icon

Dá se zvrátit rozhodnutí ředitelky MŠ?

finlay
8. bře 2017

Ahoj holky,

vyskytl se nám ve školce takový problém. Obě dcery dávám do stejné třídy (4r, 2,5r). Je to odloučené pracoviště státní školky. Chodí do třídy 10 dětí, což je úžasné. Ta starší se špatně adaptuje na nové prostředí, tak jsme byli moc rádi, že se dostala právě sem a hrozně si sedla s učitelkami. Mladší se adaptovala dobře proto, že tam už chodí starší. Ve třídě mají 3 děti se spec.potřebami,tak mají asistenta. Ale děti jsou klidné a moc jim to svědčí (protože je předtím rodiče měli jinde a toto si pochvalují).
Ve stejné budově je ještě třída 25dětí, kde mají jednoho naprosto nezvladatelného chlapce. Má také svou asistentku, ale ta už je úplně vyřízená. Zřejmě má schizofrenii (myslí si to jeho asistentka, ale rodiče nic neřeknou). Jsou tam na třídu 2učitelky a tato asistentka. Všechny tři jsou pokopané, pokousané, zmlácené od tohoto kluka. Rodiče se školkou nespolupracují. Tento chlapec masakruje děti. Poslední případ byl slabý otřes mozku jedné holčičky. Tatínek si pak zažádal o přeložení a co myslíte - paní ředitelka to vyřešila jeho přesunutím k našim dětem. Do malého prostoru, mezi děti, které potřebují více pozornosti (ty 3 se spec.potřebami).
Dcery jsou ve školce hrozně spokojené, pořád něco tvoří, rozvíjí se tam, těší se na plánované výlety. Jenže nic z toho nebude, protože všechny učitelky budou hlídat tohoto spratka. Dá se nějak zvrátit rozhodnutí ředitelky? Ta si to obhajuje, že dostala doporučení od psycholožky přeložit ho do menšího kolektivu. Jenže ta psycholožka na místě nebyla. A jiná, co tam byla, říkala, že by to rozhodně nedoporučila. Psala jsem i starostovi, ale zatím bez odezvy.
Dá se s tím něco dělat? Nechci každý den trnout, jestli mi tam nějaký fracek nezmrzačí dítě.

Strana
z5
japona
9. bře 2017

@hansed Jak funguje mentálne postizene dítě v bezne třídě? Je schopno pochopit probíranou látku? Nebo má individuální studijní plán? Jak se pak takove dítě hodnoti?

hansed
9. bře 2017

@panickatlamicka výživná diskuse, co? Asi zavřeme naše děti za sedmero petlic a nebudeme je pouštět mezi normální lidi, aby z toho chudáčci neměli šok a trauma ☹

hansed
9. bře 2017

@japona a chápete pojem mentálně postižené dítě? Chápate, že mentální postižení může být lehčího rázu? Že stačí mu dát podpůrné prostředky, např. tabulku s vyjmenovanými slovy apod. Problém je, když někdo pod pojmem ment. postižení vidí dítě, co si slintá do bryndáku a neumí mluvit...

somalicats
9. bře 2017

@nafuka Tak se zeptám znova: proč má zakladatelka děti ve třídě, která je přizpůsobena právě těm postiženým?

Logiku některých fakt nechápu. Někomu se nelíbí inkluze, fajn. Chcete, aby ty děti byly izolovány od zdravých. Fajn. Ale proč se potom se svými drahoušky cpete do tříd, které jsou primárně určeny pro tyto postižené děti? Kam teda ty děti podle vás mají chodit? Mají být zavřené v ústavu? Tak si svoje drahoušky dejte jinam, tam, kde nejsou podmínky pro inkluzi (což jsou většinou velké kolektivy dětí).

P.S. Jsem matka tří zdravých dcer, přičemž u nejstarší jsem zažila inkluzi 2x na dvou školách, v jednom případě šlo o agresivního chlapce.

etinka
9. bře 2017

@japona,děti mají individuální plány,tudíž se vzdělávají většinou odlišně od ostatních dětí.Neumí to,co ostatní,ale taky třeba nejdou na gymnázia,že😉Takže komentář ve smyslu,že postižené dítě je chudinka a tak dostane jedničku a moje Andulka taky a musí se snažit,to je kravina....
Jsou i těžce postižené děti,třeba autisté,kteří,ale gymnázium zvládnou levou zadní....nejde paušalizovat....
Diskuse je nesmyslná od samého začátku,zakladatelka je mimo obraz celkově.

