Dilema mezi prospěchem školky a nemocemi dcery: Jak se rozhodnout?
Jsem na rodičáku, doma mám 10ti měsíční a 3 letou, která začala chodit do školky letos. Chodí jen 3x týdně na dopoledne. Za tu chvíli už dotáhla asi 4x kašel a rýmu, blicí virózu, kterou jsme chytili všichni a teď i roupy! Zítra jedeme na pohotovost. 🤦 Já už jsem z toho fakt hotová a dost přemýšlím, že jí stáhnu ze školky úplně. Na tohle já už fakt nemám. Hlavně teď nevím, co s mladší, protože starší si neustále otírá sople, pak sahá malé do pusy nebo jí kýchne přímo do obličeje. To samé s tím, že si sáhne do kalhot a pak na ní. 🤢 Nemá z toho vůbec rozum ještě, takže je mladší vždy jasná taky...
Na druhou stranu, ona když je doma, tak vymýšlí kraviny, neustále ubližuje mladší, protože nuda žejo. Obě u všech činností hulákají a já nejsem pomalu schopná s nima ani uvařit nebo uklidit a sama jsem z toho na prášky. Ve školce se učí básničky, tvoří, má i lepší návyky v uklízení si po sobě, nové zážitky, představení, maškarní, přijde mi, že jí to po téhle stránce prospívá. Jenže teď si místo vánočních připrav, střihnu celkovou desinfekci domu a těch nemocí je prostě tolik, že fakt přemýšlím, jestli to pro nás všechny není spíš víc na škodu. 🙈
@cherie24 tebe to aspoň baví a máš na to talent!😀 já nemám čas a ještě jsem total marná. 😀 mě v tomhle prostě musí zastoupit škola/školka
🙂
@cherie24 Ja mam kluka 3 roky a holku 1,5 roku. Syn chodil na par dni uz pred letem, od zari chodi na plnou dochazku. Jede stylem cos psala ty, i holky vyse - par dni skolka, tyden az dva doma (a to je v malem kolektivu). Nekdy to chytime vsichni, nekdy ne. O stazeni ze skolky neuvazuji, malej je hodne spolecenskej a je tam rad, ma rad program, deti kolem sebe. Stahla bych ho jen pokud by sam chtel, nebo pokud by mel caste bakterialni nakazy s atb. Ze se nakazi beznyma virozama a detskyma nemocema, je sice neprijemny a kdyz to trva a jsme dlouho zavreny doma, tak je to navic na palici. Ale na druhou stranu, jsou to proste deti, kterym imunita dozrava a s tema bacilama se potkat musi. Potazmo, kdyz mam deti covidove ery, ktere byly v izolaci a tim padem bez nemoci. Pak se ta nemocnost zda enormni. Co schyta mladsi si zase rikam, ze bude o to trenovanejsi, az sama do skolky pujde. Bala bych se jen u novorozence, tam bych asi ditko do skolky nedavala.
@cherie24 chytla jsem dotaz k hemofil - byla první věc co malá donesla ze školky, měla tři dny horecek, žlutou rýmu a zanet spojivek… dostala pouze lokální antibiotika, protože je ockovaná hexou, takže to bude dobrý …jinak 10mesicu už je celkem velký bobik, takže bych to už neřešila a nechala ve skolce, imunitu chytnou spolu… do roku prý ty děti nesou nemoci hůř, takže ideálně nechat starší doma … ale 10m je skoro rok, tři dopo moc nejsou… a zas v te skolce má jiný podněty, zabavu, jiny podobně velký věci …celkem se naučí, zábaví se…
Pokud to není vyloženě dítě, které kolektiv nevyhledává, tak školka jediné prospívá. Co se týče nemoci, pokud ho dáš za rok, bude to to stejně, jen to oddalis. Obě děti se druhý rok ve školce s nemocemi vyrovnaly a jejich četnost se snížila.
Jinak haemofilus je v hexe pouze sérotyp b ( jinak jsou myslím a-f).
@cherie24 abych rekla pravdu tak si moc neumim predstavit vodit starsi do skolky a s druhym byt doma. Ja se tomu totiz salamounsky vyhnula. S detmi jsem byla doma do jejich 2 a 3/4 a 1 rok a pak s obema byl doma manzel. Starsi sla do skolky od 3 a 3/4, vodila i vezvedavala jsem ji cestou do prace/z prace a manzel byl doma s druhym. Starsi do skolky uz strasne chtela. Nemocna nebyla, jen prvni rok mela furt kasel. Ze skolky a ve skolce, takze tam taky asi vic nebyla nez byla.
