icon

Bydlení ve starém domě daleko od MH😨 Jaké jsou výhody a nevýhody?

yanabella
6. únor 2025

Bydleli by ste v starym dome se zahradou v hezke klidne lokalite plne zelene ale nejblizsi autobusova zastavka MHD je 700m nebo 900m a pak z te zastavky napr do centra Phy jeste 30-35 minut? Auto mame ale ja zatim jeste nemam odvahu moc jezdit, urcite potrebuju jeste jizdy v autoskole. Muz vetsinou pracuje z domu, ja jsem na materske s miminkem takze kde budu pracovat a kde bude dite chodit do skolky, skoly, krouzky atd se jeste nevi. Nakupne centra nebo nejake kavarny moc pobliz pesi chuze nebo jednoduchym spojem nejsou. Skolka je do 1km, mozna i nejake skoly. Mam z toho divny pocit abych nebyla odrezana od sveta. Rodinu a znamych nemam protoze jsme ve meste novy. Rada bych ale do budoucna nasla nejake kamosky.

Strana
z3
radecka1
7. únor 2025

@yanabella Třeba musíš řešit topení. I když máš plyn, tak prostě když se rozbije kotel, musíš mít ihned 100 tisíc, abys to okamžitě opravila. Každou chvíli řešíš nějaké opravy. Když nemáš dobře udělaná okna a zateplení, tak plísně. Blbě udělaná izolace, řešíš co tím. Střecha, okapy. Je potřeba mít finanční rezervu, protože když se něco rozbije, tak to musíš vyměnit a zaplatit nejlépe ihned a částky jsou ve statisících. Aby zahrádka vypadala, musí se tomu pořád někdo věnovat. Spadne plot, musíš to vyřešit. Pokud to neumíš udělat sama, tak sháním řemeslníky, kteří nejsou ochotní přijít, protože nějaká oprava za 10t na 2 dny je pro ně nelukrativni.

te_reza
7. únor 2025

@me_druhe_ja
@rencinka87 já nejsem typ, co řeší 5-15-20 minut chůze a jedno jaká vzdálenost nebo rychlost a jakou má zátěž. Pokud někomu dělá problém se kamkoliv přesunout pěšky, což z úvodní zprávy úplně stříká a je zbyklej na echt pohodlí si i kousek zajet něčím, neměl by se hrnout do baráku kamsi

ninive211
7. únor 2025

K té lokalitě, nepřijde mi to daleko, pokud je zastávka normálně MHD. Chodila jsem na MHD na "šalinu" 800 m každý den, když jsem jezdila na gympl a předtím na základku jsem to měla necelý kilometr pěšky (pak jsem se naučila chodit 200 m na bus a jednu zastávku si popojet).
Můžu se ale zeptat co vás táhne do starého baráku? Pokud muž není vůbec na opravy a "neumí ani vyměnit žárovku"? Ono opravdu kolem baráku je furt něco, viz jiné příspěvky, kór ve starém. A musíš to řešit. Všem se líbí vidina baráčku se zahradou, že si tam udělaj bazén a v létě tam budou po večerech grilovat...ale že se musí ten bazén taky čistit, zahrada udržovat, plot natírat (jasně, to neděláš x krát ročně).
Jinak ještě blízkostí kavárny do 1km bych se fakt neřídila, v dnešní době jkamkoliv prostě dojedeš MHD (pokud ji máš k dispozici)

prejeta_zaba
7. únor 2025

@yanabella heeej to si děláš srandu! Prý kosení trávy. 😂 Očividně jste dům videli akorát ve filmech, tak do toho bych se fakt nehnala. Už jenom to, že máš násobně větší plochu na úklid a udržování, jestli chceš aby to nějak vypadalo - kromě velmi častého sekání trávy nějaká likvidace plevele, údržba keřů, vysazování a udržování zahrady; cokoliv se vám pokazí budete muset řešit sami, žádné bytové družstvo to za vás neudělá, což stojí mraky času a hlavně peněz, pokud si nic neuděláte sami - topení, střecha, vlhkost v domě, kanalizace. Může a taky nemusí to být v pohodě, kor na tak starém baráku.

mabs
7. únor 2025

@yanabella Tohle ti nikdo neřekne. Pro mě by to byl ideál, ale znám lidi, kteří potřebují mít zastávku pře domem, obchod a kavárnu v ulici a na takové místo bys je nedostala ani párem volů.

