
•
2. kvě 2026

Dudlík se dudá jinak, než jak se dítě kojí, takže opravdu může mít negativní vliv na techniku kojení. Mnoho dětí bezproblémově prospívá, i když mají dudlík, ale jsou i děti, kterým dudlík kojení pokazí. Proto vůči němu bývají laktační poradkyně velmi opatrné. Zkus určitě nenchávat dudlík na usnutí, jen na uklidnění a potom vyndat, a sleduj to. Může to mít i jiné příčiny, zvědavost, spurt, nemusí to být dudlíkem. Ale může to souviset.