Ono kazdemu diteti i kazde mamince vyhovuje neco jineho...
Já ti rozumím. Tenhle podzim si také užíváme nemocí, ale já do toho ještě pracuji.. když byly starší tři a mladší rok, tak začala chodit do školky a mě ani nenapadlo ji stahovat kvůli nemocem. Abych řekla pravdu, byly tak normálně nemocné, žádné tragédie. Zato letos, kdy jsou obě ve školce, to je teprve ta správná zábava. V září ještě jakž takž, ale od října jsou prakticky doma a do konce roku budou, zrovna má jedna zápal plic a druhá zánět průdušek. Obojí samozřejmě bakteriální, takže antibiotika a je jasné, že to nejspíš mají ze školky. Museli jsme kvůli tomu zrušit dovolenou, přijdou o všechny vánoční akce, s manželem se stridame v hlídání tak, abychom stihli i pracovat.
Takže podle mě, ať děláš co děláš, nemocem se nevyhneš. Buď to prozijou teď, nebo za rok. Školku bych asi platila, zkusila bych tam dceru dát třeba na jaře. Máš výhodu že můžeš jednoduše zůstat doma s nemocnými dětmi a nemusíš řešit práci.
Jinak ano, myslím, že školka je pro děti přínosná. Nejde jen o tvoření a vyrábění různých věci, ale i ten kolektiv, autority.. Na obou holkach vidím jak se posunují dal a rozhodně to není jen mou zásluhou.
@cherie24 Ještě staršího ve školce nemám ale doufám že mi ho vezmou v těch 3letech už tam bude, už teď je na něm vidět, že se se mnou doma prostě nudí, navíc s miminkem nemám tolik času se věnovat jenom jemu. To, že bude reálně víc doma než tam a že budeme furt všichni nahromadě, s tím počítám. Třeba si to tak odbyde i mladší a bude mít pak jednodušší start v tomto a já z práce nebudu furt na ošetřovaném.
A jak si holka vybuduje imunitu a nauci se byt v kolektivu, kdyz ji maminka necha doma? Ublizis te holce vic, nez si myslis. Vzdyt ona se musi naucit byt v kolektivu. Mam takoveho prvaka. Do skolky chodil minimalne a jde to sakra videt. Neumit byt v kolektivu, nevi jak fungovat a samozrejme ho skoli kazdy bacil. Je listopad a jestli byt ve skole mesic a pul, tak je to moc.
…. Kdysi jsem četla, čím víc. nemocný v dětství, tím méně v dospělosti. Kluk je druhý rokem , mnula jsem si ruce, že tenhle rok to bude lepší a od září už je marod po čtvrté… naposledy byl doma skoro měsíc, šel na 4 dny do školky a ejhle covid…. Přínos ale sociální a rozvojový má pro něj ale školka obrovský….
@cherie24 No, maminky vyznávající respektující výchovu a podobné směry mě asi rozcupujou... ale upřímně, dítě není dle mého názoru v pozici aby rozhodovalo o tom co se bude přes den dít a už vubec jestli bude chodit do školky nebo ne. A pokud vidíš, že je spokojená a školka jí prospívá, tak bych "protistátní řeči", že někam nechce neřešila. Jako zas na druhou stranu, komu se po ráno chce chodit kamkoliv, že jo :D
@foxietrixie hm, ale respektujici vychova neni o tom, ze si dite dela, co chce. Respektujici vychova je o tom, ze reknu diteti, ze chapu ze tam nechce (a ne Prestan brecet, nebo ti dam duvod), ale nekdy musime delat i veci, ktere nechceme.🤷♀️
Bud ji tam nechas a odzines si peklo letos nebo jo stahnes a peklo o rok odlozis. Neda se tomu vyhnout.
