3leté děti se musí učit ve školce "samostatnosti"
Ahoj maminky,zarazila mě zpráva,kdy jsem se dozvěděla,že u nás ve školce už ty nejmenší prťata si musí pečivo o svačině mazat sami příborovým nožem.Že to nakázala paní ředitelka,která má státem dotovanou asistentku- svačinářku.Že to nutí děti samostatnosti.To tam ta dotyčná svačinářka nemusí vůbec být a paní ředitelka by si mohla dovolit navíc asistentku-pedagožku.
Náš syn nastoupí až příští rok,ale stejně mě tohle zarazilo a už teď přemýšlím,že ho radši budu dovážet do jiného města.
Pochopím to u 5-ti letých předškoláků,ale že do toho zařazují už i ta malá kuřátka.....
Jaké máte zkušenosti vy?Vždyť doteď stačilo,aby bylo dítko bez plínky a co budou muset zvládat děti do budoucna?Počítat do 10-ti?,znát abecedu?Je mi z toho zle 😖
pak je jen rada, nezakládat diskuzi, když chci jen slyšet zkušenosti a ne názory. Jakmile založím diskuzi, tak ať chce či nechce zakladatelka, tak se to vždy zvrtne v diskuzní při. Nevím zda to ještě lze, založit jen otázku, na kterou lze odpovědět jen jednou a pak se diskuze nevytvoří 🙂
@weri1 souhlas, ale je zde otázkou a to nevíme, zda to chtějí po takto malých dětech hned od začátku jejich docházky do MŠ, a nebo až v tuto dobu, když už jsou dávno zadaptované, a zda to udčitelky po nich vyžadují, aby si ulehčily práci a nebo to mají v rámci nějakého tématu, které zrovna s dětmi probíraly. Jak děti k tomu byly motivovány, či to je jejich alternativní způsob jak rozvíjet jednu z sociálních oblastí. Těžkou soudit. Každopádně, pokud jsou do toho děti nuceny, je jim to přikazováno, nejsou k tomu motivované a neberou to jako hru, pak je to špatně, pokud je to opačně - děti to baví, jsou dobře motivovné, jsou odměňované, mají to součástí tématického celku, tak proč ne. Nemyslím si, ale že je správné, aby do školky chodilo tříleté dítě, které si nedokáže říct, že potřebuje vykonat potřebu, které si neumí umýt ruce, které neumí říct, jak se jmenuje, jak se cítí, neumí pozdravit, neumí se najíst - to si myslím, že je úloha nás rodičů, abychom je to naučili, aby jejich adaptace ve školce byla snažší a pak děti neubudou stresované apod. bohužel je hodně dětí, které toto neumí a rodiče to jako problém nevidí. Já bych to v té školce chtěla zažít, když si ty děti mažou ten chleba - to musí být blázinec, a velká pochvala pro učitelky, pokud to dělají s tím dobrým úmyslem, neboť je to stojí hodně nervů, aby těch 25 dětí ukočírovaly 🙂 každopádně co tu popisuje zakladatelka, a je to pravda, není to jen pár názorů rodičů, by se dít ve školkách nemělo, tam bych si ani já své dítě nedala, a není to už jen o tom, že si mažou chleba.
@matysofi2015 Me to přijde super. Náš Vítek si doma maže máslo sam, resp. to zkouší uz od dvou let. Je to tedy masakr pak uklízet, ale zase to člověk musí podporovat 😀. Tenhle přístup školky mi pride fajn. Brala bych t jako plus 🙂
@matysofi2015
já pro děti vybrala soukromou školičku, kde si mažou sami, nabírají sami polévku, stroiuhají si sami jablíčka pak z nich pečou sušenky, dokonce zametají před školkou kamínky atd :D
Holky, proč hojný počet príspěvků začíná slovy....Nečetla jsem diskuzi,ale......???
