Jak se vám žije v Letňanech?

jeyre
18. srp 2021

Zdravím dámy, mám velké dilema... máme možnost se přestěhovat z našeho maloměsta do Prahy do Letňan a já se plácám v pro a proti... Vy kdo jste z Letňan, napsaly byste mi, jak se vám tam žije s dětmi? Slyšela jsem, že školky a školy tam jsou katastrofa. Je to pravda? Jak staré děti vám třeba vzali nebo nevzali do školky? Dostaly se děti v pohodě na základní školu nebo je musíte vozit jinam po Praze? Dá se někde v okolí sehnat pediatr, logopedie, kroužky pro děti?
Pro mě a manžela by bylo určitě lepší bydlet v Praze, ale nechci, aby se tam děti měly hůř než tam, kde jsme teď. Děkuju moc za zkušenosti!

danulka04
18. srp 2021

@jeyre Ahoj, já bydlím v Letňanech a je to tam docela fajn. Do centra se dá dostat relativně snadno, hned za rohem má člověk lesopark a vypadnout za město třeba na kole nebo s kočárkem není problém. Nákupy také nejsou problém, okolo je milion obchodů. Je tam i relativně klid, alespoň v naší části Staré Letňany. S čím člověk musí počítat je to, že je to okrajová část Prahy a hold se tam staví. A to dost. Tím pádem je tam nedostačující infrastruktura co se týče kapacit parkování a pak i ty školy/školky. Děti nemám, takže vlastní zkušenosti taky ne, ale vím, že tam s umisťováním dětí do školek rodiče trošku bojují. Ale zase nelze městské části upřít, že se snaží tento problém řešit. V minulých letech se rozšířila ZŠ Tupolevova, nyní se rekonstruje další objekt na školku a je v plánu výstavba ještě jedné kontejnerové školky v nové zástavbě (nevím kdy přesně). Samozřejmě spousta lidí to vidí jinak a prská jak městská část nic nedělá, ale ono vybudovat školku nejde lusknutím prstů, jak by si mnozí představovali. Další současné ožehavé téma jsou v Letňanech modré zóny, které se už v části Letňan zavedly a ve zbývající části je to plánováno. My za doktory dojíždíme do jiných částí Prahy - do Kobylis, do Vysočan, což je kousek, takže nám to ani nevadí. Pouze zubaře mám přímo v Letňanech a co vím, tak ten ještě i bere nové pacienty. Bydlíme tam 7 let a jsme spokojeni. Kdyžtak zkus juknout na FB na profil "Naše Letňany", tam jsou zprávy z radnice, třeba se tam taky něco dozvíš.

jeyre
autor
18. srp 2021

@danulka04 Ahoj, díky, na ten FB se podívám. O modrých zónách víme, ona k tomu časem směřuje snad celá Praha... Ale jde mi právě spíš o to školství a zázemí pro děti, protože kdybych měla děti vozit do školy kdovíkam a ještě platit třeba soukromou školku pro mladšího, tak to už budu radši do Prahy dojíždět a bydlet mimo Prahu, ale se zázemím. No je to o nervy, takový zásadní životní krok a člověk musí zvážit spoustu věcí 🤷

elesse
18. srp 2021

Zazemi je tu pro deti dobre, mam tedy syna 1,5 roku. Skolky se tu dost opravuji a navysuji kapacitu, jsou tu detske skupiny, montesori skolka, detske plavani jak pro male, tak na velkem bazenu. Je tu i nekolik sportovist, hokej, tenis, beach,… zalezi jake krouzky by si planovala. Pediatra mam na poliklinice prosek, 10minut autobusem, je jich tam nekolik a obecne lepsi pece nez tady. Jedine, proc se mi v budoucnu budeme stehovat pryc, jsou sidlistni particky deti. Ale tomu se nikde nevyhnes, chceme mimo Prahu🙂 jinak se tu zije dobre, pomer cena/vykon asi nejlepsi z okrajovych prazskch casti

