Dostávají vaše děti ve školce taky sladkosti?
Dobrý den, syn(3) nyni nastoupil do školky, zatím ho beru po obědě domu a během tech prvních 14 dnu dostává odpol.svačinky domu.Ale co mě zaráži, že už 4x dostal nějakou sladkost, 2x bisqvit s čokoládovou polevou a 2x sojový kmen od Fit, tzv.sojáček.V jídelníčku mají napsáno např.chléb s pomazánkou, tak nevím zda to není třeba po svačince jako malá dobrůtka.Ale i tak mě to nepřipadá normální takhle malé děti učit na sladké.Doma to nezná, jen vyimečně, občas něco u babiček. Ale prostě děti vedu raději k ovoci a sotva nastoupil do školky tak tohle..Mají to vaše děti taky tak, že občas něco dostanou ve školce?Nevím jestli to je zdravá sladkost, když je to od fit, ale pochybuji o tom 😒
Tak v naší školce, měl každý přinést pytlík bonbonů - medvídků.. A asi je dostávají,protože je kluk od té doby jí..a vyžaduje 🙂
Náhodou jsem natrefila na tuto diskuzi a zrovna řešila nedávno úplně to samé! Byl konec září a holky mi přinesly domu dvakrát místo odpolední svačiny sušenku! A ne ledajakou, ale nějakou takovou hnusnou Tureckou, či co to bylo ☹ A ano, opravdu to byla svačina, ne náhrada pro děti, co jdou po O. Na můj dotaz, zda je to opravdu svačina ??? A že mi sušenka jako svačina nepřijde zrovna vhodný pro dítě, mi bylo řečeno, že je to povoleno ve spotřebním koši jako jemné pečivo! To samé se opakovalo se slazeným čajem (dobrý důvod byl, že by to děti jinak nepily!), nebo když jsme chtěla nahodit, že třeba polední meny typu drškovka a čočka s vejcem není zrovna OK, jestli by nemohli udělat třeba jendou týdně nebo za 14dní sladké jídlo k obědu ... sladí přeci čaj, nemůžou mít sladký oběd! Nevzal by jim to spotřební koš! Holky, je to fakt boj! ☹ A to já na sladké jsem, ale chci aby bylo kvalitnější, tudíž ho stačí i méně.
Bombony za odměnu komentovat snad ani nechci, děti jedi,aby měly sílu, rostly a ne aby dostaly bonbon, grrr ...
Ještě jsem chtěla napsat, at nepíšu jen "špínu" Svačinyk domu jsou stejné, co mají děti ve školce, takže i chleba s pomazánkou, nevidím na tom nic divného, jak si nevzít domu chleba s pomazánkou, máme to normálka na ubrousku, ne zabalené, jen pložené ... já dřív dávala holkám i mističku,aby se nám to lépe neslo. Tu čerstvost chápu, jak tu někdo psal, ale nám to namažou a jdem ze školky, takže to čerstvé je, neleží jim to tam dvě hodiny ...
@uztotakbude jasně děti taky potřebují cukry pro vývoj, o tom žádná, ale tady jde o to, v JAKÉ formě ty cukry dostávají. Já třeba doma sladím medem či agávovým sirupem, jako sladké si dáváme sušené ovoce, atd....
U nás taky, když Jonáš nespí, tak dostane jako náhradní svačinu tu nejhnusnější a nejlevnější tatranku ( či spíše napodobeninu tatranky) přesně tu, co propadla v D testu pro vysoký obsah transmastných kyselin. A to je přesně to, co mi vadí....Oni se ani nezamyslí...je to jemné pečivo, potravinový koš to vezme, tak co....
Když tam syn nastupoval, byla jsem za hospodářkou, která má na starosti jídelníček. A víte, co mi řekla? Ať si tam jdu pracovat za ty peníze já. Takže o tomhle přesně to je. Dělají do výše svého platu, takže se nepředřou. Co by se snažili, vymýšlet zajímavé a zdravé recepty, když za to dostanou pár korun.
Jenže co s tím uděláme.
