icon

Dilema mezi prospěchem školky a nemocemi dcery: Jak se rozhodnout?

cherie24
26. lis 2022

Jsem na rodičáku, doma mám 10ti měsíční a 3 letou, která začala chodit do školky letos. Chodí jen 3x týdně na dopoledne. Za tu chvíli už dotáhla asi 4x kašel a rýmu, blicí virózu, kterou jsme chytili všichni a teď i roupy! Zítra jedeme na pohotovost. 🤦 Já už jsem z toho fakt hotová a dost přemýšlím, že jí stáhnu ze školky úplně. Na tohle já už fakt nemám. Hlavně teď nevím, co s mladší, protože starší si neustále otírá sople, pak sahá malé do pusy nebo jí kýchne přímo do obličeje. To samé s tím, že si sáhne do kalhot a pak na ní. 🤢 Nemá z toho vůbec rozum ještě, takže je mladší vždy jasná taky...
Na druhou stranu, ona když je doma, tak vymýšlí kraviny, neustále ubližuje mladší, protože nuda žejo. Obě u všech činností hulákají a já nejsem pomalu schopná s nima ani uvařit nebo uklidit a sama jsem z toho na prášky. Ve školce se učí básničky, tvoří, má i lepší návyky v uklízení si po sobě, nové zážitky, představení, maškarní, přijde mi, že jí to po téhle stránce prospívá. Jenže teď si místo vánočních připrav, střihnu celkovou desinfekci domu a těch nemocí je prostě tolik, že fakt přemýšlím, jestli to pro nás všechny není spíš víc na škodu. 🙈

Strana
z3
alubif
30. lis 2022

@cherie24 tady to ranní ,, nechce se mi" je úplně normální, prostě zkouší i v tomto hranice. Dělaly to obě moje děti první rok a obe to občas zkusily i ty další. Pokud máte dobre paní učitelky, tak se jednou za čas zeptat já funguje ve školce a jak funguje s ostatními. Ani jedna z těch věcí, co tu píšeš od nemoci po smlouvání není důvodem stáhnout ji ze školky, akorát si to vše maximálně oddalís. Prostě je to klasický průběh skolkovych let.

veroniquecz
30. lis 2022

@klokanka31 vyráběla/malovala/učila jsi se někdy se starším a mladší ti viselo na noze/ruce/plakalo….. Určitě ne, ptz to bys pak emohla napsat, ze to jde i doma. S jedním jak to mas ty je to na pohodu, ale se dvěma už je to mazec.
@cherie24 Já bych do školky dávala dal, ty nemoci jsou bohužel “normální”.

asongforfay
30. lis 2022

Haha, to je otázka pro mne. Možná má na některè děti školka (stejně jako škola) pozitivní vliv, ale i ten negativní. Určitě se to liší dle ústavu, pracujících a kolektivu. No to, že je takto častá nemocnost dobrá pro imunitu je přežitek, jde i o to, jakým způsobem se s nemocí pracuje, jasně, že se to bude zlepšovat, ale přirozené to není. Nicméně to zda převažují pro vás jako rodinu plusy, je jen na vás. Víte co, básničky a tvoření se dá dělat i doma, uvařit u toho také, chaos bude, bordel bude, ale ona ta péče není pohodička, takto se budují také vztahy mezi sourozenci (i Vámi), které jsou důležitější než ty školkové. Dítě musí zažít i nudu, domácí práce...spousta dnešních dětí pořád vyžaduje vzrušení, nic je nebaví, nic nevymyslí, to je smutné. Rodiče dávají děti do institucí spíš kvůli sobě, protože (když pomineme větší nemocnost) je to jednodušší pro ně. Rozumím Vaší únavě a věřím, že se rozhodnete nejlépe podle sebe. A v obou případech se to bude časem zlepšovat!

barca90
30. lis 2022

Jsem doma s 16 mesicni a mame jeste 4 letaka. Od 3 let chodi kazdej den na celej den, potrebuje kolektiv lidi a kdyz se neco deje. Ted zrovna je ale tyden doma kvuli ryme a kasli, mladsi to chytla samo sebou taky, ale tak to proste je. Musi si s tim projit a vybudovat si imunitu, trosku doufam, ze kdyz mladsi to ted takhle chyta od starsiho, tak az pujde do skolky, tak to s nemocemi bude lepsi 🙏🏻😅 Ale pokud ma skolka na dceru dobry vliv, tak bych ji nestahovala, syn kdyz je doma, tak zlobi presne jak rikate a kdyz chodi do skolky, tak ma pokroky, je hodnejsi. Nehlede na to, ze ted pisete, ze s nima doma nic neudelate, takhle bude starsi ve skolce, spokojena, vyblbla a vy budete mit vic casu na mladsi i domacnost. Chce to cas no.