To je právě ta chyba. Nepapouškovalo by se tady pořád dokola něco, co už jsme se dozvěděli první den. Navíc, pokud byste pozorně četly, tak by jste se dozvěděly, že autorka ještě uvedla, že to není jen o namazání chleba. Že tam jsou docela jiné vážné problémy, které s namazanou svačinou souvisí. Je chyba, že to neuvedla na úvod hned, ale později se o tom zmínila. Nedivím se, že diskuzi chce uzavřít, protože pokud někdo nepřečte celou diskuzi a pouze napíše svůj výlev, navíc někdy i arogantní, je to pak líto. Nikdo nejsme bez chyby a někdy jsme zbytečně hysterické všechny, pokud jde o naše ratolestí. Měly bychom být semknuté a ne se tady zbytečně hádat.
@sisinka74 Ja jsem si ji přečetla a upřímně - pokud se mi školka nelíbí, dítě tam nedám. A zase hodnotit školou podle toho jedna paní povídala, také není nejšťastnější řešení. Nicméně v dnešní době je velký výběr a volba školky je jen na rodičích. Jak jsem psala, když se mi to nelíbí, dítě tam nedám. My na MK to stejně nevyřešíme.
A kdy chces aby to dite umelo? V 10 letech? Nebo pockas az si nekoho najde kdo mu to bude mazat misto tebe? Ve 3 letech normalni vec bych rekla, durt nebudte tsk zhejckany, kazdy druhy dite je mimo jen proto, ze je nenechate nic udelat. Mala si patla pomazanku sama od 16m
@sisinka74 no ono to původně bylo jen o mazání toho chleba, bylo to i v názvu diskuze, ale teď vidím že už je název změněný, najednou je to o samostatnosti.
Takže k novému názvu diskuze: ano, příjde mi úplně normální, že se děti ve školce učí samostatnosti. A klidně hned od prvního dne. Samozřejmě dítě které není vedeno k samostatnosti doma to bude mít zpočátku ve školce asi těžší, navíc nejsou všechny děti ve třech letech stejně zralé a šikovné, ale každopádně je vhodné je k samostatnosti vést a motivovat. A že některé dítě bude šikovnější a jiné méně? To je přece normální, s tím se už dítě bude setkávat stále, na hřišti, na kroužcích, ve škole ale třeba i přímo doma (sourozenci, bratranci apod.) Tam je potom na dospělých, aby do toho vnesli trochu rovnováhu a vyzdvihli nějaké přednosti toho pomalejšího dítěte (třeba zase pečlivěji kreslí, umí lépe skládat puzzle apod.) 😎
@matysofi2015
Dobrý den, vzhledem k tomu, že tu informaci máte jenom zprostředkovaně, tak se říkám, kolik je na tom pravdy, protože lidi všechno překroutí. Když se zamyslím, jak fungují svačiny ve školkách, se kterými mám zkušenosti (3 státní školky), tak děti dostávají k svačině již namazaný chleba či pečivo, buď máslem, pomazánkou, marmeládou či medem. Paní kuchařka to připraví, učitelka rozdá a každé dítě to má na vlastním talířku. Moje matka je učitelka (ředitelka) ve školce již 37 let, teď je to vesnická školka u okresního města, má smíšenou třídu a momentálně 18 dětí (můžou vzít i víc dětí ale nejsou nové učitelky ani asistentky ani nikdo, kdo by to chtěl dělat), má jenom studentku v atestaci a i tu si musela sehnat sama, takže kolem všech lítá sama a odpoledne a doma si dělá ředitelské věci. Je na ně sama a snaží se i ty nejmenší vést k samostatnosti (např. se obléknout) ale bez rodičů to nejde. To, že si předškoláci neumí zavázat tkaničky je už tak nějako dnešní móda (čest výjimkám, které to naučili rodiče). Ale dost dnešních dětiček se neumí ani samostatně najíst, obléct a ani si pořádně dojít na wc (a to je máma pravidelně všechny na wc posílá aby se nepočůrali). Za této situace je normální, že nemůže brát děti, které např. ještě mají pleny i kdyby chtěla. (nic proti maminkám, kterých děti mají pleny i ve třech letech). Státní školka je státní školka a mají své roční plány, předpisy co s dětmi dělat, co je učit, na co připravovat a s tím jsou rodiče na začátku roku obeznámeni. Některé maminky dnes ale očekávají, že učitelka má dítě vychovávat a učit ho věcem, které by měli znát z domova. A pak se divíme, že učitelky nejsou, že tu práci nechce nikdo dělat. Myslím, že ani za 50 let nikdo nebude po tříletém dítěti chtít znát abecedu nebo počítání do 10ti ale základní věci se nezměnili ani za posledních 50 let, jenom rodiče se změnili.
