icon

Do kolika školek mohu dítě přihlásit?

marseluska
3. bře 2015

Ahojky holky,
mohu se zeptat, jestli někdo víte nebo máte zkušenosti do kolika školek mohu dítě přihlásit??
Jedná se mi o zvýšení pravděpodobnosti přijetí. Dcera měla loni v listopadu 3 roky a od září bych ráda, kdyby už šla do školky.
Popravdě už by klidně mohla chodit od loňského září ale ve všech státních školkách mi bylo řečeno, že pokud nemáme trvalé bydliště v místě MŠ, nemám šanci.
Letos jsem objevila možnost jít na zápis s nájemní smlouvou, tak to určitě udělám ale bojím se, že mě stejně dceru nevezmou, proto bych ráda zašla do co nejvíce školek, jen nevím, jestli je to možné.

Děkuji za každé info.

pa

Strana
z7
morgan
5. bře 2015

@lenkavd je to tady uplně mimo téma, ale....tomu vícestupňovému sytému rozumím, to je i jinde, ale sama píšeš, že nemáš čas to řešit a dále píšeš, že ve službě je zrovna nuda, tak jsi se podívala! Proč když je to tvoje pravomoc jsi se nepodívala dříve? Tohle celý je alibismus, prostě tě uklízečka nezajímá (a nejde tu o pětistovku měsíčně) a zaštiťuješ se staniční sestrou...tohle není v pořádku ať si o tom myslíš cokoliv....(

lenkavd
5. bře 2015

@berenika39 nemyslím si, že jsme něco víc. Fakt nevím v čem 😉
Jsme normální rodina, jen každý si šel za svým cílem a podařilo se. Já si svůj splnila, pomáhám lidem, kteří to fakt potřebují a nenechala jsem se strhnout ke komerčním věcem, za to mi žádné peníze nestojí. Manžel ještě ne, ale on je přehnaně ambiciozní 😝
Už jsme se odchýlily úplně, snad nám to tu odpustí 🙂
Dobrou noc, taky bych šla, místo toho ale musím jít na sál. Pohoda dnešní služby pomalu končí 🙄

lenkavd
5. bře 2015

@morgan nebudu se obhajovat. Ale ráno jsem byla ve své ordinaci, pak 2 složité operace, potom vyzvednout holky ze školky, chvilku si je užít a pak zase zpět do nemocnice. Veř mi, že si někdy taky potřebuji odpočinout, oderegovat a ne pořád pracovat. To se prostě nedá.... Nepodívala jsem se dříve proto, protože jak jsem psala neměla jsem sebemenší důvod to řešit.

madrilena
5. bře 2015

@lenkavd počkej, ty toho jako lékařka moc nevíš o práci sester? No, to snad néééééééééé..... Já tedy neznám lékaře, který by toto mohl tvrdit .... Vedoucí lékař by vždy měl mít přehled, co se děje na oddělení a do toho patří i práce sester, vedoucí lékař totiž zodpovídá za oddělení a za každého pacienta. Je sice pravda, že každý pracovník má separátní zodpovědnost, ale vedoucí má "kolektivní" zodpovědnost. A pokud vím, tak lékaři dělají na medině sesterskou praxi, takže by měli mít přehled o tom, co má na starosti sestra dobrý. No a mě zamrazilo 😖

madrilena
5. bře 2015

@morgan naprosto souhlasím! A také je sakra divné, že nemá moc tušení o práci sester. To fakt neznám nikoho takového, prostě doktoři, ať už jsou někdy všelijací, tak prostě ví, co dělá sestra a ví, jaké má pravomoci, zodpovědnosti a tak. Tohle je opravdu hodně zvláštní...

lenkavd
5. bře 2015

@madrilena ach jo, to je klasika. Nikdo tu nepsal, že nevím nic o práci sester. Pouze se nezajímám, jestli uklízečka vytřela všechny rohy nebo ne a jaký je její finální plat. Sestry jsou něco jiného, s těmi denně pracuji, vím jaká která je, co dělá a co ne. Ale též se do jejich finančního ohodnocení nepletu, když není vyloženě problém. Ale tam už se to stává. Zdravotní sestra se nerovná pomocný personál !!! Ono stačí pořádně číst, než začnu útočit 🙄
A teď už fakt musím na sál, i když jsem tak hrozná 😀

madrilena
5. bře 2015

@berenika39
@morgan hoky omluva za OT, ale přepadla mě nějaká filosofická.... ¨
lenkavd, vedoucí lékařka, manželka GŘ se dvěma dětma v MŠ se zaregistrovala na MK v listopadu 2014... - něco mi tu nevoní; já si třeba nedovedu představit důvod proč se někdo registruje na MK s dětmi v předškolním věku, navíc potencionálně velmi vytížená osoba; myslím si, že většinou se sem registrují bezdětné, těhulky, či maminky dětí do 3 let, případně maminky starších dětí, které jsou s nimi doma; ale kde na MK bere čas plně vytížená osoba, to nechápu... možná jsem ale úplně mimo - kdo ví?

