Diagnóza disfázie. Jaké máte zkušenosti s určením diagnózy vy?

wpetula
14. dub 2022

Pročetla jsem si pár diskuzí a jsem překvapena, jak byla u nás diagnostikována disfázie. Na 5-leté prohlídce bylo slyšet v řeči patlavost. Šli jsme tedy na logopedii a po čtvrt hodině na prvním sezení paní logopedka vyřkla diagnózou disfázie a možná by to bylo na odklad. Nikde dál nás neposlala - nebyli jsme u psychologa, neurologa ani na foniatrii. Nikdy nemluvila třeba o speciální škole. Sezení máme 1x za měsíc cca 30 minut. Chodíme zde 10 měsíců a moc se zlepšila. Koupila jsem různé knížky pro předškoláky s různými úkoly. Moc ji to baví, je pozorná, soustředěná, trpělivá, umí dobře počítat do 12ti (chápe počty), je zvídavá, umí barvy, skloňuje, slabikuje, umí vyprávět, pozná už první a poslední písmeno, umí básničky, písničky, pěkně kreslí, úchop tužky nyní je vzorový. Ano, občas něco splete (má 6 let), ale při vysvětlení pochopí rychle kde je chyba. Pexeso a Double - postřeh a paměť výborná. S porozuměním v běžné řeči také nemá problém. Ano, nyní má problém používat s,c,ř a je slyšet patlavost. Ale podle logopedky je u ni přesto těžší forma dysfázie... Při zápisu do ZŠ ji paní učitelka hodnotila, že je šikovná a zralá na školní docházku (spolupracovala a odpovídala jak měla - uměla reagovat a odpovídat), jen slyšela, že špatně některé písmena vyslovuje. Dceři se ve škole líbilo, druhý den tam chtěla jít znovu a ptá se teď, kdy tam zase půjde. Jediné, kde nyní půjdeme je SPC kvůli individuálnímu plánu. Na PPP jsme také nebyli, že nás tam s tímto problém poslat nemůže, že musíme na SPC. Odklad pro ni nechceme, protože je u nás v MŠ "přetlak", do velkého oddělení chodí i děti, které by měly chodit do malého oddělení. Takže jsou v jedné třídě děti s odkladem i děti, které nastupují do školky poprvé. Na druhou stranu s paní (patrně budoucí) učitelkou jsem o tom mluvila a popsala jsem situaci. Říkala mi, že by se to mělo během dvou let srovnat, bude akorát potřeba spolupráce s logopedem - učí na prvním stupni více než 30 let, učila i starší dceru. Závěrem jsem překvapena, jak u nás byla rychle a jednoznačně určena diagnóza. Jaké máte prosím zkušenosti s určováním diagnózy disfázie u svého dítěte? Děkuji za Vaše zkušenosti!

luciksima
14. dub 2022

Já teda koukám jak je tvá dcera šikovná umí počítat básničky,povídá pěkně...podle tvého popisu bych o odkladu nepřemýšlela,je fakt moc šikovná a že neumí vyslovit písmenka se taky zlepší trénováním.je pravda,že děti s dysfazii posílají do SPC v PPP nás taky kvůli dysfazii nevzali.dcera ji má DG.od 3 let,ale my prošli tedy kolečko neurolog,psycholog a psychiatr ten až napsal DG.po 15 min.u logopeda bych tomu moc váhu nedávala a pro porovnání dcera v 5 letech nedala dohromady celou normální větu vůbec neuměla předložky spojit větu správně,básničky neuměla,počítat vůbec a poznat první a poslední písmeno sci-fi...motorika špatná i držení tužky.mela tedy do školy odklad a před nástupem do 1 třídy to.nebyla žadna sláva tady,ale musím říct,že škola ji hodně pomohla v před s mluvenim,s naučením písmen pořádně je vyslovit během půl roku velká změna,že nás i logopedka vyřadila 😊 držím palce🍀

konidana
14. dub 2022

@wpetula se synem jsem chodila na logo od 4,5 roku (do 8 let), má dg opožděný vývoj řeči a k tomu patlavost. Předškolní zralost v 5 letech katastrofa - nakreslil místo tatínka hlavonožce 😂 Nikdo se nám o disfázii ani nezmínil, přestože očividně v řeči zaostával a naopak matematické předpoklady ( s pomůckou-metrem sčítal i odčítal klidně do sta i přes desítku) plus samostatnost a hrubou motoriku měl velmi nadprůměrné. Držení tužky a kresba slabší (zajímavé že grafomotorika slabá, ale jiná i jemná motorika dobrá), jinak velmi šikovný. Odklad byl doporučen jak PPP, tak logopedkou. Učitelky problém neviděly. Já jsem hodně váhala, ale nakonec ho dala bez odkladu, je říjnový, takže stejně šel skoro v 7.
U nás by odklad byl opodstatněný. U vás , podle toho co píšeš, to tak spíš nevidím.

Podařilo se nám do nástupu doladit všechny sykavky, R a Ř se nám nepodařilo. Ani v 1. třídě , ani později. Pak jsem to už vzdala.

andelka
14. dub 2022

U nás byl odklad i z důvodu adhd. Bývá dost často " v balíčku" s vd. Na logopedii jsme chodili do 8 let. Vloni,v 11 letech byl z SPC " propuštěn", že je ve všem v normě. Do první třídy chodil do specky,do druhé už do klasické školy. Byla chyba řídit se doporučením SPC a nedat ho do normální školy. Odklad byl jasný, byli jsme tehdy i na zápise ve škole a též doporučili ať o něm uvažujeme ( dg jsme dopředu neříkali).
Já bych teda šla ještě na foniatrii a SPC je taky potřeba. V PPP by mohli taky pomoci, napsat doporučení pro skolu. Ale třeba až v průběhu první třídy. Až se uvidí jak na tom opravdu bude. A dobrá učitelka je základ.

anabel321
14. dub 2022

@wpetula ahoj, dcera má diafazii smíšenou. Nemá žádnou vadu řeči, šikovná na pohyb, kreslení, ručních prací, ale je problém v porozumění v nekterych větách, musím jí třeba tříkrat úkol nebo otázku říct jinak aby teprve pochopila co po ní chci. Měla odklad. V žáru nastupuje do logopedické školy, doteď chodí do logo školky a za mě teda super. Ve třech letech umělá říct ,, máma,, a za čtyři roky se díky logopedii vypravovala na tolik že nikdo na řeči nepozná její diagnózu. Ročně chodíme na kontrolu na foniiatrii, vyžádala jsme si i psych poradnu a neurologii. Ale podle tvého popisu to vypadá jen na vadu řeči, držím palce 🙂