panickatlamicka
9. bře 2017

@somalicats prosim te, jak dopadlo zacleneni agresivniho chlapce, ktere zminujes vyse? 🙂

1miska
9. bře 2017

Podle me moc sanci zvrátit rozhodnutí ředitelky nemáte, protože logiku dát chlapečka do menšího kolektivu, to rozhodně má. Pokud vám to bude dělat opravdu potíže, což nemohu rozhodně soudit, nejjednodušší cesta je domluva s ředitelkou o umístění dcerek do toho většího kolektivu.

japona
9. bře 2017

@hansed Je mi jasne, že jsou ruzne stupně mentálního postižení. Ale agresivní chlapec, kterého nezvládá několik dospělých, mi nepřijde jako někdo, koho spasí tabulka s vyjmenovanymi slovy..

Jak se pak vysvětluje "zdravym" dětem, že Pepíček může mit tabulku a ony ne? To se jim vysvětlí, že Pepíček je postiženy? A co Pepíček, nebude si pak připadat blbe? Není pak lepší, když je Pepíček ve třídě s ostatními Pepíčky a tabulku mají všichni?

hansed
9. bře 2017

@japona a víš, že všechny děti to berou tak, že dobře Pepíček má tabulku, ale nic víc. Musí se snažit jako oni, musí dělat úkoly apod. Žijeme v 21. století a postižené separovali komunisti, to jsme si už užili ne?? A pokud se nám to nelíbí, můžeme si vybrat školu, školku, kde inkluzi nemají...

somalicats
9. bře 2017

@panickatlamicka Dopadlo normálně, a to ve skupině 27 dětí. Kluk měl asistenta, chodil nakonec i do družiny. Znamenalo to ale spolupráci všech rodičů, kteří museli svým dětem vysvětlit, že chlapec je prostě jiný, ale to neznamená, že je špatný. Zrovna kvůli němu jsem tenkrát byla na koberečku, protože moje dcera a její spolužák ho tloukli - za to tenkrát ode mne taky dostala co proto. Asistent se teda "neflákal", a kluk, co vím, školu zvládá vzhledem ke svému postižení. A momentálně mu spolužáci většinově pomáhají, co jsem slyšela, tak agresivně už se prakticky neprojevuje vůbec.

japona
9. bře 2017

@etinka A v cem je tedy ten přínos inkluze, když postizene deti maji individuální plány a asistenty? Že jsou ve styku s "normálními" dětmi? Ale vždyť to jsou jen o přestávkách a na oběd, ne?🙂

japona
9. bře 2017

@hansed Většině deti bude dost proti srsti, že Pepíček má tabulku a ony si to musejí zapamatovat. Ze ma tabulku, protože je pomalejší, se domaknou a dají mu to sežrat.

somalicats
9. bře 2017

@japona Třeba to, že ti ostatní jsou určitým motorem pro ty děti, takže můžou dosáhnout lepších výsledků, než na speciálních školách. Pochopitelně to neplatí pro všechny typy postižení. A pro ty zdravé je fajn, že vidí, že život není jen růžový, že i takoví lidé s námi žijí.
A že budou ostatní děti dávat postiženému sežrat to, že může mít pomůcky - no to je jaksi záležitost těch rodičů. Pokud jsou pro Tebe postižené děti "spratci", kteří patří do ústavu, tak bych se nedivila tomu, kdyby se Tvoje děti k takovým chovaly špatně.

hansed
9. bře 2017

@japona a ve třídě nejsou spolu? Promiň, ale de facto jsem ráda, že můžeme diskutovat jen takto, protože tvé názory jsou hodně zastaralé, hodně smutné.... Nejsem 100% zastáncem inkluze, ne vždy je to ku prospěchu, ale většinou to jde zvládnout. Ale podle toho, co tady čtu, by bylo lepší tyto děti zavřít, zamknout a zahodit klíč.

etinka
9. bře 2017

@somalicats,rodiče vysvětlili dětem,že chlapec je jiný a jak se projevuje a rodičům to taky někdo vysvětlil a funguje to....to je ideální případ. Jsem ráda,že syn chodí do školy a třídy,kde to ostatní rodiče taky "pobrali". Natrefit totiž na jednu uvědomělou matku,která by ho ani neznala a už by ho tam nechtěla,tak to bych fakt nechtěla. Ač to je pro polovinu diskutujících tady k nevíře, fakt je zdravý kolektiv pro mého syna nutností,táhne ho dopředu....Vždycky budu stát na straně inkluze😉

hansed
9. bře 2017

@japona a v kolika třídách jsi byla? Kolik dětí s IVP (individuální vzdělávací plán) jsi odučila? Kolik takových hodin jsi viděla? A dětí?? Počkej, tipnu si. ANI JEDNO. Když se to dětem vysvětlí, když se ptají, není problém.