tehulinka91
30. lis 2022

@cherie24 je to jen období to přejde, starší je od 2 let ve školce a nemoci řešíme 2 roky, teď vydržel měsíc a půl než onemocněl, bohužel chytil nějaký hnusný bavil a má atb a už je 3 týdny doma, nejdřív to byla rýma a kašel a vzhledem k tomu, že jeho učitelka měla covid a syn onemocněl asi 2 dny po ní, tak si myslím že měl covid i on a chytli jsme to doma všichni, 3 týdny rýma a kašel u všech, bohužel teď poslední týden měli kluci horečky a teploty, starší má 4 roky a mladší 9 měsíců. Moresy donesl starší taky a naschvaly taky dělá, někdy je na zabití, jsem totálně KO, chlap jezdí z práce v 16hod, snaží se mi pomáhat tak se aspoň věnuje staršímu, protože mladší má teploty, problém s kakanim a rostou mu 3 zuby a furt je na prsu, takže taky jsem furt v zaprahu, starší se doma nudí, ve školce se naučil dělat hovadiny s klukama a doma dělá naschvály. Ti už mi občas rupnou i nervy když mladšímu bere Hračky a dělá si z něj hračku. ALE! I přes to všechno je školka napomocna hodně, ve školce vědí jak ty děti motivovat a pomáhají jim rozvíjet motoriku, atd. Já na to nemám bohužel čas, mladší taky na mě pořád visí, už 9 měsíců a asi to jen tak nepřestane. Na něj nesmí nikdo cizí ani promluvit a u táty moc být taky nechce.
Ale fakt je to jen období a musíme to vydržet, nebude to trvat věčně 😉

vall85
30. lis 2022

Holky a jak to měli s nemocností ty vaše mladší dítka (starší nastoupilo do školky = první rok nemocné každou chvíli, mladší to po něm vše chytlo), když pak nastoupily do školky? Taky ten první rok promarodily?

marcelaperinka
30. lis 2022

@veruuu_kubesovic já dceru dala do školky až teď v 5ti na povinný předškolní rok.Prvni dva měsíce pořád marod,teď už jede druhý týden ve školce v kuse což je nezvykle.Ma teda trochu rýmu ale to už nepočítám.Ja do práce chodila od jejich tří let,byla s babi která se jí věnovala full a umí více a je více rozumná než její vrstevnice.👆👌 Teď čekám druhé a u toho si myslím už nepůjde nechat doma do pěti :( mamce už bude 72 až jemu bude pět a myslím že už by to na ní bylo moc 😔

guliii
30. lis 2022

@marcelaperinka závidím babičku, určitě to musí být super, je fajn, že se ji může maximálně věnovat. 😉

marcelaperinka
30. lis 2022

@vall85 to by ne taky zajímalo,jestli už mají tu imunitu posílenejší než ty prvorození kteří s tím přišli do kontaktu až ve školce 🤔

veronikav31
30. lis 2022

@marcelaperinka upřímně, já se dětem věnuji víc než babičky a fakt bych na nich děti nenechala a to mám mladé babičky (68,61). Co je můžu naučit to je naučím. Moje tchýně mi tvrdila,že bude dcera i syn chodit na mluvení -duvod k tomu nebyl, oba umí dobře vše vyslovovat i písmena R a Ř, oba se naučily brzo písmena i číst (synovi je teď 4,5r).tchýně se diví jak jsem je to naučila -cvicili jsme mluvení po cestě ze školky.babicky nemám od toho aby mě vychovávaly děti.vidim to na sousedce,ta je už x let v důchodu a má to samé co vy,ale zmáhá jí to hodně,učit se s jednou vnučkou do školy,druhou má taky skolkovou-zatim.

cherie24
autor
30. lis 2022

@marcelaperinka kdyby hlídaly babičky místo školky, tak by byla malá ve 3 letech 30ti kilová 😀

cherie24
autor
30. lis 2022

@asongforfay tak je pravda, že je to úleva hlavně pro rodiče ... Rozhodně je pro mě lepší, když odvedu starší do školky, mladší pak uspím a v klidu si uvařím a poklidím. Jenže momentálně mám takové klidnější dopolka jen 2 (třetí den je plavání s mladší) a pak je 2 týdny doma nemocná, takže protivná, ukňouraná, načež to od ní chytne i mladší. Tou dobou už je starší líp, takže ta znuděná a rozjívená, což je nejhorší možná kombinace. Starší jak z divokých vajec po klidovém režimu a mladší neodložitelná a mrzutá a v noci celou noc vzhůru. 🙈 Zatím bude doma do konce roku, ať máme aspoň klidné Vánoce a svátky 🙂 Musím si to hodně srovnat i v sobě, protože starší už nespí, což pro mě znamená, že opravdu za celý den nemám ani chvíli čas pro sebe. Doma bordel, práce stojí a hrne se a kupí další. Je to nápor na psychiku, ale malá teda vypadá docela spokojeně, že je doma. Pořád říká, že chce být doma s náma.🤷

