Bydlení ve starém domě daleko od MH😨 Jaké jsou výhody a nevýhody?
Bydleli by ste v starym dome se zahradou v hezke klidne lokalite plne zelene ale nejblizsi autobusova zastavka MHD je 700m nebo 900m a pak z te zastavky napr do centra Phy jeste 30-35 minut? Auto mame ale ja zatim jeste nemam odvahu moc jezdit, urcite potrebuju jeste jizdy v autoskole. Muz vetsinou pracuje z domu, ja jsem na materske s miminkem takze kde budu pracovat a kde bude dite chodit do skolky, skoly, krouzky atd se jeste nevi. Nakupne centra nebo nejake kavarny moc pobliz pesi chuze nebo jednoduchym spojem nejsou. Skolka je do 1km, mozna i nejake skoly. Mam z toho divny pocit abych nebyla odrezana od sveta. Rodinu a znamych nemam protoze jsme ve meste novy. Rada bych ale do budoucna nasla nejake kamosky.
Ja bych předně nechtěla starý dům se zahradou, protože údržba, ale to je podle vašich priorit, jestli jste tým "dům" nebo "byt". Já jsem tým "byt v panelaku na sidlisti, vsechno dostupné blízko", někdo jiný touzi po domě na samotě u lesa a rád do něj bude ten čas a penize investovat (ty investice samo zalezi, jestli je dům vás nebo v nájmu), obě varianty maj výhody a nevýhody. A kde bydlite teď?
@ines76 ted bydlime v byte pesi chuzi do centra na frekventovane ulici, pred bytem jsou tramvaje na vsechny strany. U tohohle domu me nejvic trapi ze zastavka je hodne daleko. Temer 1km abych se dostala k autobusu, jinak pesi chuzi nikde neni nejake ‘centrum’. Premyslim co pak deti, kdyz budou jako vetsi chtit jit nekde s kamosi do nakupaku,krouzek nebo pak na diskoteku, tak po nocich chodit nekde lesni ulickou abych se dostali domu. Ja bych musela objednavat Wolt taxi kdyz budu chtit jit do fitka nekde, nakupniho centra, do kavarny a pak do prace, protoze urcite nepujdu lesni cestou sama k zastavce 1km. Muzovi se dum libi, ma tam i prostory ktere muze vyuzit na svoje podnikani co v byte by nebylo mozne. Co se tyce udrzby domu a zahrady tak muz nevi nic o manualni praci, neumi nic opravit ani namontovat, na vse i zakladni veci musime platit lidi. Ja taky nevim nic o tom jak se starat o zahradu a nejak me to ani nelaka, nejake kvitky a tak. Ale jinak to tam vypada hezky, velke a kdyz by se jelo vsude autem tak to neni daleko. A taky ten prostor pro podnikani na ktere potrebuje zahradni domecek/garaz je vyhoda.
@yanabella vypada to, ze jsi spis mestsky clovek. Ja to mam naopak. Jsme sice v panelaku ma malem meste, ale na nadrazi chodim 2km pesinkou pres les i kdyz uz nam tu jezdi i bus. I v noci chodim lesem. Miluji prirodu a vubec nemusim lidi a nakupaky a davy v hromadne doprave. Byt vami tak si to jeste rozmyslim, nevim zda se mestsky clovek muze zmenit natolik, aby se mu lubilo na samote. Mozna jo, mozna ne...
@yanabella ahoj, me teda 1km na zastávku nepřijde nic tak hrozného 😀 ale ja pocházím z malého města, kde to do kramu, na vlak i bus bylo přes kilometr a dal... a prostě jsem to vnímala jako fakt a procházku v jednom 😄 holt s tím musí člověk počítat, že nemá všechno u nosu jako v Praze 🤷🏼♀️
Žila jsem v hlavním městě 19 let a teď žijeme 20 minut autem od Prahy (MHD je to 30-45 minut) na menším meste. Na zastavky busu/vlaku to máme necelý kilak, do kramu pres kilak. Me to nevadí, jsem zvyklá z dětství a kdyz neni zima nebo nejsem tehotna jak ted, tak se da v klidu jezdit na kole. Je tu priroda, obchody, teď už i dobrá pekárna a kavárna. Po více než dvou letech tu začínám mít i kamarádky (ne jen v Praze jako dosud). Jedna z nich je o měsíc méně těhotná než já. Jsem společenský člověk, takže mě nedela problém, se seznamovat 🙂 a zapojila jsem se do místní komunity. Na menších mestech mi prijde, ze komunita funguje lépe nez v Praze.
