icon

Co dělat, když není místo ve školce pro dítě?

ilema
23. bře 2022

Ahoj holky, jdu si tak trochu asi víc postěžovat, než hledat řešení. Bydlíme na malé vesnici, do teď u nás ve školce nebyl problém, ovšem narození syna se zřejmě povedlo na silný ročník. Je narozený koncem listopadu, takže v září nebude mít 3 roky a samozřejmě mají přednost starší děti. Bylo mi řečeno, že bude pod čarou, že určitě nebudou mít místo, protože odchází málo předškoláků. Tak jsem nelenila a obepsala a obvolala školky v okolních vesnicích, celkem šest dalších a všude mi tak nějak rovnou naznačili, že přespolní a ještě dvouleté brát nebudou. V nejbližším městě je to taky marný, učí tam moje kamarádka ze školy. Já nevím, co teď. Finančně si nemůžu dovolit protáhnout rodičák na čtyři roky. Pandemie nam požrala rezervy a ex má už nějakou dobu potíže s placením alimentů. Moje práce není zas bůhvíjak placená, abych si mohla dovolit tisíce za soukromou školku. Babičky můžu využít nárazově, protože jsou obě už starší a určitě ne fit na každou hlídání. Jak byste to řešily? Nic mě teď nenapadá. Já vím, že se může někde uvolnit místo i pro nás, ale spoléhat na to nemůžu.

Strana
z3
martiniquest
25. bře 2022

Hele mne tvrdili, ze mi nevezmou triletaka (narozeny v puli srpna), ze jsem doma atd...a vzali. Uvidis, jak to dopadne. Ja chci prihlasit dceru, ktera ma 3 v prosinci. A pokud to nevyjde, oslovim soukromou skolku.

bara88
25. bře 2022

@kikca88 ty ale asi mluvíš úplně o něčem jiném.nebyla si asi na zapíše a chceš aby ji vzali uprostřed školního roku?to nikdo nikomu držet místo nemusí

kikca88
25. bře 2022

@journals nevim u itelkymu říkaly, ze s tím provlem vůbec není, že vždy se nechává místo volné pro tyto případy 😉

kikca88
25. bře 2022

@bara88 ale meli by ji vzít, kdyby ses přestěhovala a dítě nedala do školy treba 3 třídy tak bys z toho mela průser 😉, kdyz je to povinné, rak by se to melo dodržovat🙂 me he jasné, ze zakopaný pes je pouze jen ve financich dávají ditace za dítě když skolku navštěvuje cely rok...

bara88
25. bře 2022

@kikca88 rozhodně nenechává

bara88
25. bře 2022

@kikca88 ty ale meleš pořád o něčem jiném

kikca88
25. bře 2022

@bara88 hele ja se s tebou nehodlám dohadovat ,když očividně nechápeš danou situaci ... navíc prvotni příspěvek byl určeny autorce příspěvku a ne tobě 😆😆😆

kikca88
25. bře 2022

@bara88 jinak nevím kde bereš,ze píšu, že je to povinnosti školky, to tu píšeš pouze jen ty, ja tu píšu, že mají povinnost mi ji vzít, samozřejmě je to povinnost města mi ji umístit ( navysit někde místo...... )

kikca88
25. bře 2022

@journals správně by to tak mělo být ... na úřadu na odboru školství mi řekl, ze ty volne mista letos už obsadili detmi, co se přestěhovaly a ii dokonce navysili kapacitu... ale ze uz je nad limit.. uz se mu to proste nechtělo, resit, musel by pracovat 😆, zlatá distanční výuku i když dceri chybi děti....

lcn162
26. bře 2022

mě taky řekli, že mi syna nevezmou a vzali 🙂 je zářijový, zrovna v ten rok zrušili body navíc za staršího sourozence, takže mi taky říkali, že syna nevezmou, ale měli jsme štěstí, že se hlásilo spoustu dětí, které měli 2 a čtvrt - 2 a půl roků. Teď je bohužel hrozně moc odkladu, jinak by byla situace lepší.

j.a.n.i
26. bře 2022

@lcn162 Letos by to melo byt lepsi, do skoly pujde hodně tech, co jim rodice vybehali odklad kvuli covidu, treba u nas vypada, ze z jednotridky bude odchazet 13 deti, loni 4.