@barchen jak už jsem psala výš, tak ve školce kam chodí dcera si předškoláci mažou chleby sami a ostatní děti (smíšená třída) si můžou také namazat sami (pokud to umějí nebo to chtějí zkusit), jinak namaže učitelka či školnice. Mají většinou pomazánky, vyjímečně třeba máslo a plátek sýra, plátek šunky nikdy, šunku jen v pomazánce, marmeládu zamíchanou jako "jahůdkové máslo", med jsem nikdy v jejich jídelníčku neviděla. Pomazánky jsou opravdu velmi různé, kromě těch klasických třeba pohanková, čočková, z červené řepy, cizrnová, brokolicová). Děti sedí u stolečku po čtyřech, na stůl dostanou společnou mističku s pomazánkou, talíř s chleby a příborový nůž na mazání. Učitelka se školnicí nejdřív namažou těm co to neumějí/nechtějí sami namazat a potom obcházejí stolečky a pomáhají těm ostatním (vyjma předškoláků, ti už to zvládají). Samozřejmě zapatlané stoly, misky, talíře a nože jsou potom prací paní školnice. Takže nemyslím si, že by si tímto způsobem personál školky práci ulehčoval (jak psala paní zakladatelka), spíš se právě dětem věnují víc než ten kdo jen namaže chleby a potom se vykecává (vyjímky potvrzují pravidlo)
A maminka učitelka právě asi nechtěla aby ve školce někdo její dítě vychovával a učil, spíš to vypadá že si to nepřála, když ji rozčililo, že by si její syn měl sám zkusit namazat chleba.
A poslední věc, já doufám že se základní věci právě ve školce změnily (alespoň některé, třeba právě přístup k jídlu a celkově k samostatnosti), že to tam všechno nechodí jako před padesáti lety.😨
@kvakuska Aaaa sakra, měla jsem tam hrubku v příspěvku....Základní věci jsou, že se dítě umí obléci, najíst a dojít si na wc bez pravidelného počúrávání. To, že se změnil třeba jídelníček nebo přístup učitelek je snad všem jasné. Jak píšete, pohankovou, cizrnovou nebo brokolicovou pomazánku před 50ti ale ani před 30ti lety děti neměli. Dnes i v té vesnické školce v Horní Dolní mívají brokolici, cizrnu, řepu jinak než sterilizovanou a když mají schopnou ředitelku, tak i interaktivní tabuli 🙂
No jo, ono se tady účty mažou, zakládají a mění běžně...Člověk sem nemusí ani chodit každý den a podle stylizace, dikce vyjadřování nebo gramatiky se dá snadno rozlišit, že se jedná o tu samou uživatelku jenom pod jiným novým nickem.
@matysofi2015 me slo spis o to, ze porovnavate jablka s hruskama. I kdybyste ve skolce tu svacinarku nemela, tak to na misto asistentky nebude mit vliv...A pokud se Vam zda ta skolka tak silena, tak proc deti neposlete jinam? Taky sme menili skolku u starsi dcery, protoze si proste nesedla s ucitelkou, ale dalo se to vyresit s reditelkou a pokud by se to nedalo takto vyresit, jsou prece i jine alternativy... Jinak to zesmesnovani, nevim, ale deti ve skolce na tohle jeste nehrajou, to prichazi vetsinou ve vyssim veku. A to, jak Vase dite bude snaset skolku a vse tam zvladat zalezi predevsim na Vas a na tom, jestli jste uz vnitrne uzrala k tomu, tam to dite pustit a duverovat mu, ze to zvladne, proc ho podcenujete jeste pred tim, nez tam nastoupi a proc si o nem myslite, ze je mene sikovny?
já nečetla diskusi, odpovídala jsem na původní příspěvek zakladatelky
Nečetla jsem komentáře, ale já bych z toho měla radost. Děti to navíc v tomhle věku podle mne i baví. Známá byla taky rozhozená z toho, když zjistila, že děti u nás ve třídě, kde se sešly ty, které už rok chodily a ty, které byly prvně, tak že ty služebně starší nosili jídlo a pití těm novým, vyplašeným. Já naopak byla nadšená.
