Symfyzeolyza a těhotenství. Velké bolesti i při porodu. Co čekat od dalšího těhotenství?

Zodpovězené
20. únor 2019

Dobry den Aničko,

na začátku třetího trimestru mě začala pobolívat spona stydká. Chodila jsem ke své PA, která se mnou pracovala a ukázala mi, jak si ulevit (podvazovala jsem šátkem bříško, cvičila/masírovala s ježatýma balónkama), trpěla jsem i na hemoroidy. Ale i tak se moje problémy zhoršovaly a ke konci už i samotná chůze byla utrpení. Dcerka se narodila týden po termínu, přirozeně a vážila přes 4 kila. Porod pro mě byl docela náročný, dlouhý (cca 16 hodin od chvíle, co byly kontrakce co 5 min) a nejhorší byly bolesti právě v symfýze, které to hrozně znepříjemňovaly. Měla jsem pocit, že mi pánev praskne.

Teď jsem 11 měsíců po porodu, spona stydká mě stále pobolívá, začala jsem chodit na fyzioterapii, teď tři týdny cvičím, ale zatím bez efektu. Čeho se bojím je to, co čekat v příštím těhotenství? Je ještě něco víc, co bych mohla dělat? Počkat a pak třeba zkusit vyhledat jiného fyzioterapeuta? Něco hned na začátku těhotenství? Nechci strávit polovinu dalšího těhotenství v bolestech.

Moc děkuji za jakoukoliv radu. <3

Dobrý den,

určitě bych vám poradila to, co vaše porodní asistentka. Najít si dobrého fyzioterapeuta, přidat do stravy potraviny s obsahem vápníku, zavinovat stydkou kost, existují speciální pásy při symfyzeolyze. Skvělé jsou zábaly se zeleného jílu s přidáním pískavice, nebo teplé olejové zábaly z třezalkového oleje nebo zábaly z kostivalu, ty si můžete začít dělat už nyní.

Moc vám držím pěsti.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová