Dotazy pro zkušeného pedagoga z MŠ
Ráda bychse zeptala nějakého zkušeného pedagoga z MŠ na pár otázek:
1) jak postupujete, když se všechny děti nechtějí zapojit do programu
2) jak se zachováte, když máte ve třídě plačtivé dítě (neutišitelně plačtivé, pláče třeba hodinu v kuse)
3) kolik učitelů by dle vás mělo být na třídu př. 20 dětí? (mluvím o věk. kategorii dětí 2-3 roky)
A má toto status školky? Mě to přijde spíš jako placené hromadné hlídání...
To bohuzel nevim, jestli je to nejaka soukroma skolka. Jako firemni je jako soukroma? Tomuhle moc nerozumim. Musi byt zrizovatel, nekdo odpovedny, tak tam. Nebo se zeptat na Mestskem urade, ti by meli poradit, co s tim. Asi bych se take snazila, aby se to rozneslo co nejvic mezi rodice, at si nechaji deti doma, nez se neco vyresi, kdyz deti ubyde, chaos se zmirni, ale stejne bych patrala po tom kdo a jakym zpusobem tohle nekdo zorganizoval, pac rict, ze je to jen nezodpovednost, je slabe slovo.
nieco jak detsky kutik v IKEA, akoze des.
V kazdem pripade jsem nazoru, ze je nutne to resit a to hned. Ty deti se nemuzou branit a mam obavu, jestli to navic nebude ta ze skolek, ksm muzou rodice davat deti od rana do vecera. Tohle, co je tu popsano, je pro ty deti obrovsky stres a jak se s tim maji bobci porovnat? Ocividne tam neni nikdo, kdo vi, co dela. Neumim si predstavit, ze by tohle kterykoliv pedagog dovolil a neresil. Ani spatny pedagog by tohle nenechal, aby se delo dal.
@duvi21 Většinou si firma najímá někoho, kdo pro ní školku provozuje:
Ahoj, ze sve zkusenosti muzu odpovedet jen na 3. dotaz. Syn chodil od 2,5 let do (statnich) jesli - bylo tam 16 deti ve veku 2 - 3 a na ne 3 ucitelky + asistentka. 2 ucitelky je strasne malo pro tento vek.
@hojda Teda z toho mam divny pocit. No chce to tedy zajit za vedenim firmy a resit to s nimi asi, ze? Ja jsem teda rozcilena a trosku nechapu, ze to asi vetsina rodicu nevidi. Nebo je jim to jedno? Fakt me to dostalo a jsem z toho zmatena. Vzdycky jsem mela z tech prvnich dnu strach, protoze jsem vedela, ze urcity zmatek bude. Ale toto?
Hlavně bych nedala do školky dítě, které se neumí samo najíst, napít a jít na záchod. Nemluvím o nehodách, to se stane. S oblečením vždy někdo pomůže, ale částečně to musí ovládat. Pro takto malé a nesamostatné děti jsou jesle.
je to tato školka: www.magnetka.net
Pedagog. vzděl. mají jen 2 učitelky, tzn 1 na jednu třídu. Viz stránky výše. Ten den, co jsem tu včera popisovala bylo v té třídě jen 1/2 dětí. Tzn tak 13, nepočítala jsem. Třída nebyla plně obsazená. Jedné paní co tam má vnoučátko jsem večer psala ale ta dává do vedlejší třídy (menší třídy)- ta, co si myslím, že fungovala. Kolega od manžela z práce tam jde zítra a chce vidět všechny učitelky. Ředitelce jsem psala dopis ten den co jsem tam byla s prosbou, zda mohu zůstávat se synem a třeba jim pomoct (ještě než jsem psala sem na MK) a odepsala toto:
Dobrý den
Velmi si vážím Vaší pomoci.
Personál je v tuto chvíli kompletní, na každé třídě jsou 3 pečující osoby,
ale naše situace je přesně jak popisujete.
Maličké děti pláčí, samoobsluhu příliš neovládají a plán činnosti téměř není možné plnit.
Věřím, že je to otázka měsíce, než si tito maláčci zvyknou na nové prostředí i kolektiv kolem sebe.
Pokud budete mít chuť, čas a energii s námi ve školce pobýt, budeme rádi.
Doufám že už brzy spíše budeme řešit slzičky, že se jim nechce domů.
S přáním hezkého dne
Helena Hladíková
Školka je dotovaná EU. Když se obrátíme na personalistku ve firmě manžela, nevím, zda to bude mít smysl. Tady si jednoznačně někdo namastil kapsu a FERTIG. Ty děti si pomalu nemají s čím hrát. Je to nově otevřená školka a měli pár zastaralých hraček. Hudební nástroje 3 ks. Ostatní děti bouchaly hrníčkama aby měl někdo něco v ruce. Lehátka, co tam ta paní rozkládala byla křivá a matrace s ďolíkem uprostřed. Když si přečtete povídání o té školce: chlubí se zdravým jídelníčkem ale jak tu bylo řečeno, též mi nepřipadá uzené s čočkou zdravé jídlo. Mám v kopii maily všech rodičů.......zvažuji, zda jim to napsat. Ty rodiče tam ráno dítko odvedou a odpoledne přijdou. Když jsem první den přišla pro syna, tak Tobiášek neplakal, nebyl uplakaný, mylela jsem že je vše ok. Ale ten daalší den se mi to nelíbilo, jak to funguje. Ředitelka v 9 hod řekla: za chvíli budeme zpívat a tancovat. Tak jsem říkala, až začnou, tak odejdu abych nerušila program. Nic takového se nedělo. Jen ten chaos. Až ten den z jedné zdrav.sestry lezlo, že plakal ale ne 2 hod. v kuse jako jiné děti tady. Když jsem se zeptala, kolik toho snědl, učitelky se na se sebe podívali a pak jedna odpověděla: půl knedlíku. Pokud ho měl v kuse, vím že nesnědl nic. Neumí krájet lžící. Pořád přemýšlím co dál. Zda bude mít smysl promluvit s ředitelkou mezi 4 očima nebo napsat rodičům.
@duvi21 ano, jedna schůze je příští týden ale my se obáváme s manželem, že pokud bude probíhat na stejný způsob jako den otevřených dveří před 14 dny , tak nebude možné probrat nic, protože ten chaos byl v tento den. Uvnitř probíhala stále rekonstrukce, venku ředitelka promluvila, že se rodiče mohou jít podívat dovnitř a když přišla dovnitř, každý z rodičů se musel osobně jít ptát na to, jak to tam vlastně bude fungovat. Sama všem rodičům neřekla nic. Museli jste se pátrat po informacích.
@lenkagsxr protože dítě do tří let má být u mámy, jakékoliv jiné pokusy dopadnou takto...neřeknu, když je normalní škola od tří let a je tam par dvouletáku, to se da zvládnout, pomahají i předškoláci, ale třída 20 ti dvouletých dětí, to nemůže jinak dopadnout než jak je výše popsáno, neřekla bych, že je to vina učitelek, když už takhle malé děti musí někdo někam odkládat měly by to být malé domací skupiny..muj názor, jsem učitelka, i když ne přímo v Mš, děti do tří let si neumí hrát spolu, takže kolektivní činnosti nemají moc smysl
@lenkagsxr dle tvého popisu mi to přijde ne zcela ideální řešení, znovu píšu ALE ...
Většina nových dětí ve školce pláče - když se jedná o smíšenou třídu, kde je cca 5 nových dětí, zbytek středňáci a předškoláci, dá se to lépe ukočírovat, než ve třídě, kde je jsou jen nové - tak malé děti.
Je divné - že tam učitelka (zdravotní sestra či kdo) kojí. Pak se logicky nemůže věnovat ostatním dětem. 😖
K počůraným dětem - někteří rodiče jsou občas srandisti - víte - ten můj Pepíček už plínku nenosí, ale musíte se ho pořád ptát a preventivně co hodinu dávat na záchod ... 😀 Což ale nemění situaci, že je to špatně. Tak malé děti se sami nepřevlečou, svoje náhradní tepláčky nepoznají a většinou to ani nenahlásí.