yanabella
autor
7. únor 2025

@ninive211 puvodne jsme hledali byt 3kk nekde v dobre dostupnosti ve meste, pak ale muz nasel nabidku na dum za 15 mil a libi se mu ze tam ma zahradu a garaz co muze vyuzit na sve zacinajici podnikani.Jinak by musel platit pronajem k tomu podnikani tak 25-30tisic mesicne. U toho podnikani neni dulezita lokalita, nebudu tam chodit zakaznici. A 3kk ma kolem 80m2, tenhle dum je celkem velky, ma hodne pokoju, nemusime resit male prostory. V tom dome se da ihned bydlet, neni to uplne puvodni stav. Setrila jsem si na vybaveni bytu -novou kuchyn, nabytek, chtela jsem to moderni. Ted by to ale muselo jit na platbu domu takze nejake zarizovani na ktere jsem se tesila by nebylo. A co se tyce stareho domu, nevime to posoudit,jaky je stav a jestli nas prodavajici na necem neosidi. Mozna kdybychom si pozvali na obhlidku odbornika?

j.a.n.i
7. únor 2025

@te_reza No kilometr fakt neni 5 minut chuze...

ninive211
7. únor 2025

@yanabella Jo tak jako že by to měl i jako místo k podnikání, chápu. Nedělá jen na počítači, že mu stačí noťas a pracovní koutek někde v obýváku. Ušetřený nájem za podnikání je určitě plus, no. Co se týče toho baráku, že je veliký a má hodně místností - ono hodně místnosti, hodně úklidu, i když na takový ten základní úklid jsou dnes robotické vysavače, které pustíš a jedou (ségra na "Robíka" nedá dopustit, ušetří jí mega času šůrování, já ho vy bytě 68m2 nepotřebuju). Co se vybavení týče - no tak by to nebyl hned, no, nikdy nejde všechno hned. Jak bys začala i ty chodit do práce, hned by se zas našetřilo. Že se dá v domě ihned bydlet, je určitě super, píšeš, že spousta věcí je předělaná, nová (okna, elektrika...teď nevím), tak snad to pár let vydrží. Na obhlídku domu, pokud tomu vůbec nerozumíte, je určitě dobrý přijít s někým, pokud máte alespoň nějaké známé, kdo tomu trochu rozumí, kdo se nenechá "opít rohlíkem" a vidí pod povrch.

radecka1
7. únor 2025

@yanabella Zjistěte si co znamená nová okna, apod. protože to, že jsou z plastu a nejsou původní dřevěná a dělali je před 15-20 lety neznamená, že je teď nebudete muset znovu vyměnit. Třeba ne hned, ale v dohledné době určitě ano. A odborník určitě k posouzení stavu a stejně všechno nezjistí. Spoustu věcí zjistíte až v okamžiku, kdy začnete rekonstruovat.

sonaxoxo
7. únor 2025

Nešla bych do starého baráku a ještě někam na samotu, i kdyby to bylo zadarmo.😁 Když to vidím na synovi, už je větší 9 let, tak potřebuje poblíž své vrstevníky, do toho kroužky a vím, když bysme byli někde odřízlí, tak by to byl problém. Takže za mě ne..

anonymmm88
7. únor 2025

Do starého domu nikdy. My máme novostavbu a topime elektrikou, takže práce uvnitř až tak není, ale na zahradě je pořád co dělat od jara do podzimu.
Hlavně pokud vesnice, tak na to musíte mít povahu, já jsem samotář a nevadí mi, že nikoho na procházce v lese nepotkám. Ale mít auto a řídit je opravdu nutné. My nemáme ani školku,ani školu, ani poštu 😀 takže jezdím dost často,aby se něco zařídilo. Nákupy si nechám vozit. To mě teda nebaví.

ninive211
7. únor 2025

@anonymmm88 Píše, že je to součást Prahy (nějaká okrajová část). Takže vesnice ne. Pokud ta doprava = slušné MHD, dalo by se o tom uvažovat. Pokud je to doprava stylem autobus jednou za hodinu ani ne, nešla bych do toho.

hanyzka11
7. únor 2025

Úplně jsem vše nepročítala, ale už to tu zaznělo. Nestěhujte se. Budeš tam nešťastná a za půl roku tu budeš psát, že chodíš sama s kočárkem bez cíle (občas tu takové diskuse po přestěhování taky bývají). Jsi zvyklá mít vše blízko a to hlavně vyžití typu kavárna, nákupní centrum, fitko, kino.... To tam mít prostě nebudeš. Chcete jít za dost peněz do něčeho o čem nemáte podle všeho vůbec představu.....a to fakt nemyslím zle. Promysli to.