95newmommy2020
18. srp 2021

Neziju sice v Letňanech, ale v Krči. Což je přes celou Prahu, ale time out v Letňanech (hernicka) je proste tak bozi, že mi tam stojí zato jet. Pak je tam poblíž hodně hezkých míst kam s dětmi i venku. Budeš spoko.

lucka662006
18. srp 2021

Život v Praze s dětmi je úplně jiný, než život s dětmi na menším městě. Jde o to, že děti na menším městě mohou prostě vyběhnout samy ven, v Praze si myslím je to spíše pouze školka/škola/kroužky nebo aktivita, kam musí jet i rodič. Jinak nastupují sídlištní partičky dětí, jak už bylo zmíněno výše a z toho nic dobrého asi nevzejde. Možná to nebdou pražští občané rádi číst, možná kroužky a školství může být kvalitnější, ale já bych náš čerstvý vzduch a tu volnost pohybu za sídliště a metro neměnila. Mimochodem naše děti mají každé 3 - 4 kroužky a sportovní i hudební aktivity, nejsou v tomto ohledu nějak zanedbávané, a to bydlíme na vesnici (menším městečku). Záleží, zda se budete stěhovat do paneláku nebo do domečku taky.

neomenia
19. srp 2021

@lucka662006 tak praha nejsou jen sídliště. Já vyrostla a bydlím ve staré čtvrti v Praze a o sídlištních partách nevím nic 🙃 a dceru planuju už pouštět do skoly samotnou , na hřiště taky( 7 let).
Pravda je , že život na sídlišti je zase něco jiného , než stará čtvrt, ale to kdekoliv a nejen v Praze. Osobně na sídliště nechci. Myslím, že sklatba obyvatel bude velmi.... pestrá 🙂
Btw koukám, že jsi ze Semil, jezdime tudy casto na hory a pro mě je to město hrůzy, stejně jako treba Tanvald. Když zastavím na nákup, lidi v samosce jsou prostě úplně jiní, než doma.Je znát prostě úplně jiná sociální skladba obyvatel. Nehledě na množství nepřizpůsobivych...daleko od vseho, malé. Na pohled ale malebné a čerstvý vzduch určitě bude. To by mě osobně ale k radosti nestačilo. Mnoho dětí, až vyroste, odejde právě do Prahy, kde vystuduji a zůstanou, protože chtějí víc než čerstvý vzduch. Proto je každej druhej Pražák naplava😃 a vzduch máme dobrej, mimo hlavni tahy, samozřejmě. Kvalita jde nahoru.Ale chápu tvůj názor, mnoho lidí to tak má, respektuji.

lennus
19. srp 2021

@jeyre A co třeba Kbely? Z Letňan kousek a člověk je tam jak na vsi, žijí tam naši fajn kamarádi, ona z vesnice, on z malého města, oba z Moravy a zbožňují to tam, myslím v Kbelích, teď si tam kupují byt. Je tam taky vše, co se týče občanské vybavenosti.

lennus
19. srp 2021

@neomenia Naprosto souhlasím. Lidé, kteří Prahu neznají a nežili v ní, vidí jen paneláky. Pocházím z vesnice, v Praze žiju od studií. Mamka byla překvapená z našeho dřívějšího podnájmu, měla pocit jakoby byla na malém městě. Mně naše městská část vyhovuje, ale záleží, kde člověk bydlí, v některých částech je to taky panelákov, který jsem znala z okresního města jako dítě. My to máme kousek do přírody a třeba léto si tu neskutečně užíváme, cyklostezka, kousek pláž u řeky, kde trávíme hodně hezkých dní, louka, kde opékáme buřty, za chvíli je člověk mimo město.

jeyre
autor
19. srp 2021

@lennus No my se právě rozhodujeme ohledně konkrétního bytu v Letňanech. V Praze na sídlišti jsem vyrostla a nebyla to žádná hrůza, takže tohle neřeším. Jenže já jsem prostě městský člověk, už to 30tis. město, kde jsme teď, je pro mě vesnice 😄 Ale musím uznat, že pro děti je to tu super, škola i školka za rohem, na logopedii, ke všem doktorům se dostanu pěšky. Takže mi šlo hlavně o ty zkušenosti s infrastrukturou pro děti, jinak já bych šla do Prahy hned.