A takové ty radikální řešení - hned si jít stěžovat - nechat zavřít. 🙄 Asi vám ostatní rodiče moc nepodějí, když musí jít do práce a nemají kde dát děti. Spíše bych hledala možnosti zlepšení. Paní ředitelka má pravdu, že se to časem o něco zlepší.
2-3 leté děti si neumí hrát spolu - nedokážou vydržet u činnosti, půjčovat si hračky ...
Mám zkušenost ze soukrome školky/jeslí (jako rodič, pedagog nejsem), kam chodily deti od jednoho roku. Kapacita školičky cca 15 dětí, dvě učitelky ve třídě (příp. pri nižším stavu jedna ve třídě, druha v kanceláři připravena v případě potřeby pomoci). Vetsina deti prvních pár dni plakala, ale během chvilky se dokázaly zapojit. Viděla jsem, jak jednoho uplakanka rozesmivaly učitelky spolecne s dětmi "legračními obličeji" - během chvilky se přidal a na rodiče za celý den ani nevzpomněl. Nechápu jak to dělaly, ale učitelky byly schopny deti kolem těch dvou let organizovat a vyrábět s nimi z papíru, malovat, chodit ven (všechny je obléknout, obout a pak svléknout🙂), dokonce i nějaká návštěva divadelka proběhla. Moje dítě navštěvovalo školičku rok (od dva a čtvrt roku) a nechtělo se nám odtud🙂
@lenkagsxr No v okolí byla taky otevřena jedna školka jako firemní a je dotovaná z EU a jak píšeš ty, dost se to vyplatí. Tady to bylo tak, že školku nabízeli i brigádnicím, protože ji neměly obsazenou, tak se jim vyplatilo zaměstnat na brigádu třeba na jeden den v týdnu maminku, která měla školkové dětí (čím víc, tím líp) a ty pak mohli vzít do firemní školky a pobírat na ně dotace. ☹
Teda u vas sa deju veci.
Vies co,ja sa obavam, ze s tym nikto aj tak nic neurobi. Pani riaditelka ( a v tomto ti davam za pravdu, ze nie je profesional) rodicov uchlacholi, cele sa to utrasie a skolka bude takto fungovat dalej. Zamestnanci budu nadalej radsej kojit svoje vlastne deti, nez aby sa starali o tie zverene, ziadne aktivity sa s nimi robit nebudu ( lebo sa to ani neda) a podobne. A vysvetlila pani riaditelka, preco v triede nemala v ten den kompletny team? Teda aspon tak to pisala, ze uz tam bude od budeceho tyzdna kompletny team a ze teda ziadnu pomoc od autorky temy nepotrebuje.Vaic k tejto teme pisat nebudem. Najprv vzdy velky humbuk a potom sa nic nedeje. Hadam v tomto pripade to tak nebude. Pekny den vsetkym maminkam skolkarom prajem.
@trdelnik234 Taky ma tu obavu, ze se nic moc nezmeni. To by museli rodice odhlasit deti ze skolky.
@lenkagsxr cetla jsem jen letmo, ale neda mi to neprispet. Pracovala jsem ve statni a ted i firemni MS, mam vystudovano SPgS a Bc. materinu. Koukala jsem na ty stranky, cos vkladala. Myslim si, ze dle stranek je to jakesi hlidaci zarizeni, bez akrediatce a statusu materske skoly, navic jedou podle jakehosi programu, ale pokud jsou v siti skol(coz nejpis nejsou), tak se musi ridit RVP PV. I to personalni obsazeni tomu odpovida. A o absolentech skoly MAJA oboru predskolni pedagogika bych mohla vypravet-nekolikrat u nas byly na praxi a ani detskou pisen neumeli zazpivat, natoz sahnout na klavir...
