icon

Čtení knih pro děti. Jak motivovat mládež?

1. bře 2024

Čtou vaše děti knihy? Moje 14 letá dcera nikdy neměla ráda knihy, teď se v nejnovějším neumí soustředit na čtení a ztratí se v ději už po dvou stranách, ale má strašně malou slovní zásobu, nedokazu ji motivovat k čtení, ucitelka pravidelně zapomíná na čtenářské deníky, takže ani to nemusí

Strana
z2
hasara33
6. bře 2024

Když bude chtít číst, bude číst 😉 když nebude chtít, nedonutíš jí .....čtení je koníček jako každý jiný a buď baví nebo nebaví 🤷🏼‍♀️ čtení nesnáším odmala, nikdy mě to nebavilo a byla to pro mě ztráta času, četla jsem akorát dětské časopisy, později časopisy jako History, Enigma apod...🤷🏼‍♀️ moje babi je vášnivý čtenář, moje máma čtení nesnáší, takže nemyslím si, že by na tom, když někdo nečte měly moderní technologie nějaký zásadní podíl.....co se týče slovní zásoby, neřekla bych, že mám menší slovní zásobu než kamarádka, která čte 🤔

sarkoc
6. bře 2024

Máme opačný problém...jakože ono se to může zdát, že to nemůže být problém, ale u osmileté dcery má četba přednost snad úplně před vším...resp naštěstí ne před sportem a pobytem venku (ale leckdy si prostě čte na zahradě v síti)...že nemá hotové úkoly nebo se neučila slovíčka, to jí je úplně jedno, prtoože ta kapitola byla zrovna taaak napínavá, že...přijde z venku, občas si ani neumyje ruce a softshellkách sebou plácne na gauč a čte...na jídlo nemá čas, na jakékoli další věci doma nemá čas (dřív jsme třeba hráli spol.hry), atd...jediné, co ji omlouvá je, že dle mé mamky jsem byla úplně stejná :D a ona tedy taky, té zas nadávala babička...

eviicka
6. bře 2024

@miryp
@hasara33 také si myslím, že to je i povahou, já čtu celkem dost a ráda, staršímu synovi nevadilo čtení před spaním, ale jen jedna pohádka třeba měsíc dokola. Mladšího knížky zatím neberou vůbec (ani prohlížení) a to jich doma máme... Uvidíme až budou umět číst sami.

pampelina18
7. bře 2024

Ano čte, a dost. Seber mobil,PC,tablet. Vemte si každá knížku a čtěte spolu

sorboni30
7. bře 2024

Kluky dvojčata bavily knížky s obrázky.. takže pak komiksy .vždy když chtějí nějaký komiks, koupila jsem nebo jsme půjčili v knihovně..pak přešli na klasické knihy a dnes dokážou přečíst knihu za den. Jsou ve třetí třídě. Musí je kniha zaujmout. Teď čte jeden Deník poseroutky, našla jsem jim ho i jako film takže koukali a zajímalo je to. Teď ho zajímá zda to bude stejně i v knížce jako ve filmu. Asi by bylo dobré zjistit co jí baví. Filmy, tv pohádky a najít pak knížku. Třeba Twilling saga je takový Roman, to puberťačka od známé čte.. nebo knížky o pubertackach ze školy, jejich trápení atd. To jsem četla i já když jsem byla malá, jsem ročník 84

hafika
7. bře 2024

@sorboni30 Zas třeba ne každou holku baví romantika. Mě třeba fakt nebavila, ani taková ta romantická fantasy. Našim holkám je teda jen 10, jsou to dvojvaječná dvojčata a jedna čte takové ty typicky holčičí knihy o vztazích, láskách atd. Její ségru to vůbec nebaví, přijde jí to o ničem a čte různé vtipné knihy a dobrodružné. Až mě to pobavilo. Jedna pronesla, že teď ji kniha moc nebaví, že je tam akční vložka a nudí ji to. Druhá to má přesně naopak a jen těžko se prokousává popisnými a vztahovými částmi.

babka
7. bře 2024

To chce najit neco, co ji chytne. Dcera (12) jeste pred rokem cetla jen proto, ze museli kazdy mesic mit jednu knihu ve ctenarskem deniku. Pak ji docela chytly mangy. Nejdriv nejake ty serialy sledovala nekde na youtube a chtela proste dalsi pribehy. A pak ji chytlo fantasy pro mladez. Jenom nestvura byla prvni knizka, od ktere se nedokazala odtrhnout. Druhy dil precetla v AJ, protoze cesky jeste nebyl k dispozici. A uz to jede 🙂 Na jarni prazdniny jsme byly v Londyne a jedine, co ji zajimalo, byla knihkupectvi 😀

jannym
7. bře 2024

Dcera 10 let cte nerada a spatne (ma z PPP potvrzene nejake dys a oslabeni…), ale kupodivu i kdyz me vubec nedava smysl co cte o na vi a he schopna to reprodukovat, coz prekvapilo i psycholozku v poradne…my mame ze se povinne cte, beru ji do knihovny kde si vybere, aby ji knizka bavila, neodrazovala ji hustota a velikost pismen, aby tam byly obrazky atd. Vzhledem k tomu ze se venuje dramataku v zusce je pro no pochopeni textu zasadni

konidana
7. bře 2024

@jannym nas syn ma taky dys, a k tomu teda i logo vady. Takze pro nej cteni nahlas bylo za trest. 1.a2.trida jeste dobry, to na tom aspon trenoval vyslovnost, ale jak se soustredil na artikulaci, tak nevnimal co cte. Kdyz pak zacal cist vduchu, tak porozumneni textu najednou uplne super.