petrasipkova1
7. únor 2025

každopádně čemu bych se věnovala nejvíc je jak se budou pohybovat děti, kde je škola, školka, ZUŠka, kroužky .... Je cesta na autobus bezpečná ? To je to, co bych řešila na prvním místě. Na místě druhém bych řešila, že na dům nemáte dost peněz, protože je potřeba určitě něco rekonstruovat a měnit, investice do zařízení, zahrady ....

martinka_33
7. únor 2025

Nesla.bych tam, ty si autem dojedes, ale casem bys byla otrokem mama taxi a deti nestastny (zejmema pak v puberte). Oni nebudou nadseny chodit kilak na autobus. Moje deti to maji kilak do skoly, dcera obcas jde pesky ale ted v zime taky radsi autobusem, syn jedine autobusem.

zuzkasim
7. únor 2025

Byli jsme se kdysi dívat na dům v zahrádkářské kolonii, tedy bydlení téměř na samotě, i když tam bylo v okolí více takových domů. Sousedi tedy dál, to mi nebylo příjemné, muž byl extrémní introvert, představa, že ani nebudu mít s kým promluvit se mi nezamlouvala. Ale co horší, na zastávku MHD cca kilometr, po neosvětlené silnici. Posílat takhle děti do školy? Po neosvětlené silnici v zimě ráno nebo v zimě navečer? Když naprší, opět jdeš bahnem. Do obchodu vlastně jedině autem, tahat nákupy v ruce takový kus taky nic moc. S děckem k doktorovi? Já nějaké cvičení? Později děti kroužky? Vše daleko, špatně dostupné. Muž byl nadšen, on by nic z toho neřešil, jel by do práce , z práce, odpoledne na kole. Já bych měla úplně jiný život, odřízlá od všeho, závislá na autě a na náladách muže. Razantně jsem odmítla a nikdy toho nelitovala. Děti nám vyrostly na sídlišti, mají veškerou zábavu všude okolo a dost toho využívali, MHD, která jede co pár minut se dopravují všude sami. Záleží na vašem životním stylu, já věděla, že dělat dětem taxikáře nikdy nechci a chyběla by mi společnost lidí.

hanka_12345
7. únor 2025

@te_reza s dvema detma do 5 let treba,letet na bus, v zime a treba v kopci? a kdyz budou nemocny?
hm diky ne

martinka_33
7. únor 2025

@te_reza ty chodis rychlosti 12 km/h? 😯 to jsi superžena 💪 já teda mam km chůze na 15 min, se triletou na pul hodiny 🤣

te_reza
7. únor 2025

Nechápu, proč mě řešíte, že jsem plácla kilometr chůze za 5min. Aby jste se některé neposránkovali 😉
Jasně jsem hned napsala, že pokud má problém s tím, někam ať to je kamkoliv popojít, ať zůstane v bytě.

patypresdevaty
7. únor 2025

@te_reza tak ono dojít na autobus 5min nebo kilak je rozdíl, kdxz je třeba člověk nemocny/s malým dítětem apod.
Jinak samozřejmě chůzi podporuju a sama chodím, když to jde ;)

daasqua
7. únor 2025

Ten dům vidíš moc růžově. Všichni, co vlastní domy, ti řeknou, že je na nich hlavně hodně práce a výdaje. Pokud nejste na toto zruční, tak je to naprostá blbost. Jakmile se vám něco pokazí, musíte najednou vysolit obří částku peněz na opravu a navíc čekat klidně rok, až se uvolní řemeslníci, aby vám to opravili. Pokud neumíte vyměnit žárovku, holt budete měsíc bez světla, pokud se nenajde nějaký řemeslník. Pokud se vám rozbije nějaká z milionu součástek v topení/vodě/apod, budete klidně několik měsíců bez tepla. O řemeslníky a opraváře je zájem, je jich málo a opravdu nepřijedou hned druhý den. My třeba čekáme na jedny řemeslníky (studna) na chalupě už tři roky, kvůli tomu je neobyvatelná (není voda). Pokud nevíte, jak se o dům starat a co se má dělat, za pochodu vás to sejme, zvlášť pokud budete řešit děti, nové zakázky v práci, nedostatek peněz a naprostý nedostatek vědomostí. Staré domy mají své mouchy, občas problém s vlhkostí (jo, je žůžo dýchat neustále plíseň), jsou chladné (mraky peněz za topení), nikdy nevíš, co stářím prdne a pokud to prdne, většinou je oprava mnohem komplikovanější než u nového (a je lepší to celé předělat, na což se často vážou i jiné další předělávky).
Mně by se taky líbil obří barák v Praze, ale vím, že bychom to pracovně neutáhli (tedy starat se o něj) a to je manžel velmi nadprůměrně zdatný v těchto technických věcech (ještě stará škola). Dojíždění a bydlení uprostřed samoty by mě taky ničilo, chci mít vše po ruce a nechodit jako moje tchýně 1 km na vlak a dojíždět za doktory 20 km. Jsem na to pohodlná (taky jsem vyrostla v centru Prahy), to klidně přiznám. Jezdíme na chalupy a tam vidím, kolik je tam práce a to se třeba o něco dělíme s tchánovci.

