icon

3leté dítě puntičkář. Je to jen období?

dendajsek
21. únor 2025

Dobrý večer chci se zeptat.
Mám 3,5 letou dceru,spí semnou v posteli a každý večer hodinu před spaním nesmyslne peřinu natahuje,rovná,uhlazuje apd a když to není jak by chtěla řve že je to špatně 🤦🏼🤣 už z ní rostu ale zajímá mě jestli s tím má někdo zkušenosti? Je to jen náky puntičkářske období?🤦🏼 Dělá to asi tři měsíce

petulkadodo
21. únor 2025

@dendajsek Syn takhle musí mít autíčka a dinosaury postavené v přesném pořadí, jinak je vše špatně. Je mu 4,5 a už to trvá minimálně rok. Bojím se, že je to povahová vlastnost a ne období 😂

pampeliska1313
21. únor 2025

Taky se spis přikláním k povaze 😬 jakmile slyším “ale to patří mami!!” Tak mi je jasný, ze i kdyby ho natáhli na skřipec, nic s ním nehne.😅

dendajsek
autor
21. únor 2025

@petulkadodo rok?😃 To je šílené .. nejhorší je že cokoliv řeknu začne brečet že je to špatně ..ale zas je fakt že opravuje třeba hoďku jak šílenec a pak lehne a hned vytuhne ..ale ty nervy když už by měla fakt spát 🤦🏼🤣

dendajsek
autor
21. únor 2025

@pampeliska1313 tak to abych ji v tom případě dávala spát už v šest..ať si může opravovat postel 🤦🏼🤣🤣

berenika39
21. únor 2025

Vím, že to zní skoro děsivě, ale syn měl období, kdy miloval - přísahám - houbičky na mytí nádobí - takový ty molitanový, barevný, a bral si je do postele. Několik, srovnal je do řady a spal. A kdyby to tak nebylo, straší do rána. Já nevím přesně, jak dlouho to trvalo, ale každopádně jsem si řekla, že mu to dopřeju, on spokojenej, já v klidu, a pak to přešlo. Je to celé o tom, že děti mají rády řád - a tak si to takto kompenzují. Za mě ok, jen ji nech.

pampeliska1313
21. únor 2025
klokanka31
21. únor 2025

@dendajsek Naše je taky v některých věcech puntičkář. Kolikrát za den slyším "ne mami, takhle to sem nepatří, to je špatně" 🙈 Teď je teda puntičkář i v hygieně - stačí aby měla špinavý nebo mokrý puntík na oblečení a musí se okamžitě převlíknout, jinak by jí asi kleplo, když jí naši podávali penízky, tak řekla že nechce chytit bacily z těch peněz, ať to dají mně, že jí to dám do její peněženky já. A mě furt buzeruje jestli jsem si umyla ruce 😄

syslounek
22. únor 2025

A neupravuje tu peřinu jen proto, aby oddálila dobu, kdy má jít skutečně spát? Syn s tím začal prudit teď v 5 letech. Ale jen přes týden, kdy je vyspaný ze školky a nechce chodit spát se ségrou, o víkendu lehne, ani se nehne.
Jinak asi rok měli obě děti období, že to sem nepatří, to přijde sem a nesměla jsem si vzít ani vázu na kytku, hned jim tam chyběla a dožadovali se vrácení. Ale vstahovalo se to výlučně na takové ty dekoračně-užitkové věci typu váza, svícen, porcelán po babičce,... hračky mohly být všude, to jim nevadilo.

xxxmarket
22. únor 2025

Máme devítiletého syna. Taky jsme si mysleli že je to jen období,ale ještě teď má své zvyky,rituály, "manýry"...ve třech museli být autíčka v řadě,házení peřiny před spaním jako ve školce atd atd. Teď v devíti rovná peřinu,deky...strká si nohavice do ponožek (naštěstí jen doma) atd atd. Výhodou je,že čím je starší,tím je šikovnější a rychlejší. Takže tím tak nezdržuje,neprudi. Osefuje si to sám. Většinou když jeden zvyk zmizel,další vznikl. Učitelka ve školce mě pak jednou upozornila,že byla na školení a takové "manýry" mají většinou intelektuálně nadané děti. Ve školce pak dělali nějaký průzkum a syn byl opravdu označen odborníky za intelektuálně nadaného. Takže nezbývá než to přijmout a říct si,že máme výjimečně dítě 😀a že měla občas chuť skočit do zdi...😀