madrilena
5. bře 2015

@lenkavd mám strach, ve 22:36 jsi psala, že musíš jít na sál, ale jsi tu i nyní, ve 23:12 - to už je fakt přes čáru; to necháš čekat pacienta na sále kvůli diskuzi na fóru?

Jo a o sestrách si napsala přesně toto, cituji "Jak jsem psala, platy sester a pomocného personálu nedělám, jelikož o jejich práci toho do detailu moc nevím."

- píšeš tedy, že o práci sester toho moc nevíš

podle mě nejsi ten, za koho se vydáváš, nesedí to, co píšeš; pacienti čekají na sále a ty si tady vypisuješ? Aha...! V kterépak nemocnici to pracuješ?

luciamala1979
5. bře 2015

@marseluska no podľa mňa si možeš dať kolko školiek chceš. ALe kedze maju termin zapisu vsetky fixovany na dva dni, tak to fyzicky nestihnes obehnut ich 40, aj s manzelom ked sa spojite, dostanete max. 6-10 prihlasok, kedze vsade cakas jako v RUsku na maso :D no a trvale bydlisko dava najviac bodov, preto vyssie sance samozrejme. AK mozes zariad si ho. Ostatne mimo téma a pod. som necitala 😉 pekny vecer!

leeena_4
5. bře 2015

Tak jsem se chtěla dočíst něco o zápisu do MŠ a nic... x stránek dohadů 😒

ebsian
5. bře 2015

Začínám si připadat divně, že jdeme k zápisu jen do naší vesnické školky, kde se uvolní 6 míst. 😅

audi1986
6. bře 2015

@ebsian nepřipadej, my taky -)

lenkavd
6. bře 2015

@morgan tak jsem se ptala jak jsem slíbila. Je to dočasné ohledně jejich pozdních příchodů, co vím, že měla (i jsem psala). Jakmile se dá dohromady, vráti se na původní částku.
@madrilena koukám hotový koníkový detektiv 😝 Jenže tímto by jsi se asi neuživila, jelikož jsi mimo jak ta jedle a taháš mě akorát za slovo, fakt ideální. A když jsi tak chytrá, mohla by jsi vědět, že ne u všech případů musí být člověk na sále za 5 minut, navíc jsem čekali na výsledky testů krve, příslužbu, protože i když jsem fakt dobrá (haha), něco sama prostě zvládnout nemůžu. Navíc toto byla věc, co já až tak běžně nedělám, specialiaci mám jinou. Takže si to fakt užij to své odhalení.Jsi stejně trapná a utočná jako v jiných diskuzích 😝
A když tě tam moc zajímal důvod mé registrace, hledala jsme něco ohledně spaní (ps: kdyby jsi jedna diskuze ohledně očkování, tak jsem se zaregistrovala a přidala se. A pak jsme zjistila, že jako oderagování je to naprosto super, až na pár slepic jako jsi ty 😝

hojda
6. bře 2015

@morgan Ano, může si vybrat jakoukoliv (ani nevím, jestli mají přednost předškoláci s trvalým bydlištěm, před předškolákem bez trvalého bydliště, to nevím, ale před nepředškolákem s trvalým bydlištěm přednost mají).

hojda
6. bře 2015

@curdibilka Tak se ráda poučím, jaký je tedy důvod k tomu otvírat třídy, které se nenaplní? Před několika lety se to u dětí z 90. ročníků dělalo a dělá dál teď už na středních školách, že neotvírají tolik tříd, když není dost dětí? I školky se přece zrušili, když nebylo dost dětí. Vadí mi, že stát utrácí nehorázné peníze za sčítání obyvatel a pak s těmi čísli neumí ani pracovat☹. Konečně už by se měl naučit stavět multifukční budovy, kterým se bude měnit účel, dle potřeby (školky, školy, péče o seniory) a nebude problém s jejich využitím, když se demografická skladba obyvatel změní. Jinak několik zápisů do školky, je ještě sranda, ale u těch ZŠ už to musí být maso za prvé to stojí plno času, každý prvňáček u zápisu nějaký čas stráví (mš se předají jen papíry) a navíc se do toho motají ještě odklady.