jaja01k
7. únor 2025

Všechno má svá pro a proti, každý má jiné priority a představy o ideálním bydlení. Pro někoho by tohle bylo bydlení snů, pro někoho noční můra. Pro mě by to nebylo. Vyrostla jsem na vesnici, celé dětství jsem pořád někam dojížděla, nesnášela jsem to. Stejně jako práci na zahradě a okolo baráku. Takže jsem měla jasno v tom, že tohle pro svoje děti nechci a jsem (pro někoho nepochopitelně) šťastná v paneláku na sídlišti na okraji Prahy. Do 5 minut pěšky máme školku, školu, obchody, metro.

hanka_12345
7. únor 2025

@te_reza no tak to fakt nevim :D ja mam rodice necely kilak a kdyz k nim jdu, s kocarem, svizna chuze, nekocham se krajinkou tak jdu 15 minut a ted sem se schvalne divala do google map a taky to 15 min spocitalo. Aby zas tady nekdo nerek ze se cestou flakam. Rodice bydli 4min chuze od skolkly..takze tak

jane46
7. únor 2025

Bydlime v takovem domku... Konec vesnice, kilak na bus co jezdi 5x za den (to fakt neni hooodne daleko), skola a skolka jeste kousek dal od zastavky, jeden Coop. Za nas raj na zemi, nadhera. Nevim kam porad vsichni, podle tehle diskuze, chvataji na bus... Normalni cesta volnou chuzi do deseti minut (z kopce), domu uz je to delsi. Ale vubec nam to nevadi, detem taky ne. Porad se nekam hnat, nechapu. Ze skolky se bezne chodilo dve hodiny, ted uz v pohode. Kdyz pracuji z domu a i rano deti vedu, jdu tu trasu 4x, luxusni pohyb "zdarma". Krouzky zatim autem, pak proste vezmou kolo ci sednou do busu. Delaji to tady vsechny deti, partu maji tady, muzou vybehnout do vesnice, kamkoliv a rozhodne nepotrebuji nakupak 😂
A krome popsanych praci chci jen upozornit, ze stary dum je pekna mrcha a jakekoliv odkladani prace ci oprav se pak desne prodrazi. To nevymenis tu zarovku, pac mas rucicky levy, a dum Ti to oplati zkratem v tom svetle 😆 14 dni neposekas a uz Ti tam vyroste plevel, ktery nezdechne ani po Roundupu. Neco opravis, jen pomyslis na pohodu a uz tece strechou... A obri dum? Nonstop uklid, fakt nonstop. Jinak je to kurna znat, vyrostla jsem na statku. Ted mame pidi domek a pidi zahradu, rekonstrukce skoro za nami (jsme tu 14 let) a stejne furt prace. Jo a "ted to par let prezijeme, jak to je" bude Te to pekelne, super desne stvat a je velka sance, ze si tu novou koupelnu udelate, az deti vyletnou z hnizda. My tu takhle koukame na strop...

jane46
7. únor 2025

@te_reza Tady se vsechno bere doslova... Proste jsi napsala 5 minut za kilak a zaplevelena cela diskuze vykony, dukazy a statistikou "s kocarem, bez kocaru, beh, chuze, s detmi, bez, v leginach ci satech" 😂🤣 Pozor i na spojeni "to je uvarene za pet minut" ci "uklid mi trva par minut" a tak... hadr pro byka. Tady si clovek musi davat pozor na jazyk, tedy prsty vlastne 🤔 Nejaky nadhled, selsky rozum a nadsazka... zakazano 😁

te_reza
7. únor 2025

@jane46 svatá pravda, v tu chvíli mě to prostě nenapadlo, že internet, kůń a statistiky 😂