Dceři je 17 a do školy jezdi busem do Prahy (někdy vlakem) - Střední ma na okraji Prahy blize k nam, takze uplne super...normálně se vrací, když nema druhý den skolu i kolem 23h 🤷🏼♀️ taky ma kamosky v Praze, chodila tam celou dobu na ZS... jako zrovna na tohle si u dítěte zvyknes, ze už není to mimčo a prostě zvládá samo i cestu ve tmě 😀 ze začátku jsem ji chodila naproti, ale ted uz ne. 8 let chodila na karate, takže proto je ten strach asi mensi.
Asi bych už neměnila. Mám ráda přírodu, máme tu malou zahrádku a v centru Prahy jsem do 45 minut, kde mám většinu přátel, mame tam doktory a samozřejmě je tam vice kultury a moznost nákupů. Nevadí mi cestovat. Byt Tebou, tak si dám na papír plusy a mínusy a podle toho bych se rozhodla. Obě varianty maji svoje a záleží, k čemu inklinuješ, bez čeho si neumis představit život a co naopak ozelis 🤷🏼♀️
Velkou výhodu v domě vidím v tom, že malé dítě můžeš nechat běhat a projevovat se, aniž by ses musela bát, co sousedi nad tebou/pod tebou. 🙂 Co se týká zastávky, tak 1 km mi přijde ok, není to tak hrozné. Blízkost nákupního centra pro mě není důležitá, já na to moc nejsem. Jinak kdykoliv si můžeš objednat Rohlíka, pokud budeš potřebovat. 🙂
Premyslim, jestli nemluvis o lokalite, kde ted zijeme 😁😁 Mame to kolem kilometru na zastavku, protoze zijeme v zastavbe rodinnych domu, z okna koukam na lesy a pole. Do Prahy do centra to trva tak tech 35 minut (bus + metro). Obchod je asi 2 km? Mame auta, mhd zatim nevyuzivame - ted si syn jednou zkusil jet ze skoly domu busem - primy spoj primo od skoly - chodi do skoly v Praze - vyzvedla jsem (pesky) ho na zastavce a nebyl to sebemensi problem. V autobuse si splnil denni povinne cteni a behem cesty od autobusu mi povypravel, jak se mel ve skole. Vic bych resila ten samotny barak - my mame novy, akorat jsme dostaveli, velkou zahradu a bude tu porad neco. Ja bych to nebyt manzela za byt nevymenila.
Jestli ti km k zastávce přijde daleko, zůstaňte radši v bytě.
@yanabella mám 2 malé děti.. bydlíme na vesnici a školku máme víc než 1km a je to na pohodu..jsem ráda že můžeme trávit čas na zahradě a děti se vyřadí, máme pískoviště, hřiště, vodni prvky...můžu děti klidně vypustit a nemusím se bát že by si tam nějaký feťák něco odhodil...kamarádi se stavuji k nám nebo my k nim. Je tu občanská vybavenost a klid. A až budou chtít jezdit do kaváren, nákupaku a podobně tak si prostě sednou na bus. Ikdyz doufám, že budou umět trávit čas i jinak než bezcílným bloumaním po nákupaku.
@te_reza daleko to neni ale chodit to denne 2x a vickrat by se me teda taky nechtelo. Ten kilák nebude jen zastavka ale co treba skolka? V 7 pujdu tam-zpet, na 12 treba zase do skolky a zpet, nebo do obchodu ze skolky a dom a pak zas letet zpatky
@yanabella Jestli jsi do teď ty i manžel žila v bytě a vaším koníčkem nejsou manualní prace, tak bych si dům se zahradou rozmyslela. Z bytu to vypadá děsně super, ale je to hodně velká starost a i když si někoho platíš, tak to pořád někdo musí koordinovat. Pokud je to někde uprostřed lesa, kde jdeš skoro kilometr pěšky samotou, tak už vůbec. Maximálně bych uvažovala o životě na menším městě, kde už je nějaká vybavenost, škola, školka, nějaké kroužky. Takhle budeš muset děti pořád někam vozit, ty budeš muset jezdit do práce. Jako pokud bys chtěla mít hospodářství, tak OK. Cesta do práce do 1 hodiny mi přijde v pořádku, ale zase při menších dětech si to představit nedokážu, zvlášť pokud se oni sami domů nedostanou.