@sisinka74 proč si myslíte, ze musí byt nutné pece o dítě pouze pro ambiciózní matky? Mne naopak přijde dost strašně, když si rodiče mysli, ze jediné, jak zajistit dítě je materiální stránka, respektive, oblečeni, jídlo, školka...My naprosto neklademe nepřirozené nároky na dceru a nehoníme ji k nejvyšším a nejlepším výsledkům, ale naše přirozená výchova, kdy ji dáváme dostatek podnětů ji formuje k tomu, ze je opravdu šikovna. Sama si počítá a já jsem pyšná, ze to umí. Nejdůležitějších je prvních šest let a ještě důležitější 3 roky a co se do dítěte vloží, bude zúročeno. Když vidím 4-lété na kočáru a s dudlem, je mi smutno. A ten Vás argument, ze Vy jste to přežila v pokoji je častý a dost mimo. Dnes jsou na člověka kladeny naprosto jiné nároky a musí se hodně snažit, aby obstál. Vychází to i z toho, kolik vjemů je kolem nás. Když jsem byla malá, do styku s aj jsme nedošli. To je to stejně, jako byste např. do stejně roviny stavěla dobu své maminky nebo babičky. A pokud Vám nepřijde důležité dítěti poskytovat motivy a podněty, pak nemá smysl to s Vámi probírat.PS: a pokud si myslíte, ze Vojáček, který poslechne na slovo je v pořádku, tak to teplem.
@mili_ilim_ilmi tak to jsem přesně chtěla napsat: taky mi přijde, ze zakladatelka začala s jedním podnětem, a aby se vivinila, tak hledá stále další důvody. A pokud by byla ta školka tak příšerná, tak bych to ani ne zvažovala.
Já bych shrnula název diskuze asi takto - Ano, dítě se musí bohužel ve školce od cizích učit samostatnosti , pokud ho to nenaučila doma jeho vlastní maminka.... a všichni víme, že líp by dítěti bylo, kdyby to umělo od své maminky a ve školce pak nebylo stresované tím, co to tam po něm všechno najednou chtějí....
@marion2017 trošku jste si to upravila dle svého scénaře, ale nevadí DDD
Pravda je, že kdyby jste tam nenapsala můj nick, tak mě vůbec nenapadne, že mluvíte ke mně. Vůbec se nedokážu nějak dopátrat, kde jste nabyla dojmu, že své dítě nerozvíjím. Jen ho prostě nepřetěžuji. Nemám na něm přemrštěné nároky.
Naši se mi hodně věnovali, ale psaní a počítání nechali až na první třídu. Zřejmě jsem se asi ani nejevila, že bych o to měla zájem a raději jsem vozila kočárek.
Nikoho za to neodsuzuji, jen jsem se vyškatulkovala ze sekce ambiciozních matek, to vše.
A ještě k tomu dudlíku a kočárku. Škoda, že vás někdy při vašem intelektu nenapadlo, že to dítě může mít nějaký problém.
Jinak moje dcera vypadá výškou tak na 3 a půl a teď ji byly dva roky, takže pokud vás někdy potkáme na procházce v kočárku, zřejmě vás rozpláčeme. Což je mi líto D
@sisinka74 Já jako zásadní problém celé této diskuse vidím právě ten první příspěvek. Zakladatelka píše o tom, že jí vadí, že si děti namažou chleba. Má k tomu pouze dva argumenty. Jedním z nich je to, že to jsou malá kuřátka, druhým, že svačinářka nemá co dělat. To třeba pro mne nejsou vůbec žádné argumenty. To první je jen bezobsažný citový výjev, to druhé je blbost, protože svačinářka má mnohem více práce. Teprve v průběhu diskuse zakladatelka dodává, že učitelky se tam dětem vysmívají. Lze předpokládat, že kdo se vysmívá dítěti kvůli tomu, že mu nejde namazat chleba, bude se mu vysmívat i kvůli jiným věcem a celkově to asi s chováním takové učitelky nebude úplně v pořádku. Potom by ale ta diskuse měla být o nevhodném chování učitelky a ne o mazání chleba... I když bych řekla, že za tím vším bude zrovna v tomhle případě něco úplně jiného. Příspěvky zakladatelky mi přijdou takové zvláštní a zbytečně agresivní. Nejdřív jí jde o jiné děti, její to zvládá, pak o chování učitelek, nakonec strach z toho, aby se učitelka k jejímu dítěti nechovala špatně, kdyby mu to s tím chlebem nešlo...