dejvitka
7. únor 2025

@yanabella rozhodne bych doporucila, aby se vam na dum podival odbornik a klidne ne jen jeden. Pokud neni manzel technicky zdatnej, tak neuvidi ani do oci bijici prusvih. Pri prodeji se rekne udelane rozvody, ale nemusi byt dobre udelane, zjistite, ze okna profukuji, muzou byt zamaskovane praskliny ve zdech, coz je velkej prusvih, kotel skoro na odpis, ze se podlamuje strop....cokoliv se muze postupne ukazat a jsou to vazne statisice, ktere vas to bude stat. Ja bych stary dum brala jen pokud bych pocitala s tim, ze tam udelam vse fungl nove a ze na to mam rezervu vetsi, nez s jakou pocitam. Stary dum je vzdycky prekvapeni, na neco sahnete a odkryjete tim dalsi problem. My takto rekonstruovali 70 let stary dum, byl obyvatelny, klidne bychom v nem mohli zit nejakou dobu, ale vzali jsme to rovnou cestou k cele rekonstrukci, i kdyz neco bylo novejsi, nebylo to idealni. Prvni prace zabraly 2 roky, vetsinu svepomoci nebo diky pomoci znamych, takze jsme vyrazne usetrili, dalsi dodelavky pak byly na dalsi 3 roky (to uz nas netlacilo - mistnost navic, vytunena technicka, stavba garaze, zatepleni sklepa...). Dum mame mensi a je vazne porad co delat. Muj muz je hodne zrucny, umi vse, spoustu se toho naucil behem rekonstrukce, ale byl vzdycky k tomu. Ja si taky s leccim poradim sama. Takze tolik ke staremu domu. Dala bych si hodne pozor na to co kupuji. A pokud za to date vsechny penize a mate 1 prijem, neni to uplne rozumne. Neberu v potaz jestli ves/mesto, to je ciste o osobni preferenci, o tom priznat si jestli to zvladnu. Ja jsem mestsky clovek i kdyz miluju prirodu, ale na vylety (jinak mame zahradu, vyuzivame hodne, deti jsou male), mame ale zname i na samote, kde je par chalup a zbytek autem 15 minut. Ja bych se tam zblaznila, oni jsou stastni. Takze tohle ciste je na zvazeni pro a proti nyni i v horizontu pristich let. Ja bych spis resila stary dum. Kdyz se neco podela, tak dum za 15 mega neprodate do tydne (tady zase, jste bez rezervy pak nahrany).

prochi
7. únor 2025

@yanabella mě hrozně pobavilo, jak se z klidne lokality plné zeleně stalo opuštěne stavení bez osvětlene ulice a lidí na konci světa 😁 A ještě víc, že zastávka je neuvěřitelných 700 m DALEKO 😱😁 No a to, že děti budou mít nakupaky daleko a kde se budou scházet, to mě teda úplně vyrazilo dech. Z toho vychází jedine - jsem stará a vidlak k tomu 😁 Nicméně k otázce, už když si to po sobě přečteš, ne není to pro tebe. Sama píšeš o nakupakach, kavárnách... Vyprdni se na to. Jsi městský člověk a není na tom vůbec nic špatného. Na baráku je pořád co dělat, už to tu psalo víc holek, nebudu se opakovat. Držím palce, ať se rozhodnete společně k vaší nejlepší spokojenosti ☺️

kakba
7. únor 2025

Reknu to takhle. Jsem mestska holka zijici v baraku v Brne. Obe dcery vozim rano do skoly, po skole se musi starat uz samotne, nemuzu koncit tak brzo. Na treninky chodi samotne, jen je svazime domu. Takze vlastne na pohodu. Muj bracha bydli v baraku 30km za Brnem a kdyz to sleduju je to hruza. Decko 3 x trenink v Brne, musi ho vozit, pak nema smysl jet na 2 hodiny domu a zase zpet. Nechcou decku branit v treninku, kdyz je v tom dobry tak proste musi jezdit. Z te prdele ani nejezdi autobus casto natoz vlak.
Autorko zustante v byte. Kolem baraku je tolik prace a jestli na to nejste staveni, tak radeji vetsi a modernejsi byt nez dum.

yanabella
autor
7. únor 2025

Holky tak asi tu nabidku neprijmeme, je to hodne penez na to ze si nejsem jista jestli mi ten nedostatecny pristup k domu bude vyhovovat. Stav domu nevypadal spatne zevnitr ale naprikld v jednem pokoji bylo dost trhlin na stene. No budeme radeji hledat 3kk v dostupnejsi casti Prahy.

hanka_12345
7. únor 2025

@jane46 to ona tady hazi casovyma usekama a radi naprosto mimo realitu.
Jasne za 5 min to mas v pohode sfoukly. Zakladatelka pak si rekne aha tak jo a nakonec bude nadavat protoze to neni pravda. Takze kdyz uz tak uvadim na pravou miru ne? Proto je diskuze

Strana
z3