curdibilka
6. bře 2015

@hojda Nikdy nechybí tolik dětí, aby se neotevřela jedna třída (alespoň ve velkých městech). Chybí třeba na každé třídě, 2, 3 děti, školka přichází o peníze, nemůže tolik investovat do pomůcek, výtvarného materiálu, nemůže přispět dětem na různé akce atd. Neumím si představit, že by se škola či školka stavěla jako nějaká multifunkční budova - prostory jsou natolik specifické, že by tam stejně muselo být "něco" ohledně dětí, zájmové kroužky atd. Využít relevantně takové prostory není zas tak jednoduché. Co se týče ZŠ, tak tam mají na rozhodování rodiče víc času, tuším, že odklady se řeší až do konce května, takže se to sice táhne u vedení ZŠ ta práce, ale není to hektické v několika dnech jako po zápise ve školkách, kdy neustále jen někdo z rodičů telefonuje, chodí do MŠ atd.

hojda
6. bře 2015

@curdibilka Nevím jak u vás, ale u nás jsou třídy plné a stejně rodiče na školku přispívají (dávám sponzorský dar, nosí se tam papíry, drogerie atd. vybírá se na výlety a divadla, vše mimo školkovné). Myslím, že chybějící 3 děti ve školce její provoz neohrozí. Za předškoláky se třeba neplatí a počet předškoláků je taky každý rok jiný, takže i tam může školky tratit na školkovném. V jedné vesnici už se taková multifukční budova postavila, teď je to školka až přejde tahle populační exploze, tak ji upraví pro seniory (nebude to zadarmo, ale určitě to vyjde levněji, než stavět něco nového pro seniory, nebo to nechat prázdné), když se na to myslí už při projektu, tak to jde. U nás přístavba školky pro 25 dětí stála 10 milionů.

curdibilka
6. bře 2015

@hojda Ano, 3 děti v jedné třídě žádné terno nenadělají, ale 3 chybějící děti z každé třídy, při počtu třeba 120 dětí na školku, 5 tříd je 15, 17 dětí, ato je sakra znát. A ty si myslíš, že školka na výlety nepřispívá? :D To je naivní, vždycky se dává něco z fondu, jinak by se za výlet neplatilo 120kč, ale 300, a to každý rodič nedá. 🙂 Ne každá obec si může dovolit postavit školku za 10 milionů a po pár letech zase investovat do přestavby. A co když pak zas bude hodně dětí? To zase seniory někam šoupnou a budou budovu zas přestavovat na školku? :D

kikimaruska
6. bře 2015

Jak jsme tu řešily vyřazování přihlášek podaných u více školek...Ptala sem se ředitelky naší školky, kam chodil starší syn a došlo mi toto:
Dobrý den,

neotravujete a jsem ráda, že můžu uvést na pravou míru fámy „Jedna paní povídala..“

Žádný zákon ani vyhláška nezakazuje podat si více přihlášek (je pochopitelné, že maminky dělají co se dá). V elektronickém zápisu se přihlášky srovnají a samozřejmě víme, kdo si podal víc přihlášek. Nicméně to není a ani nesmí být důvod k vyřazení. Naopak se stane, že je-li dítě dost „staré“ bude přijato do více školek. Pak je na rodičích, aby se rozhodli, do které školky nastoupí a v ostatních školkách zastavili správní řízení o přijetí. Tím se čára přijatých dětí ve školkách bude dále posouvat i po rozhodnutí a bude se dostávat na děti v pořadí jak jsou pod čarou.

