icon

Co dělat, když není místo ve školce pro dítě?

ilema
23. bře 2022

Ahoj holky, jdu si tak trochu asi víc postěžovat, než hledat řešení. Bydlíme na malé vesnici, do teď u nás ve školce nebyl problém, ovšem narození syna se zřejmě povedlo na silný ročník. Je narozený koncem listopadu, takže v září nebude mít 3 roky a samozřejmě mají přednost starší děti. Bylo mi řečeno, že bude pod čarou, že určitě nebudou mít místo, protože odchází málo předškoláků. Tak jsem nelenila a obepsala a obvolala školky v okolních vesnicích, celkem šest dalších a všude mi tak nějak rovnou naznačili, že přespolní a ještě dvouleté brát nebudou. V nejbližším městě je to taky marný, učí tam moje kamarádka ze školy. Já nevím, co teď. Finančně si nemůžu dovolit protáhnout rodičák na čtyři roky. Pandemie nam požrala rezervy a ex má už nějakou dobu potíže s placením alimentů. Moje práce není zas bůhvíjak placená, abych si mohla dovolit tisíce za soukromou školku. Babičky můžu využít nárazově, protože jsou obě už starší a určitě ne fit na každou hlídání. Jak byste to řešily? Nic mě teď nenapadá. Já vím, že se může někde uvolnit místo i pro nás, ale spoléhat na to nemůžu.

Strana
z3
j.a.n.i
27. bře 2022

@lcn162 No, takže stejně, vic predskolaku nez jindy a tedy vice jich odejde do skoly.

maxulekapcule
27. bře 2022

@ilema u nás se taky normálně berou dvouletaci ;) první syn sel hned úderem druhých narozenin, doufám, ze to tak bude i u druhého

j.a.n.i
27. bře 2022

@maxulekapcule Tak u nas cisti dvouletaci ne, dostanou se povetsinou ti, co maji 3 roky do prosince, ale taky byly roky, kdy ani ty ne a jindy zas jeste unorove. Na te jednotridce fakt desne zalezi na odkladech.

vnoucek2
27. bře 2022

A teď je ještě novinka i pokud budete mít přihlášku do školky i slíbené místo tak přednost aspoň u nás ve městě budou mít dety z Ukrajiny,což mi hlava nebere

maxulekapcule
27. bře 2022

@j.a.n.i no u nás tou dobou taky byla jednotřídka. Ale šlo to, teď už se taky bojím, protože se tu udělali dva domy pro sociálně slaby a ti mají přednost ..

veroniquecz
27. bře 2022

@maxulekapcule tak dvouletaci jsou u nás sci-fi, tady jsme Radi, když se dostanou 4 letí 🙈

maxulekapcule
27. bře 2022

@veroniquecz možná máme štěstí, ze tady zase tam moc děti není 🙂

journals
27. bře 2022

@vnoucek2 presne toho se desim 😫

felixfelicis
27. bře 2022

@vnoucek2
@journals do ZS je u nas je zapis ukrajinskych deti az po zapisu pro ceske deti. Predpokladam, ze zapis do MS bude probihat stejne.

journals
27. bře 2022

@felixfelicis ja doufam! Ale bydlime na mensim meste kousek za Prahou, tak se bojim aby se tu neposbiralo par petiletych a pak budeme mit smulu :-/

prosinec2019
31. bře 2022

@ilema ahoj s tou školkou a se skupinami pokud nebydlíme u většího města je problém.....a většinou chtějí az od 3 let bez plenky...a některé soukromé jsou tak drahé.....odkud si já z Rakovnicka

ilema
autor
31. bře 2022

@maxulekapcule jsem ráda, že to někde bylo obdobně, o víkendu si vytisknu přihlášky do školek okolo a mám najite dvě soukromé, tam musím zavolat, jak to mají s prihlaskami a do kdy je nutné je tam podat.

ilema
autor
31. bře 2022

@prosinec2019 no já bych musela syna vozit taky celkem daleko, ale nedalo by se nic dělat. Bydlíme na vesnici na "konci" světa a nějaké soukromé školky a dětské skupiny tady neexistují. Plenky není u nás problém, malý je bez plenek už dlouho i na spaní přes noc. Ale vypadá to, že bude všude mezi nejmladšími. Mám najite dvě soukromé školky a budu zjišťovat, jak to tam mají s podmínkami a přihláškami.

kometkak
31. bře 2022

Pokud je to vesnice a třeba jednotřídka, se zázračným místem pro dvouleté raději vůbec nepočítej. U nás se nebraly ani tříleté.. až od 4. Soukromá školka, dětská skupina.. (i kdyby požrala velkou část tvého příjmu z práce, tak se ti asi stále víc vyplatí pracovat za polovinu peněz a mít třeba po zaplacení školky 10000, než si na poslední chvíli natahovat rodičák a mít pár stovek) Počítej taky s tím, že dítě bude ze školy často nemocné (třeba by se v těch dnech dětská skupina neplatila..?) A taky se nejspíš dá část odečíst z daní. Nebo zůstat na rodičáku a hlídat k tomu třeba další dvě děti.. domluvit se s maminama okolo ať ti dávají každá třeba 5000 měsíčně a ony můžou do práce. Nebo naopak.. to nabídni cenu ty nějaké jiné mamce..

neta30
9. dub 2022

@ilema dcera je listopadova, takze bylo jasné, ze v necelych 3 nema sanci a take nemela. A to jsme ve meste. Takze jsem s tim pocilala a rodicak mela do 4 let. Nebo soukrome.

Strana
z3