danulka04
19. srp 2021

@jeyre v Letňanech se dostaneš všude taky pěšky v pohodě, přejít celé Letňany zabere 20, max. 25 min. Školy jsou tam rozeseté taky tak nějak mezi zástavbou, takže to není daleko. My chodíme do jedné z těch škol na volby a máme to 10 min pěšky. Takže vzdálenost není problém. Spíš třeba od nás se musí přecházet docela rušná silnice, tak to bych měla asi trošku strach u dětí. A i do obchodu se dá dojít v pohodě pěšky, na poštu, na úřad, do lékárny taky. U těch doktorů záleží kde je seženeš, jestli se ti podaří dostat k lékařům v Letňanech, tak tam taky dojdeš pěšky. Ty Letňany jsou prostě takové malé město ve městě. A jak se řešilo výše ty partičky.. tak ty jsou taky všude, vyrostla jsem právě na malém 20tis. městě a tam to bylo taky. Sestra se naopak teď přestěhovala z Prahy na vesnici a je z toho nešťastná co se jim tam po obci poflakuje za spratky, už je několikrát vyháněla od jejich baráku, že jim tam dělali bordel kolem aut, takže tohle rozhodně není specifikum Prahy.

lucka662006
19. srp 2021

@neomenia Já nejsem ze Semil, ale z Krkonošského horského střediska 🙂 Semily vzal Modrý koník asi jako okres 🙂 Vystudovala jsem v Praze Vysokou školu a pak jsme se sem s manželem vrátili, máme dobrou práci v kanceláři s normálníma lidma a okolo sebe krásnou přírodu 🙂

neomenia
19. srp 2021

@lucka662006 tak to pak jo, v Krkonoších se může žít parádně. Píšeš horské středisko, okres Semily, to li vychází na Harrachov, Vítkovice, Rokytnice... možná Jilemnice? Tam je moc pěkně všude.

mzb
28. srp 2021

@jeyre v Letňanech bydlím už 9let ,ale jinak jsem
sem jezdila už jako malá holka a za tu dobu se to tu hodně změnilo. Nicméně je to fajn místo pro život a rodinu. Malého mi doktorka vzala bez problémů a co vím třeba od sousedky,tak malou ji bez problémů do školy taky vzali. S těmi školkami je to trochu potíž,ale jak už někdo psal, navyšují kapacity,takže věřím , že to bude lepší.
Jinak jako místo pro bydlení, můžu jen doporučit.

maci87
29. srp 2021

@jeyre My bydlíme tedy ve Kbelích (sousedí s Letňany) a do Letňan jezdíme a chodíme často. Myslím, že obě tyto městské části jsou super. V Letňanech je spousta doktorů (sama tam mám praktika), spousty hřišť, sportovního vyžití, spousty možností nákupu a taky celkem dost školek a škol (i když v těch "lepších" se bojuje o místo). Do přírody a ven z Prahy kousek. Parkování záleží jak kde, ale čím víc bude modrých zón, tím lepší bude situace s parkováním (a u nás ve Kbelích horší, protože se všichni přesunou k nám a u nás se zatím zóny neplánují). Na logopedii chodíme do sousedních Čakovic. Když je něco dále, není problém se tam MHD dostat, zastávek je tu celkem dost a busy jezdí často (a jako bonus děti jezdí zdarma, doprovod dítěte do 3 let taky). Jinak teda jak se tam žije nevím (nevím jaká je tam skladba obyvatel a jací jsou). Nicméně vím, že do Letňan se investuje fakt hodně, ať už do školství, kultury nebo infrastruktury. Dřív jsem bydlela na Invalidovně (minisídliště v Karlíně) a tam to bylo taky super, Kbely jsou úžasný, Letňany, Čakovice taky budou super. Kam bych třeba nešla jsou ty megasídliště (Jižňák, Bohnice, Stodůlky, Čerňák....). Letňany si drží statut takového vesnického sídliště.