Co dělat, když není místo ve školce pro dítě?
Ahoj holky, jdu si tak trochu asi víc postěžovat, než hledat řešení. Bydlíme na malé vesnici, do teď u nás ve školce nebyl problém, ovšem narození syna se zřejmě povedlo na silný ročník. Je narozený koncem listopadu, takže v září nebude mít 3 roky a samozřejmě mají přednost starší děti. Bylo mi řečeno, že bude pod čarou, že určitě nebudou mít místo, protože odchází málo předškoláků. Tak jsem nelenila a obepsala a obvolala školky v okolních vesnicích, celkem šest dalších a všude mi tak nějak rovnou naznačili, že přespolní a ještě dvouleté brát nebudou. V nejbližším městě je to taky marný, učí tam moje kamarádka ze školy. Já nevím, co teď. Finančně si nemůžu dovolit protáhnout rodičák na čtyři roky. Pandemie nam požrala rezervy a ex má už nějakou dobu potíže s placením alimentů. Moje práce není zas bůhvíjak placená, abych si mohla dovolit tisíce za soukromou školku. Babičky můžu využít nárazově, protože jsou obě už starší a určitě ne fit na každou hlídání. Jak byste to řešily? Nic mě teď nenapadá. Já vím, že se může někde uvolnit místo i pro nás, ale spoléhat na to nemůžu.
@ilema u nás se taky normálně berou dvouletaci ;) první syn sel hned úderem druhých narozenin, doufám, ze to tak bude i u druhého
@maxulekapcule Tak u nas cisti dvouletaci ne, dostanou se povetsinou ti, co maji 3 roky do prosince, ale taky byly roky, kdy ani ty ne a jindy zas jeste unorove. Na te jednotridce fakt desne zalezi na odkladech.
A teď je ještě novinka i pokud budete mít přihlášku do školky i slíbené místo tak přednost aspoň u nás ve městě budou mít dety z Ukrajiny,což mi hlava nebere
@j.a.n.i no u nás tou dobou taky byla jednotřídka. Ale šlo to, teď už se taky bojím, protože se tu udělali dva domy pro sociálně slaby a ti mají přednost ..
@maxulekapcule tak dvouletaci jsou u nás sci-fi, tady jsme Radi, když se dostanou 4 letí 🙈
@veroniquecz možná máme štěstí, ze tady zase tam moc děti není 🙂
@felixfelicis ja doufam! Ale bydlime na mensim meste kousek za Prahou, tak se bojim aby se tu neposbiralo par petiletych a pak budeme mit smulu :-/
@ilema ahoj s tou školkou a se skupinami pokud nebydlíme u většího města je problém.....a většinou chtějí az od 3 let bez plenky...a některé soukromé jsou tak drahé.....odkud si já z Rakovnicka
@maxulekapcule jsem ráda, že to někde bylo obdobně, o víkendu si vytisknu přihlášky do školek okolo a mám najite dvě soukromé, tam musím zavolat, jak to mají s prihlaskami a do kdy je nutné je tam podat.
@prosinec2019 no já bych musela syna vozit taky celkem daleko, ale nedalo by se nic dělat. Bydlíme na vesnici na "konci" světa a nějaké soukromé školky a dětské skupiny tady neexistují. Plenky není u nás problém, malý je bez plenek už dlouho i na spaní přes noc. Ale vypadá to, že bude všude mezi nejmladšími. Mám najite dvě soukromé školky a budu zjišťovat, jak to tam mají s podmínkami a přihláškami.
Pokud je to vesnice a třeba jednotřídka, se zázračným místem pro dvouleté raději vůbec nepočítej. U nás se nebraly ani tříleté.. až od 4. Soukromá školka, dětská skupina.. (i kdyby požrala velkou část tvého příjmu z práce, tak se ti asi stále víc vyplatí pracovat za polovinu peněz a mít třeba po zaplacení školky 10000, než si na poslední chvíli natahovat rodičák a mít pár stovek) Počítej taky s tím, že dítě bude ze školy často nemocné (třeba by se v těch dnech dětská skupina neplatila..?) A taky se nejspíš dá část odečíst z daní. Nebo zůstat na rodičáku a hlídat k tomu třeba další dvě děti.. domluvit se s maminama okolo ať ti dávají každá třeba 5000 měsíčně a ony můžou do práce. Nebo naopak.. to nabídni cenu ty nějaké jiné mamce..

@lcn162 No, takže stejně, vic predskolaku nez jindy a tedy vice jich odejde do skoly.