sorboni30
7. bře 2024

@hafika však právě jak jsem psala by dobré zjistit co jí baví a zajímá a podle toho hledala knihy.. každý je jiný, je jasné že 10 děti nebude mít stejný zájem, ale jen z toho třeba tři 🙏Jen jsem zkusila nahodit nápad. Moji kluci čtou vše stejne takže s tím problém nemám 🤣

normalnimatka
18. srp 2024

Kdo si chce dávat a "brát" tipy na knížky pro děti různý věkový kategorie, zvu vás do skupiny: https://www.modrykonik.cz/group/2229/

pt2412
Odpověď byla odstraněná
miryp
5. bře 2025

Po roce mohu s radostí napsat, že se za ten rok dcera (11 let) ve čtení neskutečně posunula a stala se z ní pravá knihomolka. Stačilo najít správný žánr a čtivé série a čte kdykoliv a kdekoliv. Nyní čte od ledna tuším 15. knihu. U syna tedy posun prozatím žádný, stále bere čtení jako povinné zlo, ale věřím, že i on časem bude číst rád.

baris
5. bře 2025

Podle mě největší problém u čtení je najít správnou knihu, která bude dítě bavit. Mám 2 dcery, mladší těžká vývojová dysfázie, takže ona nikdy nechtěla číst jako malá knížky, max. jen obrázkové (aby se pořád nemusela soustředit, co říkám).

Od mala mají tablety, mobily (teď už i ty vysněné "jabka" 😂¨), ale čtou jako divé. Mladší se naučila číst přes kreslené příběhy (milovala Asterixe a Obelixe), pak dětské detektivky a teď fantasy, young adult knihy. Za tok jim koupím cca 50knih a vše přečtou.

craki
6. bře 2025

Syn se pořádně rozecetl ve druhé třídě, když jsem ho vzala do knihovny. Teď tam jsme 2x tydne 😆
V knihovně jsem mu predvybrala nějaké knížky, které jsem si myslela, že by se mu mohly líbit. Některé prošly jiné ne, ale co si donesl domu, to přečetl. Pak jsem mu ukázala Tin Tina, Doktora Proktora, Poseroutky a byl chycen 😆

matusoni
6. bře 2025

A chodíte do knihovny? Naše jsou schopny půjčit si 20 knížek a pak je nemůžu od čtení odtrhnout😃. Starší čte víc, mladší méně, ale takovéty knížky, kde je jen jeden příběh s velkými písmeny a spoustou obrázků čte rád. Tu si přečte i vícekrát.

hafika
6. bře 2025

@matusoni My do knihovny chodíme a jedno dvojče (11 let) přečte za měsíc 2-4 knihy malými písmeny a tlusté, druhá dá 1 slabší knihu za 1-3 měsíce. Čtu jim od malinka, s manželem oba čteme i teď v dospělosti. Jsou to prostě dvojvaječná dvojčata a každá je jiná, i čtou jiné typy knih.

monaluza
6. bře 2025

Mám dva kluky (druhák a třeťák), sama jsem knihomolka a dělám všechno proto, aby to ode mne chytli taky 😉.
Doma máme knížky snad ve všech místnostech, nemají šanci před nimi uniknout 😂.
Do knihovny jsem s nimi chodila ještě když byli v kočárku, kolem postele se vždycky povalovala nějaká leporela, třeba Kuřátko a obilí žrali obrazně i doslova 😀.
Se starším jsem u nás v knihovně absolvovala i projekt Bookstart, loni ho dokonce vybrali jako čtenáře roku (já teda říkám, že potřebovali hlavně někoho jako maskota, což splňuje dokonale 😆). Strašího teď hodně baví odborná literatura, když si měl vybrat dárek, vzal si příručku o programování, protože se mu hodí kroužku, kam chodí. Čte každý večer s tátou v posteli, zatímco já čtu s mladším střídavě nějaké jeho dětské knížky. U mladšího ráda vzpomínám na jednu hysterickou scénu "bez pohádky neusnu", kterou vystřihl, když jednou zlobil a měl jít za trest spát sám a bez uspávání 😜. Ve škole mají čtenářské dílny, o kterých se mluvilo v příspěvcích výše.

Prostě jsem se snažila je ke čtení vést, jak to šlo (vidí číst i mě a manžela, prarodiče čtou také, jedna z babiček je knihovnice, knížka je u nás nezbytný dárek při jakékoli možné příležitosti). Tak uvidíme za pár let, jak jim to vydrží...

tereza0111
6. bře 2025

obcas jsme proste jen my rodice strasne netrpelivy. V tomhle pripade je docela fajn, ze se ozivila stara diskuze, vidim tam svuj prispevek, kdy jsme natvrdo bojovala s tim holky ke cteni privest. Ted uz si nejstarsi cte rada, dobrovolne a hodne, prostredni vubec, proste je hyperaktivni a neumi se na cteni zastavit (da 2 stranky a musi jit behat) a naopak nejmladsi, na kterou jsem ani nemela moc cas ji ke cteni vest si sama "cte" (jeste je predskolak) strasne rada, knizky miluje a jako jedinna za mnou cilene jde s knizkou, ze ted si chce sednou a poslouchat, co ji budu cist. A jako jedinna umi poslouchat ctene pribehy 🙂 docela si to uzivam

Strana
z2