etinka
9. bře 2017

@japona, nemáte pravdu. Také vůbec nevíte, co to inkluze je a jak se děti vzdělávají.....
Už jen to,že jen syn mezi zdravými dětmi,je fajn,učí se nápodobou.....kde se naučí se k nim chovat?Někde zavřený v ústavu?
Děti postižené tráví s dětmi zdravými tolik času,kolik jim jejich handicap dovolí.Jsou děti,které vydrží celou standardní výuku,jiné jsou s dětmi o některých hodinách,některé jsou i v družině,jiné ne.....záleží na druhu a míře postižení.

girafka
9. bře 2017

Cetla jsem vsechny prispevky.Vetsinou nemam potrebu se k necemu takovemu vyjadrovat,ale ted mi to neda.Mam syna s vyvojovou disfazii s normalnim intelektem.Zacatek skolky byl katastrofa..nemluvil a tim byl i "agresivni"-nekdo mu vzal hracku,tak ho bouchnul,nekdo mu uklidil hracky kdyz meli uklizet -tak ho bouchnul tim,co mel v ruce..Ve tride jich je 28 a i pres to,to pani ucitelky zvladli a zvladaji podle me na jednicku..Jde o pochopeni ditete a snaha mu pomoct a predchazet situacim,kdy dite muze byt agresivni.Deti vedi,ze mu nesmi brat hracky kdyz uklizeji,ze si je uklidi sam a hned bylo o problem min.A musim rict,ze muj syn neni agresor,nikdy nikoho bezduvodne neuhodil.Proste se neumi branit slovne.
Kdo ho nezna,tak by ho taky mohl zaradit jako "spratka" jak napsala pani v uvodnim prispevku.
Nechapu,jak muze nekdo odsoudit dite,o kterem nic nevi.Ucitelky i pani reditelka maji tedy vsechny papiry od doktoru.Souhlasila jsem s navstevou spec.pedagozky ve skolce a zaplatila jsem ji i aby prisla k nam domu a verte,ze to na potkani nikomu nevypravi.Personal skolky nesmi nikomu sdelit,jakoukoli diagnozu ditete.
Zakladatelka nepise,kolik je danemu chlapeckovi,coz je taky dulezite.Agrese muze pramenit z frustrace napriklad a s tim se da urcite neco delat. Samozrejme muze jit i o autismus a tam je ta agrese hure zvladatelna,ale nedokazu si predstavit rodice,kteri by nerekli personalu o autismu a radach,co muze zpusobit zachvat a jak ho zvladnout.
Urcite kluk neprijde rano do skolky a nemlati tam deti od rana do vecera.Otres mozku je zavazny uraz,avsak vite presne jak k nemu doslo?Synove spolu kolikrat behaji a v ramci toho "byt rychlejsi nez ten druhy"do sebe strci a uraz je na svete.Na hristi hrali kamaradi fotbal..dva bezeli za micem,jeden se sehnul pro mic a druhy pres neho prelitnul a byl z toho vyrazeny zub..Pokud to nevidite na vlastni oci z bezprostredni blizkosti,nemuzete soudit.
Omlouvam se za dlouhy prispevek..Je proste dulezite koukat se na danou vec vzdy z obou pohledu a nedat na to-jedna pani povidala

japona
9. bře 2017

@hansed Nikde jsem nepsala (a ani si to nemyslím), že se mají vsechny mentálne postizene deti někam zavírat nebo rezignovat na jejich vzdělávání. Jen se mi nelíbí, že je snaha inkludovat i deti, které jsou prokazatelne nezvladatelne a ostatním ubližují. Takove by se, a to se na me nezlobte, separovat měly.
Je mi jasne, že matka Pepíčka to tak dramaticky nevidí, ale matka Aničky, ktera chodi pravidelně pokousana, do školky se boji a zacla se pocuravat, udělá všechno proto, aby sehnala školku, ktera se inkluzi vyhýbá.