veronikav31
26. bře 2022

Najít školku kde je tzv.batoleci třída,tam berou děti od 2 let.zjistit si zda v okolí není dětská skupina,to je obdoba školky.na zápis určitě jděte,pak zkusit volat, zjišťovat,když přijmou netrilete dítě,tak jsou opravdu -2 místa,děti mívají 3 roky v průběhu se roku a syn vám klidně může nastoupit v listopadu do školky,nikde není psáno že jej musí vzít od září, dětí přibývá ve školce v průběhu roku dost.k synovi do třídy teď nastoupil nový chlapeček je to 14 dní.loni bylo strašně moc odkladů,letos ti co měli odklad loni musí do školy nastoupit,ale vzhledem k tomu,že zápisy do škol teprve budou bych to hned nevzdávala.u dcerky jde do školy 20 dětí z 25..nikdo z nich loni neměl odklad,jdou akorát,jsou narozeni od října

hansoc
26. bře 2022

@ilema Zkus práci na ŽL, kde je volná pracovní doba, například v lese...zahrady a určitě nějaké další činnosti, nevím, jaký je tvůj obor. Pracovní dobu si volíš sama, ale i sháníš práci. Když protahnes rodičák, máš to na vedlejší činnost první rok bez odvodů...
@ilema

j.a.n.i
26. bře 2022

@hansoc presneji řečeno bez zaloh, zdravotní bude platit vzdy a od urciteho prijmu i sociální.

hansoc
26. bře 2022

@j.a.n.i Jj, bez záloh, ale 1. rok při rodičáku nebude platit nic, n? (Daň tedy ano) Se vypočítává až z příjmů za 1. rok, si myslím...

janule0123
26. bře 2022

@ilema hele vyzkousej… budu davat 4 přihlášky.. predtim si je obvolam.. a ty co se budou tvářit nejvíc nadějné tam půjde přihláška a pata bude soukromá mozna dvě soukromý … ikdyz mě to sežere velkou část výplaty .. tak furt to vyjde lip než sedět doma a za par měsíců se třeba uvolní místo ve státní …

j.a.n.i
26. bře 2022

@hansoc bude, bude to doplacet zpětně, plaTi se i za prvni rok.

kolka357
26. bře 2022

Řešila jsem loni s dcerou... 3 roky jí byly v květnu a nedostala se od září do státní školky, kdy jí bylo skoro 3 a půl... byla pod čarou, u nás se bere podle věku a výhoda je sourozenec, který už do školky chodí... byla jsem na mateřské s mladším, tak jsem ji nejprve chtěla nechat ještě rok úplně doma, ale nakonec jsme se rozhodli pro dětskou skupinu, kam chodila na 3 dopoledne v týdnu a bylo to skvělé, jen finančně je to náročnější... teď už chodí do státní školky, začala tedy skoro ve 4,5 letech a tento rok budu přihlašovat syny, kterému budou 3 v dubnu a doufám, že se dostane, když už tam chodí dcera a bude mít výhodu

veroniquecz
26. bře 2022

@bara88 tak třeba u nás je soukromá školka za 7 tisíc i s jídlem, to už se ti vyplatí do práce jít.

ee.liska
26. bře 2022

@veroniquecz tak to mne se teda i za tu sedmičku do práce jít vyplatí

bara88
26. bře 2022

@veroniquecz tak mě by se to teda nevyplatilo

veroniquecz
26. bře 2022

@bara88 takže radši sedět doma zadarmo?

veroniquecz
26. bře 2022

@ee.liska však jo 🙂

bara88
26. bře 2022

@veroniquecz ano, než dát půl výplaty školku tak radši budu s dítětem doma

ee.liska
26. bře 2022

@veroniquecz to měla být podpora tvého komentáře 😁 asi jsem to blbě napsala

ee.liska
26. bře 2022

@bara88 tak pokud máš 14k čistého, asi se by se ti to nevplatilo. V těchto případech je pak lepší hledat lépe placenou práci

bara88
26. bře 2022

@ee.liska a nebo rok že školku počkat

ee.liska
26. bře 2022

@bara88 to už je věc názoru a priorit

bara88
26. bře 2022

@ee.liska přesně tak

lcn162
26. bře 2022

@j.a.n.i asi jak kde, u nás ve školce mají letos cca 60 předškoláků z kapacity 125 dětí, odklad má tak 25. Normálně byla 1,5 třídy předškoláků, teď je 2,5 třídy.

Strana
z3