A ten bus jezdí jak často? Pokud pravidelně třeba po 15min, tak pohoda. Mám už starší děti, ty už rozhodně nezajímá hraní si doma, pohybují se hodně venku s kamarády, na sportech atd., takže pro ně je hodně důležitá ta obslužnost, aby neztrácely čas. Bydlíme na kraji Prahy, busem na metro 8min (nebo pěšky 10 min), do centra 15 min pak...časově je tohle OK, víc si představit pro ně nedokážu. Takže je potřeba přemýšlet i v tomto kontextu, protože ano, malé dítě baví zahrada, ale dítě třeba 8L už mnoho ne.
Já nevím no, tohle mi nepřijde jako zvláštní lokalita, kde by hrozilo odříznutí od světa 🙂. My bydlíme ve Kbelích, cca 900m máme stanici vlaku, na Masaryčce jsme pak asi za půl hodiny a je to úplně v pohodě 🙂. Když jsme bydleli v Malešicích, měla jsem to na tramvaj asi 800m přes park a taky mi to nikdy nepřišlo hodně.
Zůstaň, kde jsi. Pokud přemýšlíš tak, že chudáci děti, měly by daleko s kámoši do nákupáku, tak to pro vás nebude. Do starého baráku bych se nestěhovala, pokud není manuální práce na baráku a kolem něj koníčkem tvého manžela. 1km na zastávku je opravdu kousek.
@hanka_12345 Však píše, že školku mají do kilometru. To o moc blíž už ani nejde :D.
Nešla bych do toho. Vůbec ne kvůli nákupákům, ale školka a škola, kroužky, práce tu bude ani nemrkneš (dost se divím, ze to neřešíte) a zblázníte se z dojíždění. Jeden tam, druhý jinam, vyzvednout, odvést, vše na čas samozřejmě, tak se budeš za tu romantickou samotu velice brzo proklínat. Navíc zahrádka je pěkná věc, ale co tam, jestli v blízkém okolí ani není žádná občanská vybavenost, tak zahrádka ti to úplně nevykryje. 🤷♀️ Sama bydlím na vesnici, ale hlídali jsme si, aby v dochozí vzdálenosti byl obchod, škola, školka, hřiště. A to oba řídíme. Ale ono sedat do auta i kvůli 10 rohlíkům nebo že chce dítě na houpačky, je dost vopruz.
"Zastávka 700 m od baráku" za mě není problém, pokud je to zastávka 'normálního MHD' - tj večer to jede po 15-20 minutách, ve špičce míň jak po deseti. ... Se spojem jednou za hodinu bych se už nesmířila. "školka do km" mi přijde vlastně taky super, pokud je někde dostupně i škola a třeba aspoň větnamská večerka. Ale uznávám, ež já naopak nerada místa, kudy chodí hodně lidí, kteří "jen procházejí". Přijde mi vlastně podstatně nebezepčnější vystoupit o půlnoci na Hájích z metra a ujít tři bloky, než tady u nás z tramvaje a vzít to přes dva parky nahoru na kopec. Ale je to trochu i o zvyku, no.
Taky je otázka, jestli ta zastávka 700 m je jediný spoj do civilizace, nebo je nějaká další trasa byť třeba km vzdálená - to totiž v té dostupnosti udělá taky hodně.
Ten dum patri pod Prahu, je stary tak kolem 100 let, ma vymenene okna, elektrinu, rozvody. Uvnitr podlahy taky ok. Ale samozrejme neni to nove, stara kuchyn , koupelna celkem nova. Kdybych chtela ten dum dat nejak dokopy aby se mi vic libil tak by se muselo investovat jeste nejaky ten milion. Muz rekl ze 5 let minimalne by jsme nic neinvestovali, protoze ted dame za dum vsechny uspory, i moje, a ja ted na rodicaku moc toho nekoupim ale o rok dva muzu jit pracovat, druhe dite uz asi nevyjde. Dum stoji kolem 15milionu. Chlap neumi ani vymenit zarovku a nerozumi se do niceho kolem domu. Zarobit umi to ano, ale na pocitaci, ne rukama. Ja pochazim z domu se zahradou na malomeste, ale nutne dum nepotrebuji.