Jj, u nás taky mažou už v jeslích. Je to super. Malá 2,5 si připraví svačinku sama. A počítat do deseti taky umí i anglicky. Děti jsou jak houby, sajou info na litry. Nikdo ji k ničemu nenutí, žádná traumata se nekonají, tak nijak nevyšiluji. Navíc není v mém okolí za žádného genia. Myslím, že v dnešní době to nejsou nijak zvláštní dovednosti. Člověk nesmí srovnávat se sebou. My jsme vychované jako ovce, naše děti jako individuality. To, co dnes děti vědí v páté třídě, my jsme nevěděli ani v deváté. Tak ať mažou 🙂
@mcarlita Mě nepřijde, že bych byla vychovávaná jako ovce. Nebo, že by toho dnešní páťáci uměli víc než my v devítce. Spíš mi přijde, že dneska je to takové hodně o kroužcích a o takových těch studijních záležitostech. My jsme v předškolním věku běžně myli nádobí, pomáhali s vařením, šili, háčkovali, skládali uhlí, pomáhali v dílně, sekat trávu, hrabat seno, pěstovali jsme zeleninu a ovoce, pomáhali prát oblečení v ruce... Dneska se tohle moc nevidí. Nebo alespoň já to nevidím kolem sebe. Dneska kolem sebe spíš vidím, že předškolák umí číst, psát, počítat, mluvit anglicky, ovládat počítač...
@ivular Napsala jsem "většina dětí". Jasně, že jsou děti, které takové nejsou. Nedovedu si představit, že by ale takové děti do toho byly nuceny násilím, a pokud by to nezvládly, zůstaly o hladu. Jsem opravdu přesvědčená o tom, že učitelky prostě dávají dětem příležitost být samostatné a zakladatelka diskuse z toho má jen zbytečnou obavu. Je mi líto, že tuhle radost ze sledování dychtivosti v učení se novým věcem se svým dítětem neznáš, věřím ale, že ti tvé dítě dává spoustu jiných radostí.
@mili_ilim_ilmi no je to takové dívné, už ani nemá svůj profil, takže nevím, co si o tom myslet
@rebe Dychtivost v učení znám, ale musí jít o učení ryze teoretických záležitostí, jinak je to opravdu jen a jen trápení..
Ty učitelky - no, to záleží.. Pokud by šlo jen o "problém", že je dítě nešikovné a lze to vyřešit tím, že to namaže učitelka, tak je to samozřejmě v pohodě. Ale když uvedu příklad svého syna, tak pro něj by bylo šíleným břemenem už jen to, že se to namazání od něj očekávalo. A samozřejmě, jaká úzkost se v hlavě dítěte odehrává, to učitelka vidět nemůže. A i když to třeba pak učitelka namaže a je zdánlivě vše ok, tak vím, že další den už bych syna do školky nedostala, protože těch břemen v podobě očekáváných výkonů na něj bude prostě moc..
@mili_ilim_ilmi přesně tak jsem to myslela i já. Líp bych to nenapsala.
@matysofi2015 záleží asi jak je které dítě na co šikovné, moje 2,5 letá dcera zvládne sebeobsluhu stejně dobře jako bráška, zuby bez problémů, ale když jí tak je pořád špinavá po celém obličeji a často i ve vlasech 🙂

Nečetla jsem odpovědi, ale co je na tom špatného dcerka dva roky to zvládá a má z toho radost 🙂 ve školce co jsem byla na praxi si všechny děti nalévání sami i horkou polévku, to sem si říkala ty jo to umí jo a nepolejou se, ale oni to bravurně zvládnou dokonce předškoláci pomáhají mensim. pokud s tím máte problém do školky jí dávat nemusíte ;)