lencaa11
1. pro 2022

@cherie24 tak ono každé dítě chce bejt doma s mámou ale věřím že školka je prospěšná neberu to jako odložení dítěte do Ms máme tři děti když se narodil nejmladší tak starší šel do 1 třídy ,holka do Ms každé rano do kočárku a šup odvést děti manžel měl 3 směny a dojížděl tak že vše bylo v tom směru na mě ale ani jednou mě nenapadlo že školka ne když šel do školky nejmladší syn tak u dcera byla už ve škole 1 třída a každý den jsem ji chodila aplikovat inzulín - i se synem když právě byl marod rýma -kasel ,covid školka zavřená ale viděla jsem jak mu školka chybí když byla zavřená byl hodně smutný já říkám že bordel ,atd neuteče důležité jsou spojené děti a máma určitě si to v sobě dej te dohromady a uvidíte jak bude fajn ☘️☘️

lacehea
1. pro 2022

Kazde dite je zcela individualni.
Pokud zvladnete ty nemoci, tak myslim, ze 3x tydne, kdyz tam nemusi spat, se mu muze libit.
Ja sama jsem do skolky chodila moc nerada. Ale treba v 5 letech se to zmenilo.
Do te doby jsem nejradeji prchala k babicce na zahradu a to za kazdeho pocasi a rocniho obdobi. Tuhle moznost samozrejme kazdy nema. Tak pak ano, ale klidne nejakou alternativni skolku. Ty lesni, by se mi as libili nejvic. Ale jak rikam, zalezi to na diteti a na aktvitach, ktere skolka nabizi. To bych posoudila.
Osobne povazuji za vek 5 let k odchodu od maminky do skolky primereny.

klokanka31
1. pro 2022

@cherie24 Když říká že chce být s vámi doma,tak ji opravdu nech...

marcelaperinka
2. pro 2022

@cherie24 to u náší babičky naštěstí nehrozí 🙂

marcelaperinka
2. pro 2022

@guliii jojo mamka hlídala důsledně a podle toho jak jsem chtěla já.Nikdy do ničeho nemluvila 🙂

marcelaperinka
2. pro 2022

@veronikav31 já nemám mamku od toho aby ji vychovala ale hlídala když jsem potřebovala jít do práce vydělávat peníze na žití

marcelaperinka
2. pro 2022

@guliii je to fajn,jen u druhého už ji zatěžovat nechci..však jak vidím jiní to vidi i spíš negativně.Ze babička hlídá učí malou básničky,písničky ukazuje a poznává přírodu neznamená že ji mám na výchovu.Do práce jsem musela a do školky jeste nebyla zralá

veronikav31
2. pro 2022

@marcelaperinka a jak by se dalo nazvat to, že jí babička hlídala skoro 2 roky denně než šla do školky? tomu se říká vychovávání než hlídání.však já to vidím u sousedů,babička hlídá denně,denně se se starší učí do školy,mladší vyzvedává ze školky.když jsou vnučky nemocné,tak šup k babičce,když mladí potřebují,tak babička hlídá i psa...to je výchova,ne hlídání.když je dítě nemocné,tak nepotřebuje babičku,ale mámu.toť můj názor.a moc dobře jsem si vědoma co píšu-syn nemá jednu ledvinu,místo toho abych ho dala nakrk babičkám jsem s ním absolvovala všechna vyšetření.Teď má dcera problém s očima,půjde na jaře na operaci,já v lednu nastupuji do práce,už se mi nabídla moje máma,že by byla s dcerou v nemocnici,to jsem rezolutně odmítla,chci tam být s ní.zaměstnavatel si je vědom toho,že mám malé děti,tak se nedá nic dělat,nijak zvlášť nemocní nejsou,ale zdraví dětí je pro mě přednější než práce.tak to mám nastavené já.

aneta15
2. pro 2022

@cherie24 já mam děti 3 a myslim si, že tříleté dítě nutne školku nepotřebuje. Dcera šla ve ctyrech, protože jsem byla doma se synem a syn musel ve třech, protože jsem šla do práce. Kdyby šel ve čtyřech, nic by mu neuteklo. Přijde mi úsměvné jak každé dvouleté dítě potřebuje kolektiv a je šťastné ve školce 😁. Mám takovou kamarádku, vozí svoje dítě do soukromé skolky 20 km daleko. Nejsou mu ani dva. Její argument je, že dítě je šťastné a potřebuje kolektiv a ona si potřebuje odpočinout 🤦‍♀️. Potom mi začne vyprávět jak tam brečí, nechce spát, musejí mu dělat ohradku na spaní. Pro mě důvod proč dát tříleté dítě do školky je jen ten, že musíš do prace.