@hanka_12345 km chůze je pět minut. Nic, co by se nedalo zvládnout x krát za den. Jestli to je pro někoho nepřekonatelný problém, měl by zůstat u bytu s veškerou dopravní dostupností.
Podle toho, co píšeš, fakt nejste ani jeden barákový typ a už vůbec ne na starý barák. Kolem baráku, i nového, je vždycky hodně práce. Kolem starého baráku je to tisícinásobně víc. A pokud ani jeden na to nejste, tak se zbláznite. Já jsem nikdy do baráku jít nechtěla a osud mě tam nehnal. 😀 strašně ráda bych zas byla zpátky v bytě. 😀 já zahradu nesnáším, nebaví mě to, nikdy jsem doma neměla ani kytku, nikdy nic nepěstovala....a děti to tam taky nebaví. Mají tam sice ohromnou hraci strukturu a další věci, ale vydrží tam tak 10-15min max. Jsou holt o mě: raději jít někam na procházku, na výlet, do lesa..než se prdelit půl dne na zahradě. 🙂
Jinak já jsem bydlela v Praze v klasickým paneláku 3+1 a bylo to super. 🙂 v Bohnicích. Kolem spousta přírody na procházky, samozřejmě veškerá občanská vybavenost, všechno kousek. Byt pronajímám a doufám, že se tam jednou třeba na důchod vrátím. 😀 pro mě je to tam ideální skloubení městskýho bydlení a zároveň příroda na dosah.
@te_reza eeeee km chůze fakt není 5min. 😀 Běhám a tak mám docela slušný přehled o rychlosti a tempu a 1km za 5min = rychlost 12km/h a to už je docela rychlý běh. 😀 Km se dá rychlou chůzí zvládnout tak za 8,5 min. Max osm, ale to už začíná hraničit s během. 🙂
1 km s dítětem trvá pak tak hodinu😀 😀 😀
To co popisujes je uplne bezny na kazde dědině. Pokud ti jeden kilak prijde moc, tak tam radej nechod a prenech barak nekomu,kdo za nej bude rad. Ocividne potřebuješ vsechno pod nosem, uz si zpohodlnela. A chlap si taky asi predstavuje lazo plazo jako na byte. Nooo, jenze barak je stálá prace. A cim je starsi, tim vice prace. Ty ani tvůj muz na to nemáte bunky. A to neber jako rypani, prostě tak pusobite.
@me_druhe_ja 1km s dítětem pokud neni v kocaru, zabere cele dopoledne a plny batoh kameni,brouku,kyticek a mozna i nějakej ten starej bobek se tam najde 🤣🤣
@te_reza ja teda souhlasim s tebou, ze to neni daleko, ale km za pet minut znamena 12 km za hodinu a to je teda docela rychlej beh 😂😂 Prumerna rychlost chuze je 5, svizny 6 km za hodinu, takze aspon 10 minut je to urcite 😉 (nemluve o ceste s ditetem, nalozenym kocarem atd.).
My bydlíme v bytě ve městě za Prahou a takové vzdálenosti tu máme úplně běžně. Na vlak to máme kilometr, do Prahy to pak jede v lepším případě 35 min. Do školy děti chodí pěšky a mají to 700 m, na kroužky chodí také pěšky a mají některé 500 m od domu, jiné kilometr. Nějaké velké nákupní centrum tu nemáme žádné, ale jinak je tu obslužnost fajn, je tu fakt vše, na co si vzpomeneš, včetně pěti supermarketů (různě daleko od bytu). Jediný problém bych tedy při stěhování do dané lokality viděla v tom starém domě, do toho bych prostě nešla.
Navíc jít do starého baráku, když svépomocí nezvládnete vyměnit ani žárovku, je za mě úplná blbost, stejně jako je zcestná manželova představa, že do toho baráku pět let nic nenasypete, naopak sypat budete stále do něčeho. Navíc podle toho, co píšeš, je pro tebe taková lokalita mimo tvou komfortní zónu. Když se spojí frustrace z toho, že žiješ z tvého pohledu na konci světa, kde pošel pes s frustrací z toho, že žiješ ve starém domě, který si nemůžeš přetvořit k obrazu svému, koukají z toho jen partnerská krize a role oběti. Zůstaň tam, kde jsi...