Jedná se o UL

hojda
6. bře 2015

@curdibilka 10 milionů je bez dotací samozřejmě, ale i tak se naše obec dost zadlužila (nejmenší obec v okrese). A kam jezdíte na výlety? U nás děti max. do vedlejšího města kam jednou normálně MHD (třeba do knihovny, jednou byly na nějakém divadle, většinou jezdí divadlo k nim do školky, jednou na nějakém pěším výletě taky v okolí (takže taky jen doprava do místa výletu) asi máme rozumnou ředitelku, že děti nebere na drahé akce, takže to z toho našeho příspěvku pokryje. Pokud je v zájmu školky naplnit maximálně svou kapacitu, tak bych spíš chápala, že budou ve školce rádi, že se tam hlásí tolik dětí a ne být naštvaní, že je to otravuje a mají práci navíc. Prostě je to náplň této práce, já když mám v práci roční uzávěrku, tak tam sedím i 14 dní do noci (odchod ve 23:00). Já chápu, že to pro školku není příjemné, ale myslím, že rodiče to nedělají, jak tak pro nic za nic (nevím, kdo by jen tak pro zábavu obíhal školky s přihláškami a navíc platil u dr. za přihlášku), když je reální hrozba, že se mi dítě do školky nedostane, tak jak jinak to vyřešit?

hojda
6. bře 2015

@kikimaruska Taky mi přišlo divné šikanovat rodiče za to, že dají více přihlášek. Když to v dnešní době jinak nejde.

berenika39
6. bře 2015

@kikimaruska díky, to je dobrá informace.

madrilena
6. bře 2015

@lenkavd Amélie?

hojda
6. bře 2015

@curdibilka Ještě k multifukčním budovám. Není to tak, že každé dva roky je ta potřeba obce jiná, jsou to vlny které trvají třeba 10 let nebo déle (teď to byly Husákovi děti, které si pořizovaly děti), pak zase nějakou dobu těch dětí tolik nebude, takže třeba dalších 20 školky potřeba nebudou a stát vyjde levněji investovat do drobné přestavby, než jí zavřít/prodat a za 20 let zase koukat, že děti nemají kam chodit do školky/školy.

betelgeuzz
6. bře 2015

@hojda podobně se řeší výlet i u nás. Linkovým autobusem dojedou do sousední vesnice, tam se podívají do místní školky, jdou na nějaké hřiště, opečou si špekáčky, koupí se nanuky a zpátky linkovým autobusem. Náklady za autobus, špekáčky a nanuk a si 60 kč.
a souhlasím, ani rodiče nebaví podávat více přihlášek. aspoň u nás se platí doktorce za každou 150 kč. jenže lepší řešení zatím nikdo nevymyslel. mmch, já si podávala jen jednu, ale chápu rodiče z jiných měst, že se snaží dítě do školky dostat tímto způsobem.

betelgeuzz
6. bře 2015

jinak docela hledím, kam se v noci diskuze zvrtla. Řešit, proč lenkavd vidí do mezd zaměstnanců a proč neví, že má jedna uklizečka míň, nebo víc????

hojda
6. bře 2015

@betelgeuzz Naše ředitelka nerada bere děti na velké akce a třeba daleko. Fakt jsou ty děti ještě malé a hlídat je je dost náročné.

morgan
6. bře 2015

@lenkavd tak děkuji za info 🙂

No včera jsme to tu opravdu zahltily, ostatním se za to omlouvám.
Jinak na detektiva si hrát nebudu, na to tady máme jiné experty 😀

@hojda, tak to teda zírám a nějak se mi tomu ani nechce věřit!

hojda
6. bře 2015

@morgan I já z toho byla překvapená, ale už je to prý od loňska, říkala mi to přímo ředitelka školky, že právě vůbec neví, kolik jí může dorazit předškoláků odjinud.

curdibilka
6. bře 2015

@hojda Tak my jezdíme často někam. Školkový výlet je určitě dál než do vedlejšího města, bereme děti do ZOO, jak do Ostravy (cca 25km), tak třeba do Olomouce, Zlína (cca 60km), byli jsme na různých vánočních, velikonočních vyráběních v sousedních městech (cca 25km), jezdíme do divadel, buď do nejbližšího města (cca 3km) nebo pak do té Ostravy, třeba do loutkového. Nikdy rodiče nepindali, naopak jsou rádi, že děti mají pestrý program a i když musí něco platit, nějaká část peněz jde z fondů MŠ nebo ZŠ, pod kterou spadáme. Neumím si představit jako učitelka a vlastně ani matka, že by dítě jelo max do knihovny či do vedlejšího města, kde je s rodiči 5x týdně. Když jsem ještě pracovala na velké školce v Ostravě, bylo to hodně podobné, le využívali jsme samozřejmě MHD po městě, nicméně program byl také pestrý a často jsme jako učitelky s dětmi někde dojížděly či docházely. 🙂 Naštěstí jsem se zatím setkala s vedením, které se snaží dětem náplň ve školce okořenit a ne jen sedět ve třídě, na zahradě na zadku.

Strana
z7