veronikav31
2. pro 2022

@aneta15 no vidíte a já u dcery poslouchala pláč,proč nemůže do školky kdykoliv jsme okolo ní šli...(denno denně jsme byli venku,když pršelo tak v kavárně s hernou).tak jsem jí přihlásila a šla, bylo jí 2r a 8m a byl řev, když jsem jí brala domů a o víkendech,že nemůže do školky, ve školce bezproblému, jen jí nebavilo moc jíst lžící,ale příborem.ale dcera je rozumově jinde,v době nástupu si spíš rozuměla s předškoláky.takže ano,i kdybych jí nechala doma,tak by to byl spíš pro ni trest než pro mě.a když nemohla kvůli rýmě do školky,tak to byla scéna proč nemůže,i u syna.jak dcera tak i syn ve školce spali,když chtěli,nikdy jsem je nenutila a pohoda.učím je oba dva jak nejlépe umím,proto umí pořádně mluvit,jsou samostatný myslící jednotky.A dětem se věnujeme,jsme aktivní rodina

aneta15
2. pro 2022

@veronikav31 2,5 létě dítě nemůže vědět, co je školka. Nemůže tam chtít samo od sebe. Bud jste ji doma vyprávěli jak to bude super, když tam půjde a ona opakuje Vás názor a nebo má sourozence a do školky chodí a vidí. Syn tam se mnou chodil pro dceru a mělo to opačný efekt. Věděl, že je to napořád a každý den 😁.Každopádně je super, že se ji tam líbí. Moje dcera tam taky chodila moc ráda, syn moc ne. U třetího uvidím. Budou mu tři a rozhodně neví, co si pod pojmem školka má představit. Můžu mu doma říct, že tam budou děti a nový hračky ale rozhodně vědomě neudělá scénu, že chce do školky. Chodím s ním do mateřského centra, tam chodi docela rad ale zajímají ho hračky, děti tam úplně nepotřebuje a pokud má něco tvořit tak zdrhá. Ale moje dítě rozhodně není napřed. Je to normální 2,5 létě dítě, které víc než školku potřebuje mámu. Od dvou let je bez pliny, sám se nají i oblékne. Je dost pravděpodobné, že v září bude muset nastoupit ale pokud to jen trochu půjde chci s ním být ještě rok doma. Musím se přiznat, že se to ve mě dost pere. Ale jde mi spíš sobecky o mě. Vypadnout mezi dospělý lidi. Aspoň na půl úvazku 🙏😁😁😁😁. Ale pořád si myslím, že mu bude lépe se mnou doma než ve školce 😁.

veronikav31
2. pro 2022

@aneta15 máme školku 300m od domu,když se dcera zeptala co to je,tak jsem to vysvětlila,že jednou tam půjde.starsiho sourozence nemá.ona je napřed ve všem,stačí,aby někdy něco někde zaslechla a už se ptá.nebyla jako běžné děti jsou,i teď,ve škole moc ráda do družiny nechodí, protože se tam hraje,ona se chce učit,ne si hrát.v necelých 5 letech byla o 1,5r napred oproti vrstevníkům,teď se ten rozdíl trochu zvětšil

cherie24
autor
2. pro 2022

@aneta15 ona malá vážně potřebovala mezi děti. Kolem těch 2 a půl až třičtvrtě vyloženě hledala děti a pořád se ptala na návštěvy, na školku, na děti na hřišti, kdy už bude mít toho sourozence na hraní. Na školku se vážně těšila, vyprávěla o tom i cizím lidem v obchodě u kasy, že bude chodit do školky, ale co nastoupila, tak první 2 týdny se tam těšila a teď už se jí tam moc nechce. 🤷 Pořád říká, že chce být doma se ségrou nebo, že chce jít do školky, ale chce, abych tam s ní zůstala a nechodila pryč. Ona teďka má i vyžití jinde, chodíme plavat a tam i do herny, párkrát na takové sezení maminek, tak nevím, co s ní. Když mi ji odtrhávají učitelky od nohy, tak dobře mi z toho taky není teda. 🙈

jolana24
2. pro 2022

Mám to stejně jako @veruuu_kubesovic . Přesně jsem věděla, jak by to dopadlo, kdyby šel starší ve 3 letech do školky. Mladší je červencová a starší pak měl v září nastoupit do školky. Neuměla jsem si představit, jak budem zvládat nemoci, tak jsem ho do školky nedala a šel až v 5 letech a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat. První rok byl ve školce maximálně 8 dnů v kuse. Teď chodí druhým rokem a maximum bylo 14 dní. Ale věčně nemocný mimino bych nedala

Strana
z3