icon

OGTT test v Praze. Kde ho správně provádějí?

dmnkk
6. dub 2025

Dobrý den, mám se objednat na ogtt test a zatím všude, kde jsem si zjišťovala, provádí test chybně... Má někdo prosím nějaký tip, kam v Praze se objednat, aby byl proveden správně? Totiž aby první odběr byl z žíly (a ne z prstu), aby se skutečně počkalo na výsledek a pak se test zahájil (a ne rovnou...) a všechny odběry šly okamžitě na místě na rozbor a ne posílány někam (rozbor musí být proveden tuším do hodiny od odběru).
Plusem by samozřejmě bylo, kdyby čekárna byla samostatně a nečekalo se v hromadné čekárně s ostatními důchodci a pacienty a personál byl milý a chápající, mám z odběrů fobii a už jsem unavená z nepříjemných sester, které s tím mají z nějakého důvodu problém 🙂 Ale to bych možná chtěla moc, jde mi především o tu správnou metodiku :D

ireniq
6. dub 2025

Tak to by me zajimalo, kde delaji vysetreni z zilni krve (nestatimove) primo na místě, i kdyby tam byla laboratoř, vzdyt jenom nez stoci serum...

mia_von_prag
6. dub 2025

Karlovo náměstí, těhotné mají přednost a vlastní misto na sezení. Byla jsem tam už nekolik let dozadu, ale dělali odběr ze žíly, čekalo se na vysledek a potom prováděli test

j.a.n.i
6. dub 2025

@ireniq No, z logiky veci by to mely delat vsude tam, kde chtějí delat ogtt test. A nikomu jinemu by ho pojistovna taky nemela zaplatit, kdyby byla co k čemu.

j.a.n.i
6. dub 2025

@dmnkk Taky jsem chtela rict ten Karlak, je to "dvorní" pracoviště Apolináře, tak kde jinde už by to meli dělat správně.

cilkat
6. dub 2025

Poliklinika VFN - Karlák ... jediný, co mi vadilo, bylo že berou tuším jen do sedmi ráno...
Pak myslím, že odběrový centrum v Kartouzský - ale tam nemám přímou zkušenost s OGTT, byla jsem tam až později,

petulkadodo
6. dub 2025

@dmnkk UPMD, čekárna, kam chodí jen těhotné. Laboratoř hned vedle odběrové místnosti, velmi milý personál. Na Karlák chodím na jiné odběry a za mě je to hrůza místo. Za hodinu odbaví přes 100 lidí, pro těhotné je tam takový koutek oddělený jen tenkou plentou. Toalety hrůza, někdy velmi znečištěné.

dmnkk
autor
8. dub 2025

Díky za odpovědi!

felis
8. dub 2025

@j.a.n.i což se bohužel neděje.

hanka_12345
8. dub 2025

A vodotrysk tam bejt nema?

j.a.n.i
8. dub 2025

@felis Ja vim, protože to pojišťovny vlastně vůbec nezajímá...

felis
8. dub 2025

@hanka_12345 heleď, když nevíš, tak nekomentuj... me kvůli tomu, že mi první odber na lacno odebrali z prstu, vyšla blbá hodnota.. šlo jen sice o 0,3, ale furt nad referenční mez a uz bych spadla dle tabulek do kategorie "těhotenská cukrovka". Ano, opravdu se ty hodnoty z prstu a žíly muzou lisit... resp se lisi, jak meri glukometr a co naměři laborka. Naštěstí me ale nechali OGTT dodelat a vsechny ostatni hodnoty jsem mela naprosto ukázkový. Doktor me tedy poslal jen na ten prvni odber "lačná glykémie" z žíly a hodnota vyšla v pořádku... proto se @dmnkk vůbec nedivím, že hleda takové pracoviště, kde z zily 1.odber dělají rovnou.

kadla88
9. dub 2025

Jj, Podolí to tak dělá

koalka94
9. dub 2025

@dmnkk byla jsem už 2x v poliklince na Dlouhém Lánu.. čeká se sice ve společné čekárně, ale snaží se být co nejrychlejší a berou těhotné hned,každý odběr šel z žíly 😊 výsledky další den u mého gynekologa

novacek21
9. dub 2025

@dmnkk myslím, že kdekoliv pod unilabs, mají spoustu poboček, jen je třeba se zeptat na tu oddělenou místnost, ta všude není. Měli by mít sjednocena pravidla. Byla jsem se od nich už na 2 místech a vždy z žíly, pak čekají na výsledky a pak pití a jede se dál.

hanina9
9. dub 2025

Dělali v Aeskulab (teď Unilabs) na Budějovické(rok 2021). Jediné mínus, že to trvá o dost déle - tuším, že jsem tam celkem byla asi 4-5hodin, možná déle (takže lačnit tak dlouho, nic moc). Jinak samostatnou místnost mají.
Podruhé jsem byla v jejich jiné pobočce a pro mě daleko příjemnější- žilní krev byla odebrána a její hodnota byla určující pro výsledky testu, ale pro pokračování se využily výsledky kapilární krve (počítali s nějakou odchylkou). Ale byla jsem tam sama, zbytečně dlouho nečekala… ale souhlasím, že vyšetření nebylo provedeno správně.

martina0888
10. dub 2025

Poliklinika Lípa v Nových Butovicích - pracoviště Synlab splňuje vše. Byla jsem tam v únoru.

felis
10. dub 2025

@novacek21 není pravda, že kdekoliv, kde je Unilabs to delaji správně. Me na Mazurské právě ten prvni odber braly z prstu a bylo to spatne. Viz můj příspěvek výše.