Nemyslím si, že jde jen o to tvoření, to plus minus dokáže maminka udělat doma, ale hodně mají vliv i ty vrstevníci... syn šel do školky později, navíc není typ, co vyhledává vrstevníky, ale teď jsem si všimla u něj obrovského posunu v navycich...učí se i líp komunikovat, ve školce jsou opravdu úžasné učitelky, učí se vypořádat třeba i s tím, že mu neco nejde, není vždy první... navíc každá rodina má své "limity", kdy třeba já jsem v něčem uzkostliva, tam má zase jiný pohled na věc.... za mě opravdu vidím velký přínos. Ale samozřejmě záleží hodně i na školce a dítěti, jak říkám, nás patří k těm starším, a školku máme úžasnou.
@klokanka31 tak já bych třeba tvořila, ale až do nějakých 4,5 let starší odmítal doma cokoliv takového dělat, zkrátka na to neměl čas - ve školce se ale nechal strhnout kolektivem.
A druhá věc s druhým dítětem v batolecím věku máš šanci opravdu jen během dvacetiminutovky když zrovna mladší usne.
Jednoznačně školka. Naši začali kolem 2 let a je pravda že první rok kvůli nemoci byli víc doma než tam. Teď je to super, mají rádi kolektiv a není problém se skamarádit.
@95newmommy2020
Ani Ja neumim tvorit
Bude rok doma a pak co? Stejně zase bude nosit bacily..
Dcera taky chodí od září do školky, už má asi čtvrtou větší virózu. K tomu máme doma 5měsíční, která už taky rýmičku měla. Nehroutím se, protože je to prostě všude stejný. Každý tím musí projít.
Dcera chodila do školky skoro 4 roky, až jako predskolak chytla neštovice, rýmu chytala minimálně.syn nastoupil taktéž brzo a bezproblémovu,za 3 roky školky byl s rýmou doma 3x1 týden+14 dní neštovice a 14 dní na noze nechodici sádra. Jinak taktéž je zdráv.nekdo první rok ve školce promarodi,někdo vůbec, záleží dite od dítěte
@cherie24 Jezis jak kdybych to cetla u nas. Me tvoreni bavi, ctyrletou taky, ale ja misto toho ted furt jen vymyslim vymluvy, proc to nejde, abych to furt nesvadela na 1,5letyho brachu. V nedeli jsem hecla studenej porcelan a jako stacilo. Proto jsem rada, ze aspon v ty skolce muze tyhle choutky trochu naplnit...
@cherie24 dala jsem staršího do kroužku miniškolky, protože je listopadovej a s jeho nemoci musíme postupně. Nemoci mě serou, odchodi týden s tím ze další dva je doma. Ale říkám si lepší promorit teď když je doma kojeny mimino než za rok, kdy to budou mít nonstop oba. Musím zatukat, mladší zatím nic krom rýmy nechytl a to máme za sebou hnisavou anginu, zánět spojivek a x rymicek. Jemu se tam libi, má interakci taky s někým jiným ikdyz teď docela zlobí skrz půjčování hraček ostatním dětem, což se taky jinde než tam nenauci. Rozmluvil se bezvadně česky, do ty doby jel výhradně angličtinu. Já bych dítě nestahovala pokud není úplně extra vážný důvod.
@lysecek No nevim, argument, že musí dělat někdy něco co i nechce mi v tomto případě (chození do školky) přijde mimo. Myslím, že o takových věcech se prostě nediskutuje. Je potřeba, abys chodila do školky, protože se tam učíš nové věci a abys byla připravená, až budeš chodit do velké školy. Tečka. Ale je to hlavně o mamince - musí být rozhodnutá hlavně ona.
@foxietrixie pro moje deti uplne mimo neni. Oni sice radi chodi do skolky, ale ne kazdy den. tvoje vysvetleni je urcite fajn, ono je jedno, jak to oduvodnis. Ale nejak mu to oduvodnit je normalni. Kdyz budeme s detmi diskutovat, rozvijime jejich slovni zasobu, vyjadrovani, logicke mysleni.
@cherie24 ani příští rok to nebude lepší. Znám to moc dobře. Takhle jsme to měli první rok. Museli jsme to překonat. U nás byla situace taková, že jsem čekala třetí, doma holku necelé 2 roky a syn měl čerstvě 3 roky. Hodně jsem to zvažovala jestli ho tam vůbec dávat, ale zpětně nelituji. Moc tam ten první rok nebyl a když šla další rok i jeho ségra, byl víc připravený. A posunulo ho to kousek dál.
