Prezidentské volby 2023: Fórum s podporou Petra Pavla
Je tady založena skupina s tématem prezidentských voleb, kdyby se chtěl někdo přidat.
https://www.modrykonik.cz/group/9019/
PS Malé varování, skupina je silně nakloněna dle příspěvků podpoře Petra Pavla, ale vítání jsou všichni 🙂 .
@marcicek84 Však já neříkala, že to bylo jenom za Babišovi vlády, ale že na to prostě není kde vzít peníze.
@vero987nika Nerikam, ze je to zakazany. Myslela jsem to tak, ze je to v tehle chvili nemyslitelne.
@marcicek84 tak to zkrácení ze 4 let na tři je prozatím formalita. U nás školky pro tříleté nejsou. U prvního jsem to řešila jako osoba pečující do 7 let u druhého rodičák natáhnu. Kromě toho, že by dítě nemělo být ve školce více než 4 hodiny nevidím rozdíl.
@eviicka pry to rozdil je,ohledne brigady nepriklad....no je to jedno,uvidime co vymysli,i kdyz neco vymysli od roku 2024 je treba,aby bylo kam ty deti dat,zarucena mjsts nejsou,nejsou kapacity...
@eviicka ja si proste nemyslim,ze jsoi schopni sahnout na rozcerpane rodicaky,jelikoz kazdy cerpa jinak a nekomu tam zbude par supu a druhemu by treba vzali 100 tis.Kc a nechali ho bez prostredku i bez skolky...
@marcicek84 brigádu na dohodu jsem měla, u výdělku do 10 000 rozdíl není, těch rozčerpanych rodičáků se nebojím, podobné změny trvají než se navrhnou, schválí...
Tak holky zapomente na Babise 😀
@marcicek84 rozjete rodicaky se měnit nemůžou určitě, to je stejně jako obráceně když ty rodičáky zvýšili na těch našich 300tis tak moje kamarádka nastoupila těsně před tím na těch původních 250 a měla smůlu víc nedostane 🙂 ale třeba mě osobně hrozí dost reálně že než stihnu nastoupit na druhý tak hi zrovna akorát sníží 😒 jako já toho Babiše stejně nevolila ale trochu mě ruka svrběla při vkládání lístku 😀 ikdyby to třeba ten Babiš jenom pozdržel a nakonec ho přehlasovali, to mohlo trvat o pár měsíců dýl oproti Pavlovi který to nadšeně hned schválí
@vero987nika ja si teda pamatuju, ze jak RP zvysovalo, tak vsem, i tem, co meli cerpani v behu 🤔
@vikinkav fakt? 🤔 tak to vůbec nevím 👀 mě kamoska tvrdila ze ne, ale není úplně nejspolehlivější zdroj takže ... 🫢😂
@vero987nika Zvýšení se týkalo i běžících rodičovskýchpříspěvků.
To jste všichni pod stolem z radosti nebo žalu? 😀
Můj tip byl 53 % pro PP a 47 % pro AB.
@vero987nika 100 % se zvyšoval RP všem, byla jsem jedna z nich, díky tomu jsem si mohla natáhnout cerpaní RP do 4 let (stejně zrovna zacal covid a nástup zpět do práce ve 3 letech syna - v červnu- nepřipadá v uvahu).
@vero987nika ano, urcite vsem,kdo nemel vycerpanou celou castku 220 tis.Kc,kdo to vycerpal po 2 letech do ledna pred navysenim,mel smulu...
Rozjete rodicaky snizovat nestihnou si myslim,z duvodu,ze do 3 let uz muzes mit u zamestavatele pozadano o rodicovske volno a driv te vzit proste nemusi,skolky nemaji zarucena mista pro vsechny 3 lete deti.Nove podminky se budou vztahovat 100 procentne od urciteho data na nove rodicaky a penize se zkrouhnou,pokud bude kam ty deti dat.
@marcicek84 ja si myslim, ze s touhle inflaci a cenami za energie, si to sniziz netroufnou. plno rodin by dostali na hranici chudoby. mozna zrusi to cerpani do 4 let a zkrati na 3. coz smysl dava, ale zase je potreba domyslet, kam ty deti dat no...obecne bych uvitala vic zkracenych uvazku, sdilenych pracovnich mist, moznosti prace na dalku...myslim, ze to by vice motivovalo. takhle by za chvili odradili plno lidi mit deti, kdyz by si nejprve museli vytvorit financni rezervy, aby vubec nejake deti mohli mit. a to je dost kontraproduktivni.