somalicats
9. bře 2017

K tomu otřesu mozku - moje spolužačka na gymplu utrpěla otřes mozku, když se při tělocviku srazila hlavou s jinou spolužačkou - hrály jsme basket, obě najednou vyskočily pro míč... Kupodivu její rodiče gympl nežalovali za to, že byla na nějakou dobu vyřazena z normálního fungování... 😉

somalicats
9. bře 2017

@japona Stále čekám na Tvou odpověď - proč jsou děti zakladatelky ve třídě určené pro tyto postižené děti? Kdyby tam nebyly, tak nemá co řešit, ne?

rajani
9. bře 2017

@japona že bude něco "proti srsti" za to opravdu nemůže inkluze či postižený, ale rodice-deti takto rozhodně nehodnotí své spolužáky (min. 1stupen) takovym způsobem. Já jsem vždy zažila, že kolektiv naopak pomalejšího podporoval a sdílel radost, když se mu zadarilo. A že měl kratší zadání, diktát, nebo pomůcky fakt nehrotil. Jak říkám, je to na rodinném základu a co se o tom samotné dítě doví a vidí od rodiny. Ono celkově by se nám líp žilo, kdybychom my dospělí nehodnotili druhé, prostě život není spravedlivý a každý má svůj start a strop jinde.

japona
9. bře 2017

@girafka Vašeho synka bych vůbec nebrala jako problém. Tohle dela většina dětí (bouchne, když mu někdo něco bere🙂). Mluvím o agresivním jedinci, který bezdůvodne napadá ostatní deti a dospělé..

ttm
Autor odpověď smazal
hansed
9. bře 2017

@japona z tvých příspěvků vyznívá jedno - ment. postižené děti = agresivní děti. A už jen výraz "separovat" je hnus. A opakuju, nepřeju vám, aby se vám narodilo postižené dítě, protože byste ho separovala, aby ho nikdo neviděl.

japona
9. bře 2017

@somalicats Jak mám vědět, proc jsou v teto třídě? Kdyby to ale byla třída primarne pro postizene, neresila by se inkluze, ne?

girafka
9. bře 2017

@japona nevim jake mate zkusenosti s detmi,ale syn ma ve skolce take jiste "vyhody" a svete div se,ucitelky to detem v jeho tride vysvetlily a nikdo se nad tim nepozastavuje a deti to berou jako fakt.Pani doktorka to "naridila" a proto ma housku nakrajenou na kousky..jednou ji mit nakrajenou taky nebude.Jednoduche vysvetleni,ktere pochopily i 2,5 lete deti

hansed
9. bře 2017

@japona cituju: "Vašeho synka bych vůbec nebrala jako problém. Tohle dela většina dětí (bouchne, když mu někdo něco bere🙂). Mluvím o agresivním jedinci, který bezdůvodne napadá ostatní deti a dospělé.. "
tohle je v pořádku, protože to tady maminka vysvětlila, ale protože o tamtom chlapečkovi někdo řekne, že je spratek, nezvladatelný, tak ho odsoudíte....
Mě nepřijde v pořádku, aby dítě mlátilo druhé proto, že mu vezme třeba autíčko. Takhle se přeci k sobě chovat nemůžeme.... Dětem to vysvětlíme, příště budou reagovat jinak...

somalicats
9. bře 2017

@japona Když to nevíš, tak proč se k tomuto konkrétnímu případu vyjadřuješ? Malý kolektiv s několika učitelkami a asistentkami nebude jaksi určen primárně pro zdravé děti, ne? Aspoň já se svou logikou to tak beru. To, že jsou v tom kolektivu i děti zdravé - proč ne - docela by mě zajímalo, jak by o tomto případu mluvili rodiče těch ostatních dětí?
A ještě mi odpověz na jednu otázku: dala bys své zdravé dítě do třídy, která je primárně určena pro postižené? S tím, že tam omezený počet zdravých dětí být může?

komive
9. bře 2017

@mary.jane Kdyz dospely mentalne postizeny kolega kolegyni zlomi ruku, je tedy agresivni, mel by byl odeslan na psychiatricke oddeleni. Behem hospitalizace by melo byt zvazeno, zda mu vyhovuje kolektiv v miste, kde se prave nachazi, zda neni pretizen praci v specialni dilne a zda by mu neprospela zmena zarizeni. Zmena se u vyse zmineneho ditete planuje, nevim, co jineho by se melo na zacatku zkusit, kdyz ne mensi kolektiv.

Strana
z5