Určitě bych nechala, kvůli socializaci. Mohlo by to pomoct i vztahu těch dvou.
Jestli nechce do školky a pak je tam spokojená, tak to může být jen ten opruz jít kamkoli - u nás byla školka opravdový problém než změnila třídu, ale i třeba ven hrozně nechce a pak když už jdeme, nechce zpátky. Asi bych se odpoledne ptala jak bylo ve školce a jestli bude znít často spokojeně nebo neutrálně, tak stopro nechat. Prostředí doma co popisuješ mi pro ni nepřijde ideální 24/7, podle mě to chce takhle občas změnu ;)
Co se týká společné činnosti s dětmi, zvolila bych metodu mojí mamky - třeba když se loupou brambory, starší je může oplachovat, máma loupat a mladší odnaset slupky do koše (Ne že by to opravdu byla velká pomoc, ale když bude mít od mámy ten pocit, většinou jsou ty děti happy, pomáhat chtějí) - a naučí se spolupracovat a sice to od mámy chce obrovskou dávku odvahy a kreativity, ale všichni nakonec budete mít příjemný zážitek spolu. Nebo se to nepovede a nevadí to (to je na mámu ten úplně nejnáročnější úkol, to "a nevadí to" 😂). Totéž u toho tvoření, když jsem malovala panenky, dcera chtěla dělat přesně co já, nakonec jsem přišla na to že když upeču hlavičku navíc a dám jí barvičky, je strašně šťastná, i když obličej to nepřipomíná ani omylem. Prostě na všem zkusit najít úkol pro všechny a vysvětlit jak je ten úkol důležitý, to by snad mohlo zabrat. Jasně, každé dítě je jiné, ale v tomhle věku všechny aspoň trochu chtějí pomáhat (u mladší už a u starší ještě 🙂 ) Nebo starší nechat si stavět a mladší zapojit třeba do toho vaření, uklízení... Občas to třeba klapne a už i to "občas" je drobná výhra
Chapu te, ty nemoci jsou sileny. Taky si kolikrat rikam, jestli mi to za to stoji. Ale zaroven na dceri vidim, jak to potrebuje. Kdyz je moc dlouho doma jen se mnou tak po chvili zacne hrozne "zlobit" (dela naschvaly, chova se jak blbecek, nejradsi by furt jen cucela na pohadky a zrala cokoladu, zadna aktivita kterou ji vymyslim ji nezajima). A pak kdyz odvykne, ma hroznej problem komunikovat s cizima lidma a prvni den navratu do skolky je taky o nervy (stoji jak solnej sloup, nemluvi, trva ji hodinu nez se rozkouka - pritom kdyz se zadari a chodi do skolky treba 2 tydny v kuse tak je uzasna, hraje si s detma, ucastni se skupinovych aktivit, doma povida, posloucha, hezky spi...)
Takze ja se ji tam snazim davat kdykoliv to jde, i kdyz je porad nemocna a taha to domu nam i miminku. Mozna pokud jsi takova ta zenska co to dobre umi s detma, ze dokazes porad vymejslet skvely novy aktivity kterejma se zabavi a rozviji a mate kamarady s podobne starejma detma, se kterejma se pravidelne vidate, aby melo ditko socializaci, tak to asi nutny neni. V nasem pripade neplati ani jedno, takze my potrebujem skolku.

@me_druhe_ja to sedí 😆 já si o sobě třeba myslím, že kreativně jsem velmi tvůrčí a šikovný člověk, ale jak píšeš - uvařit, uklidit, prádla haldy, než vyřeším prádlo, mladší vyhází celou kuchyňku, 5x jí vyhodím od králíka, 2x něco rozboří starší, která ji za to flákne, protože postavila například hotel pro děti ( představivost má velkou, do hotelu to mělo daleko 😆) a teď jí to ségra zničila. Ona brečí kvůli svému veledílu, mladší, že dostala facku a já bych nejradši ječela s nima taky. 😂 Tvoření s mladší = Mission imposible. Starší ještě potřebuje velkou asistenci, ale mladší se celou dobu velmi neodbytně snaží dobývat na stůl a všechno házet pod stůl, takže starší ječí, malá ječí a já zralá na panáka. Já bych tvořila klidně celý den, bavilo by mě to, ale ...🤦