@yanabella Jezis,ta veta....co chudaci deti,nemohli by ani s kamosi do nakupaku jsem prehlidla ....tohle je zabava dnešních pubertaku, oo jak zabavne. 🙄 Ty vubec nevidis pozitiva takoveho bydleni, uz ted places nad tím co by bylo za 15 let. Prosím, barak nechte barakem a zustante tam kde ste. Pac za rok ci dva by ste ho stejne prodali.
@te_reza 1 km za 5 min ani neuběhnu :D A to už běhám docela dlouho...
@yanabella bydlíme na vesnici, kde bez auta je člověk nahraný. 2 auta jsou nutnost v každé domácnosti. Pokaždé, když jsem byla v Praze, tak jsme byla vyloženě zhnusená. V centru se motali bezdomovci, feťáci, podivní lidé a mezi nimi maminky s dětma. No, na mě silné kafe. Kdybych měla Pražského chlapa, tak za mě čím dál od Prahy, tím líp. Ale jak už je psáno, kolem domu je neustálá práce, pokud vám vyhovuje městský život a život na bytě, na nějaký dům se rozhodně vykašlat. Práce kolem domu opravdu nezahrnuje pouze víc úklidu a občas posekat trávu. Starší dům obzvlášť. Musíte počítat s opravami, doma s rekonstrukcí. Víte v jakém stavu jsou rozvody, trubky apd? Taky můžete za pár let řešit kompletní vybourání a natahování nových. Venku na podzim sbírat listí, které k vám napadá z okolní zeleně, celoročně vybírat okapy. I když uděláte zahradu bezúdržbovou, stejně to pořád obnáší tady zamést, tady okopat, tady upravit. Na veškeré aktivity se musí dojíždět do města, což zabere čas i peníze. Trávník, když má podle něčeho vypadat, se musí hnojit, vzít občas kultivátorem, občas někde dosypat semínka, zalít přes léto. Ani trávník neroste sám. V dlažbě ve spárách roste plevel. Na domě je práce celoročně a každodenně. A to nemluvě o penězích, co lítají za dům. My bychom se v bytě ve městě nudili. Život na domě nás oba naplňuje, co se týká vyžití našeho, tak běhání pro děti. Já měšťák jsem, ale už bych se do města vracet nechtěla, nikdy.
@yanabella Chlap neumí nic, chcete do starého domu, kde veškeré práce budete muset platit, jelikož chlap nevymění ani žárovku. Za mne zůstaňte v bytě. 1km na vlak/bus je v klidu, pocházím z malého města, kde ale veškerá vybavenost, až na nákupáky, byla vždy. A nikdy jsem netoužila jet do většího města (20km HK), abych šla po nákupácích. Ale je to o tom, k čemu povedete dítě/děti.
Co se týče domu, to není jen to pozlátko mít své. Ale řešíš i jen to, jak zatopit, veškeré opravy (střecha, fasáda, okna, elektřina atd.). Sekání, zvelebování okolí domu,... Nebo pak třeba teplá voda. Něco odejde a hned musíš řešit opravy a dodavatele. V bytě otočíš kohoutkem a teče ti teplá voda a topí topení.

@yanabella záleží na úhlu pohledu. Já bych šla hned. Možná romantická představa, starý dům a nikde nic, ale část dětství a mládí jsem tak prožila. Nádraží 2,5 km, autem 30 min do Letňan, centrum Phy hodina. Rodiče jsou rozvedení, s mamkou jsme bydleli ve městě a s taťkou právě takto na samotě. Teď bydlím v Pze na sídlišti. Billa naproti, lékař pár kroků, stejně tak škola/ školka. Jenže taky je to tu kdejaká fetka a alkoholik a i přestože tu je krásný park a hřiště u každýho paneláku, raději bych pohodlí bytu vyměnila za práci na domě se zahradou. Myslím, že dojíždění do zaměstnání do hodiny je normální. Ne každý i u centra Phy má ten komfort s prací za rohem. Vše má svoje plusy i mínusy..