@gbp asi tak,no uvidime co vymysli...
@gbp Na hranici chudoby je spousta rodin, kde je matka na RD, už teď, ono co bylo 10 000 RD před 10 lety, to dnes je úplně prd. A ne každý (spíš málokdo) to může a chce dělat jako Kevi, dát dítě v 8m do soukromých jeslí a jít makat, protoźe almužna z rodičáku mi nestačí. Průměrný důchod se zvyšuje dost výrazně, rodičák zůstává stejný. Tehdy to navýšení na 300 tis. bylo dost s křížkem po funusu, mělo přijít v době vrcholu konjunktury, ne na prahu covidu. Částku nesnaží, už teď pomalu budou nastupovat čím dál víc na RD slabě ročníky 90.let, silné ročníky mají odrozeno. V kombinaci s celkovou drahotou a nedostupností bydlení nás podle mě brzy čeká pár let s velmi slabou porodností
@ninive211 myslim si uplne to stejne,navic ty 90.rocniky se moc do niceho nezenou,jelikoz nemaji ani na to vlastni bydleni a vypadek jednoho prijmu pro ne znamena katastrofu a hluboky pad do chudoby.Ale oni ve vlade moc dobre znsji nemogradickou krivku a ze nejake setreni na tomto je uz pase,kdyz to je tak,jak to je...
@ninive211 asi zalezi co kdo ocekava a jak zije no...ja sem pred rodicakem ocekavala, ze je potreba vytvorit si rezervu a pocitala s tim, ze nas holt bude zivit manzel. na rezervu sem sahnout nemusela, manzel bere neco malo pres 20tis, coz podle me nejsou zadne penize a sli jsme hned do druheho. byt mame "vlastni", platime hypoteku, ale myslim, ze umime zit tak, na co mame no...ale myslim, ze sem skromna. jedine na cem nechci a nehodlam setrit jsou kvalitni potraviny. ale tim nechci rict, ze rodicak je dost vysoky, jen to, ze je potreba naucit se zit s tim, co mam 🤷🏼♀️
@marcicek84 chapu, ze kazde tehotenstvi nemuze byt planovane a kazdy nema rodinu (rodice), kteri muzou pomoct. ale obecne by to vetsina lidi zvladnout mohla pokud trochu planuji.
@marcicek84 Z mých 5 dětí jsou plánované pouze 2 😀, přesto jsem holej zadek nikdy neměla. Ano, může se stát nehoda, může to přijít dřív, než měl člověk v plánu, ale tak pokud vím, že do budoucna děti chci, tak taky počítám s tím, že se může zadařit i neplánovaně a alespoň nějakou rezervu si udělám. Ono i s plánovanými dětmi bys měla mít alespoň nějakou rezervu, když už ne těch doporučovaných 6 měsíčních platů.
@gbp Taky jsme měli samozřejmě slušnou rezervu před prvním dítětem a z mateřské jsem si dàvala něco bokem. První RD jsem si dala přes 11 000, s tím se tehdy dalo v pohodě skromě vyžít (nejezdili jsme na drahě dovolené do toku a půl dcery jsme ani neměli auto-to se ojeté koupilo pak z velké části z té rezervy). Se dvěma dětmi a druhým rodičákem nutně rozpočítaným jen na 7000 už bylo o dost horší, to opravdu byly skoro tři roky co jsme jeli od výplaty k výplatě (na nějakou tu provozní rezervu ve výši 6 platů prostě nesahám, pokud to není nezbytně nutné). A to nám docela dost pomáhali a stàle pomàhají tchàni. Když jsem se vrátila do práce, dost jsme si oddechli. A to nemáme hypotéku.
@somalicats Absolutně si nedokážu představit, že bych šla do dítěte a neměla našetřeno MINIMÁLNĚ 100 000 bokem pro všechny případy. Přišlo by mi to jako sebevražda.
@marcicek84 s největší radostí ✌️✌️✌️
Tak tohle mě dostalo 😄
https://www.novinky.cz/clanek/volby-prezidenta-...

@michaela666 to kapesne 5000 se rozdalo urcitym lidem i za Fialy...