Započítává se do společného žití i jen 14 dní?

dejana79
13. dub 2016

Ahoj,potřebovala bych zjistit jestli se do společného žití počítá třeba i jen 14 dní? Chci si žádat o porodné a příspěvek na dítě,otec v rodným listě je zapsaný,ale po 14 dnech nás vyhodil a teď žiji s dítětem u rodičů.Nevím jestli to musím hlásit i těch 14 dní a nebo to neuvádět a k notářovi na ověření prohlášení napsat že ve společné domácnosti nežijeme a nežili jsme,co myslíte,jak to je ze zákona? Děkuji 🙂

lv
13. dub 2016

Jsem zvědavá, co poradí někdo, kdo tomu rozumí, jestli se ti budou počítat teď rodiče. Je mi líto, že to máš tak složité, držím palce, ať je dobře.

andelka
13. dub 2016

No, já bych to považovala za návštěvu, 14 dní vést společně domácnost je docela "vtipné". Zapomněla bych na to a neuváděla, pokud do budoucna plánuješ delší čas setrvat u rodičů.

mrnous81
13. dub 2016

Společné žití se považuje delší než 3 měsíce.

soyevita
13. dub 2016

Jestli máš trvalý pobyt u rodičů,tak to budeš mít hodně těžké jak s porodným,tak s přídavky na dítě.Počítali by Ti do příjmů i rodiče.Sama jsem něco podobného zažila a po návštěvě úřadu jsem si pěkně pobrečela,u rodičů jsem nebydlela,bydlela jsem sama s dětmi v podnájmu,ale bohužel jsem u rodičů měla trvalý pobyt a tím pádem jsem neměla nárok vůbec na nic

anetadr
13. dub 2016

Není to tak, jak píše @soyevita - stačí uvést, že máte s rodiči rozdělenou domácnost. S manželem jsme žili u rodičů dva roky (a měli tam i trvalé bydliště) a počítaly se jen naše příjmy. Otce dítěte rozhodně neuváděj, dva týdny to je fakt jen návštěva. Pro přiznání porodného/přídavků na děti je zásadní příjem společně vyživovaných osob - což jsi podle popisu jen ty s prckem, takže se tam započítává jen tvoje rodičovská/mateřská (a případně další příjmy co máš) + výživné od otce, které by měl dávat, když je v RL.