Nevim, ja bych dite tam nedavala, evidentne nemaji moc zkusenosti s tak malymi detmi.... snad nekoho neopakuji..
@lenkagsxr jeste jsem hledala na tech strankach, zda jsou v siti skol a nejsou, je to jakysi soukromy subjekt, ktery to ma jen pekne napsane a dostal na to dotaci, takze zadna materska skola, proto to ani nemaji v nazvu-nesmi to pouzivat.. Takze si od tohoto zarizeni moc neslibuj a pripadne se podle toho zarid.. hodne stesti!
já si též myslím, že když si promluvím s ředitelkou o problému/problémech v jejich ,,školce", nic se jen tak nezmění. Ona mi za měsíc může říct, už je vše v poádku, první dny byly chaotické. Ale to bych musela zůstat a sledovat opět situaci. To, nevím, zda to ještě připustí. Některé rodiče už dítě odhlásili. A nyní nabírají i z ,,venku" mimo firmu. No nicméně my půjdeme na tu třídní schůzku, která se koná příští týden, a pokud bude možné tyto problémy probrat (organizace tř. schůzky nebude tak chaotická jako den otevř. dveří), tak se zeptáme ne všechny problémy, které jsem zde uvedla.
@trdelnik234 ředitelka nepsala, že ten den neměla komplet. tým. Měla kompletní tým ale nefungující tým. Psala, že jsou v plém počtu 3 lidí. A tak to zůstane i do budoucna, co jsem pochopila.
@baris nevím, zda upozornit rodiče na dění v této školce je radik. řešením.....možná ano ale tady v tuto chvíli přece jde o ty malé děti. Nikoliv o to, že rodiče pak nbudou mít kam své děti dát. Je to problém. Ano. Ale dobro dětí je přece důležitější.
Ahojky, tak jsme včera byli na schůzkách. Dozvěděla jsem se, že v den chosu, který jsem tu popisovala byla nemocná učitelka, takže v den byly přítomny jen zdr. sestra a hospodyně, která vymýšlela ,,ty hry". Jedna mamina tam položila několik dotazů ohledně ,,nezdravé stravy" - tedy toto téma tam komentovalo více maminek (3x týdně knedlíky, během 10dnů 2x uzené maso apod.). Prý se domluvili s nemocnicí, která tato jídla připravuje a dováží, že budou dovážet jídla pro malé děti. Nevím, nepochopila jsem. Padl dotaz, zda jim nepřipadá málo personálu na tolik malých nesoběstačných dětí. Nikoliv. Vše je v pořádku. 3 dosp. osoby je zcela akorát. Otázka hřiště, které má na 40 dětí tak max. 100m čtv. Tak to bohužel je, přidají pár houpaček a domeček. Otázka bezpečnosti při procházkách, silnice hned před dveřma MŠ.......prý chodí na procházku kolem domů, kde nejezdí tolik aut. Pak jsme mluvili jen s ředitelkou a vyšla by nám vstříc, kdybychom chtěli syna přeložit do menší třídy. Nicméně po včerejším celovečerním zvažování jsme se rozhodli syna přeřadit do soukromé školky, kterou provozuje jedna paní učitelka ve svém RD a má zde 7 dětí. Sice za jiné peníze ale také zcela jiné podmínky.
Konec hlášení a všem tady děkuji za Vaše příspěvky. 🙂
Ahoj, dik za info. A co ostatni rodicia? Nechavaju tam deti aj za tychto podmienok? Inak ta riaditelka teda nic moc. A stavim sa, ze tie ucitelky tam budu chybat pomerne casto. Treba to dat vediet aj ostatnym rodicom. Aky je cenovy rozdiel medzi tymto zariadenim a tou skolkou, co pani ucitelka prevadzkuje vo svojom RD? Je to v Liberci? Ma webku? Mozes aj do IP

@duvi21
Kde sa to da nahlasit, aby im vzali licenciu? Ja mam tiez z toho pocit, ze pedagigicke vzdelanie tam nemal nikto, ze boli akesi vychovavatelky z jasliciek alebo druziny.