@lady742 Ahoj, u nás v školke je niekedy takáto sladkosť ako bonus k odpoludňajšej svačine, najčastejšie je to nejaká musli tyčinka, výnimočne nejaká kokosová či sójová dobrotka s čokoládou alebo v jogurte. Inak deti majú v školke dobré jedlo, som spokojná. Sladkosti dostávajú potom, keď niekto oslavuje a donesie deťom napr. cukríky alebo inú dobrotku - toto ale dostávajú až po svačine. Občas dostanú "bonbónek" motivačne za nejakú činnosť, resp. v rámci nejakej aktivity, ale to je fakt výnimka. Toto mi nevadí, je to pre deti vzácne, a doma sladkostí moc nedostávajú.
tady to moc hezky vystihli!
http://www.novinky.cz/zena/deti/350144-obalovan...
a ještě na jeden príma odkaz jsem natrefila, to chci donést do kuchyně nebo ředitelce, jen to chce nějaký diplomatický postup 🙂
holky, na to se nedá reagovat! Jsem v šoku kolik z Vás ochuzují děti o dobrůtky a dětství. Je to samozřejmně každého věc, ale tohle se mi zdá extrémní. Když nejde o život, nejde o nic.... a nemyslete si že s tím někdy nezačnou - začnou a budou extrémně lační. Stejně si v dospělosti vypěstujeme každej sám svůj jídelníček a výchova nás v tomhle neovlivní. Mě nikdy nebylo odepíráno a musela jsem sama pochopit co je pro mě dobré a co ne.... Nemyslím si že sladkost denně dítě zabíjí nebo ničí....
@edithn Ale zabíjejí. nenasycené transmastné kyseliny poškozují srdce ( a v infarktech jsme jedničky v Evropě) a v mnoha zemích Evropy jsou zakázané. Kolik dětí má dnes cukrovku, tolik jich v minulosti nikdy nebylo. A to nemluvím o dalších nemocech, zkažených zubech, atd. Tady právě jde o život.
Já jsem přesvědčená ( a myslím, že nebudu sama), že výchova doma, tím, že budu dítěti vštěpovat určité zásady, vliv má a to dost zásadní. Co si z toho odnese do života, bude už na něm.
A asi málo kdo bude tak naivní, že si bude myslet, že si dítě někdy nedá třeba brambůrky atd. Ale jde o to, aby mu to nebylo podsouváno už od dětství, jako zdravá a běžná strava. Není podle mě normální, aby tříletému dítěti bylo vštěpováno, že langoš je k obědu plnohodnotná výživa.
A za dobrůtky já osobně považuji něco jiného, nežli sušenky nejlevnějšího druhu, které naše děti dostávají ve školce místo svačin.
Tak tohle přesně poslouchám doma (babičky) 😀DD Nic chudáčkům detičkám nedopřeju, ale až budou mít nemocné srdce, cévy, cukrovku a budu s nima lítat po nemocnicích, protože jsem jim nedopřála hodně tuků a bílého cukru, barviv a kde jakých chemických laskominek tak budou čumět jak puci! A já nevěřím, že pak půjdou a sní co buď, zkusí to, ale nebude jim to chutnat, možná jim z toho bude blbě ... a to prosím mám odzkoušeno na sobě a nezjsitila bych to, kdybych nezačla jíst lépe, nechci říct zdravě, protože se plácám taky, ale lepším! takže za mě to cenu určitě má ...
holky, kdo tu chce zít do 120?? 😉 Jsem hold jiného názoru. Nerada cokoli přeháním. Ráda se držím zlaté střední cesty. To bych pak zešílela kdybych vše řešila do extrému. Nic není zdravé. Jedno doktor doporučí, druhý to zakáže 😀
Dětství je hlavně o volnosti, hraní, bezstarostnosti, být s rodiči, poznávat svět ... určitě ne o poznávání sušenek a bonbonku místo svačiny,ne? 😕
edith,možná to působí extrémně, ale neřekla bych ... My si v pohodě koupíme brambůrky, kinder vejce - pohoda.
Jen si myslím, že kuchyřky ve školce jsou od toho, aby vařily a ne aby koupili levnou sušenku, to může koupit pani učitelka přes net,když hlídá děti a ušetří se za kuchařku ;)
Snad by stačilo používat zdravý selský rozum, menším dětem pořádně dočišťovat zuby a ono se to nezblázní...Hlavně nic nepřehánět, nebo ty děti za chvíli budou chodit s rouškama na pusách, protože je venku smog a mohly by mít nemocný plíce apod...
Když se nad tím člověk zamyslí,tak karamelka zas není až tak hrozná.Hodně z nás má po obědě chud na něco sladkého nebo aspon kafčo 😉 .Za jídlo to beru-to je fér,ale proč za spaní když furt učitelky trvrdí,že mají jen odpočívat?Přitom je nutí at spí ☹ .

U nás se dávají sladkosti, když mají děti narozeniny. Jinak o odměnách za snědené jídlo nebo za úklid teda nic nevím. Spíš když mají nějaké soutěže, tak jako odměna.
Tenhle týden mě překvapil syn, že mi řekl, že prý měli chleba s čokoládou 😅 Po delším výslechu jsem zjistila, že to asi byly Racio chlebíčky s čokoládou - no není divu, že když přijde domů, že má hned hlad a chce sváču 😀